Narava in pokrajina (foto): Nemiljski šum

1
366
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Nemiljski šum 

Nemiljski šum

Pozabljen lepotec v bližini Kranja

Navajeni smo, da slapove najdemo predvsem na področjih kjer najdemo obilo gora. Največkrat je to tudi res. Zgodi pa se včasih tudi, da jih na naše presenečenje najdemo tudi tam, kjer jih sploh ne pričakujemo.

V okolici Kranja to prav gotovo velja za slap Nemiljski šum. Potok Nemiljščica se spušča z obrobja planote Jelovice in nad slikovito vasico Besnico doseže Savo. Le dobrih sto metrov pred izlivom, pa preskoči dvajsetmetrski slap in se v slikoviti pahljači spusti v globino.

Običajne obiskovalce le redko zanese v te kraje. V Kranju je treba pri nekdanjem Tekstilindusu zaviti na levo in se mimo skakalnic zapeljati proti Besnici. Ta vas je precej razvlečena in se razpostira na dolžini več kilometrov. Prav o nobenem potoku ni sledu in zato je treba nekoliko vztrajati. Zapeljati se je treba čisto do konca do zaselka Nova vas.  Droben smerokaz nas usmeri po klancu navzdol in sedaj vemo, da smo na pravi poti. Po nekaj minutah zavijemo z asfaltirane ceste na potko, ki nas popelje v globel. Tu v daljavi prvič zaslišimo Nemiljščico. Zavijemo v gozd in tu je turistično društvo uredilo sprehajalno pot. Vedno bolj strma in spolzka postaja. Na koncu obstane nad pravim pravcatim prepadom in se od tu nadaljuje v galerijah.

Že vidimo potok, ko nas preseneti podor, ki je odnesel zadnjih deset metrov stezice. Ves trud turističnega društva v vasi je izpuhtel v nič. Ni drugače, da se mu izognemo po desni kar čez strm breg in se spustimo do vodnega toka. Tu se je nekaj deset metrov potrebno vrniti po toku nazaj in zaviti okrog strme stene. Kar naenkrat se Nemiljski šum prikaže v vsej svoji lepoti. Dvajsetmetrski slap se razširi v široko pahljačo in poskoči v globino. Na dnu pa v kotlu tvori še krožnat tolmun smaragdne vode. Slap najdemo na koncu desetkilometrskega toka, vode je zato vedno dovolj in v polmraku gostega gozda je to prizor, ki nam popestri dan in razveseli dušo.

 

1 komentar

  1. O, hvala. Tu blizu (10km) sem živel nekoč, pa nisem bil seznanjen s tem slapom tako dobro, da bi si ga ogledal.

    A je nevarno za srednje velike otroke, vedno spolzko. Prepadno?

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite