Narava in pokrajina (foto): Sankanje z Govejka

1

Janez Mihovec – Sankanje z Govejka

No letos pa je zima tako kot mora biti. Sneg je zapadel do nižin in nas spomnil na to kakšne so bile me nekdaj. Gozdne poti se spremene v naravna sankališča in treba je izkoristiti priliko do prve odjuge.

V Medvodah zapeljemo v dolino Ločnice do gostilne Legastja. Pogled na zaprto gostišče je jako žalosten, a ni druge. Takoj za njo se začne gozdna pot na Govejek. Štartamo na višini kakih 400 metrov in se dvignemo za 300 višincev. V uri sprehoda. Takoj nad gostilno je še nekaj hiš, potem pa je le še sončno pobočje.

Razgledi postanejo vse lepši in na koncu se pokaže domačija. Prava zimska idila. Sedaj pa le še na sanke in v dolino. Malce škrtajo kamni in pobrusijo vso rjo, ki se je nabrala čez leto. Pa nič zato. Sankanje je prava stvar.

1 komentar

  1. Super. A zal je odjuga tu. Kaksna snezinka v nedeljo ne bo dovolj, da se prava zima vrne. Realno pravih zim ni vec. Kaksen mesec zime se zgodi sem in tja. Vse redkeje.

    Prisotnost ledu na blejskem jezeru je dober pokazatelj. Mlajsi najbrz povecini niti ne bi verjeli, da so pred 40, 50 leti na jezerskem ledu imeli celo dirke motociklov in avtov. Led je bil vsako zimo, v povprecju med koncem decembra in marcem. Pred 20, 30 leti je bil led, primeren za drsanje se nekako vsako drugo, tretjo zimo. Zdaj je tako mogoce na 10 let. Kmalu ledu na jezeru verjetno ne bo nikoli vec.

    Snega imamo pa v osrednji Sloveniji zdaj priblizno toliko kot na Goriskem pred pol stoletja. V nizinah zdaj v glavnem pada dez. Nekoc v glavnem sneg. V Ljubljani je bilo 1952 skoraj meter in pol snega.

    Spremembe so tako jasne, da ne razumem zanikovalcev podnebnih sprememb. Negativnih posledic bo scasoma toliko, da ne razumem tudi odsotnosti volje, da bi emisije toplogrednih plinov zmanjsevali in segrevanje vsaj zavirali, ce ga ze zaustaviti se dolgo ne bomo mogli.

    Tudi med ( slovenskimi) katoliki je veliko skeptikov in zanikovalcev. Hrabri me vsaj, da papez Francisek jasno kaze drugo pot. Kot tudi glede cepljenja proti covidu.

Comments are closed.