Narava in pokrajina (foto): Izola

5

Janez Mihovec – Izola

Te dni me je pot zanesla v Izole. Kakšno presenečenje. Nikjer poletne vročine in vrveža turistov. Starodavnomestece s svojimi samotnimi ulicami kopalo v zimskem soncu.

Otoček je bil naseljen že v antičnem času. Prebivalci so živeli po okoliškem gričevju. Po propadu Ogleja v 5. stoletju pod Huni, se je del prebivalcev Akvileje zatekel tudi na otoček čisto ob obali. Na njem je zraslo mestece. Do konca 18. stoletja so imele glavno besedo Benetke. Potem so prišli Francozi in po tistem Avstrijci. Dobri dve desetletji je italijansko prebivalstvo živelo pod Italijo. Za časa 2. svetovne vojne se je vse postavilo na glavo. Po vojni so Italijani morali oditi, Slovenci iz bližnjih vasi, pa so se priselili v mesto.

Mesto je ohranilo srednjeveški značaj. Obzidja ni več, preliv je zasut. Ostalo pa je starodavno mestece ob morju. Sprehoditi se po samotnih ulicah je pravi balzam za dušo.

5 KOMENTARJI

  1. Po vojni so Italijani morali oditi, Slovenci iz bližnjih vasi, pa so se priselili v mesto.
    ========
    In potem se čudimo, zakaj so primorci tako rdeči?!

    • Ce bi vsaj prisli predvsem z okoliskih vasi. Z vseh vetrov so prileteli v obalna mesta. Avtohtonih je za scepec. Vec je Albancev, Bosancev, Srbov. Fasizem in komunizem sta naredila katastrofo. Nam pa predstavljajo, da so problem ezuli. Zrtev so.

  2. Sicer pa zahvala za tele fotoreportaze. Mi sitnarimo s politiziranjem, Janez Mihovec nam pa pridno in vztrajno prinasa tale estetski balzam za duso.

    Se strinjam, da so turisticna mesteca najlepsa, ko v njih ni turistov. Luksuz, ki ga ponekod ni vec. Skoda pa, da je ribicev vse manj.

Comments are closed.