Narava in pokrajina (foto): Slap Šprucar

4
Janez Mihovec, Slap Šprucar

Daleč nazaj v srednjem veku so se na južnih pobočjih Sorice naselili nemški naseljenci iz Tirolske in Bavarske. Za njimi je ostala cela vrsta popačenih imen nemškega izvora pa prelepe vasi v zatrepu Selške Sore in na drugi strani v Baški grapi ter porečju Idrijce.

V vasi Sorica se peljemo še kar mimo farne cerkve vse tja do razcepa. Naravnost naprej vodi cesta do smučišča in naprej v Bohinj, na levo pa proti Baški grapi. Zavijemo torej na levo in po kakšnem kilometru ob robu ceste opazimo znak za slap. Od tu naprej je treba iti peš. Najprej po kolovozu, nato pa po gozdni poti. Predvsem zadnja zna biti pozimi nekoliko neprijetna, zato je ob poti kar nekaj pletenic, po domače zajl. Po petnajstih minutah hoje se zasliši žuborenje, še malo pa smo pri slapu. Čez deset metrov visoko steno skače slap Šprucar. Obrnjen je proti jugu, in če imamo srečo, v kapljicah njegovega tolmuna za povrh vidimo še mavrico.

4 KOMENTARJI

 1. Mislim, da so bili prebivalci teh vasi po izvori (juzni) Tirolci, predvsem iz Pustertala. Bavarce so pa freisinski škofje pripeljali v dolino, zlasti na Sorško polje ( npr vasi ob cesti med ŠkL in Kranjem). Bavarci so se v vecji meri asimilirali, Tirolci so pa v osami gorskih vasic bolj ohranjali svojo identiteto, npr jezik oz.dialekt in vsakoletna pes romanja na Tirolsko. Vse dokler jih niso brutalno uničili komunisti. In z njimi vred dva duhovnika ( Terčelj, Krašnja), ki sta se za njih zavzela.

 2. Tu je rojen ( Sorica) in otroštvo in mladost prezivel ( Heblarje) nas impresionist Ivan Grohar. Tudi sam juznotirolskega rodu. Bavarce je brizinska ( freisinska) škofija z osrednjim posestvom pri nas v Škofji Loki naseljevala predvsem na rodovitnem Sorskem polju, gori pod Ratitovcem in pod južnimi obronki bohinjskih gora je pa ne juznotirolska briksenska skofija, med drugim stoletja v posesti Bleda z okolico, ampak tudi bavarska brizinska
  od 13 stoletja naprej omogočila naselitev Tirolcev, mislim da predvsem iz pustriskega konca ( Pustertal), z večjim središčem Innichen, potem ko so izgubili posest tamkajsnjega območja.

  Medtem ko so se Bavarci na Sorskem polju v stoletjih drugace kot Kocevarji zelo asimilirali v slovenstvo, so Tirolci v samotnih hribovskih vaseh in domačijah pod Ratitovcem in Basko grapo v 20 stoletje ohranili veliko svoje kulture in tradicij, vključno z jezikom. Vsako leto so tudi pes romali v Innichen.

  To avtohtono kulturo tirolskega izvora na slovenskih tleh so komunisti grobo uničili. Terenci in partizani so 1945 v Davci zahrbtno in zverinsko pobili celo dva izvrstna duhovnika: Krasno in Tercelja in to menda predvsem zato, ker sta se zavzela za te ljudi.

 3. Raziskovalec iz Železnikov Miha Markelj je 2011 dobil evropsko nagrado Karla Velikega za raziskovanje Tirolske arhitekturne dediščine v zgornji selski dolini. Malokdo ve za to

  https://www.gorenjskiglas.si/article/20170703/C/170709952/1039/tirolske-korenine-soricanov

  Zgornje Danje, najvišje ležeča vas na Slovenskem z mogočnimi stavbami za to okolje, so danes v glavnem zapuscene, Spodnje Danje se živijo.

  https://images.app.goo.gl/xszJ3mUh6JMZMrD8A

  https://images.app.goo.gl/tJxzWxoR8BHXjbuQA

Comments are closed.