Najodličnejši poznavalec francoske buržoazne revolucije

5

Zgodovinar Walter Markov se je rodil 05. 10. 1909 v današnjem avstrijskem Gradcu. Rodil se je v slovenski družini Mulec. Priimek je kasneje spremenil v rusko zveneči Markov. Šolal se je v Ljubljani, Kranju, Beogradu in na Sušaku. Med letoma 1927 – 1934 je na različnih nemških univerzah študiral zgodovino, evangeličansko teologijo, geografijo, filozofijo in slavistiko, kjer je leta 1934 doktoriral v Bonnu. Še med študijem je sodeloval s komunisti in ustanovil odporniško skupino. Nacisti so ga obsodili na 12-letno zaporno kazen, tako je konec druge svetovne vojne dočakal v kaznilnici Siegburg. Kasneje je dobil službo v vzhodni Nemčiji, kjer je v Leipzigu postal asistent. Hitro je napredoval in leta 1949 je že bil redni profesor, leta 1950 pa so ga obsodili titoizma in komaj je obdržal službo. Kasneje je odšel v Nigerijo in v Čile, kjer je raziskoval zgodovino Afrike in Latinske Amerike. Potem je vse do upokojitve leta 1974 spet predaval v Leipzigu. Umrl je 03. julija 1993 v Berlinu.  Markov se je na začetku kariere ukvarjal z zgodovino jugovzhodne Evrope, mednarodno pa se je uveljavil kot odličen strokovnjak za francosko revolucijo.

Foto: Wikipedia

5 KOMENTARJI

  1. Priimka si ni spremenil Walter, pač pa njegov oče (ki je bil slovenskega porekla, mati pa dunajska Nemka). V slovenščini je mogoče prebrati knjigo o francoski revoluciji, ki jo je napisal skupaj z Albertom Soboulom.

  2. Ja, ja, šerif Paulie, kot prodajalec krame in “storitev” (kako poredna je lahko ta beseda!) ste ziher naravnost poklicani za strokovno ocenjevanje zgodovinarjev in zgodovinopisja … 😉

  3. Ježeš, a zdaj je politična usmeritev strokovna ocena? Aja, saj res, pravosmerni kader…

Comments are closed.