Narava in pokrajina (foto): Jalovec

2

Janez Mihovec – Jalovec

Pravijo, da je Jalovec kralj slovenskih gora. Pravzaprav o tem sploh ni dvoma. Od kjerkoli ga pogledaš, se mogočno dviga v nebo. Pa se je zanj potrebno pošteno potruditi. Na vrh pelje več zahtevnih poti, tista najlažja pa je preko Vršiča in Zavetišča pod Špičko. Prijeten planinski dom in krasna družba nam da vzpodbudo, da se podamo še na njegov vrh. Z njega je pogled daleč naokoli.

 

2 KOMENTARJI

  1. Res je kraljevski, toda vendarle spada v Kraljestvo Triglava. Žalostno pa je, da so speljane visoko v to kraljestvo ceste, kjer se dopušča tranzitni motorni promet. Zlasti motoristi prav divjajo in se izživljajo!
    Prav tako na mangartsko sedlo na višini čez 2000 metrov nadmorske višine pa čez Predel in še kateri naš prelaz, namesto, da bi povezali dve dolini s predorom in bi bile te ceste za lokalne potrebe, za kolesarje in tovrstni turizem pa se žal, o tem niti ne govori. lažje bi bilo za lokalno prebivalstvo in za divjad in naravovarstvo visokogorja ter kar v njej živi. Potem bi lahko govorili o bnutični zaščiti narave in o butičnem turizmu z omejenim številom gostov, zaslužkom pa bistveno boljšim. Sedaj pa se domačini izseljujejo.
    Po slovitem alpinistu in poznavalcu tovrstnega turizma pa je idiotsko zidati v takih dolinah velike hotele in je že pred desetletji obžaloval, da se je to dogajalo v njegovem slovitem Kronplatzu (“turistični bloki”) in drugod po Alpah. Priliv potrebne delovne sile nizkih kvalifikacij, ki rabi dodatna stamovanja in to je še dodatno degradiralo kmetijske površine v betonsko puščavo sredi nekdanjega raja. In kaj se je zgodilo: velik del zastarele tipe hotelov so poselili delavci, ki jih “rabijo” za personal v novih in novih hotelih, namesto, da bi domačinom omogočili, da sami sestavijo drobno turistično ponudbo v okviru družinskih članov in sorodnikov ter ti tako ostanejo doma, saj je lahko zaslužek v tem primeru bistveno boljši.
    Na drugi strani Jalovca, kot ga vidimo iz te strani, se že oglašajo osveščeni, ki opozarjajo, da te ponovitve s Trenti in navzdol po Soški doini te napake ni treba ponavljati po petdesetih letih izkušenj drugje in že tudi v Sloveniji!!! In baje, da so odgovori lastnikov ljudstva nervozni!

Comments are closed.