Narava in pokrajina (foto): Ledena lepota in groza

2

Lesnik2693Žled na gozdnem drevju, električnih vodih in drogovih se iz postojnskega in pivškega območja, kjer je najobsežnejši, širi tudi drugam po Sloveniji. Dež iz toplejših zračnih plasti v višini pada na podhlajeno podlago in se spreminja v leden oklep. Žledenje se trenutno pojavlja tudi v nadmorski višini pod 500 m, na primer na ljubljanskem Rožniku. Od tam je danes slišati močne poke in treskanje padajočega drevja. O žledu na tej nadmorski višini poročajo tudi s črnomaljskega območja. Kjer bo dež prešel v sneg bo še dodatno obremenil drevesa, zato pričakujemo izjemne poškodbe gozdov. Podatke o celotni škodi bo Zavod za gozdove Slovenije zbral v prihodnjih dneh. V led okovana drevesa so sicer na pogled posebno lepa, vendar nevarna. Tudi v mestnih gozdovih, kjer žledi, je nevarno zaradi padajočih polomljenih vej in celih dreves.

Lesnik2683

Lesnik2690

Lesnik2700

Foto: Tone Lesnik

2 KOMENTARJI

  1. Narava se je maščevala slovenski vladi in njenim debilnim socialističnim ukrepom z dovolilnicami za prevoz lesa.

    Sedaj si lahko te dovolilnice vtaknejo nekam.

    Socialisti se vedno trudijo, da bi obvladovali vse, od pprevoza lesa do ptičjega petja, a njihovi ukrepi vedno spregledajo, da je svoboda narave pametnejša od vseh kardeljanskih pametnjakovičev.

  2. No sedaj pa nista samo kućan in janković zamrznjena .Sedaj je cela slovenija.Sicer pa bomo s to kumunajzersko morilsko vlado kobile bratovšek kmalu vzi zmrznili za vedno.

Comments are closed.