Narava in pokrajina (foto): Črna prst

0

Janez Mihovec – Crna prst

Južno od Bohinjskega jezera se vleče veriga Spodnjih bohinjskih gora. Začnejo se na Bogatinskem sedlu in se nato vlečejo vse tja do Ratitovca, ki velja za zadnjo goro v Julijskih Alpah.

Na Črno prst vodi vrsta poti. Tista s severne strani pa je Bohinjske Bistrice. Morda je najbolje začeti na spodnji postaji 2 sedežnice Kobla, saj se drugače nekoliko vleče. Do Oražmovega doma na planini Lisca je uro in pol. Do vrha še uro in pol. Torej skupaj 3 ure.

Tik pod vrhom nas preseneti črn čok starejših kamnin vpetih med triasne apnence. Na vrhu je planinski dom Zorka Jelinčiča. Nekdaj je bila to italijanska kasarna. Videl sem jih že kar nekaj in so narejene po istem vzorcu. Ta je bila najprej pritlična zgradba, potem pa so jo dvignili za nadstropje. Črna prst velja za botanični raj. Pa tudi za goro z razgledom daleč naokoli. Spodobi se, da se ne vračamo po isti poti. Krožna pot vodi preko Planine za Črno goro. Hudournik, ki je tekel s planine je nekdaj napajal plavže v Pozabljenem. Še danes se jasno vidijo stene reguliranega vodnega toka.