Narava in pokrajina (foto): Dovška Baba

0
Pogled na pobočja Dovške babe v poletnih mesecih, foto: M. Mazgan.
Pogled na pobočja Dovške babe v poletnih mesecih, foto: M. Mazgan.

Za mnoge ena najlepših razglednih točk je gora imenovana Dovška Baba. Takoj, ko pot preide iz gozda na travnata pobočja, se razpre čudovit razgled po sosednjih vrhovih in v doline.

Dovška Baba velja za enostavno dostopen vrh Karavank, priljubljen v vseh letnih časih. Zaradi strmih golih pobočij goro še posebej obožujemo turni smučarji, saj je spust v idealnih pogojih več kot odličen.

Pogled na Julijske Alpe, foto: M. Mazgan.
Pogled na Julijske Alpe, foto: M. Mazgan.

Avstrijsko – slovenska gora

Dovško Babo ali Frauenkogel si delimo z našimi severnimi sosedi, saj na vrhu poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. S svojimi skoraj tisoč devetstotimi metri in ne prezahtevnim dostopom velja za oba naroda za priljubljeno goro. Najbolj priljubljena izhodišča na goro so iz smeri Mojstrane oz Dovja, od koder poteka tudi največ poti. Dovje velja za najbolj priljubljeno izhodiščno točko tako za Dovško Babo kot tudi Kepo, katera pa je za Vrtačo in Stolom tretja najvišja Karavanška gora. Pod njo pa potekata kar dva predora, ki povezujeta državi in sicer avtocestni in železniški predor.

Raj za turne smučarje

Koča pod Dovško babo je odlično okrepčilo med potjo, foto: M. Mazgan.
Koča pod Dovško babo je odlično okrepčilo med potjo, foto: M. Mazgan.

Zaradi nezahtevnosti in pa tudi relativno nizke varnosti pred plazovi, velja Dovša Baba za eno izmed najbolj priljubljenih turno smučarskih tras. V primeru plazovitosti je njena prednost, da obstaja veliko različnih možnosti, kje se podati do vrha in običajno se lahko rizičnim predelom vedno umaknemo. Turni smučarji najbolj uživamo ob spustu po golem vrhnjem delu, kjer se prav tako običajno da umakniti morebitnim plazovitim predelom. Ampak to priljubljeno goro nad Zgornje – savsko dolino pa vkljub vsemu ni potrebno jemati čisto preveč zlahka, saj višinska razlika (cca 800m) pa le ni zanemarljiva.

Čudoviti razgledi

Z vrha se razteza lep pogled na vse strani, foto: M. Mazgan.
Z vrha se razteza lep pogled na vse strani, foto: M. Mazgan.

Ravno razgled pa je tisti, ki privablja vse vrste ljubiteljev gora mnoge tudi na Dovško Babo. Po različnih vzponih, krajših in daljših pridemo na gola pobočja imenovanega Dovška Rožca, od koder se odpre čudovit razgled. Do tja pa so poti različne, od krajših ter strmejših do daljših in položnejših. Iz Dovške Rožce je še posebej lep razgled na preostale Karavanke ter vrhove nad Dolino Vrat. Do vrha gore nas vodijo leseni kažipoti, kateri so v zimskih mesecih pogosto slabo ali pa celo neopazni. A zaradi enostavne orientacije proti vrhu to za večino ne predstavlja velike ovire. Sicer pa se smerokazi začnejo že pred vasico Dovje, a kljub temu večina parkira nad vasjo, kjer se cesta iz asfaltirane spremeni v makadam. Kmalu za tem je tudi odcep, ena pot zavije proti Kepi, druga pa v smeri Dovške Babe. Pot kmalu preide v gosto zarasel gozd, vendar nekajkrat preide tudi na travnata pobočja. V zimskih mesecih so pobočja običajno vsa pokrita z debelo snežno odejo, poleti pa obiskovalce med potjo spremljajo žvrgolenja ptic ter cvetenje mnogih travniških in gorskih cvetlic. Večina ima prvi postanek na planini Goreljše, kjer stojo opustela pastirska koča. Kljub temu, da se iz doline še nekaj časa sliši zvok prometa, predvsem iz avtoceste, to v tej naravi niti ni moteče. Zvoki iz doline pa na Dovški Rožci že pojenjajo, še posebej pa poleti, ko ta zvok preglasijo zvonci krav, ki se pasejo na travnatih pobočjih. Pastirska koča na Dovški Rožci, cca 250 višinske razlike pod vrhom se v čudovit ambient narave odlično zliva.

Razgled na Karavanke, foto: M. Mazgan.
Razgled na Karavanke, foto: M. Mazgan.

Izhodišče za Dovško babo je dostopno iz Jesenic ali Kranjske gore z avtomobilom ali avtobusom. Popotniki, ki obiščejo Kranjsko goro, si lahko z vzponom na Dovško babo popestrijo ves dan. Za prenočišče pa priporočam Youth Hostel Nika v Kranjski gori.

Dovška Baba je zelo razgledna gora, iz katere je čudovit razgled tudi na njene sosede, od Kepe, Golice, Vanjneža itd. Najprivlačnejši pa je seveda razgled na gore onkraj doline, na Julijske Alpe z imenitnim Triglavom.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.