Narava in pokrajina (foto): Grlovec

0

Janez Mihovec – Grlovec

Letošnja zima nam je prizanesljiva z vremenom. Anticiklon, ki vztraja nad našimi kraji gore obsije s soncem in to je pravi čas za zimske vzpone. Tokrat se odpravimo na 1840 metrov visoki Grlovec, oz. Ferlacher Horn na senčno stran Karavank. Iz mejnega prehoda Ljublej se spustimo v dolino vse tja do gostilne Deutscher Peter.

Nekdaj so bili to slovenski kraji, sedaj pa je Slovencev le še za vzorec. Gostilna, ki je bila ustanovljena leta 1500 je svoj veliki dan doživela 25. Avgusta 1728. Takrat je bil preko prelaza v Trst namenjen sam presvetli cesar Karel VI, oče še bolj znane Marije Terezije. Presenečen je ugotovil, da v teh krajih govore »windisch«, se pravi slovensko. No enega Nemca so le našli. V gostilni kjer so prenočevali: Petra Tschauko in od takrat gostilna nosi današnje ime, vsak prvi otrok v družini, pa je že skoraj tristo let v spomin na veleslavni dogodek vedno Peter.

Za Grlovec se je potrebno potruditi. Najprej po ozki grapi ob potoku, potem čez drn in strn preko gozdnih poti, pa po grebenu na sam vrh. Po treh urah truda smo na vrhu. Tu nas pričaka velik križ in veličasten pogled vsenaokoli.