Narava in pokrajina (foto): Kužno znamenje v Guncljah

1
Gunclje - kužno znamenje Gunclje - kužno znamenje

Še en spomenik težavnim preteklim časom
Praktično do konca 19. Stoletja je bilo človeško življenje sorazmerno kratko, smrt pa je na človeka prežala na vsakem koraku. Kot omenjeno je kuga po celotni Evropi, s tem pa tudi v Sloveniji jemala svoj grozljivi davek skozi stoletja.

Boj s to boleznijo je zahteval tudi posebno ravnanje. V trenutku, ko je izbruhnila bolezen so mrtvi ležali vsepovsod in manjkalo je rok za kopanje posamičnih grobov. Preprosto so izkopali orjaško jamo, nato pa so vanjo na smrt obsojeni vozili mrliče. Ko je bolezen zamrla so bolezni v boleč spomin postavljali kužna znamenja. Ta znamenja dostikrat še vedno obstajajo, le videti jih je treba.

V Gunljah na robu Ljubljane je prav na koncu Celovške ceste proti Medvodam na levi strani eden od teh. Na dva metra visokem stebru iz apnenca je postavljena štirikotna piramida iz konglomerata, na vrhu katere pa je železen križ. Vsak dan se mimo njega zapelje na desettisoče vozil, a ga le redkokdo opazi, čeprav je oddaljen le nekaj metrov od roba cestišča.

Foto: Janez Mihovec

1 komentar

  1. Žal so ta čudovita večstoletna znamenja: kužna znamenja, križi, kapelice, za katere se zdi kot da bi jih genialni krajinski arhitekt postavil v naš prostor, ob slovenskih cestah v zadnjih desetletjih v glavnem prekričali vsiljivi reklamni panoji, posejani praktično povsod. Na betonskih stenah po mestih, po mestnih zelenicah, po travnikih in poljih in kar mi je še posebej degutantno: prekrivajo tudi mnoge simbole slovenstva – slovenske kozolce.

    Če se peljem recimo iz LJ v Škofjo Loko, dam skozi muko nekaj tisočih takih kričečih packarij. Ki popolnoma, skupaj z množico daljnovodov, kvarijo poglede na sicer prelepo kulturno krajino spodnje Gorenjske in Sorškega polja. 🙁

    Do kdaj bomo še to anarhično okoljsko-estetsko vandalstvo dopuščali? Moramo dopuščati v imenu liberalnih vrednot in podjetniške svobode? Sem jaz spet socialist in latentni totalitarec, ker bi tu napravil red?

Comments are closed.