Narava in pokrajina (foto): Cerkev svetega Mihaela na Barju

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Cerkev Svetega Mihaela na Barju

Konec tridesetih let prejšnjega stoletja je po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika na Barju v bližini Črne vasi zrasla nenavadna cerkev Svetega Mihaela. Cerkev je nenavadna zaradi tega, ker stoji na mehkih in poplavnih barjanskih tleh. Tako stoji na številnih lesenih pilotih. Cerkvena ladja je v 1. nadstropju, zvonik pa je zaradi čim manjše teže na preslico.

1 komentar

  1. Mnogim najljubša Plečnikova cerkev. Podobno ljudski okus kot je v Narodni galeriji najvišje na lestvici popularnosti slika Poletje Ivane Kobilice.

    Meni zelo manjkajo v neposredni okolici vhoda v cerkev sv.Mihaela drevesa, ki so jih vsa podrli ( razen tistih ob cesti). Da bi vsaj nežne breze zdaj na to mesto nasadili, ki so poleg recimo jelš avtohtone na Barju. In čemu grdi kandelabri in ograje okoli zelenic?

    Za tak spomenik je treba imeti malo več občutka, odgovornosti in strokovne podpore pri skrbi. Menda imajo z zadnjimi župniki smolo ( bolezni, nenadne smrti).

    Veliki poznavalec Plečnika dr. Damjan Prelovšek je zadnjič predstavil podatek, da Slovenija namenja od kulturnega proračuna samo okoli 0,6 procenta za varovanje kulturne dediščine. Neverjetna številka. Obstajajo države, ki večino kulturnega proračuna namenjajo prav varovanju dediščine. Mi pa 0,6%. 🙁

    Čudno, da kaj od naše vrhunske kulturne dediščine sploh še stoji pokonci.

Comments are closed.