Narava in pokrajina (foto): Ptujska gora

5
677
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Ptujska gora

Cerkev zgrajena iz poraza.

Leta 1396 je krščanska vojska poizkušala preobrniti tok dogodkov, a je pri tem doživela pri Nikopolju uničujoč poraz. Le redkokateri izmed vitezov, ki so se udeležili pohoda se je vrnil živ in zdrav domov. Eden izmed njih je bil Urlik IV. Iz družine Walsee-Drosendorf. Kot zahvalo za čudežno rešitev, je bil pobudnik za gradnjo Marijinega svetišča, ki je v naslednjih stoletjih preraslo v romarsko središče.

Cerkev je bila zgrajena okoli leta 1410 kot triladijska dvorana s stopnjevano oltarno partijo in zvonikom, vključenim v telo ladje, po zgledu dveh pomembnih romarskih cerkva na Štajerskem, v Straßenglu in Pöllaubergu. Naročniki so za izvedbo del poklicali tedaj najboljše mojstre v srednji Evropi, ki so svoj likovni jezik izoblikovali na gradbiščih stolnice sv. Vida v Pragi in sv. Štefana na Dunaju ter v deželah Nemškega viteškega reda.

Kot romarsko središče je stavba tekom stoletij doživljala različne nesreče in radosti. V 17. in 18. stoletju so jo upravljali jezuiti, leta 1786 je cerkev postala sedež nove župnije, ki je od leta 1937 v upravi bratov minoritov. V letu 2010 praznuje cerkev pomemben jubilej, to je 600 let od njene izgradnje, istočasno pa leto 2010 pomeni tudi pomembno prelomnico v zgodovini ptujskogorske cerkve, saj je nedavno papež Benedikt XVI. podpisal listino, s katero je cerkev povzdignil v baziliko. Odslej se cerkev imenuje Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori.

Velja za enega največjih spomenikov gotske umetnosti na Slovenskem Cerkev je znana je po številnih oltarjih, še najbolj pa po oltarju Marije zavetnice, ki s svojim plaščem ščiti vernike. V sami cerkvi najdemo tudi barvna okna, vitraže in številne freske. Vizualno pa je s svojo mogočno podobo cerkev, pa tudi spremljajoče zgradbe, zanimiva tudi od zunaj. V času turških vpadov je bilo svetišče prezidano v protiturški tabor, trdnjavo, ki se je ohranil skorajda v nespremenjeni obliki.

5 KOMENTARJI

 1. Ena najlepših cerkva na Slovenskem, predvsem po interjerju in ena najlepših sakralnih plastik in nasploh podob, narejenih na Slovenskem. ( Ne bi se čudil, če bi pavel trdil, da je njena vsebina socialistična, ampak nad tem se ne velja vznemirjati.)

  Tudi podoba bližnjega Ptuja je mogočna in je dejansko pomota, da ni (p)ostal prestolnica ( južne) Štajerske. Verjetno ni samo zato, ker ga je obšla železnica Dunaj-Trst.

 2. To kar mi podtikaš je podlost. To ni humor. Le zakaj bi gotsko umetnost primerjal s socializmom? A ni že grozno, da je danes preko 90 % katoličanov skorumpiranih in vraževernih socialistov.
  To je komunističnost, da človeka javno črniš in zasmehuješ samo za to, ker ni za tvojo Partijo. . Drugo kar te približuje Udbi pa to, da ti ni toliko pomembna vsebina, temveč predvsem vohljaš, kdo se skriva za “pavel”. In tretje, da skušaš človeka javno razkrinkati, da dobiš piškotek od tvojega mafijaša.

  Torej, Igor, a si končal medicino?

  • A ni že grozno, da je danes preko 90 % katoličanov skorumpiranih in vraževernih socialistov.
   *****

   Kam se prištevaš sam ?

   Te ni nič sram biti sredi med skorumpiranci in socialisti, se skupaj z njimi družiti z Jesusom pri mašah ?

  • Kakšne bedarije klamfaš, lepo te prosim. Če bi vedel, kako se boš odzval, te ne bi omenjal. Dobil sem asociacijo na nekaj, kar sam izražaš, kako ti gre na živce. Torej božansko in obenem človeško bitje, ki pod svojim plaščem zavaruje množico, verno ljudstvo. Če tu ne vidiš asociacije na lastne odzive v komentarjih, ti ne morem pomagat.

 3. “Če bi vedel, kako se boš odzval, te ne bi omenjal. ”

  Vsekakor pa boste ta vaš “spodrsljaj” omenili pri spovedi.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite