Največji prispevek krščanstva k politiki

70

neronove bakle“Duha narodne in državne občestvenosti je nadomestila brezobzirna borba za matematično večino, in to tem bolj, čim bolj se trudimo, da bi bil parlament matematično točen izraz volje ljudi.”
Andrej Gosar, slovenski katoliški politik in mislec, l. 1933 v knjigi Za nov družbeni red.

“Ni država tista, ki si nas podredi. To stori njena sakralna pretvorba.”
Jacques Ellul, krščanski „anarhist“, l. 1973 v knjigi Les nouveaux possédés

Demitizirati politiko in državo

Kardinal Joseph Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., je nekoč zapisal, da je največji prispevek krščanstva k napredku politike in politične skupnosti (države) ta, da demitizira državo in politiko. Oziroma, ko kristjan ne sme dati cesarju, kar je božjega (prim. Mt 22,21), krščanstvo pove, da politika ne sme imeti atributov mita ali religije. Pomnimo, prvi kristjani so šli raje v smrt, kot da bi cesarja (političnega voditelja, državo, partijo,..) častili po božje.

Takole piše Ratzinger v svoji knjigi Cerkev, ekumenizem in politika (vse tri Ratzingerejeve navedke prevajam iz španske izdaje iz l. 1987):

Prva usluga, ki jo vera daje politiki, je osvoboditi človeka od iracionalnosti političnih mitov, ki dandanašnji predstavljajo pravcato nevarnost. Biti skromen in realizirati, kar je mogočega, namesto da z gorečnostjo zahtevaš nekaj nemogočega, je bilo vedno težko; glas razuma ni nikoli tako glasen kot je glasen iracionalni krik.

Iracionalni politični mit lahko vidimo v starih imperijih, ki jih knjiga Razodetje opisuje pod šifro Babilon, in ki so zahtevali, da se njih cesarja, katerega šifra je število 666, časti po božje. Iracionalni politični mit so moderni totalitarizmi, ki so vsi po vrsti padli v staro zanko milenarizma, ko so obljubljali uresničitev Nebeškega kraljestva na zemlji. Elemente iracionalnega političnega mita lahko ugledamo tudi v postmoderni družbi kapitalističnega no stopping blagostanja. Pa tudi v utopiji neskončno raztegljivih človekovih pravic, ki si je krono irracinalnosti nadela s t. i. teorijo spola.

Iracionalni politični mit vodi v tiranijo

Jezusov izrek „dajte cesarju, kar je cesarjevega in Bogu, kar je božjega“ je torej zelo racionalen. In samo na prvi pogled zgleda, da nas navaja na družbeno pasivnost, v smislu, „plačuj davke, v svoji kamrici neguj verska čustva in bodi tiho“. Toda ravno s svojo racionalnostjo, se pravi, ko loči cesarjevo in božje, Neronovo palačo in tempeljski oltar, je Jezusovo navodilo še kako proaktivno. Najeda iracionalni politični mit o odrešujoči vlogi države. Demitizacija države in politike je potrebna, če hočemo racionalno in realistično opravljati zadeve tega sveta. Še več: demitizacija države in politike je potrebna, če hočemo ohraniti svobodno družbo.

Kaj se zgodi, če znamo demitizirati državo in politiko? Prostor tiranije se začne zapirati. Ratzinger piše:

Odpoved mitičnemu upanju je značilna za netiranske družbe. (…) Mitično upanje v skorajšnji in samozadostni raj človeka pripelje le do frustracije; frustracije zaradi neuresničenih obljub in zaradi velike praznine, ki preži ob njih. Ta tesnobna frustracija je hči lastne sile in surovosti.

Mitično upanje in tiranja gresta z roko v roki. Politična izdelava raja na zemlji in revolucionarno nasilje sta brat in sestra. Poglejmo okrog sebe! Kje v politiki je dandanašnji največ želje po nasilju? Tam, kjer je največ utopije. Bodisi pri skrajnih desničarjih, ki po novem varujejo čisto evropsko raso in mečejo molotovke v azilne domove; bodisi pri skrajnih levičarji, ki kar naprej verjamejo v utopijo brezrazredne družbe in imajo v koncept te utopije vključene begunce, nove nosilce proletarskega mesijanizma, tako zelo radi, da bi najraje s koli potolkli domače prebivalstvo.

Iracionalni politični mit je pri skrajnežih tako močan, da so brez pomislekov sposobni vzpostaviti tiranijo, če pridejo na oblast. In večja bo ob tem njihova frustracija – saj nemogočega ne bodo mogli spremeniti v mogoče, bolj bodo nasilni.

Krščanstvo ni protidržavno

Države niso brezmadežne. Kmalu jim je mogoče prideti apokaliptični šifri Babilon in 666. Še parlamentarne demokracije zmorejo sobivati z iracionalnimi miti in se spremeniti v bojno polje, kjer racionalni razmislek in dialoška razprava nista več doma. Bomo potemtakem rekli, da moramo kristjani v odnosu do države postati neke vrste blagi anarhisti? Biti protidržavni? Bo naš učitelj poslej francoski sociolog in teolog Jacques Ellul, ki se trudi tudi v slovenščino prevedeni knjigi Anarhija in krščanstvo (KUD Logos, 2009; prim. ocena Aleša Mavra v Pogledih) prikazati Sveto pismo kot učbenik anarhizma?

Zatecimo se na varno – k bavarskemu miselnemu stroju Josephu Ratzingerju. Takole pravi o prvih kristjanih:

Kristjani gotovo niso bili mukoma podrejeni avtoriteti, ljudje, ki ne bi vedeli za pravico do odpora in za dolžnost, da se ravnajo po svoji vesti. Ravno to zadnje nam pokaže, da so prepoznali omejenost države in da se ji niso uklonili v zadevah, v katerih po njihovem ni bilo prav, da se uklonijo, ker so šle proti Božji volji. Ravno zato je toliko bolj pomembno, da države niso skušali spodjedati, temveč so poskušali prispevati k njenemu obstoju. Proti nemorali so se bojevali z moralo, proti zlu s kleno odločitvijo za dobro – in ne obratno.

Kristjan gradi državo, vendar ne na mitičen in nemoralen način. V tem dvojem – v raciju in v morali – se kaže primarna politična metoda slovenskih kristjanov tudi leta Gospodovega 2016. Paradoksno slovenski kristjani ravno zaradi svojega upanja, ki je pri Bogu, ostajamo racionalni in „hladni kot špricer“, ko se okrog nas spet in spet širijo politični histerizmi, utopije in mitologije. Kristjani verjamemo v dobro in se tudi v izgradnji države ravnamo po njem, čeprav na Slovenskem menda „že vrabci na strehi čivkajo“, da se poštenost v politiki in gospodarstvu ne splača.

Pripis uredništva: Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in bloger. Sodeluje pri pastoralni refleksiji Cerkve na Slovenskem.

70 KOMENTARJI

 1. V tem tekstu je odgovor, zakaj so nekoč raje kristjani umirali v levjem gobcu kot priznali Cesarja za Boga.

 2. Danes pa t.i.kristjani iracionalno “umirajo” za politično stranko , Firerja, socialna državo, blaginjo potrošniške družbe, za fevdalno organizirano Cerkev in družbo. Umirajo v odnosu do Kristusa, ker ideologijo krščanstva ukrivljajo na sodobne iracionalnosti in kolektivna ugodja: socializem.

 3. Kar krščanski socialist ne vidi ali noče videti (ali celo podlo manipulira) je to, da socializem človeku kot Hudič prišepetava ugodje, nebesa na Zemlji,ideale:
  vsi boste imeli službe, bo država poskrbela…
  vsi boste imeli varnost, vsi boste imeli ZASTONJ…

 4. Demitizacija Države in Politike o kateri Eric Voegelin piše, da so cerkveni očetje na čelu z Avguštinom uspeli prvi doseči v zgodovini politike ločitev med oblastjo (politiko) in Cerkvijo.

 5. Kasneje pa se je cerkev zlizala z močjo in oblastjo in Cerkev od znotraj pokvarila s fevdalno vlogo.

  Danes v osnovi ni nobene razlike med fevdalnim konzervativcem Ratzingerjem in krščanskim socialistom Gosarjem.

 6. Država opravlja plemenito poslanstvo, ko si prizadeva za uresničitev plemenitih ciljev državne skupnosti.

  Podobno kot cerkev, ko si prizadeva za uresničitev plemenitih versko življenjskih ciljev.

  Njunega plemenitega poslanstva in učinkovitosti ni brez dobre organiziranosti in notranjega reda.

 7. Kaj pa pravijo o dedivinizaciji politike “kristjani”,ki častijo brezmadežnega in edino sposobnega Vodjo Janšo in njegovi šamani v cerkvi Janševo Cirilmetodijsko društvo, ki so si Cerkev v Sloveniji v večini podredili?

  • Pavel,
   gospod Branko Cestnik, čigar mnenja (sodeč po vaših besedah) visoko cenite, bralcem članka ne podtika nobenih političnih imen, saj se zelo dobro zaveda, da bi sicer lahko hitro zašel v čisto navadno politično navijaštvo ali, Bog ne daj, celo obrekovanje. To bi bilo greh za vsakega kristjana, za duhovnika, ki mora tudi pridigati, a predvsem pričevati, pa še posebej hudo.

   Pater Cestnik nam prepušča, da si po svojih sposobnostih razlagamo bistvo zapisanega in svoje razmišljanje sami usmerjamo od splošnega k posamičnemu.

   Pavel,
   upam si trditi, da vam zdrsuje vedno na isti točki, kjer niste sposobni prestopiti meja svojih osebnih političnih prepričanj in interesov ter lastne strankarske pripadnosti. Zato venomer ostro napadate in sesuvate konkretnega političnega nasprotnika, za katerega menite, da je najbolj konkurenčen stranki, ki jo sami podpirate. Obenem zaničljivo in ponižujoče pišete o vseh, za katere predpostavljate, da bi lahko bili idejni podporniki, člani ali volivci napadane stranke.

   Če bi zaupali vašemu sklicevanju na krščanstvo in bi posledično verjeli, da je vaša drža pristno krščanska, bi iz vaših komentarjev mogli sklepati, da je največji prispevek krščanstva k slovenski politiki – antijanšizem 🙂

   • “gospod Branko Cestnik,…, saj se zelo dobro zaveda,”

    Gospa Vanja,
    zopet imate popolnoma prav! Saj najbolje veste, kaj se drugi zavedajo! Navadno celo bolj od drugih samih! To je tako demokratično!

    • Da, AlFe,
     čisto preprosto verjamem, da se gospod Cestnik kot kristjan in duhovnik zelo dobro zaveda, da hudi duh venomer nastavlja pasti, da bi se človek vanje ujel. Lahko se vam zdi čudno, ampak verjamem tudi, da je pater Cestnik veliko bolje poučen o delovanju hudega duha kot jaz 🙂

     Po mojem prepričanju se prav zato na daleč ogiba hudobčevi zanki, da bi kogarkoli izpostavljal, ocenjeval, sodil ali celo obsojal kot politika, ne da bi v njem gledal predvsem sobrata v Bogu, kakor si to v svojih komentarjih venomer privošči Pavel.

     V prejšnjem komentarju samo primerjam Cestnikovo držo s Pavlovo. In ja, vem, da Pavel ni duhovnik 🙂

     • Kaj pa če bi se jaz vas čas zatikal v vašo grešnost? Dejansko niti ene moje izjave in dela vsebine ne skušate argumentirano spodbijati , ampak ves čas zgolj moralizirate.

      Saj to je znak janšistov, diskreditacija, diskreditacija, likvidacije. In znak vseh socialistov, komunistov, nacistov in fašistov. Pravi mojstri ste v tem.

      Cestnikov tekst je dejansko tako očiten, da bi vsak osnovnošeolec vedel o kom govori.

      Sicer pa je Erich Voegelin govoril o dedivnizaciji politike. Večina ljudi pa je ateistov, ker so za zadnja stoletja gledali kakšne zlorabe so delali oblastniki v Cerkvi v navezavi s posvetno oblastjo zadnje tisočletje.

      JJ koncept je preživel. Doživel je svojih 20%. Dobil je parkrat celo 30%, ko smo ga volili v obupu celo tisti, ki nam njegova politika nikoli ni bila blizu. JJ in SDS sta pokopana.
      Stvar je samo v tem, kako hitro bodo to člani SDS in volivci spoznali, ali bomo še 8 let talec umiranja SDS ali 4 leta, ali pa le eno leto. Volilni rezultati kažejo, da se podpora na vsako leto usuje za 10% do 20% na število prejšnjih podpornikov.

      Kljub fašistični agresiji glede migranotv ( ki je bila v startu dobro nastavljena, toda izpadi norcev so šli predaleč) pa je danes številka podpornikov okorg 70.000 glede na 400.000 ljudi, ki gredo voliti in 450.000, ki ne gredo voliti. Naslednje leto bo 60.000 in leta 2017 bo 50.000. V glavnem volijo samo še člani in funkcionarji.

      Da pa je čisto idejno nekonstruktivna stranka, ki čaka zgolj ukaze iz FDV centralnega štaba, pa je najbrž jasno.

      Njena največja slabost je socialistično obnašanje, negativna selekcija in fatanatičnost ter agresivnost. To danes normalnega volivca, ki sovraži totalitarizme in ideologije močno odbija.
      Da pa SDS ni v 26 letih nič naredila za spregled večine, da socializem ne deluje, pa je tako jasno.
      Tudi kakšnih množičnih protestov niso organizirali, razen tistih za obrambo svojega Firerja. Egoizem, skratka. Za kar so še predobro plačani iz proračuna.

     • “da je pater Cestnik veliko bolje poučen o delovanju hudega duha kot jaz”
      Ne verjamem, da vi to verjamete. 🙂

      “V prejšnjem komentarju samo primerjam Cestnikovo držo s Pavlovo”
      Vidim, da ste prehodili 100 milj v Cestnikovih mokasinih kot tudi v Pavlovih. Hm … to je prosto po Indijancih, ki jih je učil Friderij Irenej Baraga. 🙂

      Skratka, ne bodite več skromni! Zadnjič vas pozivam! Vi najbolje veste, kaj je najbolje za nas! 😉

     • Pavel,
      ali potemtakem menite, da na straneh Časnika do danes še nikoli niste žaljivo in obrekljivo pisali o nikomer?

      Da vi zgolj nedolžno kritizirate politike, jaz pa zaradi tega moraliziram, vas diskreditiram in likvidiram, “diskreditacija in likvidacije” pa so znak vseh “janšistov, socialistov, komunistov, nacistov in fašistov”? Pa še “pravi mojster” da sem v tem, pravite?

      Vse to o meni pripovedujejo vaše izjave.
      In kaj bi želeli, da odgovorim na te vaše prisrčne izraze naklonjenosti? Lepo se vam zahvaljujem zanje in vam jih vračam, ker jih ne potrebujem 🙂

      Se vam zdi torej samoumevno, da svoje sodržavljane, med njimi tudi tukajšnje komentatorje, označujete s ponižujočimi in žaljivimi izrazi in besednimi zvezami?

      Če menite, da je vaša kritika brezmadežna, zakaj sploh omenjate svojo grešnost?

      Kako naj argumentirano izpodbijam vaše izjave, ki so plod vaše bujne domišljije in jih razumete samo vi, jaz pa ne najdem reference zanje v realnosti?

      Kot npr. tale izjava: “Če je Jezus na vse tri glavne skušnjave v puščavi (kjer se je 40 dni postil) odgovoril svobodno in odgovorno, pa današnji Janšev kristjan naredi z njim pogodbo podmizno. Tako kot njegov malik.”
      Kdo je “Janšev kristjan”?
      Kaj je “podmizna pogodba”?
      Kdo je “on”, ki “današnji Janšev kristjan z njim naredi pogodbo podmizno”?
      Kdo je “njegov malik”?
      Čigav je ta “njegov malik”?

      Če in ko mi boste konkretno odgovorili na ta vprašanja, se bova mogoče lahko začela pogovarjati o argumentih.

      Če pa se raje pogovarjate o Svetem pismu, naj vas spomnim na tale odlomek:

      “Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, bo kriv pred sodbo. Kdor pa reče bratu ›raká‹, bo kriv pred vélikim zborom; in kdor mu reče ›norec‹, bo kriv in obsojen na peklensko dolino ognja!” (Mt 5,22)

      A boste še naprej s tako lahkoto zmerjali sobrate, Pavel? 😉

     • AlFe,
      o pisateljski “drži” dveh kristjanov, duhovnika in laika, je govora. Ali se tega pač ne sme primerjati?

      Bolje zame bo, da ohranim ponižnost, saj ste nad menoj namreč vedno vi, ki veste več in bolje od mene 😉

     • O, seveda se sme primerjati in pa tudi s to primerjavo soditi gospodu Pavlu. Če pa je to dobro, je pa druga zadeva. Ampak, saj vi to veste, zakaj napadate gospoda Pavla, kajne?

     • AlFe,
      če povzamem, kar mi dopovedujete: karkoli Pavel zapiše v svojih komentarjih (npr. da so moji komentarji znak janšista, socialista, komunista, nacista in fašista in da sem v tem celo mojster), je na koncu Pavel napadena žrtev, ker očitno samo zanj velja, da njegovi zapisi niso žaljivi, da z njimi nikogar ne diskreditira, ne likvidira,… temveč samo kritizira.

      Do Pavlovih besed ostali komentatorji ne smemo biti kritični, ampak jih moramo sprejeti kot suho zlato.

     • Gospod Vanja,
      res je, da gospoda Pavla navadno zanese na kritiko Janeza Janše kot politika in na kritiko desničarjev z levičarsko mentaliteto. Ampak z omalovaževanjem gospoda Pavla in odrekanjem svobode misli namesto argumentov samo dokazujete, da ima prav.

      Ste se kdaj vprašali, v čem ste različni od neokomunistov? Samo po tem, da vam niso dostopne dobro plačane službe brez dela v javnem sektorju?

     • AlFe .. “Ampak z omaloževanjem gospoda Pavla …”
      —-
      Gre za žalitve in podtikanja, ki jih Pavel vseskozi raztresa naokoli.
      Drugo je če nekdo dobronamerno kritizira. Ali vi g. AlFe, ki edini razumete Pavla, morda veste, kaj on hoče, in na kakšen način bi bilo to kar on hoče, izvedljivo?

     • AlFe,
      zdelo se mi je, da vas razumem.

      A vidim, da nadaljujete – po mojem oceni z nepravičnimi obtožbami na moj račun – pa mi, prosim, natančno navedite, kje v mojih komentarjih ste naleteli na omalovaževanje, kje na omejevanje svobode in kje na podobnost z neokomunizmom.

      Kot Pavlov zagovornik še povejte, ali hočete, da od zdaj naprej pustim vašega varovanca in njegove komentarje čisto pri miru, ker… ne vem, zakaj že?

      Hkrati pa se vprašajte o vašem omejevanju moje svobode izražanja 🙂

   • Pater Cestnik bo že sam zase govoril. Poznava se zelo bežno in nimava komunikacije. Me pa motivira, da on vidi podobno kot vidim sam, da je tu še Luka Lisjak Gabriječič, da so tu še številni liberalci in velika večina ljudi, ki ne gredo voliti.

    In to je največja žalost. Upam trditi, da velika večina desnih in desno sredinskih ne gre voliti, ker ne podpira Demos socialističnega pofla v SDS, NSI in SLS.
    Ker so se ti doogloletni funkcionarji teh strank izkazali za zaviralce in monopoliste na desni.

    Cestnik je pred kratkim nekajkrat omenil JJ ime v negativnem kontekstu in v zadnjo se je usulo po njem. Prvič je samo previdno prosil gospoda JJ, da se umakne iz politike in naredi rasti prostor. Verjetno se je dobro zavedal, da takim ljudem nima smisla dajati prošenj.

    Zakaj je vsaka kritika politika obrekovanje?
    Torej moram biti tiho, ko janšistični duhovniki ugrabljajo slovensko Cerkev in nastavljajo škofe in nadškofe?
    Moram biti tiho, ko janšistični “katoličani” izzivajo in težijo, da na koncu cela Cerkev plača v škodo v izobilju.

    Dobro se ve, da so funkcionarji in volivci SDS najbolj fanatični in agresivni v slovenskem prostoru, poleg raznih ANTIFA norcev na skrajni levici.

    Nikdar nisem podpiral raznih sovražnih napadov na JJ. Niti nisem podpiral procesa Patria. Enostavno sem previdno sledil in tehtal. Za razliko od janšistov pa jaz JJ nimam za nedolžnega politika in mislim, da je zmožen marsičesa.

    Nobene stranke ne propagiram in na vaše provokacije ves čas odgovarjam, da bi se morali desničarji in kristjani začeti združevati v male civilno družbene skupine. Delati skupne akcije in počasi bi se pokazalo po pozitivni selekciji kateri ljudje imajo kakšne darove.

    Tako pa zaradi tega, ker večino ljudi detektira samo komunizem kot zlo, ne pa socializma, do tega ne pride.

    Največja ovira na “desni” pa so zafoteljeni funkcionarji v politiki, na občinah in v Cerkvi, ki gledajo samo egoistično na svoje interese in s fevdalnim odnosom do vsakega novega človeka in do novih pobud odreagirajo izredno naduto, zaviralno, podcenjevalno, ignorantsko in prestrašeno za svojo pozicijo.

    Zato pravim, da gredo lahko komunisti in njihova mafija za par let na dopust in bodo njihopvi vazali na “desni” čuvali status quo.

    • Največja ovira je samo v naših glavah. Janša je kriv samo toliko, ker smo mi, “na desni”, dolgo časa mislili, da nam bo on državo spravil v red, da bomo v miru živeli svoje socialistično življenje.

     Ovire so v naših glavah, treba jih je samo prestopit (kot posamezniki, kolektivno najbrž ne bo šlo). Meje je treba prestopit in nekaj naredit, ne samo govorit in jamrat čez tastare.

     Tudi ti pavel nisi nič boljši (poznam te sicer samo iz foruma). Iz lastne izkušnje ti povem, da ko enkrat ugotoviš, da si ti sam tisti, ki imaš največ možnosti, da si krojiš svoje življenje, gre samo na bolje. Ti pa samo jamraš čez nekakšne socialiste, ampak, kakšna je korist od tega? Nisi svoboden. Istih je tudi precej ostalih klasičnih liberalcev.


     “bi se morali desničarji in kristjani začeti združevati v male civilno družbene skupine”
     Ali poznaš kaj takega v smeri podjetništva?

     • No vidiš, ne poznaš. Jaz tudi ne.

      Zdaj mi pa povej, kaj konkretno preprečuje klasično-liberalnim intelektualcem, ki jih je na časniku vse polno kot piscev člankov in ti kot komentator (in hvala Bogu da ste), kaj vam preprečuje da se ne pojavi niti eno resno združenje, ki bi pomagalo ljudem pri podjetniškem udejstvovanju, v kakršnemkoli okolji pač že živijo.

      Aja, “združenje”, to preveč diši po socializmu. Tega se vi ne greste. Ampak ti si prvi omenil to besedo.

      Ja itak, neki “politični norci in fanatiki” so vsega krivi. Ja, strinjam se, naša (politična) elita je slaba. Ampak, menda ja ne pričakujete, da bodo oni kaj dosti naredili ????

     • Ne vem. Ne znam ti odgovoriti.
      Kaj se dogaja z drugimi, ne vem. Sam se ugotovil, da jih malo sistematično dela na tem. Po zgodbi z virantom jih je veliko šlo v SDS zaledje.

      Saj jih večina sploh ni podjetnikov. Klasični liberalec samo ve, da podjetniki in podjetniki bolje vozijo gospodarstvo kot birokrati,politiki in država.

      Mene združenje nič ne moti. Družina in skupnost sta mi vrednota.

     • Nekdo bo pač moral nekaj narediti in dati zgled. Na državo nima smisla čakati. Vsak posameznik pa tudi ne more nastopati na globalnem trgu. Kdo drug kot klasični liberalci je najbolj poklican za kaj takega?

   • Vanja več kot odlično,sam vase zagledani “gospod priučeni politolog”
    se pogreza sam vase,kadar koli klikne na tipkovnici in mu niti ne zamerim,
    močno me pa moti njegova ihtavost in zavist,ki žari iz njegvih prispevkov, četudi se piše o gojenju kokšk nesnic,podtakne “firerja”!Mene konkretno
    ta način žali,ker je moji rodbin tisti pravi Firer hitler povzročil veliko gorja!
    Vendar kljub vsemu manj kot diktator tito,če se milo izrazim!
    Urednik tega portala bi se moral vendar zavedati,kako veliko škodo dela
    “politolog Pavel”s svojim patološkim sovraštvom do človeka,ki kljub vsem
    podtikanjem in torturam še vedno vztraja na svojem stališču!Povsem iz
    osebnih razlogov nisem član nobene od strank,podpiram vse kar se izkaže,
    kot koristno,ne glede na strankarsko pripadnost,razen levičarjev,ki se
    dejansko obnašajo zelo podobno kot nekdanja diktatorja tito in stalin,tudi
    pobijali bi za svoje dobro in diktaturo,ki se je ne bomo otresli,dokler bodo
    nekateri pod krinko dušebrižnosti paktirali z naravnim sovraštvom in naravnim pravom tovarišije,ki gazi in uničuje vse pred seboj!Nikjer ne piše,da nima določenih pozitivnih lastnosti tudi NSi,toda pri odločilnih potezah za narod,ki še vedno upa na streznitev,bi se morala NSi vendar držati pravil igre v skupnem nastopanju
    proti samodržcem brglezovega kova!Pri tem ne morem mimo izvolitve
    novega podpredsednika DZ,ki je kolikor sem pač prebral o sporu s Kovačičem,zašel na kriva pota,ki ne morejo biti podlaga za dober izbor!
    Menda je afera dobila svoje mesto tudi na sodišču!Kdor koli,je bil v kakršnem koli odnosom s protagonisti afere HIT,ne bi smel imeti nobenega opravka z funkcijami odločilnega pomena za državo in državljane!Zanima me,kaj bo odločilo sodišče!

 8. Razlika je med odraslim pogledom na Državo in na Cerkev in med infantilnim pogledom. Infantilnež (socialist) išče svoje ugodje,tolažbo in varnost v fevdalni, državni,birokratski strukturi in v enako “mislečem”kolektivu in Vodji, ki razmišlja namesto njega, delomrznega lenuha.

  Odrasli pa vidi preko tega, vidi posledice, zato je sposoben trpeti in se odpovedovati.

 9. Če je Jezus na vse tri glavne skušnjave v puščavi (kjer se je 40 dni postil) odgovoril svobodno in odgovorno, pa današnji Janšev kristjan naredi z njim pogodbo podmizno.Tako kot njegov malik.

 10. Z avtorjem se v glavnem strinjam, ni mi pa všeč, da omenja skrajne desničarje, ki varujejo čisto evropsko raso na eni in skrajne levičarje na drugi strani. Med komentarji sem že večkrat omenil, da skrajne desnice v Evropi ni zaslediti in da je pisanje o varovanju čiste evropske rase neumestno podtikanje, ker takega rasističnega gibanja ali celo stranke v Evropi ni! Pripisati stranki, ki se zavzema za domoljubje, nacionalno emancipacijo, pravice avtohtonega prebivalstva do lastnih domov, delovnih mest in tisočletne tradicije, kulture in vere tudi rasizem in varovanje čiste evropske ali nacionalne rase, je pogosta levičarska propaganda. Mogoče so kdaj letele molotovke proti azilnim domovom, toda ne zaradi rasizma, ampak iz upravičenega strahu pred islamizacijo in terorizmom. Seveda pa je vsako nasilje, levo ali desno, potrebno obsoditi.

 11. Haha. Bogu kar je božjega, cesarju kar je cesarjevega, pomeni, ne dajaj cesarju kar je Božjega! 🙂

   • Alfe,Zdravko ima popolnoma prav..Če namreč resnično damo Bogu prav vse,kar je Božjega,potem človeškim cesarjem pravzaprav ne pripade in ne ostane nič resnično vrednega-tudi,če nam vse pokradejo…

    • Vidim, da ima gospo Zdravko sledilce v originalni razlagi Biblije. 🙂

     Gospod Baubau,
     očitno imate spisek, kakšne in kje vse je Božji sin blebetal neumnosti. Nam ga boste zaupali?

     • Alfe,preberite Mr12,17!Pa ne drznite si več katerekoli Božje Besede imenovati “neumnost”…

     • Ouu! Gospod Baubau je norčevanje iz Biblije zadržal zase in za gospoda Zdravka! Kako ljubosumno! Se skupaj z gospodom Zdravkom zgledujeta pa islamistih? Ki vsem drugače mislečim režejo vratove? Če pa jih opozarjajo na njihove napake pa jih še vržejo s stolpnice?

      Gospod Baubau! Dobro veste, kaj tiste besede pomenijo, v kakšnem smislu so bile izrečene. Pa vendar branite osebo, ki namenoma sarkastično piše o teh svetih besedah in napade tistega, ki je na to opozoril! Ste antikrist?

     • AlFe,
      vidim, da ste krivično ocenili dva sokomentatorja in ju nesramno obtožili, da sta nočevanje iz Biblije ljubosumno zadržala zase. A pojdimo lepo po vrsti in si oglejmo, kdo se iz koga norčuje in kdo ne.

      Pater Cestnik je v članku napisal takole:

      “Kardinal Joseph Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., je nekoč zapisal, da je največji prispevek krščanstva k napredku politike in politične skupnosti (države) ta, da demitizira državo in politiko. Oziroma, ko kristjan ne sme dati cesarju, kar je božjega (prim. Mt 22,21), krščanstvo pove, da politika ne sme imeti atributov mita ali religije.”

      Zdravko je z nasmehom komentiral (očitno) drugi stavek zgornjega citata: “Haha. Bogu kar je božjega, cesarju kar je cesarjevega, pomeni, ne dajaj cesarju kar je Božjega! 🙂” Zdravko je torej s svojimi besedami le ponovil, kar je zapisano v Cestnikovem citatu: “…Oziroma, ko kristjan ne sme dati cesarju, kar je božjega.”

      Nato ste se vpletli vi, AlFe, in pripomnili, da ima gospod Zdravko zelo originalno razlago Biblije.

      Na tem mestu vas izrecno opozarjam, da je smiselno enaka razlaga svetopisemskega odlomka Mt 22,21 prvotno podana že v vsebini članka. Torej bi vi, če že s kom, o originalnosti take razlage morali polemizirati prvenstveno z avtorjem članka ali pa celo z gospodom Josephom Ratzingerjem, ki je – kot se da razumeti iz prvega stavka Cestnikovega citata – avtor takšne interpretacije omenjenega svetopisemskega odlomka.

      Ker pa niste dovolj pozorno brali Cestnikovega članka (pa kljub temu komentirate pod njim), vam je ta podrobnost ušla. Nato ste se spravili še na Baubaua, ki je vzel v bran Zdravkovo interpretacijo, in ste mu odvrnili: “Vidim, da ima gospo Zdravko sledilce v originalni razlagi Biblije. 🙂 Gospod Baubau, očitno imate spisek, kakšne in kje vse je Božji sin blebetal neumnosti. Nam ga boste zaupali?”

      Na našo žalost in vašo nesrečo se na nobeni točki niti slučajno niste ozrli nazaj na članek, da bi vendarle ugotovili, kaj je spočelo Zdravkove in nato Baubauove komentarje. Raje ste napadli sokomentatorja z vsemi topovi in sicer ste napadli ‘ad personam’, na način, za katerega ste že mnogokrat (celo z navedki iz Wikipedije) očitali drugim komentatorjem, da je nesprejemljiv!

      Izvolite in preberite svoj brezsramen in hudoben komentar še enkrat: » Ouu! Gospod Baubau je norčevanje iz Biblije zadržal zase in za gospoda Zdravka! Kako ljubosumno! Se skupaj z gospodom Zdravkom zgledujeta pa islamistih? Ki vsem drugače mislečim režejo vratove? Če pa jih opozarjajo na njihove napake pa jih še vržejo s stolpnice? Gospod Baubau! Dobro veste, kaj tiste besede pomenijo, v kakšnem smislu so bile izrečene. Pa vendar branite osebo, ki namenoma sarkastično piše o teh svetih besedah in napade tistega, ki je na to opozoril! Ste antikrist?«

      Kako so si sledili komentarji do vaše nesramne »antikristovske« kulminacije, je zapisano črno na belem, da lahko vsak sam preveri, kdo dejansko laže in je objestno nesramen.

      Na vašem mestu bi me bilo v dno duše sram za žalitve, ki ste jih izrekli. Bomo videli, če ste sposobni priznati svojo napako in se opravičiti.

      Ali pa vas bomo preprosto razkrinkali, da na teh straneh samo “glumite” kristjana in se ob tem norčujete iz iskrenih ljudi?

     • Gospa Vanja,
      zaciklali ste se, računalniško rečeno. Ali po plemensko, branite svoje pleme, resnica vam ni mar. Ste pač tipična Slovenka, kaj hočemo.

     • AlFe,
      ker mi je mar za resnico, branim poštenost. Ne podpiram vaše in Pavlove nesramnosti.

      Da bi priznali svojo zmoto, vam ne gre izpod prstov, kaj?

  • Danes pa je pri številnih kristjanih: Ne dajaj Bogu kar je cesarjevega (državnega).

   Danes ni cerkev ločena od države. Danes je državna cerkev drugačna od tiste izpred 500 let. danes večina ne veruje v Boga, pač pa v Državo.

 12. To je odličen tekst, tak, kakršen je.

  En bi ga s komentarji sicer skušali skvarit s tem, da bi Gosarja in Ratzingerja postavil v nasproten miselni kontekst od tistega, ki ga je zapisal avtor. Nekomu drugemu je sicer pogojno prav, če se napada politična mitizacija, nagnjenost k autoritarnosti ali tiranijam, samo ne, če gre za skrajno desne pojave. Ki so menda upravičeni.

  Bog daj, da bi bili slovenski kristjani politično res taki, kot so opisani v zadnjem odstavku. Tudi drugod se kaže, da je to problem. Recimo v ZDA danes glede politične orientacije tistih, ki sebe imenujejo ” evangelical right”. Verjetno je bolj kot ne manjšina zmožna take svobodne avtonomne drže. Pomaga pa, če se znotraj te manjšine najdejo ljudje z voditeljskimi sposobnostmi in voljo do tega.

 13. Sicer pa mislim, da anarhizem ni pristna krščanska drža. Je preveč kaotična in destruktivna. Kristjanu naj bi zadoščala možnost nestrinjanja in v skrajnem primeru razhoda med posvetno in moralno normo tudi uveljavljanje ugovora vesti.

  • “da anarhizem ni pristna krščanska drža.”

   Še več! Krščanstva brez reda in hierarhije ni!

 14. Cesarju kar je cesarjevega pomeni tudi, spoštuj svojega brata in ne sodite, da ne boste sojeni.

  Saj je bistvo krščanstva ljubezen, ali ne?

 15. Krščanstvo ni zgolj teorija ali privrženost abstraktnemu. Krščanstvo je predvsem način življenja.

  Kdor tega ne razume in sprejema ni kristjan. Le igra kristjana.

 16. Zelo bedno je govoriti o krščanstvu, ker ga razni šamani krščanstva in politkomisarji zlorabljajo do onemoglosti kot ideologijo.

  Raje govorim kaj je napisano v Svetem pismu. In raje govorim o osebnem odnosu s Kristusom.

 17. Amelie:
  naštej mi 5 žalitev, ki jih stresam in utemelji zakaj niso kritike, ampak žalitve.

  Povej mi 5 dobronamernih kritik na račun JJ.

  Ps lahko ti pomagajo vsi tvoji sonavijači.

  • Jih ne bom iskala, kar sam si jih poglej.
   Vse, kar obtožuješ na počez in se postavljaš nad druge !!

   • Jaz sem tebi vsaj 10x odgovarjal na tvoja vprašanja, ki so bila, kot sedaj vidim, eno samo trolanje.

    Mislim, da ti in tvoji sonavijači niste sposobni niti ene dobronamerne kritike na JJ in SDS. In samo zato se vame vtikate. Ker razkrinkavam socialistično obnašanje “desnice”.

    In ne morete mi podtakniti, da za katerokoli stranko navijam.

    • Pavel, ti moraš pri sebi narediti malo reda. Da Amelie obtožiš trolanja je zelo grdo in čista neumnost.

     Do desnih glasil, Janše in do cerkve sem bil jaz tukaj v preteklosti zelo kritičen. In to preden si ti negativno začel pisati o Janši. Ampak treba je biti kritičen v smislu, da se stvari izboljšajo, ne da si ustvariš same nasprotnike.

     http://manicnipoet.net/spletna-trgovina/manicni-poet/

     Kar nekaj ljudi s pospešenimi možgani je v svojem življenju veliko doseglo. Ima pa zadeva svoje pasti.

     • Kaksne vsebine nisem pri njej zasledil. Kot en sds funkcionar hoče vse svoje opravičiti. Od kritikov pa zahteva,da ji pišejo odgovore na neskončna vprasanja v stilu, dokaži, če si večji bog kot janša, pa se bom morda strinjala s tabo in se vam priključila.

      Bo že to držalo. Kdor se zaveda v kakšnem blatu je Slovenija s psihopatskimi komunisti v politiki in nesposobnimi birokrati, ta bo samo emigriral. Marsikaterega slovenskega podjetnika sem slišal reči, da je nor,ker ustvarja v Sloveniji, ki podjetnike in dobre delavce tako brutalno davčno in birokratsko ovira in krade.

      Jo ti poznaš osebno, da jo tako goreče zagovarjaš.Moram reči, da me najbolj razkurijo njihovi nizkotni napadi in to,da ni enega med njimi, ki bi svoje,drhal, miril.

      Pokaži mi, kako mojo idejo ti lepše v promet spraviš, da te malikovalci jj ne bodo zasovražili.

     • Jaz imam pogosto kar nenavadne ideje in za koga tudi neprijetne, pa mislim, da nisem osovražen. Vsi smo samo ljudje in vsak je tudi malo na nek način nesvoboden. Človek je nagnjen k temu, da sledi avtoriteti. Ampak problem je, ker je v sodobnem svetu veliko lažnih avtoritet, ki ljudi samo čustveno vežejo nase, niso pa iskreni voditelji. Tega je dosti na vseh področjih, to je sodobno suženjstvo. Ampak običajnih ljudi nima smisla imenovati malikovalci. Če dosežeš, da te sovražijo, bodo verjeli ravno kontra, kar praviš.

      Vsak od nas je lahko po svoje malo malikovalec. Po drugi strani smo pa samo navadni komentatorji.

      pavel, mislim da si malo nagnjen k temu, na kar sem dal povezavo v gornjem komentarju. To lahko jemlješ kot dar, ki pa ima nekaj pasti. Ni treba da je stigma.

    • Pavel, nobenega ne poznam osebno in tudi v nobeni stranki nisem, da te potolažim.
     In nobenega kolektiva nimam za sabo, ki bi mi kril hrbet ☺
     Kar napišem mi pomeni tako kot je j že napisal, torej če lahko kaj doprinesem k izboljšanju, to je moj edini motiv.

 18. Alfe ne poznam. Ne vem zakaj me včasih brani. Morda zato, ker je poleg mene edini, ki se zaveda kakšno škodo dela Jj in sds Sloveniji, desnici in prebivalcem. Seveda še večjo škodo delajo komunisti. Toda na njihovih trobilih jaz ne bom objavljal in jim delal uslug. Edina opcija je, da to čim več desničarjev in sredincev v Sloveniji spozna.

 19. Amelie treba se bo sprijazniti z dejstvom, da manj kot je kdo sposoben, bolj je prepričan, da so za vse težave krivi drugi.

  Sposobni se pač s težavo sami spopadejo, in sicer s pozitivnim pristopom in ne z nenehno žolčno kritiko, ki dokazuje njihovo nemoč in nezmožnost.

  • Gospod Tine,
   imate pogled značilen za sodobne komunistične naslednike. Kristjani pa delujemo glede na dobro in zlo.

  • Pravzaprav ni čisto tako !
   Včeraj ravno ni bil moj dan, pa sem šla danes še enkrat prebrat.
   Živimo pač v času, ko plačujemo storjene napake naših prednikov.
   In delamo nove napake !
   Ker se ne znamo/ne zmoremo izmotat iz pridobljenih čustvenih oz. duševnih ran…
   Samo to.

 20. Gospod AlFe, še enkrat preberite Sveto pismo, zlasti Novo zavezo.

  “Kaj gledaš iver v očesu svojega brata,…” . To po vaše ni krščansko? Ali je Govor na gori dobro ali zlo?

  • Gospod Tine,
   ste že malo bližje krščanskemu pogledu … se že sprašujete ali je dobro ali slabo … AMPAK! Za sedaj samo za druge. Pričnite pri sebi.

   Opomba. Vseeno mi je, ali boste pričeli pri sebi ali ne. Za sedaj pa spominjate na Eskima, ki deli nasvete Pigmejcem, kako preživeti puščavsko vročino.

 21. Konkretnega odgovora na konkretno vprašanje od vas očitno ni pričakovati.

  Sprenevedanja pa več kot dovolj.

 22. Kdo bi vedel, kako je zgledal in gorel luteranski pridigar Peter Kupljenikiz Radovljice, ko je po petih letih vatikanskih ječ stal na Campo dei fiori v Rimu, papeževem mestu, 25. maja 1595 zagorel kot bakla in zgorel – in ga niti "slovenska" Rimska "katoliška" cerkev še do dneva današnjega ni predlagala za slovenskega svetnika, luteranec ali katolik, vseeno.

 23. Čeprav pogovor ta tema in pogovor ob njej že odhaja v ozadje, se mi vseeno zdi vredno dodati spodnje razmišljanje o dialogu, ki ga je zapisal Milan Knep leta 2009.
  Morda komu (kot rečemo) ‘spregovori’, da misliti, odpre kako obzorje, ki ga (morda) še ni poznal in še kaj…
  Človek je nekaj najbolj ‘odprtega’ na tem svetu (celo ko je povsem zaprt vase). Ima možnost … 🙂

  “Polarizacija slovenske družbe ne sega samo v čas druge svetovne vojne in revolucije; polarizacija je stalnica, ki jo veliki zgodovinski dogodki znova razgalijo v vsej njeni trdovratnosti, radikalnosti in razdiralnosti. In če je tako, ali je potem dialog sploh možen? Ali dosedanje podajanje ne skriva v sebi teze, da za dialog ni nobene ontološke danosti? Grozo, da bi to lahko bilo dejansko res, vsaj tako se mi zdi, je zaslutil Gorazd Kocijančič, ki nas je zaprepadel z mislijo o naši samoti, o samoti, ki je niti ne znamo in ne moremo misliti, ker je globlja od tega vsega, kar čutimo in umevamo. Če ostajamo na sledi teh misli, se postavlja vprašanje, ali niso poskusi dialoga čista naivnost. Ali pa so povabila na pogovor samo preračunljivo zavajanje, vodeno z voljo do nadvlade drugega, kar naj bi imelo za cilj novo nadvlado nad tistim, ki nam ga je uspelo zapeljali v dialog? Ali ni vsak dialog navadno nadmočevanje, kot je rad ponavljal pokojni Taras Kermauner? Seveda nas pogosto
  zanesejo čustva, ko se zdi, da smo neobremenjeni, ko dialog brezhibno deluje. Toda kakor hitro se čustveno razpoloženje spremeni, smo spet pri tistem, nad čemer nimamo oblasti, pri predracionalnih stanjih duše. Zato je za vsak pogovor pomembna zavest o njegovih ravneh: ali nas nosijo čustva, ali se prepuščamo naivnosti, ali s povabilom na pogovor izvajamo prikrito nadvladovanje drugega? Obstaja pa še druga raven dialoga, ki nima nič skupnega s prej naštetimi, je namreč »druge narave«, zato ni v kontinuiteti z njimi, temveč je bitna novost. In prav o tej govori naslov 4. foruma, ko zapiše besedo resnica. Ta resnica ni iz območja epistemologije, vendar je nedvoumno opredeljena z oznako: »Jaz sem … resnica« (Jn 14,6).

  V tej povezavi (v povezavi začetka in konca Janezovega evangelija) vidimo, da je Beseda (Jn 1,1), ki se je učlovečila, dialog, ki se je utelesil, trpel pod Poncijem Pilatom, umrl in bil v grob položen, kar z drugo besedo pomeni, da se je odpovedal vsemu svojemu, svoji pravici, da bi ga Pilat pravično sodil, pravici, da bi mu množice dobro vračale s prijazno naklonjenostjo, nazadnje se je odpovedal celo pravici do dostojanstva svoje osebe, saj je dopustil, da so ga javno osramotili, da so ga pred javnostjo slekli, ga pribitega povzdignili na križ in ga s tem predstavili kot tistega, katerega dejanja so bila do kraja zavržena, nevredna rimskega državljana in kateregakoli človeka. Za vso to skrajno krivičnost Kristus ni terjal maščevanja, poprave krivice, ničesar, kar ljudje zahtevamo in pričakujemo po svojem naravnem čutenju, kar zahtevamo v imenu elementarne naravne pravice, kot izraz potrebe po kozmični izravnavi in zadostitvi. Kristus je v svoji velikonočni skrivnosti na edinstven način pokazal, da je sicer »bil« v telesu, ker je bival v času in prostoru, toda ravnal je, kot bi bil popolnoma osvobojen kozmične determiniranosti. V tem istem dejanju je demonstriral tudi popolno osvoboditev od volje do nadvlade drugega. »Tisti, ki je bil v podobi Boga, se ni ljubosumno oklepal enakosti z Bogom, ampak je sam sebe izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika in postal podoben ljudem« (Flp 2,6–7). Kristusova kenoza, izpraznitev, je bila izničenje volje do nadvlade in prepuščanje »maščevanja« Očetu.

  Naše razmišljanje gre torej v smer prepričanja, da je kakovost dialoga toliko večja, kolikor globlja je posameznikova osvoboditev od trdovratne moči predracionalnih stanj v njem. To na prvi, povsem nevtralni ravni sporoča naslov 4. foruma. Kristjani pa si prizadevamo vstopiti v proces osvobajanja iz ujetosti v predracionalna stanja tako, da se oprimemo tistega, ki je bil, tako verujemo, osvoboditev po svojem bistvu. V povzetku bi lahko zaključili nekako takole: dialog se začne s skromnim priznanjem navzočnosti predracionalnih stanj v nas, ki nas ženejo v delitve in nadvladovanje. Dialog se lahko nadaljuje, če si zavestno prizadevamo za omejevanje našega ega, ki se ima za središče vsega, pravzaprav za edino, kar bi končno smelo obstajati, kar odkriva tudi Gorazd Kocijančič. Uspešnost osvobajanja od temnih sil v nas je potemtakem v premem sorazmerju z resničnostjo dialoga. S tem pa smo posredno povedali, da dialoga ni mogoče ukazati, ga ne natančno načrtovati in še manj koordinirati. Dialog gre skozi skrivnost kenoze, pa naj to razumemo čisto racionalno ali tako, kot je to udejanil Kristus. Zato uspešnosti pogovora ni mogoče presojati od zunaj. Kakšen je dialog, je lahko samo intimna ocena človekove vesti, kjer človek v iskrenosti pred samim seboj vidi, kako daleč je v procesu osvobajanja. Samokritična ocena stopnje osvoboditve potrebuje predvsem cestninarjevo duhovno razpoloženje: »Bog, bodi milostljiv meni grešniku« (Lk 18,13) ”

  (Milan Knep v spremni besedi zbornika 4. foruma za dialog med vero in kulturo z naslovom Resnica vas bo osvobodila – Družina 2009, str. 8-10)

Comments are closed.