Naplavili so jih teroristi, odplavila jih je kriza

11

Volivci so v velikem slogu odstavili  verjetno najbolj ideološko zateglo vlado v Evropi. Španski socialisti se p0 sedmih letih poslavljajo z oblasti, država na Pirenejskem polotoku pa bo, kot že peta letos, v evroobmočju dobila novega premierja.

Usodni 11. marec

Dosedanji španski vladni šef Jose Luis Rodriguez Zapatero si verjetno ni predstavljal, da bo svojo kariero velikega prenovitelja in modernizatorja zaostale španske družbe zaključil na tak način. Socialistična delavska stranka (PSOE) je z borimi sto desetimi sedeži v 350-članskem parlamentu vknjižila svoj najslabši izid po obnovi demokracije konec sedemdesetih let. Pri tem je bilo pred sedmimi leti, ko je Rodriguez vkorakal v vladno palačo, vse drugače. Pravzaprav mu je takratni triumf padel v naročje kot darilo iz nebes. Pomagali so mu teroristi, ki so samo tri dni pred volitvami, 11. marca na madridski postaji izvedli napade in nespreten odziv takratnega premierja Aznarja, ki je poskušal odgovornost za dogodek prevaliti na svojo staro sovražnico Eto. Premierjevi Ljudski stranki prej naklonjeno javno mnenje se je obrnilo ravno toliko, da je bilo dovolj za pičlo zmago socialistov.

Plačevanje starih računov

Ampak Rodriguez je v zmagi videl migljaj od zgoraj, da mora preobraziti Španijo. In predvsem poravnati zaostale račune iz španske državljanske vojne, ki se jim njegov starejši (in modrejši) socialistični predhodnik Gonzalez prejkone izogibal. Seveda ni bilo z dosledno ločitvijo od frankistične dediščine nič narobe. Zakon o zgodovinskem spominu, denimo, lahko Špancem marsikdo, tudi Slovenci,  zavida. Bilo pa je veliko ukrepov, ki so imeli en sam cilj: jeziti Katoliško cerkev in katoliške Špance, v katerih je socialistični predsednik vlade očitno videl v prvi vrsti dediče v državljanski vojni zmagovite strani. Udarci so padali eden za drugim: širokogrudna uzakonitev porok istospolnih parov, ukinitev obveznega verskega pouka, sprememba zakonodaje o splavu, priznanje človekovih pravic šimpanzom. Na simbolni ravni je nadebudni premier zadevo kronal ob dveh papeževih obiskih v Španiji. Prvič se demonstrativno ni udeležil maše, drugič pa se je menda zaradi zloma roke izognil še rokovanju z Benediktom XVI. Povsem drugačne strune je ubral letos, ko bi mu Božja pomoč že prišla prav, zaradi česar je na poklon pred pontifeksom na madridskem letališču prignal svojo celotno ministrsko ekipo, ki se je prej leta vadila v ponavljanju antiklerikalnih gesel.

Seveda ni nič čudnega, če je konec Zapaterove vladavine pirenejska kraljevina pričakala še bolj razdeljena, kot je bila že vsaj od 19. stoletja.  Razmerje med obema glavnima strankama se namreč v vseh teh letih ni spremenilo niti za ped in pred tremi leti so socialiste na oblasti ohranili le glasovi Kataloncev in Baskov, ki so se od leve vlade nadejali avtonomnim skupnostim prijaznejše politike. Zdaj, ko PSOE Španijo predaja naslednikom v gospodarskem razsulu, z dvaindvajsetodstotno stopnjo brezposelnosti, ni mogla njenih možnosti oživiti niti nedavna dokončna Etina odpoved orožju. Španci so vendarle prepričani, da je težkemu gospodarskemu trenutku ob vseh objektivnih zunanjih okoliščinah botrovala tudi bleda gospodarska politika “velikega reformatorja”. Tako so vladajočo stranko v Kataloniji prehiteli konservativni katalonski nacionalisti, v Baskiji pa kar dve nacionalistični grupaciji.

Kisli Rajoyev triumf

Kljub vsemu opozicijska konservativna Ljudska stranka Mariana Rajoya nima pretiranega razloga za evforijo. Res je dobila največ glasov v zgodovini in s 186 sedeži izdatno parlamentarno večino, toda jasno je, da so jo številni  volivci obkrožili samo kot zasilni izhod, kakor so to pred njimi denimo storili Irci in Portugalci. Morda je za Rajoya osebno zadovoljstvo, ker je po dveh tesnih porazih končno okusil slast velike zmage nad socialisti. A razmere so take, da bo lahko čez štiri leta ali še veliko prej v prav takem položaju, kot je bil včeraj zvečer Zapaterov naslednik na čelu socialistične stranke, dosedanji notranji minister Alfredo Perez. Hkrati ga lahko skrbi, da so konservativci pridobivali domala samo v kastilsko govorečih delih Španije. V Kataloniji so se samo neznatno popravili, medtem ko so v Baskiji celo nazadovali. Slednjič niti Rajoy ni imun pred udarcem po mizi trenutne evropske premierke Angele Merkel. Slednja mu je včeraj resda ploskala, a če njegova gospodarska politika ne bo učinkovitejša od predhodnikove, prav lahko kmalu zahteva njegovo zamenjavo s tehnično vlado ali z vlado “narodne enotnosti”, ki Španiji po pestrih Zapaterovih letih nemara niti ne bi škodovala.

Foto: Wikipedia

11 KOMENTARJI

 1. Samo Slovenija je tako butalska v Evropi, da se za prestol bori socialist ( kaviar, Putinov oz. Berlusconijev tip) Kekec iz Šumadije.

 2. Zapatero je ob izbruhu krize imel enako dikcijo kot Pahor, negiranje resnoti krize, vse do končnega zloma. Očitno imajo socialisti isto piarovsko šolo. Ob dejstvu, da Rodriguez obljublja še riguroznejše ukrepe kot Zapatero , se Špaci niso odločili zanj. Sedaj pač niso časi za burkeže.

 3. STRAH PREH SAMIM SEBOJ: temeljni vzrok propada vseh kvazikomunističnih sistemov v Evroaziji!
  1. Na oblast prid z revolucijo, revolucija pa je možna zgolj, če je narod razcepljen, naščuvan drug proti drugemu, razklan in če temu sledi bratsko klanje! In vse revolucije so v glavnem vodili Židje!V senci klanja in ropanja se zavihte na oblast krvoloki! Prva garnitura vladajočih je popolna diktatura enega, polboga na zemlji (Stalin, Tito, Gadafi,……).
  2. Na oblasti je zvit in relativno pametno-pretkan voditelj! Vendar pa ima vsako zlo dejanje že v sebi tudi kali konca in kazni! In te absolutiste ta konec in kazen preganja noč in dan! In bolestno so obsedeni s gonom ohranitve, strahom pred pravico in kriki trpečih od njih roke!
  3. Postavljajo ob sebe manj sposobne, nenevarne! In ta špirala, na eni strani omejeno sposobni, ki so brez druge ideologije, kot slepega sovraštva do sposobnih, pametnih, ta špirala vodi v vse bolj omejene birokrate na čelu države in skozi to vse bolj butaste ukrepe in vse večji razpad sistema! Konec je nezadržen! Kajti sistem postaja že naravna anomalija, burka, smešnica pametnega!
  V CCCP Stalina nadomesti pravi mali omejen Hruščov! Njega pa še bolj nesposoben Brežnjev!
  PA POGLEJMO MALO NA SLOVENSKO!
  Tito v strahu pred spremenbo vrednostnega sistema SFRJ vrže z oblasti sposobne: Kavčič, Hrvaško vodstvo, Srbske študente, resnica je, da so bili Srbski študentje nosilci demokratičnih idej, v krvi zatrti!
  In v Sloveniji postavi na čelu malega pajaca, kot je rekel Kavčič: ” OMEJEN ŠPETIRMOHER!”
  Tu gre za človeka, ki je izjemno izprijen, spletkarski, toda omejen in verjetno niti kmetov na šahovnici ne zna postaviti!
  Kako drugače sklepati po kolosalnih idiotizmih dejanj!
  Ko mu je na Brionih Miloševič jasno rekel, da naj se slovenci odcepimo in gremo v pič..(ženski spolni organ) materino, on še vedno rine Slovence v naročje krvave rihte na balk-anu (razorožitev)!
  Ko smo Slovenci svojo državo NOSILI V SRCU je on imel to državo naših sanj, za nezaželen tujek, nekaj, kar ni zrastlo na njegovem zelniku!
  Državo vrednosti, ki so mu tuje!
  Popolmoma zgrešena afera Depala vas, ki se je končala v škodo producenta, malega špetirmoherja! Z enim samim vzrokom, skriti trgovanje z orožjem!
  Popolnoma neracionalna poteza zapiranja dokumentacije o orožju (Drnovšek) na pritisk malega špetormoherja! JASNO PA JE, da bo kot so pobiti v rovu Barbara, tudi ta zločin zagledalo beli dan!
  Popolnoma idiotsko izmišljena afera Patria! Tudi tu bo producent požel vihar! KAJTI FINSKI PREDSEDNIK JE ŽE OZNAČIL JANŠO ZA NAJBOLJ SPOSOBNEGA IN POŠTENEGA EVROPSKEGA POLITIKA!
  In prav ta Patria se vse bolj obrača proti špetirmoherju, bolj ko jo goni, bolj ga preganja! Ko celo 88% anketirancev meni, DOST MAMO TE FARSE!
  In jedro kolosalne neumnosti sta Virant in Janković! Nič drugega ta špetirmoher ni dosegel, kot razbil in uničil levico! Celo Žavbi Nande igra bolje šah!

  Po popolnoma enaki poti je šel bivši komunistični predsednik Kazahstana! Dokler ga niso odnesle krvave demonstracije v Almatyu!
  Sedaj živi v Belorusiji!

  Če že šahiramo, šahirajmo z pametjo! Šah ni vaška krčma in razgrajanje in na gobec!

  In po nastopih gospe Novakove, po intervjuju gospoda Štuheca, po faktu, da je gospod Peterle našel pot nazaj,SEM SE ODLOČIL, VOLIL BOM NSI!
  KAJTI BLOKADE, OBKOLJENOSTI SDS NI MOGOČE RAZBITI DRUGAČE, KOT S TEM, DA NSI PRIDE V PARLAMENT!
  Za NSI je vsak glas pomenben, za mojo Slovenijo pa dvojec SDS in NSI NUJEN!
  Končno mora biti v parlamentu stranka, ljudje, ki jim je krščanstvo prvo!

  • Uf, gospod Petrovc, veste, tudi jaz resno razmišlja o mojem glasu za NSi. Če čisto natanko razmislim, hoteli smo nove obraze v politiki in dejansko edino izbrancev v NSi ne poznam.

 4. SLOVENCI: ostajamo edina nacija v Evropi, po padcu Španskih socialistov, ki nam še vlada polkomunistična pol socialistična a v celoti ROPARSKA BANDA! Smo res bolj poden nacija od panslovanov? Da bomo butasto spet izbrali prav tiste, ki so nas izropali do kosti!
  Naj nam vlada krščansko demokratska opcija: NSI + SDS!!!!

 5. Slovenija je v teh 17. letih levih vlad doživela popolen razkroj vseh vrednot, tako moralnih, kor gospodarstva. In čeprav se mnogo govori o ponovni vzpostavitvi gospodarstva je postavitev moralnih norm nedvoumno osnovni pogoj, pred gospodarstvom!

Comments are closed.