Narava in pokrajina (foto): Rimska trdnjava Ad Pirum

0
827
Janez Mihovec – Rimska trdnjava Ad Pirum 

V 1. stoletju pred našim štetjem so Rimljani prišli v naše kraje. Noriško kraljestvo so miroljubno vključili v svoj imperij, Ilire na področju nekdanje Jugoslavije, pa so premagali precej s silo, malo pa tudi z obljubo bogatega življenja znotraj imperija. Po državi so speljali mrežo cest, ki so bila bolj ali manj osnova tudi za današnje ceste.

Na Primorskem so jo ubrali malo po svoje. Namesto da bi cesto speljali od Logatca preko Postojnskih vrat in Razdrtega v Vipavsko dolino, so se odločili za krajšo, a bolj strmo cesto od logatca preko Hrušice do Ajdovščine.

V 4. stoletju so na vrata imperija vedno bolj pritiskali barbari. Da bi jim preprečili vdor v Italijo so med Julijskimi Alpami in Dinarskim gorstvom zgradili vrsto zapornih zidov pod imenom Alpski zid, ki se je na nekaterih mestih ohranil do danes. Najboljna področju Hrušice kjer je stala trdnjava Ad Pirum (Pri hruški). Nekdaj poštna postaja je postala mogočna trdnjava. A vse zaman. Ko so v Evropo vdrli Huni so porušili tudi trdnjavo in vdrli v Italijo. Za njimi so ostale mogočne ruševine. Morda ostanki največje rimske trdnjave v Sloveniji.