Narava in pokrajina (foto): Auerspergerjeva železarna v Dvoru

1
Auerspergerjeva železarna v Dvoru 

Približno deset kilometrov vzhodno od Žužemberka ob reki Krki najdemo vasico Dvor. Na prvi pogled nič kaj posebnega. Še ena izmed številnih vasic v Suhi krajini. Vendar pa v vasi najdemo ostanke obsežnih zgradb, ki na prvi pogled nimajo posebnega smisla in pomena.

Pred stoletji je bil Dvor čisto drugačen. V njem je stal eden izmed prvih res velikih industrijskih obratov v Sloveniji. V letih med 1796 in 1891 so Turjačani imeli tu čisto pravo železarno. Ko povežemo stvari skupaj postanejo jasne. V bližini so bili rudniki železove rude. Brzice Krke v Dvoru pa vodo in vodno energijo v obliki pogona mlinskih koles. Ti niso poganjali mlinskih kamnov, pač pa naprave v železarni.

Izdelki železarne so sloveli daleč naokrog. Najbolj znan je Hradeckega most v Ljubljani, ki se je navkljub večim prestavitvam ohranil do danes. Pa tudi številni vodnjaki, okenske rešetke in kmečko orodje pričajo o nekdanji veličini.

Konec 19. stoletja je prinesel zaton. Dvor je bil in je brez železniške povezave. Železarna je postala predraga in je bila prepuščena pozabi. Ostale so le še mogočne ruševine plavžev in delavnic.

1 komentar

Comments are closed.