Narava in pokrajina (foto): Lomčiški slap

0

Janez Mihovec -Lomciski slap

Slap v skriti grapi

 V Tržiču se dolina Tržiške Bistrice zapre. Reka zavije na desno, v nepregledne gozdove pod Košuto. Dolina se zoži in prostora je komajda za reko in ozko cesto, ki se vije nad njo. Severno predmestje Tržiča se imenuje Slap in to je eden izmed redkih primerov, ko je naselje dobilo ime po naravni znamenitosti.

V predmestju Slap se zapeljemo do jezu, ki pregrajuje reko. Na desni strani se med cesto in strmim pobočjem skriva zgradba male hidroelektrarne. Za zgradbo v pobočje vodi ozka stezica. Sledimo ji visoko nad potokom. Po petnajstih minutah zaslišimo hrumenje slapu. Steza popelje okoli ovinka in slap zagledamo pod seboj.

Potok Lomščica priteče po ozki dolini in na tem mestu izgubi tla pod nogami. Čez previs se požene v globino kakih desetih metrov. Potok je sorazmerno vodnat in tako pod slapom tvori obsežen tolmun obdan s skalovjem. Do njega se lahko spustimo le na en način. Vrnemo se do izhodišča in se po težkem terenu vzpenjamo kar po brezpotju kar ob potoku. Težko je, a v zimskem času je pogled na Lomščiški slap vreden truda.

V divji, senčati dolini mraz drobne pramene vode spremeni v ledene sveče, ki celoten slap spremene v ledeno steno skozi katerega se voda le mukoma prebija. Lomščiški slap je eden izmed manj poznanih slovenskih slapov. Kljub temu nas preseneti s svojo lepoto, ko obiščemo ta osamljeni košček Gorenjske.