Narava in pokrajina (foto): Muzec

1

Janez Mihovec – Muzec

Čisto na zahodno mejo

Leta 1976 metrov je bil strahoviti Furlanski potres. Čisto je uničil Breginjski kot in podobe razrušene starodavne vasi so mi ostale v spominu. Dolga leta je trajalo, da me je pot zanesla v ta nekoliko izolirani konec naše domovine.

Iz Kobarida dolga in ovinkasta pot vodi v zatrep doline in končno se Breginj le pokaže pred očmi. Vas deluje nekoliko nenavadno. Cerkev, zvonik in kar nekaj hiš je ostalih takšnih kot so bili. Vmes pa so prazna parcelna polja. Obnove so se lotili nekoliko nenavadno. Novi Breginj so postavili nekaj deset metrov proč v obliki montažnih hiš. Pri obnovi starodavne vasi res niso imeli posebne sreče, krajinski arhitekti pa so odpovedali na vsej črti.

Nad vasjo se pne 1612 metrov visoki Muzec. Do njega potrebujemo 3 ure hoda. Tik pod vrhom na manjšem sedlu stoji zanimivo oblikovani bivak. Z njega se odpre prelep razgled na Sočko dolino, Kaninske pode pa tudi na Rezijo globoko pod nami. Na gričevnat svet tik pred širno Padsko dolino.

1 komentar

  1. Pa smo se tistega davnega leta 1976 skoraj norčevali iz Italijanov, kako slabo jim gre od rok popotresna obnova. Mi pa, horuk po socialistično, v letu dni vse na novo postavili in se še hvalili z montažnimi uličnimi hišami. Kulturno pokrajino smo povsem spridili. Arhitekturni biser Breginj smo uničili do neprepoznavnosti, pa Žago in številne druge vasi. Stroka se je nekaj časa upirala, vendar popustila pod političnimi pritiski. Saj nimam nič proti montažnimi hišami (v Kanadi in ZDA so tako prikupne in s smislom postavljene v okolje), vendar so tedanje Marlesove vse tako dolgočasno enolične in zgrajene na horuk ter postavljene v nesmiseln ulični sistem. Očitno se je Italijanom potrpežljivost kar splačala; obnova je bila temeljitejša – in lepša.

Comments are closed.