Narava in pokrajina (foto): Porezen

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Porezen 

Skriti, osamljeni svet

 Škofjeloško pogorje je nenavaden svet. Je naravna vez med Alpami in Dinarskim gorstvom, pa tudi razvodnica med Jadranskim in Črnomorskih povodjem. Začne se takoj zahodno od Škofje Loke in se konča šele ob reki Soči.

To je hribovit in težko prehoden svet. Nekoliko drugačen od preostale Slovenije. Vsepovsod je polno strmo vzpenjajočih vrhov, med njimi pa najdemo globoko vrezane doline, po katerih teko hudourniške reke. Večjih naselij praktično ni, so pa številni zaselki in med širnimi gozdovi samotne kmetije. Pravzaprav težko bi bilo lepše.  Iz širnih gozdov gledajo številni vrhovi. Eden najlepših pa je Porezen.

Precej oddaljen je od naselij in še največji kraj v bližini je Cerkno, globoko pod njegovimi pobočji. Ima 1632 metrov višine  in s to višino dominira nad celotno okolico. Nanj se lahko povzpemo na več načinov. Iz Cerknega potrebujemo tri ure in pol, iz Podbrda štiri, iz Davče pa 2 uri. Še najugodnejša pa je pot iz Petrovega Brda. Gre za naravni prehod iz doline Selške Sore v dolino Bače. Na samem sedlu so ostanki nekdanje meje še lepo vidni. Najožji del ceste so nekdaj zapirala mogočna vrata, od katerih so v obliki mostu ostali le še nosilci.

Na sedlu zavijemo proti jugu in se mimo samotnih kmetij zložno dvignemo po samotni cesti še za kakih 200 višinskih metrov. Pri Rovtarjevih se pot odcepi v gozd in od tu je do vrha še dve uri.  Pot nas vodi prav po področju nekdanje meje, kjer je možnosti, da si ogledamo kako sta predvojni Italija in Jugoslaviji utrdili mejo, kolikor hočeš. Prav po tem ozemlju so namreč Italijani zgradili Alpski zid, v neposredni bližini pa Jugoslovani Rupnikovo linijo.

Severna in vzhodna pobočja so pokrita z gostim gozdom, medtem ko so južna in zahodna pobočja pokrita s travniki, ki so prekriti z gorskim cvetjem. Naša severna pot nekaj sto metrov pod vrhom stopi iz gozda in pred nami se pokaže piramidast vrh Porezna z planinsko kočo nekaj minut hoje nižje.

Sama planinska koča je neverjetno velika. Gre za nekdanjo italijansko kasarno, ki se je ohranila skoraj nespremenjena že 70 let. Vsa okolica je prevrtana z brezštevilnimi rovi in kavernami. Porezen s svojo višino dominira okolico in je kot tak strateško izredno pomemben. Navkljub temu ob izbruhu vojne leta 1941 utrjene frontne črte niso doživele ognjenega krsta. Jugoslavija se je sesula sama vase in Italijani so napredovali, ko je bilo usoda države drugje že odločena.

Danes je Porezen priljubljen pohodniški cilj. Na vrhu nas pričaka spomenik in prelep razgled daleč naokoli.