Najnovejša laž osvojevalcev zgodovine

225
Josip Broz Tito in Moše Pijade

Bližajo se nam komunistični prazniki. V našem koncu se bo začelo s tekom v čast vosovskih morilskih trojic ob Ljubljanski žici. Potem bomo imeli uradno spominjanje na dogodek, ki ga ni bilo 27. aprila. Vse se bo zaključilo s prvomajskimi pivskimi orgijami od katerih se moramo potem odpočiti z dela prostim dnevom 2. maja. Onesnaženje našega prostora s totalitarnimi simboli bo popolna, vsepričujoča in vsiljiva (videli bomo tudi okupacijo osamosvojitvene proslave s simboli zatiranja!). Sporočilo »mi smo zmagali« bo spet močno, vseprisotno. Jugonostalgija, ki ni nič drugega kakor žalovanje za časi, ko so bili »ta lepi«, »ta dobri« in »ta pridni«, bo obračala želodec vsakemu, ki si je želel samostojno in svobodno Slovenijo. Čas, ko april prehaja v maj, je čas, ko se najbolj pokaže, od kod smo prišli in kam nas hoče kontinuiteta spet peljati. To je čas, ko se razklanost, ki jo je v naš narod s krvjo zapisala KPS (Komunistična partija Slovenije), znova zaboli do dna srca. Razdelitev na »naše« in »vaše« bo spet popolna, namerna in žaljiva. To je čas, ko znova zvemo, da so besede sprava, sožitje, spoštovanje, poteptane v čast revoluciji in njenim pridobitvam. V tem vzdušju, ko narod čaka, da ti dnevi preprosto minejo, množica pa se vdaja pijančevanju in praznovanju, se bodo spet množično videle triglavke z rdečo zvezdo pod njo pa naše narodne barve. Že nekaj let smo priče najnovejši preobrazbi partizanstva. Priče smo reinterpretaciji zgodovinskih dejstev. Priče smo novi laži.

Preobrazba partizanstva

Partizanstvo je čuden pojav. Ne le, da je zaradi spleta svetovnih dogovorov v Sloveniji zmagalo, temveč si je tudi prisvojilo vso oblast. KPS je zlorabila vsakega, ki se je zbiral pod njenim okriljem, da je izvedla krvavo in brezbožno revolucijo, ki je v Sloveniji terjala nepredstavljivo število žrtev. Če pomislimo, da je pri nas umrlo manj kot 1000 nemških okupatorjev, zaradi partizanov pa smo izgubili več kot 40.000 najboljših Slovencev (talcev, vaških stražarjev, domobrancev, doma umorjenih, ipd.), spoznamo, kako je 9. maja 1945 nastopil čas terorja, ki so ga v tipično levi maniri poimenovali »čas svobode«, v resnici pa je bil to čas, ko si moral biti tiho ali pa si izginil v gozdu, Hudi jami ali Kočevskem rogu… Ljudje so dobro razumeli sporočilo in strah je mnogim ostal v kosteh do današnjih dni. V petih desetletjih oblasti in pranja možganov v šolah, tovarnah, javnih medijih, gostilnah, se je uveljavilo to gibanje kot alfa in omega vseh družbenih pojavov. Z »borčevsko penzijo« pa so revolucionarne oblasti kupili borce in njihove družine, njihovo lojalnost in njihov molk.

Partizanstvo je tudi večno »mlad« pojav. Pri nas se med borce štejejo ljudje, ki so se komaj rodili. Privilegiji, ki so osebni, se prenašajo iz roda v rod. Namesto, da bi vsako leto imeli manj borcev kakor zahteva naravni red, so čedalje mlajši in nič manj zagrizeni in nestrpni kakor takrat, ko so padali streli, ki so pobijali naše narodne voditelje. Čas nam ne prinaša olajšanja pred tem pojavom, rak se širi in širi in zastruplja naše medsebojne odnose, kakor jih od zdaj že davnega l. 1941. Denar, ki ga država »vlaga« v ta zakrnel in v preteklost zagledan pojav, bi zadostoval za rešitev več kot polovice krize in nikjer ne bi bilo nobene škode.

Reinterpretacija zgodovinskih dejstvev 

Beseda revolucija je kratkomalo izginila iz njihovega besednjaka. Ostaja le nek fantom, ki mu pravijo NOB. Človek, ki se z resnicoljubnostjo loti študija zgodovinskih dejstev in se ne ozira na spomine pozabljivih borcev, hitro spozna, da je bilo bolj malo boja proti okupatorju in veliko revolucije. Dejstva pričajo in govorijo, da ima prav tisti, ki trdi, da je bila revolucija pod krinko NOB-ja in nič drugega. Drugače mislečim očitajo revizionizem, ko se trudijo poiskati resnico o naši zgodovini in razumeti partizansko boljševištično krvoločnost, sami pa so najhujši revizionisti in si sproti izmišljajo nove in nove interpretacije preteklosti.

Dogodkom iznajdejo nov pomen, ki ga z medijskim zvočnikom in šolsko močjo uveljavijo v javnosti. Pozabijo, kar hočejo pozabiti in jih nadomestijo z novimi spomini, ki so čista izmišljotina. Obenem pa ne dovolijo nobene kritične distance ali problematiziranja partizanskega pojava. Zahtevajo, da sprejmemo za sveto resnico in dogmo, kar pravijo, da so zmagali, da so bili na pravi strani … Pri tem pa pozabljajo, da zmaga ne pomeni isto kakor »imeti prav«, da so bili na »pravi« (zmagovalni) strani silno malo časa, saj so kmalu pokazali svojo privrženost totalitarizmu in se s tem postavili na napačno stran, kajti totalitarna stran je vedno napačna stran, pa še izgubila je povrhu, saj živimo v svobodni demokraciji in ne več pod Titovo zvezdo. Proti Hitlerju so se borili mnogi in raznoliki. Takoj, ko je bil uničen skupen sovražnik, se je z vso silo pokazalo, kaj kdo je in sta se svobodni Zahod in v komunizmu zasužnjeni Vzhod postavila na nasprotna bregova. Zato tudi ta »argument« nima nobene moči, ampak je le ena od mnogih samoprevar vsakega, ki si na glavo povezne čepico z rdečo zvezdo.

A zgodovina je samo ena. V njej ne more in ne sme biti stavkov, ki se začenjajo s pogojnikom kakor npr. »če partizani ne bi bili zmagali« ipd. Partizani so zmagali, z revolucijo KPS so prišli na oblast, uničili so slovenski značaj, prinesli so strahovlado in totalitarni titoizem in njegove manire, povzročili so gospodarski zastoj in moralni razpad družbenega tkiva. Slovenski narod trpi to okupacijo in se bori s to boleznijo že od leta 1941 dalje. Cena borbe za naš obstanek in svobodo je strahotna in vendar boj še traja.

Nove laži

Po novem nosijo člani borčevskih združenj triglavko z rdečo zvezdo in slovensko trobojnico. Svojo priljubljeno in pristno, staro titovko z rdečo zvezdo so brez težav zamenjali za nekaj povsem izmišljenega in novega (vsak lahko vidi, da so te čepice tudi dejansko nove). Zakaj? Borci so bili najglasnejši med tistimi, ki so se upirali in postavljali pogoje naši samostojnosti. Kdor se hoče spomniti, ve, da je tako. Zakaj torej slovenske narodne barve tam kjer jih nikoli ni bilo? Očitno zato, ker rdeča zvezda postaja to, kar je za demokratični tabor vedno bila: simbol totalitarizma, zatiranja, nesvobode, ločevanja in vsakovrstne diskriminacije in se z njo ne morejo več hvaliti. Zato je potrebna okupacija narodnega duha in prisvojitev zaslug za našo samostojnost. Česa takega pa ne bomo dovolili. Vedno znova bomo ponavljali, da smo prav iz ZB NOB poslušali najbolj goreče zagovarjanje titoistične Jugoslavije, nasprotovanje samostojnosti in demokraciji, ki nam jih je prinesla prav tista Slovenija, ki se je že 1941 uprla KPS in njenim partizanom. Samostojna Slovenija nima nič s komunistično Slovenijo. Zato naj le-ta postane del preteklosti, ki se je lahko sramujemo in se iz njenih grozodejstev lahko učimo česa ne smemo delati, če hočemo mir in spravo, spoštovanje in sožitje med nami.

Nova čepica je najnovejša laž partizanstva. Prepričan sem, da niti ne zadnja. V teh prihodnjih tednih bomo spet priče novim lažem o partizanstvu in njihovemu patetičnem paradiranju, zagledanem v preteklost, ko so bili mladi, močni, pijani od krvi demokratičnih Slovencev. Kdor pa je zagledan samo v preteklost je suha veja na družbenem telesu in ga najbolj ogroža čas, oz. prihodnost, ker je njegov čas že nepreklicno minil.

Foto: Wikipedia


225 KOMENTARJI

 1. Sele ko bo vecina slovenskega naroda sposobna spoznati in priznati, da partizanstvo ne pomeni le osvoboditve od okupatorja, marvec tudi komnunisticno revolucijo in zacetek rezima, ki ga je cel svet poimenoval za zlocinskega, bomo lahko stevilne dogodke in osebe v politiki lahko videli v veliko jasnejsi luci.

   • Torej ga ne praznuje ves demokratični svet, se ga pa zagotovo praznuje v kakšni nedemokratični državi.

    • Ti pa si kekec,model, se reče, če si in. Ti, vsaj tako menim, nisi bi še v ZDA, ko praviš, da tam vlada demokracija.
     Tam vlada TAKO IMENOVANA demokracija. če pa veš, kaj se dogaja po svetu, potem tudi razumeš, da sprožanje državljanskih vojn, rušenje izvoljenih režimov,izvajanje dejavnosti, ki so ” v interesu varnosti ZDA ” v normalnih državah, Guantanamo itd… niso ravno demokratična dejanja. Prav tako še nisi seznanjen s statistiko sproženih lokalnih vojn od II. svetovne vojne dalje. Bedno, da o taki državi…

     • ZDA je demokracija in republika, ampak ti o tem nimaš pojma in le ponavljaš komunajzerske floskule.

   • V ZDA tudi ne praznujejo male množice krščanskih praznikov, ki jih praznuje Evropa, pa jim ne moreš reč, da so brezbožniki! Tekst, i pa ga je sproduciral Andrej M. Poznič, je navadna kozlarija! Italjani cenijo svoje partizane, Nemci cenijo svoje partizane, Avstrijci svoj Freiheitsfront, Francozi svoj “resistance” … samo v Sloveniji se ne morete pomiriti s tem, da je cerkev odkrito podpirala okupatorja, da so obstajali domobrani, belogardisti, domači izdajalci … ki so zakrivili podobne zločine med vojno, kot komunisti med čistkami po vojni! Ko pa potegnemo črto – kdo je začel vojno, na katero stran so se postavili desni! Koga je podprla cerkev! A so Slovenci/Jugoslovani šli v Avstrijo, Nemčijo in Italijo napadat.

    Pa še to! Komu to koristi? Od konca druge svetovne vojne je skoraj sedemdeset let. Takšne zgodbe povzočajo navadno kurjenje in pogrevanje postane juhe, ki povzroča nov gnev pri nekaterih, katerih tudi starši NISO bili zadosti stari, da bi vse skupaj doživeli. S tem ustvarjate odlične pogoje za politike, ki (očitno, glede na krizo) znajo plavati samo v dvomljivih in mutnih situacijah in si nabirat točke na sejanju razdora, ustvarjate odlične pogoje za razvoj neonacizma, neokomunizma, domobranstva, s tem meglite oči ljudem, da ne-bi videli cerkev prisesano na državo (ki do sedaj, še edina ni plačala cene krizi), skratka … gospodje, kot so omenjeni M. Poznič, Štuhec, Rode, … ne delajo v dobro Slovenije! Delajo za lasten žep in svojo “organizacijo”!

    Naj zaključim z besedami stoletnika, gospoda Borisa Pahorja:”Slovenci bi radi imeli nacionalno zavest a je nimajo. Ne znajo jo živeti!”

    • Sem slučajno zašel na to stran pa me je kar groza kaj piše avtor besedila. Mi je pa všeč tvoje lepo podajanje misli – Gordan.

     • Gordan, članek se vam zdi navadna kozlarija iz enega samega raloga: Doslej ste brali samo ultralevičarsko čtivo, ki vas je postopoma prepariralo v robota, ki je prepričan, da razmišlja z lastno glavo. To jim je uspelo s skrivanjem velikih ‘količin’ resnice. V vas je prava noč. Prižgite luč in zgrozili se boste! Zgrozili v tem, v kakšno pošast so vas spremenili slovenski mediji!

    • Ja, in vsi ti francozi, nemci, avstrijci, italijani so uvrstili komunizem med zločinske sisteme. Ti bi pa naše rad še kar častil.

     Pomisli, kdaj so zavezniki priznali Tita? In ne trapaj o tem na kateri strani so bili partizani. Na strani zaveznikov že niso bili. Tito je tolkel svojo privatno vojno za revolucijo, v katero je potegnil ves narod. Tako da ne podpihuj razdvajanja in sovraštva, če ne veš o čem govoriš, ali celo varaš!

    • Ja, domobranci pa žal kažejo samo to, da pri nas zaveznikov ni bilo. To je žalostna podoba našega naroda.

    • Katoličani-krščanski socialisti (Kocbek…eden redkih, ki se ni prodal), ali niso bili katoličani?Koliko je bilo komunistov v začetku (900), sedaj pa so partizani že dojenčki ali pa zarodki iz 1945.. Vse mečete v en koš.Ali pa 13 bataljon, poznate to, koliko poštenih SLOVENCEV, pa tudi pripadnikov TIGR so pobili…in res, koliko Nemcev so pobili vrli junaki? Manj kot 1000! Toda pobit 12.000 SLOVENCEV pa ni bil problem v maju in juniju 1945. Morala pa taka…in še to podpiranje kolaboracije Stalina z Hitlerjem in dogovori z Nemci glede angloameriške invazije na Jadranu za skupen boj…to ni kolaboracija in pošiljanje preko Italijanov vojaškega kadra stare YU armade v Gonars ni kolaboracija? Nehajte nakladat, Dražgoše so vaš opomin!

    • Še en komunajzer, ki pa dejansko dokazuje, kako je imel Poznič prav.

     Komunajzerji ste zlorabili vojno in PRVI začeli pobijati Slovence, ki so se vam uprli na način, pri katerem so imeli vsaj nekaj možnosti.

     Vidi se ti, da te daje sovraštvo do kristjanov.

 2. Ogromno jeze, sovraštva in frustracij je v tem Pozniču! Ubogi človek, ki kleca pod tem strašnim bremenom, grozno mora biti, če moraš živeti s toliko negativizma v sebi …

  • Resnica osvobaja in odrešuje. Zato v avtorju članka ni sovraštva in frustracij. Ubog je narod, ki mora prenašati nasilje laži in sprenevedanja, namesto da bi zaživel v resnični demokraciji in bogastvu različnosti z poštenjem in razumevanjem.

   • Slovenska zgodovina je mnogoplastna in zapletena, predvsem pa se ni začela leta 1941. Tudi ideološko-politična stran, ki ji pripada Poznič in očitno tudi vi, bo morala priznati svoj delež krivde za vse grozote, ki so se dogajale med 2. svetovno vojno in takoj po njej. In ta delež krivde je kar velik …

    • 100,000 pobitih in razmetano zakopanih ne more priznati svojega dela krivde, lahko pa to še vedno v imenu tistih, ki so med in po vojni pobijali, naredi še vedno živeči krvavoroki major OZNE Mitja Ribičič. Delež krivde sicer ni kar velik ampak ogromen.
     Enopartijska demokracija je dala opozicijo zmagoslavno kar pobiti, namesto križa na grobove so jih pa v svoje knjige in v učbenike mladim zaposano z epitafom preprosto ozmerjali z izdajalci.
     Tito je javno povedal, da ” nećejo više dugo” nato so jih pa predvolilno demokratično počistili.
     Djilas je zelo “modro” prerokoval, ko je izjavil: ” Slovenci ne ubijajte se između sebe jer se ovo neće u narodu zaboraviti više od sto godina”.
     In zdaj, ob letu osorej, zopet prihaja čas, ko se bodo tisti, ki so pobijali spomijali tistih umorjenih in pobitih iz opozicije.

     • Ja seveda … še malo pa jih bo miljon po vojni pobitih … med vojno pa od domačih izdajalcev 2 …

     • Številke nakazujejo 40,000 Slovencev, Hrvati so bili drugi najštevilčnejši narod pobitih v Sloveniji, tretji so bili pa Srbi in Črnogorci.
      Slovenci so bili umorjeni doma, ostale so umorili pa v Sloveniji. Mladi rečete “kapiši”.
      Zdaj pa še enkrat preberite Djilasovo “modro” prerokovanje. Morda vam bo šlo v drugo.

     • Gospod Gordan,
      muzej za novejšo zgodovino hrani imena in priimke po vojni izvensodno umorjenih in teh je okoli nekaj pod 100.000! Če se še upošteva posredne žrtve povojnega terorja, lahko mirne duše govorimo o 100.000 umorjenih. Ker pa verjetno niso vsi zabeleženi, je ta številka še večja. Med umorjenimi so Slovenci v manjšini, ampak se mi ne da brskati za točnim podatkom – tam nekje med 10.000 in 20.000.

      Tako da … malo pietete ne bi bilo odveč. Saj se ravno po njej razlikujemo od zveri!

 3. Članek je analiza stanja, ki je resnična-je resnica ! Verodostojna oblast samostojne Slovenije bo tista, ki bo simbolno nakazala pot odkrivanja(odpiranja) te zgodovinske resnice, brez laži in sprenevedanja. Takrat bo možna narodna sprava in življenje v bogastvu narodnih različnosti.

  • Problem ni v soglasju z vašimi in našimi predstavami, problem je v zgodovinskih dejstvih, ki ne govorijo v prid tiste proklamirane NOB zgodovine, ki nam jo tako dušebrižno razlagajo zgodovinarji tipa Pieraci in Repe.
   Zapisano razmišlanje g. Pozniča je še kako na mestu!

   • Ne, tukaj sploh ni govora o “zgodovinskih dejstvih”, tu gre za nekaj povsem drugega.
    In zakaj se tu uporablja po fašistih ponarejen priimek Pieraci?
    Ni bilo dovolj to kar so počeli fašisti?

    • Pri vas komunajzerjih res ni govora o zgodovinskih dejstvih.

     Jože Pirjevec sam uporablja oziroma je uporabljal ta priimek v Italiji – in to že po koncu fašizma.

     • Mi prosim lahko razložite, zakaj bi naj bila komunajzer?
      Veste, takšne trditve so za mene obrekovanje. Obrekovanje pa je tudi sodno pregonljivo.
      Ko zmanjka dokazov pa horuk na psovke in z psovkami.
      Moje stare starše so zmerjali z vidišarskimi psi, moje starše so zmerjali z farškimi bebci, mene zmerjate s komunajzarji, ker nočem biti del tropa, ki nič ne misli.
      HUDOBIJA JE VEČNA, TUKAJ PISOČI OSEBKI PA V TEM NIMATE NOBENE MERE IN MEJE!
      NI LAHKO MED TAKŠNIMI OSEBKI OSTATATI KRISTJAN, A BOM VZTRAJALA.

     • Ti pa tudi nisi primorc. Prej bi rekel. da si nevednež.Italiani so vse slovenske priimke poitaljančili, pa če si se s tem strinjal ali ne. Res pa je naša povojna oblast povrnila slovenske priimke, pri tam pa poslovenila tudi kakšnega italianskega.

     • Botr, ne nakladaj. Po fašizmu ni bilo treba imeti več italijanskega priimka, zato ne nakladaj. Čisto brez težav bi se tale Pirjevec predstavljal s slovenskim imenom in priimkom.

      Sam je to počel po svoji volji.

    • Spoštovana “ana”!
     Pirjevci so se preselili v Italijo in se preimenovali v Pieraci-jeve. Javnosti razlagana resnica Pieracija je bila, da je družina Pirjevec menda trn v peti komunistov zato odhod v emigracijo. Potem je pa prišlo do poitalijančenja priimka in imena, integracije s tamkaj živečim slovenskim živeljem in podmiznim sodelovanjem s tistimi, ki so jim menda bili trn v peti.
     Tržaški Slovenci so dobro vedeli kaj govorijo, ko so pripovedovali: “Ta človek je nam, v Italiji živečim Slovencem, naredil ogromno škodo”.
     Vprašajte se, zakaj tako dobro sodeluje s protievropsko usmerjenimi starimi revolucionarniki in zakaj, kljub na novo odkritim dejstvom o Titovem revolucionarnem zločinstvu, še vedno zagovarja njegov umazano svetel lik.
     Lahko se pa odpravite med tržaške Slovence, da se boste tam srečali z, za vas, kakšnim novim dejstvom na temo Gjusepe Pieraci.

 4. Vedno sem deležen naveličanih in jeznih pogledov, kadar rečem, da imajo vsi naši sedanji problemi korenine v revoluciji. Vzemimo plagiatorstvo, črne gradnje, deset- in sto-milijonske kraje iz žepov anonimnih državljanov. Kako naj normalen človek razume, da je to slabo, medtem ko država slavi nekaj, kar se ni zgodilo oziroma se je na tisti dan zgodilo nekaj čisto drugega, kot nam govorijo? Edina logična razlaga je, da ni pomembno, kaj se je zgodilo. Se pravi, da ni pomembno, ali sem diplomsko nalogo napisal jaz ali nekdo drugi. Se pravi, ni pomembno, če imam gradbeno dovoljenje za lopo, na parceli pa stoji hiša.

 5. Akademik A. Bajt v svoji knjigi »Bermanov dosje«, MK-1999, tudi zapiše, da ni mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev. Pri tem pa da prevladuje mnenje, da je vseeno, kakšen namen je imela partija pri tem, saj da nas je uvrstila med demokratične sile in med zmagovalce. Akademik Bajt pa je mnenja, da nas je med demokratične sile že l. 1941 uvrstil general letalstva D. Simović, ki je zaradi podpisa trojnega pakta z silami osi izvedel vojaški udar proti Cvetkovičevi vladi kraljevine Jugoslavije. Pravi, da čeprav je jugoslovanska vojska razpadla, je Hitler zaradi Simovićevega dvornega prevrata skoraj za šest tednov zamudil z napadom z napadom na SZ. Znano je, da je Nemce tedaj pred Moskvo prehitela in zaustavila. zima, kar je usodno in strateško prispevalo k poteku in k zmagi v 2 .svetovni vojni.
  »Pri tem partija ni bila potrebna in je njen prispevek ničen. Tudi za osvoboditev Jugoslavije in Slovenije, skupaj s pridobitvijo nekdanjega po Italiji zasedenega ozemlja, je bil odpor proti zavojevalcu, kakršnega je sprožila partija nepotreben. Eno in drugo je bilo odvisno izključno od vprašanja, katera stran bo zmagala«, pravi akademik. Dalje pravii: »Moja ocena partije ni bila nikoli visoka. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije, ne le objektivno-tega pač ni mogoče zanikati-, ampak predvsem subjektivno, je zagrešila nad slovenskim narodom najhujši zločin, ki si gaje mogoče zamisliti. Z njim je sama sebe postavila izven zakona. Ne legalnega, ta je pri tem nepomemben, ampak občečloveško naravnega, veljavnega za vse kraje in čase.«

 6. Jaz imam pa že poln kufer teh gospodov, ki pišejo knjige in se ližejo skupaj s provokatorji.
  G. Bajt, kaj me briga vaša osebna ocena Partije?! Kaj me brigajo vaše knjige. V šolah so mene učili da je KP zaslužna za državni udar. In verjetno še danes tako učijo. Vi pa akademik, pa naj jaz berem vaše osebne ocene. Pojdite v kot, sram naj vas bo, da vsa ta leta tolerirate tolikšno zlorabo otrok v šolah!

  Predvsem pa vi, gospod Franci, nehajte citirat druge kot da gre za vaše mnenje.

  • Pokojni akademik Aleksander Bajt, najbolj ugleden slovenski ekonomist, je očitno imel prav, posledice “partijske šole” so očitne!

   • Samo da ste Vi brez posledic. Ali ste sploh živi? Dajte si najdet kaj o čemer boste lahko še razmišljali, če sploh je še kaj takega. Vse veste kaj so rekli drugi.
    Seveda je gospod imel prav. A ta svoj prav je nesel v grob. In pustil vas, nesposobne kaj narest, samo citate plagirate kot da se strinjate.

  • Zdravko,ja,ja.
   Veš tećko je takim ,ki so se pri kemiji naučili samo,da je atom najmanjši delec,še3 kaj drugega v kemiji razlagati.Pač ne razume.Ve pa vse.še replike nisi vreden.škoda ko sem ti nasedel.

 7. Kar zadeva komuniste, moramo vedno imeti pred očmi, da na oblast nikoli nisi prišli na demokratičnih volitvah, ampak z raznimi spletkami in državnimi udari. Zadnjega smo v Slovenij doživeli pred tedni, ki so ga organizirali strici s pomočjo svoje “udarne pesti”. Kot je znano so ustoličili (K)PSe.

 8. V drugi svetovni vojni ste bili na napačni strani. Prebolite to že enkrat.

  Drugače pa – se veselim podobnega zapisa pred kakim verskim praznikom, ko bomo pa praznovali dogodke, ki so se RES zgodili pred 2000 leti.

  • Na koga tu mislite, ki da je bil na napacni strani? Ste bili Vi osebno na pravi strani?
   Vsak Slovenec ima pravico izvedeti resnico o tistem casu, ki naj bo kolikor se da objektivna. Gotovo pa ni crno-bela in tudi ne taksna, kot so nam jo desetletja predstavljali. Dejstvo pa je, da druga stran svoje “resnice” ni smela in mogla povedati.

  • Še ena zagrizena komunajzerka.

   Komunajzerji ste bili po vojni in še sedaj na napačni strani. Prebolite že to.

   Komunajzerji lažete.

  • Gospa (ali gospodična) Tjaša,

   g. Poznič v času druge svetovne vojne še ni bil na svetu. Tudi jaz ne in verjetno tudi vi ne.

   Zato je očitanje njemu osebno, da je bil na napačni strani, povsem deplasirano. Razen če je ta “napačna stran” mišljena komunistična, ker je nastopala proti demokraciji in človekovim pravicam. Se pravi, da niso bili nič boljši od nacistov.

   • Glede na to, da g. Pozniča v dveh potezah povežem z RKC, je bilo mišljeno, da pač on, kot del RKC, ni bil na pravi strani. RKC ni bila na pravi strani. Lejte, lahko me ozmerjate s komunajzarko, lahko spreobračate stvari – ves svet ve, da je nacizem in tisti, ki so se bojevali na njegovi strani (slovenska RKC), poraženec druge svetovne vojne.

    V tej nedemokratični komunajzarski državi ste si pokopali kolaboranta direkt v glavnem mestu. Nehajte jamrat, kako se vam godi krivica – v nobeni od normalnih držav, ki jih tako častite, ni restavracija kolaboracionizma dovoljena tako, kot v tej naši grozni komunistični državi.

    • To, kar ste napisali spoštovana Tjaša absolutno drži, resnici na ljubo pa je treba dodati, da je pokop kolaboranta Rožmana v ljubljanski stolnici vendarle potekal tiho in skromno, brez omembe vrednega izzivanja.

    • Kaksno poenostavljanje stvari! Ali to pomeni, da smo vsi ki smo del RKC, takorekoc izdajalci (ne glede na to, kda smo bili rojeni!)in vsi tisti, ki ste proti RKC, pa neverjetni domoljubi? Cerkev na Slovenskem je bila proti komunizmu in komunizem je ves svet ravno tako obsodil kot nacizem!

    • Ves svet ve da je komunizem poraženec vseh poražencev. Ko luzerji zmagujejo… in sužnji postanejo vladarji, Tjaša

     • Kako strašná slepota je človeka. Ali res mislite, da so krščanski kapitalistični zahod motile komunistične žrtve ali brezboštvo? Motil jih je položaj delavskega razreda, še posebno v Jugoslaviji. Takoj po padcu komunizma so pričeli v lastnih državah ukinjati pravice delavcev, ki so jih v stotih letih priborili socialdemokrati in komunisti, skupaj s sindikati. Glede na stanje pred tridesetimi leti so današnji nemški delavci obubožani, čeprav proizvedejo enako ali več. Rezultati njihovega dela pa so varno spravljeni na kakih Kajmanskih otokih. Komunizem 20. stoletja je mrtev, izvirna komunistična ideja o svobodnem človeku pa ne.

     • Bravo Tone! Kapitalistom dol visi za krščanstvo in njegove vrednote! Njih zanima izključno dobiček.

     • Izjava tedna (prost po “tonetu”): zahodni svet nam je zavidal naš “raj na zemlji” v bivši YU.

      (Mi pa smo čez mejo skakali po osnovna živila, garderobo, gospodinjske pripomočke …, ker jih pri nas pač ni bilo. In le zakaj so številni hodili v tujino “s trebuhom za kruhom”, če ne zaradi ekonomske in politične podhranjenosti?)

      Mimogrede: kje so pa spravljeni rezultati dela tisočev slovenskih (in “uvoženih”) delavcev?

     • Marta, v Nemčijo in drugam je šlo s trebuhom za kruhom več delavcev iz demokratičnih in kapitalističnih držav kot sta bili Grčija in Italija kot iz Jugoslavije. Iz Poljske pa nobeden. To ni imelo prav nobene zveze s komunizmom, ampak s tem, daje bila kraljevina Jugoslavija ena najbolj zaostalih evropskih držav. Pomanjkanje nekaterih artiklov je bilo samo nekaj časa v 80-ih, sicer pa je šlo za navaden šverc komerc – kupec gre pač tja, kjer je ceneje. Italijani pa so hodili k nam po meso, cigarete, … in se nažirat. V iste gostilne, kamor smo hodili mi.
      Mimogrede: na kajmanskih otokih, seveda.
      P.S. Zadnji stavek mojega prvega zapisa bi se moral glasiti: Komunizem 20. stoletja je mrtev, izvirna komunistična ideja o pravični družbi im svobodnem človeku pa ne.

     • Tone, kakšne laži trosiš. V komunizmu smo bili navadni ljudje sužnji vladajoče elite, v kapitalizmu smo pa svobodni.

      Tipično komunajzersko, lažeš.

     • Če vprašaš Toneta, je Poljska pod Stalinom bila najboljša, saj nihče ni (smel) šel ven.

      Danes vidimo, kako sta Grčija in Italija kapitalistični, ko ju rešujemo zaradi zablodelega socializma.

      Seveda tonček laže. Slovenija je bila pred koncem 2. svetovne vojne po razvitosti na 80% Avstrije, končali smo pa daleč daleč za njimi.

      Kraljevina Jugoslavija je bila super razvita v primerjavi s komunistično.

      Komunizem je mrtev, izvirna ideja se pa ne more razviti drugače kot se je, ker je zanič.

    • Vi nimate razčiščenih pojmov.

     Cerkev ni bila na nobeni strani, ne nacizma in tudi ne komunizma. Hitler je imel dolgoročno načrt uničiti krščanstvo povsod, kjer bi segal tretji rajh.

     Sploh pa je brezpredmetno sploh razpravljati o dogajanju med vojno pri nas, ne da bi upoštevali bistven element – boljševiška revolucija. Preden je sploh nastala prva vaška straža, je padlo okoli tisoč žrtev komunističnih (!) pobojev, pa še nekaj takih, ki jih je zaradi komunističnega izzivanja terjal okupator. Brez tega je nemogoče razumeti razvoj dogodkov, kar zajema tudi prisilno kolaboracijo protikomunističnega tabora ter taktično kolaboracijo komunistov z okupatorjem. Navsezadnje, leta 1943 so partizani napadli Turjak s pomočjo italijanskega topništva. Vam to nič ne pove?

     Zato vam predlagam, da se o tem poučite, če že pišete o tem.

    • Od kdaj pa je komunajzerska stran prava stran, nasprotna komunizmu pa napačna?

     Vedno je bilo in je še obratno. Komunajzerji ste na napačni strani, ostali smo pa na pravi.

 9. Ja, res je, “NOB”-ja ni bilo, razen če ta kratica pomeni Napad Oboroženih Banditov/Boljševikov/Barab (na slovenski narod) ali Nateg (slovenskega naroda)Od njih.

 10. Odličen prispevek, g. Poznič!

  Za fašiste in naciste so bili slovenski komunisti v štartu nepomembni, tako ali tako pa so bili v letu 1941 kolaborantje nacistov prav komunisti.

  Kdor pozna zgodovino komunističnih revolucij, ve, da so bili komunisti skoraj sami kriminalci, lenuhi, delomrzneži, roparji. Stalin je bil znan ropar vlakov. Razlika med klasičnimi roparji in komunisti je le ta, da drugi svoj rop ideološko opravičijo, serijske umore opravičujejo ideološko.

  NOB nikoli ni bilo, ker je bil narod komunistom vedno izmeček. Komunisti so narod in njegove vrednote uničevali, jemali ljudem premoženje, dostojnastvo, svobodo. Komunistom so koristili samo totalni reveži in bedaki, “ljudstvo”, “ulica”, “raja”, “bebci”.

  Komunisti so bili leta 1941 glavni OKUPATOR Slovenije. Podtalni, teroristični okupator. Po letu 1945 pa so postali še legalni okupator Slovenije. In še danes, ko si lastijo pravosodstvo, medije, gospodarstvo, “državo”, še danes tulijo, da bi jo bilo potrebno spet okupirati.

  Zelo se moti tisti, ki gleda na komunista romantično, idealistično. To so barabe, roparji, lažnjivci, serijski morilci, paraziti, uničevalci svobode in delavstva, gospodarstva, demokracije.

  V Sloveniji ne moremo imeti demokracije, ker imamo toliko komunističnih robotov, klonov, psihopatov.

 11. Kaj je vasa zlahta delala je vprasanje(mate pac izdajalce v familiji in vas ze leta in leta boli to dejstvo).
  Nasi so se pa borili proti okupatorjem in se lahko samo smejejo takim clankom.
  Sicer ne vem kako se boste smejali, ko boste dobili, kar vam gre zaradi unicenja spomenikov v zadnjem mesecu.
  Osvoboditev od okupatorja je treba locit od komunista.
  Ravno tako kot je treba locit vase izdajalske prednike od tistih, ki so se borili proti okupatorju.
  Verjamem, da vas boli, ko veste, da so bili vasi predniki na napacni strani ampak to boste vi in JJ morali slej ko prej pozreti.
  Butasti clanki, kjer mesate nek komunisticni drek pri temu ne bodo pomagali.
  Mislim…slej ko prej vam bo nekdo, ki je v teh “izmisljenih” bojih zgubil druzinske clane razbil nos.
  Ce bom zravem vam definitivno ne bom prisel na pomoc.
  Banda bela.

  • Koliko sovraštva bruhate komunajzerji.

   Praviš, da se lahko le smejete takim člankom. Če bomo dobili, kar nam gre za uničenje spomenikom zločinskemu sistemu, bomo dobili visoke denarne nagrade in pohvale.

   Ločiti je treba komuniste od demokratov. To, na kateri strani je bil pa kdo v vojni v prejšnjem tisočletju, ko od ene Slovenije izid ni bil čisto nič odvisen, je pa brezveze.

   Tebe boli, da ste bili komunajzerji na napačni strani in ste še. Boli te, da nimate zaslug za osamosvojitev in slej ko prej boste morali to požreti.

   Komunistični drek ste sami zmešali, tako, da to ni noben butast članek, ampak pameten članek, ki opisuje dejstvo.

   Boli pa očitno tebe – resnica, da nisi na pravi strani, zato pa groziš z nasiljem.

   Banda komunajzerska si pa ti.

   • Izbrisano zaradi napada na osebo – Administrator

    Pa še to: nisem ne na levi ne na desni strani, čeprav me boš zato, ker ne delim tvojega sovraštva, zmerjal za komunajzarja. Žalostno, da se energija ne usmeri v trud, da se izvlečemo iz krize. Zares žalostno.

    • Res nenavadno, da očitno psihično motenemu in skrajno žaljivemu osebku po vzdevku Alojz nikoli ničesar ne izbrišete “zaradi napada na osebo”.

     Tale casnik.si je zrel za prijavo na MNZ in za predlog prepovedi delovanja zaradi dopuščanja sovražnega govora, hujskanja in obrekovanja.

     • Tukaj se vidi, kako totalitarni ste komunajzerji, ko drugačnega mnenja ne prenašate.

      Jaz načrtno pazim, da nikoli ne žalim prvi in nikoli ne užalim bolj, kot nasprotnik.

      Vedno ste komunajzerji prvi žalili.

    • V meni ni nobenega sovraštva. Sovražite pa vi komunajzerji na veliko – in to vsakega, ki se ne strinja s tabo.

     Komunajzerji usmerite energijo v trud za izhod iz krize – najprej se odpovejte svoji ideologiji.

  • Danes ni ne belogardistov ne partizanov, ceprav bi nekateri se vedno radi delili nas narod. Zakaj? Kako pa bi v dani situaciji kdo od nas ravnal, je tezko reci, ker smo v drugacnih casih. Zato si ne delajmo nobenih zaslug in se ne obtozujmo za to, kar so storili takrat bodisi nasi predniki bodisi drugi sonarodnjaki.
   Imamo pa pravico izvedeti resnico! Ker vsa se ni obdelana in predelana, se se danes po skoraj 70 letih kregamo in obtozujemo. Edini v Evropi!
   In imamo pravico obtoziti komunizem, ki ga je velika vecina Slovencev obcutila, Evropa pa obsodila kot rezim, ki je grobo krsil clovekove pravice. Mi pa smo to dejstvo vzeli samo na znanje. Spet edini v Evropi! Posledice? Veliko jih je, med njimi tudi sedanje delitve na “prave” in “neprave”, na “belogardiste” in “partizane”.

  • Glede na vaše pisanje, ki res spominja na sračje gnezdo, bi sklepal, da vam je bolj malo do tega, da bi se poučili vsaj o osnovnih dejstvih resničnega (!) dogajanja o med vojno in po njej, Da, pravim RESNIČNEGA, ker resnično ni to, da ponavljate naučene floskule po liniji najmanjšega odpora. Škoda predvsem za vas, ker predvsem z zadnjim stavkom dokazujete, da vam sovraštvo ni tuje.

  • Delitve in sovraštvo med Slovenci že od 8. stoletja dalje stalno ustvarja RKC s svojo izključujočo in nestrpno ideologijo. Tako je tudi dan današnji.

   RKC je med drugim kriva tudi za krvavo zatrtje reformacije na Slovenskem, od katere smo prejeli knjižni jezik in nacionalno identiteto. Šlo je za pravi genocid.

   V 2. svetovni vojni so se na Slovenskem na strani protifašistične koalicije, torej na pravi strani, borili partizani. Belogardisti/domobranci so kolaborirali z nacifašisti, torej so bili na napačni strani. V kolaboracijo jih je v največji meri zavedla katoliška duhovščina.

   To je EDINA in VSA RESNICA!

    • (Ta “amen” pomeni: nima smisla odgovarjati.)
     O, sveta preproščina: kako kratka in enostavna je resnica!

     • Preproste? Mogoče. Ni pa nujno, da je resnica prav vse, kar trdim. Sem (si/je/smo/ste/so) človek z omejeno vednostjo in poznavanjem. In če gledam enostransko, vidim le eno plat.

      “Kaj si čmo” – tisto plat poslušamo, se učimo, beremo že vseh 68 let in kdor sam ne poišče še drugih pogledov na isto resnico, ostaja na pol poti. Če stožec pogledaš od spodaj, vidiš krog, če od strani, pa trikotnik – a celota je nekaj povsem drugega: ni ploščata, ampak večdimenzionalna. Še jabolko, preden ga kupiš, si ogledaš z vseh strani – pa še se ti lahko zgodi, da spregledaš kakšno gnilobo.

      Ja, resnica je ena, a je večplastna in ne samo črno-bela.

   • Dejstvo je, da je nasa “resnica” oz. zgodovina pisana po kopitu zmagovalcev, t.j. komunistov. Zakaj je bil tako dolgo zamolcan Kocevski rog, pa Teharje, pa Huda jama in se stevilna druga grobisca? Ni se potrebno hvaliti z znanjem, ce niste posobni prebrati kaj drugega in tudi verjeti kaj drugega kot tisto, kar so nam “prodajali” skoraj 70 let. Ljudje, ki so bili zrtev komunistov, niso bili krivi za zatrtje reformacije (res neverjeten dialekticen preskok kar nekaj stoletij!), se manj so bili to otroci, ki so nickolikokrat padli pod roko “osvobodilne” partizanske vojske.
    Da se razumemo: v moji druzini ni bilo ne domobrancev, ne belogardistov; stric je bil partizan, ki je 20-leten februarja 1945 padel v Bosni na Sirokem brijegu (zakaj so bili pravzaprav tam in ne v Sloveniji?)

   • Vi imate torej monopol nad resnico.

    In resnica je samo to, da so vedno samo “ta črni” najbolj zlobni in pokvarjeni.

    Kar ni v skladu s tem, ni v skladu z resnico. Čestitam.

   • Rado, kaj spet lažeš.

    RKC nikoli ni širila sovraštva med narodom naroda. Ti bi pa rad komunajzersko enoumje.

    RKC je povedala svoje mnenje, komunajzerji pa histerično reagirate na vsako drugačno mnenje od vašega.

  • Gospod Luka,
   razmislite no malo. Komunisti so se resda borili proti Nemcem ampak za Stalina oziroma Srbe. Padli smo pod njihovo okupacijo – na slovenskem ozemlju je paradirala vojska, ki ni govorila slovenski jezik!!!

   • Se vedno ziveci g. Mitja Ribicic je od novembra 1944 do aprila 1945 obiskoval politicno solo v Moskvi (Vir: Slovenski biografski leksikon). Ali se kdo lahko trdi, da je slo za osvoboditev od nemskega okupatorja? Slo je za uvedbo komunizma! Ribicic je takoj po vojni zasedal kljucne polozaje v drzavi in Partiji, med drugim je bil tudi sef Ozne.

   • Oh, Alfe, nehaj s tem kalimerovstvom. Kakšni Srbi?! Kardelj je bil naše gore list! Kakšen slovenski jezik, kdo je kdaj tu govoril slovensko? To so vse minorne stvari. Kar poglej kaj je sedaj, ko je vse to o čemer govoriš izpolnjeno?! Zdaj šele propadamo!

 12. A ne bi bil po skoraj 70 letih že počasi čas da se sprijaznite z izgubljeno vojno.
  Zločinsko pa je da skušate umetno ustvariti konflikt v povojnih generacijah. Še dobro da mladim ni za mar vašo kulturo sovraštva…

  • Kakšno izgubljeno vojno?

   Če uporabim vašo logiko: španska državljanska vojna se je končala z zmago generala Franca, sicer slednji ne bi ostal na oblasti. Bi torej upali poražencem te vojne (komunistom) zabrusiti, češ da so luzerji in naj nehajo javkati?

   Mogoče bi dr. Poznič kakšne stvari povedal malo lepše, vendar vsebinsko ni daleč od resnice.

   In da ne bo spet kakšnih histeričnih reakcij o “beli gardi”: moj ded po očetovi strani je bil partizan, ded po mamini strani pa je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko, sicer pa partizansko usmerjen. Razsežnost komunističnih zločinov sem spoznal šele v študentskih letih, ko sem začel prebirati literaturo tako zgodovinarjev kot preživelih pričevalcev rdečega holokavsta. In neverjetno je, da po tolikih letih tudi mladi rodovi nadaljujejo to indoktrinacijo in niso sposobni niti minimalnega sočutja do žrtev boljševiške revolucije. Kar je še en dokaz več, da je bil to v svojem jedru satanizem in popolno razčlovečenje ter zanikanje tudi naravne etike.

    • Problem je intelektualna in duhovna lenoba. Zadostuje jim to, s čimer so indoktrinirani, potem pa svoje “znanje” prikazujejo celo kot krepost.

  • Komunajzer drejc, strinjam se, da je zločinsko ustvarjati ta konflikt, ki ga ustvarjate komunajzerji.

   Vaš režim je bil zločinski in totalitaren, zato bodite raje tiho in se raje ves čas opravičujte za svoje zločine.

 13. Ne verm zakaj je v Sloveniji tolikšen odpor proti pravi zgodovini! Ne gre samo za NOB, ampak za celotno slovensko zgodovino. Že v gimnaziji sem čutil disonanco med resničnostjo in prividno zgodovino. Pa je bilo to še v svinčenih časih. Slovenci imamo pravico in dolžnost spoznati svojo zgodovinsko stvarnost. Zgodovina so dejstva in ne agitrop. Vsi totilatarni sistemi so se vedno trudili, da so pokazali privid preteklosti. Vedno pa so se ustrašili, kadar so prišla na dan dejstva, ki jih ni bilo mogoče zanikati. Takrat so uporabili zastraševanje in prisilo. Zahtevali so, da morajo ljudje tudi s prisilo potrditi laž kot resnico. O represivnih posledicah nestrinjanjem s tem, pa si lahko ogledate v gulagih, golem otoku,v arbeit macht frei! O tem so opisana očltna dejstva, ki bi jih sedaj radi izbrisali, pod izgovorom, da zgodovine ne bodo pustili revidirati. O sancta simplicitas ali ni historia magistra vitae!

 14. WOW pa sem mislila, da smo Slovenci hladen narod, ampak tak žar kot veje iz tega Pozniča pa že dolgo ne. Niti google-ad se mi ne da tega modela in prvi vtis, ki ga imam je ta, da je zagrizen katoliški frater, kateri je pretrpel ves čas Tita in komunajzerstva na Golem otoku + dnevno malestovanje odprtin, kamor sonce nikoli ne posije…avč, če je. Ta članek je osebna grozljivka nekoga, ki živi v eni drugi dimenziji.

  • Gospa Lidija,
   Goli otok je res da sramota civilizacije, toda namenjen je bil komunistom, ki se niso strinjali z mnenji voditelja komunistov Tita, ki je sicer po mnenju nemškega časopisa med desetimi največjimi množičnimi morilci prejšnjega stoletja. Tam “zagrizen katoliški frater” ni imel kaj iskati.

     • “Bild” je prisel do zanimivih stevilk koliko so posamezne ideologije doprinesle mertvih zrtev:
      Levicarski komunisti, boljseviki in nacionalsocialisti skupaj okrog 123 miljonov, ostali, pa, ki so bili v opoziciji do rdecih, kot npr. Cangkajsek in pakinstanski Agha Khan pa skupaj samo okrog 13 miljonov.
      “Tito, dozivotni predsednik SFRJ in voda komunisticke partije, vrhovni komandant oruzanih snaga in jedan od osnivaca pokreta Nesvrstanih, smatra se odgovornim za smrt oko 1 miljun zrtava”.
      To v primeri s Maocetungom (50 miljonov) in Stalinom (40 miljinov), tudi niso macje solze.
      Najbrz pa vec zrtev v manjsih jugoslovanskih razmerah tudi ni bilo mozno.
      Iz tega se vidi kako so vsi socializmi, ki so se razvili iz tekovin francoske revolucije izpridili v svoje nasprotje in dorinesli clovestvu samo nesreco in gorje.

     • Rado, ne sprenevedaj se, dobro poznaš številke. Katoliška Cerkev ima v vsej 2000 letni zgodovini na vesti le nekaj deset tisoč ljudi.

      Če upoštevaš pa zgodovinske okoliščine, pa nič.

  • Kako naj opisem nas narod, ki se spreneveda, ki noce poznati zgodovine, ki se prav nic ne razburi ob dejstvu, da imamo po nasem ozemlju okrog 600 grobisc, kjer so pokopani tudi otroci in zenske? In ki kot edini v Evropi ni obsodil 60-letnega rezima? Ne vem,ce je ravno na mestu Vasa aroganca in posmeh.

   • Pa kdo se spreneveda? Odkritih in razkritih je lepo število grobov, nikjer ni pisalo, da jih bodo nehali iskati, kosti so preštete, kapelice postavljene, vsako leto se odvijajo maše za padle za te žalostne zgodbe. In kaj točno bi še bilo treba postoriti?

     • Jaz nisem štela nič. Šteli so forenzični izvedenci, tako da ne razumem zakaj se vsajaš. Koliko pa se vas skriva pod imenom Zdravko? In ali lahhko ti odgovoriš, kaj ni bilo v redu postorjeno okoli grobišč povojnih žrtev?

     • Na primer: manjkajo mrliški listi. A to je tebi brezveze, samo da ste kosti prešteli. To bi ti rada. Tvoja zaničljivost “kosti so preštete” je gnusna. Zato raje molči.

     • Ni bilo mišljeno zaničljivo, ne jemlji iz konteksta. Kot sem že rekla, se jaz tudi strinjam, da je zgodbi treba priti do dna, da nas kot narod ne bo večno spremljala in delila. Se mi pa zdi ta strah pred rdečkarji pretiran na celi črti. Marta spodaj je edina podala konkretno rešitev med vsemi komentarji, drugi pa samo žalite in namigujete. Točno to je narobe danes, rajši se kregamo kot pa da se naredi nekaj konkretnega. Se pa oproščam za komentarje, nisem vedela, da so tu zaželeni samo istomisleči.

     • Dovolj dejstev je že prišlo na dan, da lahko nehaš zagovarjati zločinski komunizem in ga obsodiš.

      Pa nehaj se že enkrat skrivati za tem, da so bili domobranci prisiljeni sodelovati z okupatorjem, če so hoteli preživeti.

     • Ja saj se pa dela na tem. Ogromno zgodovinarjev imamo, ki se ukvarjajo povojnimi poboji, novinarjev etc… Janševa vlada je ustanovila center za narodno spravo prav v ta namen, da se namreč reši to vprašanje. Torej imamo tudi vladni organ, ki se ukvaraja s to zadevo. Tudi jaz upam, da Center dejansko kaj počne in ne cuza davkoplačevalski denar za brezveze.

      Tudi jaz mislim, da je prav da se enkrat za vselej konča zadeva, zato ne razumem histeričnosti nekaterih komentatorjev tu.

     • Jaz bi se zadovoljila s priznanjem celovite resnice in obsodbo vseh zločinov. To predpostavlja priznanje, da so bili storjeni zločini in še marsikatera izmed dejanj, ki se jih trenutno (upravičeno ali ne) očita zgolj “nepravi strani”. Vključuje tudi priznanje poneverjanja in prikrivanja zgodovinskih dejstev. Toda tu ne mislim neke “diplomatske”, splošne izjave (brez vsebine), ampak povsem konkretna dejstva: to in to je bilo narejeno, takrat in takrat, tam in tam…

      Nenazadnje: tudi storilce (v kolikor še niso znani) lahko poimensko naštejemo, medtem ko se mi kazen ne zdi (več) smiselna oz. nekateri se že desetletja pokorijo in zadoščujejo za svoje zločine, četudi javno niso in nikoli ne bodo obsojeni. Sodba tako ali tako pride – prej ali slej – in to pravična, ne glede na pred tem izrečene sodbe človeških sodišč.

     • Lidij, če je kdo histeričen tukaj, si ti in komunajzerji.

      Nehaj poveličevati komunizem, pa ti bo lepše.

     • Marta ne sprenevedaj se.

      O zločinih domobrancev, pa RKC poslušamo že ves čas, ko pa kaj rečeš o komunajzerskih zločinih, pa ti histerično reagiraš.

      Sprijazni se, da so komunajzerji največji zločinci v zgodovini človeštva. Domobranci so pobili zanemarljivo malo ljudi v primerjavi s komunajzerji, enako velja za RKC.

    • In kaj točno bi še bilo treba postoriti? Poiskati morilce! Če imamo umorjene, obstajajo tudi morilci, kajne?

     • Komur je znan zločin, ga je po veljavnih zakonih dolžan prijaviti policiji ali tožilstvu. G. AlFe, ali ste že opravili svojo državljansko dolžnost?

     • @AlFe: Ja potem pa naj se jih poišče. Saj se dela na tem a ne? Obstajajo institucije in ljudje za to.

 15. Kdo je dal pobiti največ ljudi ?

  (nemški časnik Bild 2010)

  1. Mao – 50 M
  2. Stalin – 40 M
  3. Hitler – 20 M
  4. Čang Kaj Šek – 10 M
  5. Lenin – 4 M
  6. Tojo Hideki – 3 M
  7. Pol Pot – 2 M
  8. Mengitsu – 2 M
  9. Yahya Khan – 1 M
  10. Tito – 1 M

  Komentar ? Ni potreben….

  • Komentar je samo ta, da večina Slovencev še vedno podpira Titova zločinska ( psihopatska, roparska,morilska, revolucionarna) dejanja.

   Moj fotr je komunist in vem kakšen tip folka je to, jih preveč poznam. Po drugi strani sem v mladosti prebral ogromno partizanskih knjig. Več kot kdorkloi od teh komunističnih fanatikov na forumih, ki so očitno suženjsko plačani od rdeče mafije, da papgajsko lažejo za 5€ na uro. Seveda pa sem v dobrih časih Mladine prebiral tudi njihove članke, ko je odkrivala kako se je Titov prijatelj Velebit ves čas z Nacisti pogajal. Četniški vojvoda Šušterič in četniški vojak Aleksander Bajt ( med drugim je bil četnik tudi Leon Štukelj) pa sta pravila kako so komunisti WW2 izkoristili za revolucijo kar je skrajno PODLO dejanje, saj so pobijali NAROD, da bi dobili bedno Ljudstvo. Hkrati pa dokazujeta z arhivi kako so komunisti na začetku vojne sodeolvali z nacifašisti v kolaborantstvu in so edini idejno podpirali okupacijo YU. Tudi kasneje so sodelovali s socialističnimi brati med vojno, v operacijah.

   Razlika je samo ta, da sem odprt za nova odkritja, kar v osnovi zgodovina je. Zgodovina se ves čas izkristalizuje z novimi odkritji. Vemo pa, da je Partijska propagandna zgodovina večinsko izmišljena pravljica za bedake in budale, ki jih v Sloveniji ne manjka. Mislim, da jih je celo večina.

   • Pa še tp kar ne vemo:

    Partizanov v Srbiji ni bilo med WW2 kar cela 4 leta, ker so tam v gozdovih in pri kmetih kraljevali Mihajlovičevi četniki. V mestih pa so bili kolaborantski četniki. Partizani so bili močni samo v Bosni in Sloveniji. Čemu so bili Slovenci taki luzerji in zblojenci, da so podpirali komunistično -roparski-morilski sistem. Partizani so v Srbijo prišli šele s pomočjo Rdeče Armade. Ker so takrat Srbi nekaj dali nase in niso tako zelo naseldi komunističnim sladkim prevaram o hitrem obogatenju s pomočjo Veleropa. Totalna laž je, da so Užiško republiko osvobodili partizani. Osvobodili so jo četniki. Tito pa je skušal Mihajloviću skočiti v hrbet kot kolaborant četnikov, dokler ni nike noči dal ukaza za zahrbten napad na četnike.

    Komunisti so nepopravljivi človeški izmečki, psihopati.

    V Španiji in Čilu so naredili diktaturo, da so družbo očistili tega zla. V Sloveniji tega nismo znali, zato non-stop crkujemo v komunističnih krizah. Čile pa je danes najbolj podjetna in bogata država v Ameriki, kjer tudi najbolj bedni delavci dosegajo visoke dohodke. Daleč višje kot ukradeni ( davčno zadavljeni) delavci v Sloveniji.

 16. Primerjavo je treba narediti glede na število prebivalcev v njihovih državah, potem pa narest vrstni red…

 17. Spet ena bolna, kvazidemokratična. Jejhata, slaite cel Marijin maj. Pa kdo vam kaj hoče, vi se pa spravljate na mednarodni delavski praznik.

  • G. Pdplata, jejhata, kako vas vendar moti ta nas katolisko obarvan Marijin mesec Maj!
   Sicer pa je ta najlepsi mesec ze od nekdaj posvecen Bogorodici Mariji.
   Leta 1955 pa ga je papez Pij 12. z ozirom na praznik dela posvetil k sv. Jozefu delavcu.
   Kot morda veste je bil Jozef po poklicu tesar in zidar.
   Upam, da nimate nic proti?
   Pa s tem je Cerkev akceptirala in posvetila oz. pokristjanila levicarski praznik dela, da delavci ne bi samo popivali, strajkali in demonstrirali ampak tudi molili.
   Zanimivo je, da so ze v 19. st. za prvega Maja najbolj strajkali in kravalirali delavci v Ameriki (Chicago), pa se dandanes tam ni uraden uveden praznik dela.
   V Evropi so ga levicarji brez uspeha hoteli uvesti po prvi svetovni vojni.

   To se je posrecilo sele nad-levicarju in nacionalsocialistu Hitlerju.
   1933 leta ga je uvedel kot internacionalni praznik dela.
   No, 2. Maja 1933 pa je ze zahrbtno ukinil vse delavske sindikate in obdrzal samo svojega nacional-socialisticnega.
   Potem pa, da bi se razlikovali od ostalih socialistov in boljsevikov so besedico “internacionalni” ukinili.
   Od leta 1934 so tako Nemci slavili 1. Maj kot “praznik delavnega nemskega naroda”.
   Ker so v vzhodno-evropskih komunisticno-socialisticnih dezelah ze vse revolucionarne tekovine dosegli, so 1. Maj slavili z vojnimi paradami in razkazovanje najnovejsega orozja.
   Nasi verni katoliki pa so tisti dan za sv. Jozefa delavca sli v svojo farno cerkev, kjer so zenske z zelenjem okrasile Jozefov kip.
   Najlepse pa je bil okrasen Marijin oltar za majsko smarnicno slovesnost.

  • Morda je problem v tem, ker so leta 1941 skupaj praznovali prvi maj nacisti in komunisti. In sicer v Trbovljah.

   Je zato avtor besedila celo komunistični stalinistični kolaborant?

 18. Spooh pa ZGODOVINO PIŠEJO ZMAGOVALCI, tudi RKC jo je širom aveta, ko je iztrebila milione ljudi. Vsak maj spomni ta bele, da so bili poraženi. In prav je tako, ker preradi to pozabijo.

  • haha, pa ti si pa res čudak. Ti to morda celo o tabelih, širom sveta, … :))) To o pisanju zgodovine si pa totalno zgrešil. Veš zgodovina ostaja, zmagovalci se menjajo. In na koncu ostane … resnična, prava zgodovina. Ne pozabi tega.

  • G. Podplat je ocividno od vseh nasih levicarjev na tem spletu najbolj kratkoviden in zaslepljen, ker je najbrz tako ljubil Tita in partizane, kot bi verni kristjani morali ljubiti svojega Boga.
   Ali drugace receno, postal je njihov vernik, ceprav jih morda se nima cisto za bogove.
   To bi bilo seveda se bolj primitivno.
   Ce se bo tako pocasi naprej/nazaj duhovno razvijal bo iz njega tezko postal kdaj en normalen veren kristjan. Kvecjemu en zmesan budist.
   Ti pa, kot vemo, ne poznajo bogov v nasem smislu, ampak zavzame Nirvan to vlogo.
   Pri nekaterih poteka poslavljanja od tekovin revolucije in revizija napacnega svetovnega nazora do smrti.
   Tako se lahko stalno jezijo nad Cerkvijo in njenimi neumnimi farji, majnikom, in cerkvenimi obicaji.
   Ceprav so sami neumni.
   Napacno je, da g. Podplat vidi vse to dogajanje med vojno tako strasno, enostavno in nekomplicirano kot v otroskih pravljicah, katere smo vcasih brali za obvezno ctivo.
   Dandanes postane vse tako hitro zastarelo.
   Morda je mlajsi clovek, pa se prevec zagreva s kompjuterskimi igrami.
   Tam ubijes sovraznika kot muho na gumb in si zmagovalec in si zmeraj na pravi strani.
   Mi starejsi smo to fazo razvoja hvala Bogu najpozneje po Titovi smrti in propadu Jugoslavije preboleli.
   Tudi mi smo bili Titovi in Tito je bil nas.
   Tudi mi smo bili ponosni na Tita in partizane.
   Ker so bili partizani in Tito zmagovalci, smo bili zmagovalci seveda tudi mi.
   Globlja vprasanja, kako in na cigav racun so postali takrat partizani in Tito zmagovalci, so nas toliko zanimala kot lanski sneg.
   Ker so nas v soli stalno tako usmerjali, smo se avtomatsko videli na pravi strani.
   Nismo bili samo prepricani, celo ljubili smo te dobre partizane in seveda tovarisa Tita, ki jih je vodil v junaski boj od zmage do zmage.
   To pranje mozganov nas je spremljalo tudi pri sluzenju vojaskega roka.

   G. Podplat, 65 let ste verjeli, da so bili partizani nasi edini osvoboditelji in dobrotniki.
   Koncno je prisel tudi za vas cas, da se streznete in revidirate svoje zgresene poglede na Tita, partizane in dopustite da so bili izdajalci in vojni zlocinci.
   Pustite se prepricati stevilkam, da so partizani vodeni od Tita in njegove poklicne levicarsko revolucionarne partije, lahko zmagali samo, ker so pobili desetkrat vec nedolznih zrtev, kot druga stran.
   Da so kot izuceni specialisti na najbolj okruten nacin izkoristili vojno in okupacijo v svoje privatne revolucionarne namene.
   Da so brez pomisleka pobijali kot pri sportu in samo tako postali tako uspesni zmagovalci.
   G. Podplat bodite posteni do novih zgodovinskih dejstev, da niso prazne marnje in jih vzemite na znanje.
   Bodite posteni tudi do samega sebe in ne farbajte se vec kar tja v tri dni.
   Distancirajte se ze enkrat od NOB, partizanov in njihovéga vojnega zlocinca Tita.

   • Strinjam se z vami, g. Jan, pristavljam le še moj dodatek: ne smemo metati vseh partizanov v isti koš – to vemo vsi. Problem so bili “ta-glavni”, “navadni partizani” pa: prepričana sem, da jih je večina stopila med partizane z iskreno željo uresničiti to, kar je OF in KP javno “trobila” (vsaj na našem, primorskem koncu, kjer je v prvi vrsti šlo za osvoboditev izpod Italijanov, ki so tu komandirali od konca prve sv. vojne dalje). Nadaljevanje pa tudi poznamo: če si preveč mislil s svojo glavo, si lahko ostal brez nje. Tudi za narodnega heroja so te proglasili po smrti, da bi zamaskirali tvojo usmrtitev. In si izmišljali pravljice, kako si “umrl v junaškem boju” (dejansko: s kroglo od zadaj ali pa v grmovju od krogle svojega so-partizana, ki mu je bila to “vstopnica” v družbo “naših” in hkrati večna vez, s katero so ga imeli “v šahu”).

   • Pa saj komunajzerji so se vsi udinjali nacistom. Ko je Stalin ukazal, so podpirali naciste.

    Itak gre pa za isto ideologijo.

  • Leta 1991 smo zmagali nasprotniki komunizma.

   Očitno vas je treba opozarjati ves čas, da ste poraženci. In zdaj pišemo zgodovino mi, zmagovalci.

   • Ha, če se prav spomnim, so glavnino oboroženega odpora nosili policisti, skoraj vsi so bili komunisti. Glavnino javnega mnenja za idejo demokratizacije, so promovirali mediji kot Mladina, Delo in RTV, katerih direktorji, uredniki in mnogi novinarji so bili komunisti ali levičarji (kar so pretežno še danes). Politiki, ki so Miloševiču in srbskim komunistom rekli ne, so bili komunisti, itd, itd.

    • Tone, ne laži. Komunajzerji ste se le prilagodili situaciji.

     Zmagali smo nasprotniki komunizma, Miloševič je bil pa komunist.

     Zdaj bi pa radi kar komunajzerji ukradli osamosvojitev pravim osamosvojiteljem.

     Glavnino odpora smo nosili nasprotniki komunizma – in sicer teritorialna obramba, ne pa policija.

 19. Jaz pred tremi dnevi sploh nisem vedela, kako globoko do vratu smo v rdečkarjih, dokler nisem priletela na to stran in na ta članek. Komunajzer za vsakim vogalom. Vljudno prosim objavite kakšno novejšo sliko, da bom vedela, koga točno se moram pazit, tista dva sta namreč že pokojna.

  • Rdečkar ali komunist je po definiciji nekdo “ki hoče revežem pomagati tako, da drugim ljudem krade denar”. V osnovi je tat, ropar. Saj ljudem krade denar. Sam pravi zase, da je opravičeno, ker se bori za “socialnost”, “solidarnost”, “pravičnost”, “humanost”. Toda vse te vrednote izvirajo v človekovem srcu in niso zbirokratiziran, državni sistem.

   Zanimivo je, da so ravno komunisti najmanj solidarni, saj nič od svojega zaslužka ne dajo za revne. Ker nimajo nobenega poštenega zaslužka, ves denar je parazitiran.

   Definicija komunista je tudi ta, da želi čim več davkov, čim več podržavljenih podjetij.

   Definicija komunista je ta, da je BOLNO ZAVISTEN in da nima spoštovanja do privatnega mišljenja in privatne lastnine.

   Tko, da ne ti meni, da nimamo komunistov več, sploh!
   Pa da je neki razkol.

   Gre se samo za to, da imamo v vsaki družbi pametne in neumne. Bolj dobre in manj dobre.
   Normalne in nenormalne, celo zločince, psihopate, zlorabitelje, Preganjalce, Okupatorje, Fritzle.
   Dolžnost normalnih je, da se upremo serijskim morilcem in serijskim roparjem, ne pa da relativiziramo o ” razkolu v narodu”, “konfliktu” in o tem “da ni nikjer videti komunistov, ker so vsi že pomrli”.

 20. Stalin je baje enkrat vprasal svoje podrepnike, koliko divizij ( ena ima okrog 3000 vojakov) ima papez.
  No v srednjem veku, ko je se obstajala papezka drzava v srednji Italiji, je najbrz imel par divizij za vsak slucaj, da si pomaga, ce bil kak levicarsko usmerjen osvoboditelj na vidiku. Pa v Angelsko trdnjavo se je lahko zatekel.

  G. Rado in kot po pravilu vsi levicarji ne-dobre volje, ki zaidejo na splet, se ne morejo sprijazniti, da se je ravno njihovim najboljsim levicarskim “nadljudem in polbogovom) (Stalin, Mao, Tito) pokrompirilo toliko smrtnih zrtev.
  Odgovor je preprost.
  Ker so izkljucno samo njihovi levicarj, boljseviki, komunisti, nacional-socialisti, maoisti itd skozi vso zgodovino uganjali revolucije.
  In te njihove revolucije so zrle svoje otroke in prinesle samo nesreco in zrtve.
  Ves cas od francoske, marcne, oktobrske, mehiske, spanske in koncno nase jugo-revolucije in danasnjega leta gospodovega 2013, miroljubni Cerkvi in narodu niso dali miru.
  Podoba je, da ne morejo skociti iz svoje koze in ne bodo nikoli dali miru.
  Tako!
  In kje je bila vmes kaksna omembe vredna krscanska ali rimokatoliska revolucija?
  Mislim, da levicarskim vernikom in njihovim zagovornikom ne preostane drugega, kot da se od svojega levicarstva kot duhovne rak rane clovestva distancirajo in tiste tekovine zlocinskih revolucij obsodijo.

  • Za idiote, ki si celo drznejo primerjati katolištvo oz. krščanstvo s socializmom in celo komunizmom samo to:

   ne poznam nobene komunistične družbe ali skupine na svetu v zgodovini človeštva, ki bi na nekem teritoriju miroljubno ustvarjala in živela. Kaj šele, da bi se ji blagostanje tako večalo, da bi od drugod k njej ljudje hodili, sploh tisti, ki so živeli v “obubožanem” in “propadlem” kapitalizmu.

   Resnica je ravno ta, da komunizem brez ropanja, imperializma sploh ne more preživeti gospodarsko in da so iz tega sistema pridni in dobri delavci bežali v kapitalizem, kjer so 5x ali celo 100x več zaslužili. V kapitalizmu so delavci cenjeni, v komunizmu pa so delavci brutalno materialno izkoriščani in ideološko +duhovno zasužnjeni.

    • Hvala za tak komunizem kot je na Kitajskem, kjer vecina nima nicesar, manjsina (seveda zvesta Partiji) pa razpolaga z milijardami, ki jih je seveda ustvarilo revno kitajsko ljudstvo! Zakaj imajo komunisti tako radi denar in moc? Kje je njihova ideja o enakosti?

     • Bolno, vidim, da v vas tiči komunistek, ki je nesrečen, da ni pravega komunizma. A kapitalisti in katoliški kleriki pa nimajo radi denarja in moči? Zakaj mislite, da bi komunisti morali biti boljši?

     • Zakaj pa ima RKC tako rada denar in moč? RKC vendarle trdi, da je sveta, torej vzvišena nad zemeljskimi realnostmi in željami. Tega komunisti nikjer na svetu niso nikoli trdili.

     • Tonček nima pojma o osnovah ekonomije, in potem piše take neumnosti o Kitajcih.

      ZDA držijo Kitajsko v šahu in ne obratno.

    • Gospod Rado,
     tisto, kar komunisti trdijo, je ravno nasprotno od tega, kar delajo. Saj ste slišali za besedo laž, kajne?

  • Ob koncu srednjega veka je papeške divizije premagal Garibaldi, oče italijanske države in za sto let spravil papeža v hišni pripor, dokler ga ni osvobodil fašist Mussolini, ki je ustanovil sedanjo državo Vatikan.

   • Tone in Rado, zal ne morem odgovoriti na Vajino gornjo repliko. V meni ne tici noben komunistek. Komunizem poznam se prevec dobro in ga odklanjam. Se pa imam za demokrata, ki tezi za pravionejso druzbo. Pravim, tezi, ker povsem pravicne ni nikjer. Ker pa zivim v drzavi, ki je vsaj v primerjavi s Slovenijo veliko bolj odprta, demokraticna in tolerantna, me razdor med mojim narodom boli. Boli me tudi dejstvo, da nismo sposobni preseci komunisticne ideologije, ki so nam jo vtepali skoraj tricetrt stoletja.
    Motijo in bolijo me tudi nepravilnosti v Cerkvi, ki niso po Kristusovem nauku. Ne strinjam pa se s tem, da Cerkev dela same napake. Veliko vec je dobrega, kar dela po svetu. A to naj vidi tisti, ki hoce. Kristjane se tudi velikokrat predstavlja kot ljudi, ki brezglavo podpirajo vse, kar dela Cerkev, tudi njene napake. Zakaj sledimo temu nauku? Ali zato, ker bi imeli od tega kakrsnekoli privilegije? Ravno nasprotno – delezni smo nestetih ponizanj in zalitev.
    Gotovo pa so komunisti pristasi te ideje zato, ker jim nudi privilegije. Nihce (poznam jih veliko, a vsi, brez izjeme) si ne zeli kake druzbe enakih. Oni zelijo biti “bolj enaki”.

    • G. Bolno, dajte že nehati stalno gnat tisto obrabljeno in posmeha vredno “Cerkev je sveta in dobra, samo nekateri ljudje v njej so pač slabi” in tako opravičevat strašne zločine, ki jih je ta institucija v zgodovini zagrešila. Na to foro padajo samo še nepismeni in neizobraženi reveži v Afriki in Aziji, zahodnjaki pa so se od RKC večinoma že oddaljili …

     • Ne spreobracajte mojih besed! Pravim, da je vec dobrega kot slabega, kar je naredila Cerkev. To je moje mnenje. Ni me pa treba imeti za bedaka ali ovco, ki se ji zato lahko posmehujete. Ce bi na to “foro” padali samo se tisti v Afriki in Aziji, potem ne vem, zakaj vsi politicni veljaki vedno hodijo k papezu – med njimi tudi komunisti!

     • Jaz vas nimam za bedaka ali ovco, se pa ne strinjava o vlogi RKC v svetovni zgodovini.

      Politični veljaki pa k papežu hodijo – v velikanski večini – zaradi nabiranja političnih točk. In zaradi ničesar drugega! Kateri od sedanjih voditeljev pomembnih držav pa je iskreni katolik?

     • G. Rado, vi ste skupaj z vasimi levicarji, zgodovinsko do Cerkve neizprosni, napadalni in krivicni.
      Glavni razlog, da imate to bozjo-clovesko ustanovo tako v zelodcu je, ker je dejansko vasa najvecja kunkurenca.
      Razumljivo je, da levicarski ateisti ne smejo videti v Cerkvi nic posebnega, kaj sele nadnaravnega.
      Ce bi to dopustili, bi bilo nevarno, da bi pocasi izdanli svoje tekovine, se izneverili samim sebi pocasi postali verniki. Ta proces pa gre v tej smeri zelo redko.
      Ponavadi izgublja Cerkev sibke vernike na levicarje.

      No, Cerkev ni monolitna ampak sestavljena iz mnogih delov, redov, ustanov, hierarhije in posameznih clanov, kot smo na tem spletu.
      Cerkev ima sicer papeza in svojo centralo v Rimu, ampak posamezne skofije reagirajo v okviru cerkvene zakonodaje in vedno vedo kako naj reagirajo.
      Cerkev se hitro distancira od svojih clanov, ce ga lomijo.
      Zato ima Cerkev Cerkveno pravo: Codex iuris canonoci. Vsaka skofija pa ima ekstra svojo jurisdikcijo s sodniki in kaznimi.

      Vazno je vedeti, da je Cerkev ena. Vendar ze ves cas od njenega zacetka pred 2000 leti, locijo nebesko, ze povelicano cerkev, ki je ociscena, dobra in sveta od zemeljsko- cloveske- nepopolne Cerkve, ki se se bori s cloveskimi slabostmi in z zlom izven sebe in pogosto sodeluje z napacnimi oblastniki.
      Kjub temu z bozjo pomocjo ves cas producira svetnike.
      Zaradi svojega ustanovetelja in svetnikov je tudi ta zemeljska Cerkev nacelno sveta in dobra, ker je bozja ustanova.
      Njeno glavno poslanstvo je, da vodi ljudi k Bogu v nebesa.

      Kar se tice izbrisanih, se levicarji na tem spletu vedno znova razburjate in napihujete stare ocitke zaradi po krivici izbrisanih na rovas SDS, JJ in ostalih desnicarjev.
      V resnici so sporne samo njihove izjave, ki so bile najmanj nediplomatske.
      No jaz bi se bil bolj upravicen razburjati se, ker sem bil sam izbrisan.
      Ker sem se takoj zacel razburjat in protestirat, ni bilo posledic, razen zoprnega obcutka.

     • Gospod Rado… ne mi zamerit, ampak v stanju, kakršnem ste, pač ne morete ljubiti Cerkve. In vas povsem razumem, veste. Tudi sam sem jo sovražil. In to divje! Ji očital še kaj hujšega kot vi. Dokler ni prišel trenutek, ko sem kot Pavel padel s konja. In to s konja lastne intelektualne nadutosti. Da, bilo je boleče. V svojem bridkem soočenju z depresijo, prekletstvi vseh vrst in zavrženostjo sem sprejel Jezusa za svojega edinega Odrešenika ter s tem Njegovo ozdravljenje. In posledično tudi to, da Cerkev ni nek bav bav.

     • Rado, ti bi rad imel enega sovražnika, da bi opravičil zločinskost komunizma.

      Pa ti ne bo ratalo.

      RKC ni delala nobenih tako hudih zločinov, kot jih delate komunajzerji.

 21. ..komunizem oz. komunistična ideologija je v samem svojem temelju in izvoru zločinska in taka je tudi v metodi in kot vemo ima nasilje celo za nujnost !!…

  ..tako je bilo povsod po svetu kjer so se pojavlja komunistična gibanja oz. komunisti in tako je bilo tudi pri nas..

 22. Morilsko represijo po maju 1945 je mož iz zgornje sličice, Moša Pijade komentiral z mislijo vzornika boljševikov, ustanovitelja zloglasne sovjetske tajne policije Džeržinskega:

  ” Sveta luč terorja ne sme ugasniti nikoli. Ljudi mora biti strah. “

 23. No ja, iaamo svoje razloge za počastite prvega maja. Naj nas to združuje, ne pa ločuje. Vse ostale vaš sprevrženosti pa so vam dovoljene, za slepitev duha in duše.

 24. Februarja 1930 je škof Jeglič pisal duhovnikom in vernikom: ” Tako brezobzirnega, nečloveškega preganjanja pripadnikov katere vere še ni bilo na zemlji. V Rusiji zatirajo vsako vero v Boga, naj si bo katoliška, pravoslavna, židovska ali mohamedanska. ”

  Januarja 1937 se je vršil v Moskvi mednarodni kongres brezbožnih boljševikov. Njihov vodja Jaroslavsky je izdal oklic: ” Naše brezbožniško gibanje je postalo ogromna moč, ki uničuje vsako versko čutenje. Verniki vseh veroizpovedi naj se dobro zavedajo, da jih iz tega vesoljnega potopa ne bo rešil noben Bog, noben svetnik in nobena molitev. “

 25. Živim v Ljubljane in lahko sama povem kako nagravžno in vsiljivo je bilo prejšnji vikend cel dan poslušati nadležno cerkveno zvonjenje ob prekopu izdajalca slovenskega naroda, ki je bil izgnan v slovenije, vaši domobranski izdajalci, sinovi in vnuki pa so se cel dan slinasto nasmihali eden drugemu in hvalili svojega boga – Janeza Janšo, ki je to omogočil. Fuj fašisti izdajalski!

  • Obstajajo zakoni, da se izda mrliški list za nekoga, ki je dovolj dolgo pogrešan. A to ne bi šlo?

  • Vi imate težave s problemi.

   V stolnicu so se v glavnem zbrali dobro misleči. Ne vem, zakaj si niste ob lepem vremenu vzeli čas in šli kam ven iz Ljubljane, pa vam ne bi bilo treba poslušati zvonenja.

  • G. Podplat je morda od mozkih zagovornikov revolucije najbolj zagrizen.
   Ampak tovarisica Red (ime me spominja na domaco besedo rit) pa poseka vse.
   Ona ocividno tako divje sovrazi boga, Cerkev in seveda tudi pobite domobranske “izdajalce” kakor tudi njihove potomce, da jo normalno prijetno cerkveno zvonenje spravlja v bes.
   Zato je sama kriva. Zakaj pa stanuje tako blizu cerkve.
   V zvezi z zvonenjem sem se spomnil na izgnstvo njenega levicarskega ucitelja sicer pa okrutnega organizatorja oktobrske revolucije, tovarisa V. I. Lenina, ki je bil v izgnantvu Svici.
   S svojo zeno Nadezdo Krupskajo je stanoval od 1914- 1917 v Zürichu, Spielgelgasse 14, ki se nahaja v blizini stolnice.
   Julia Holwedel pise v svoji knjigi Kupljena revolucija, kako je zagrizeni ateist Lenin postal kar bolan kadar so se oglasili zvonovi.
   No tudi pravoslavne cerkve imajo zvonove v svojih cerkvah.
   Jaz sem odkril nenavadno ozivljajoce delovanje zvonov na notranje pocutje.
   To je bilo istocasno kot sem odkrival tudi klasicno glazbo.
   Moram reci, da je Cerkev zadela terno, ko udomacila orglje (kraljica istrumentov) in sorodni instrument kot so milodoneci zvonovi

   Smatram, da zvnenje ne pomaga samo proti toci ampak zdravilno deluje tudi na zivce in depresijo.

   • V mojem domačem kraju je vse več priseljencev, ki se najprej naselijo blizu cerkve, potem pa bentijo zaradi zvonenja in pritrkavanja, kličejo policijo, itd. Ne želim sicer soditi o njih, vendar imam včasih zaradi njihovih divjih reakcij vtis, da gre za razvajence in privilegirance. Ta njihova alergija na zvonenje postane toliko bolj sprevržena, ko se pokaže, da jih ne bi motilo, če bi denimo stanovali blizu železnice, kjer bi imeli na voljo hrup vlaka.

  • Je pa prav fajn slišati, kako je ta naš rdeči trpel.

   Fašisti izdajalski ste pa komunajzerji, saj gre za sorodni ideologiji.

 26. Zanimivo, da pretiravam jaz.
  Hkrati se pa vsi klanjate prispevku, ki v isti sapi očita, da še danes ni prišlo do neke “sprave” in hkrati pljuva na drugače misleče toliko gneva in sovražnih besed, kolikor jih ti isti komunistični in vsi ostali levo usmerjeni mediji niso sposobni sproducirati v 10ih letih. Govorite o tem, da prazniki, ki izhajajo iz “komunističnih” dni poglabljajo razliko med levimi in desnimi, a to razliko poglabljajo izključno taki in drugačni desničarski in katoliški mediji. V levičarskih medijih kaj tako nizkotnega ne boste nikoli prebrali.
  In mimogrede, 1. maj je praznik dela. Dan, ko so delavci dobili svoje pravice in se praznuje bolj ali manj po celem svetu. Vem, da izkoriščevalskemu desničarskemu sloju ni po godu, da imajo delavci celo kakšne pravice, a vaš gnev samo pove, kako nizkotni ste.
  In mimogrede, nisem gospod. Za vas sem tovarišica!

  • Kakšen izkoriščevalski razred spet? Kje pa živite?

   Pri nas so največji izkoriščevalci rdeče barve – pripadniki kaste tovarišijskega kapitalizma.

   Je pa g. Poznič, priznam, kiksnil, ker je pozabil, da je na prvi maj tudi praznik sv. Jožefa delavca in prvi šmarnični dan. Torej je tudi Cerkev sprejela ta praznik kot “delavski”, vendar ne na komunističen način.

  • Red, ti nisi drugače misleč, ti si nemisleč.

   Res je, da v komunajzerskih medijih kritičnosti do komunajzerjev ne boš našel, zaradi svoje zaslepljenosti pa sovraštva do drugače mislečih ne opaziš.

   In to bruha iz tebe. Nizkoten si pa ti sam.

 27. ..vedno se rad nasmejim raznim podalpskim pionirskim omejencem in podobnim,.ko trobijo o izdajalcih naroda ??…naroda ni možno izdati..

 28. ..no te maškare in potujoči cirkusi partizanskih proslav so s temi novimi čepicami res smešne in imbecilne….ampak tudi to potrjuje, da je laž nesmrtna duša komunizma..

 29. Kaj so nam partizani priborili s svoji zmago, iskreno žal mi je za poštene in zavedene partizane, je zapisano v TEMELJNI USTAVNI LISTINI O SAMOSTOJNOSTI IN NEODVISNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE:
  “… ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in, se v njej hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin,”
  http://www.uradni-list.si/1/content?id=60109

  Ob tem je treba še dodati ugotovitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije iz Odloka o določitvi in spremembi imen in potekov cest in ulic na območju Mestne občine Ljubljana:
  “… Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim.”
  http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.nsf/o/AB6C747BE8DF7AF3C125791F00404CF9

  Iz dejstev, ki jih navajajo NAJVIŠJE ZAKONODAJNE INŠTITUCIJE Republike Slovenije, je: “Partizani so nam priborili totalitaren režim, v katerem so hudo kršili človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin.”

  Iskreno mi je žal za vse poštene partizane, ki so jih komunisti zmanipulirali za oblast v totalitaren režimu, v katerem so hudo kršili človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin. Iskreno mi je žal, še posebno, ker so bili med njimi tudi moji bližji predniki.

 30. Kaj so nam partizani priborili s svoji zmago, iskreno žal mi je za poštene in zavedene partizane, je zapisano v TEMELJNI USTAVNI LISTINI O SAMOSTOJNOSTI IN NEODVISNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE:
  “… ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in, se v njej hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin,”
  http://www.uradni-list.si/1/content?id=60109

 31. Ob tem je treba še dodati ugotovitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije iz Odloka o določitvi in spremembi imen in potekov cest in ulic na območju Mestne občine Ljubljana:
  “… Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim.”
  http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.nsf/o/AB6C747BE8DF7AF3C125791F00404CF9

  Iz dejstev, ki jih navajajo NAJVIŠJE ZAKONODAJNE INŠTITUCIJE Republike Slovenije, je: “Partizani so nam priborili totalitaren režim, v katerem so hudo kršili človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin.”
  Iskreno mi je žal za vse poštene partizane, ki so jih komunisti zmanipulirali za oblast v totalitaren režimu, v katerem so hudo kršili človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin. Iskreno mi je žal, še posebno, ker so bili med njimi tudi moji bližji predniki.

  • Mislim, da je treba partizanske borce spoštovati zaradi poguma , da so zastavili svoja življenja za ideal svobode. To pa je treba v vsakem primeru ločiti od vsega, kar se je dejansko zgodilo zaradi komunizma in principa razrednega boja, ki je glavni vir zla,ki je tako strašno razdelilo narod in nima z ljubeznijo do domovine nič skupnega.To je obsojanja vredno in ne iskreni in predani ljudje, katerih “dela gredo z njimi”.(tu smo pred skrivnostjo vsakega posameznega človeka,ki jo pozna le Bog.)
   Verjamem, da je prav, da resnica prihaja na dan,čeprav je boleča.Verjamem tudi, da bo tisto, kar je bilo dobro ostalo, vse drugo pa ne.

   • Zatakni si ti nekam te ideale, ki so nam prinesli samo tiranijo in gorje.

    Jaz jih ne spoštujem. Od ene Slovenije je bil izid 2. svetovne vojne čisto neodvisen.

    • Kakor komu! Večini prebivalstva so prinesli izjemen napredek, stalno zaposlitev, socialno varnost, brezplačno šolanje in zdravstvo, industrializacijo …

     Kaj pa imamo danes? Vsakodnevno pehanje za skorjico kruha velike večine in nepredstavljivo bogatenje privilegirane manjšine.
     Obdobje 1945-1985 je bila zlata doba slovenstva.

     • Ti se raje poimenuj omejengajst, kajti take neumnosti klatiš, da res ni.

      Nobenega napredka ni prinesel komunizem, zdravstvo in šolstvo imamo danes enako brezplačno kot takrat.

      V primerjavi z zahodom smo zaostali.

      Leta 1945-1985 so bila leta diktature.

  • AlFe, ali ste bili med tistimi, ki so priznavali odločitev ustavnega sodišča o nezakonitosti izbrisa, ali med tistimi, ki so to odločitev ignorirali, da je na koncu moralo z enako odločitvijo Slovenijo kaznovati evropsko sodišče?

 32. To je res, partizanstvo je bilo zlorabljeno za revolucijo in bratomorno vojno. To je dejstvo, to je del zgodovine in to moramo obsoditi za dobro današnje in prihodnjih generacij, da se Slovenci en bomo več pobijali med seboj. Kaj evč o tem se lahko prebere tudi v poročilu iz državnega zbora, ki pa se mi zdi, da nikoli ni bilo potrjeno. Vredno branja, kjer je kar nekaj dejstev o partizanstvu, domobranstvu, in žrtvah revolucije:
  Zbornik žrtve vojne in revolucije.
  http://www.ds-rs.si/dokumenti/publikacije/Zbornik_05-1.pdf
  To čtivo bi moralo biti obvezna literatura v vseh srednjih šolah. Prav tako pa bi moralo biti v šolah več izobraževanja na temo osvamosvojitve.

  • Obvezna literatura bi moral biti tudi govor Moša Pijade govora na prvem zasedanju AVNOJ-a v Bihaću novembra 1942 (arhiv Vojnoistorijskog instituta v Beogradu, fascikel Štab vrhovne komande JVUO pod oznako K-2,30/12):

   »… Zato je potrebno ustvariti tolikšno množico brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Bomo streljali in se umikali. Nemci nas ne bodo našli, a bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Potem bodo vaščani, ki ostanejo brez strehe, sami prišli in mi bomo imeli narod ob sebi in bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše ne zemlje ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo velik rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Njih bomo navezali nase s predavanji, gledališčem, predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce… Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…«

   http://sl.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%A1a_Pijade

   • G. ALFE verjamem, da je srbski Jud Mosa Pijade tako govoril.
    Sicer pa to ni nic bistveno novega.
    Te ideje so sirili in prakticirali ze Lenin in njegovi levicarski boljseviski ucenci.
    Znano je tudi, da kar se tice grozovitosti in sadizma Azijati prednjacijo pred Evropejci.
    Mozno je, da je imel Tito kot krscen katolik kaj vec moralnih zavor.
    Ko pa je prevec poslusal svoje nekdanje sovjetske ucitelje in svojega dvornega norcka, se je potem lazje odlocil za genocidne povojne poboje.
    V vsakem primeru je v teh navodilih vidna neka peklenska logika ljudomrznistva in cista zelja za unicevanjem.
    O tem je nas kolega “Pavel” tu ze veckrat pisal, pa se je nekaterim zdelo, da je prenapet.
    To je zame glede pokvarjenosti in krutosti celo hujse kot levicarsko-nacisticno unicevanjem Judov v plinskih celicah.
    Nacisti so Jude unicevali kot golazen, levicarski revolucionarji pa lasten narod.
    Taksni teksti, so sola Satanizma in zlobnosti.
    V civilnem zivljenju pridejo taksni teksti v postev samo pri kaksni slabi kriminalki ali satanisticni “crni masi”, kjer castijo Satana kot boga.
    Kjer so ljudje pregnali dobrega krscanskega boga, tam vlada njegov anti-bog, bog zla, Satan.
    Mislim, da taksni teksti kot priprava na Hudo jamo ne bodo nikoli zasli med obvezno solsko ctivo, ker pravi levicarji take sramote ne bi prenesli.
    V svarilo bodocim rodovom?
    Upam, da so to ideje, ki bi celo pri nasi pesnici Svetlani povzrocili bruhanje.
    Pri otrocih, ki vse oponasajo, pa morada se vec mobinga.
    Edino moznost za uporabo teh tekstov vidim v okviru eticnega pouka in in verouka,

    • Kakšna intelektualna in moralna beda in sprevrženost! Da je »imel Tito kot krščen katolik več moralnih zavor« kot krščeni ruski komunisti? Zakaj krščenemu katoliku Hitlerju in vsem njegovim krščenim pomagačem ni krst nič pomagal, pa niti komunisti niso bili? Zakaj krst in katolištvo ni zagotovilo moralnih zavor Pinochetu, Franku, argentinskim generalom, Bushu, pedofilskim duhovnikom in škofom, itd, itd? S tem ne želim obsojati katolištva, ampak samo opozoriti, kakšna kloaka je ta forum.

     • G. Tone, ta moralna beda in sprevrzenost se vidi pri vas, ker kot okorel levicarski ateist ne morete prenesti, da so bili vasi revolucionarni zacetniki taksne propalice.
      Namesto, da bi se takoj distancirali od Mose Pijade, Tita in drugih Avnojcev, da so spoloh mogli pomisliti, ne pa celo zastopati, taksno genocidno kloako maksimo, se svetohlinsko obregate in pohujsujete nad drekci katoliskih pedofilov in skofov in relativno komaj vidnimi kloakami katere so v primeru s Titom zapustili sodobni politiki kot Pinoche, Franko in Bush.
      Za povrh pa seveda meni in istocasno tudi ALFE-ju ocitate inelektualno bedo in sprevrzenost, ker sva se drznila pogreti to ucinkovito anti-levicarsko zupco.
      Distancirajte se ze enkrat od svojega zgresenega post revolucionarnega levicarstva in vojnega zlocinca Tita in se zacnite zanimati, magari za Budizem kot svoj cas pokojni Janez Drnovsek, ki je vsaj mislil s svojo glavo.

     • Komunajzerček Tone, slepa jeza te slepi…

      Že Hitler je pobil manj ljudi kot komunajzerji.

      Pinochet in Franco pa zanemarljivo malo v primerjavi z njimi. Pinocheta bi celo lahko imeli za heroja, saj je Chile pripeljal do najbolj uspešne države Latinske Amerike.

      Bush je pa demokrat in ni zagrešil nobenega zločina.

      Vse ostalo je pa le plod tvoje užaljenosti ob dejstvu, da je komunizem najbolj zločinski.

  • Izraz partizan pomeni partijec – komunistični izraz. Zato so se le komunisti tako imenovali.

   Nekomunisti so bili pa odporniki ali kaj drugega.

   Zato bi morali že izrazoslovje spremeniti.

   • Wikipedija pravi tole:
    Partizán (francosko partisan – partisan, pristaš, prostovoljni udeleženec, privrženec) je splošni naziv za ljudskega borca, gverilca, borca v uporniških enotah, lahko pa označuje tudi udeležence narodnoosvobodilnega boja sploh: francoski, italijanski, jugoslovanski, slovenski partizani.

    • Slovenska Wikipedija je ekstremno levičarsko pristranska.

     V Franciji so bili partizani (komunisti) manjšina, ostali so bili pa uporaniki.

     • Lojz, ne piši o stvareh o katerih nimaš pojma. Partizan je izraz za nekoga, ki je bodisi predan politični stranki, bodisi vodi gverilsko vojskovanje. To ti bo potrdila tudi francoska wikipedija, če se ti naša zdi pristranska. Če seveda znaš francosko.

      Tudi to o manjšini ne bo držalo vode. Začetek leta 1944 je bilo članov FTP (Franc-tireurs et partisans) okoli 100.000. Za primerjavo, članov FFI (Forces francais de l’interieur), organizacija skupnega francoskega odpora, je bilo junija 1944 okoli 200.000. Naredi izračun sam.

     • Kaj napadaš Alojza, potem pa poveš isto:
      “Partizan je izraz za nekoga, ki je bodisi predan politični stranki, bodisi vodi gverilsko vojskovanje.”

      To pravi tudi Alojz. Ja, partizani so bili strankarska vosjka. Oboroženi del politične stranke.

     • Pancer, ne piši o stvareh, o katerih nimaš pojma.

      Partizan pomeni partijec – komunajzer. Angleška wikipedia je čisto v redu.

      Sam potrjuješ, da so v Franciji komunisti bili v manjšini, zato si tudi niso upali izvajati revolucije.

     • Ko sem nazadnje preverjal SSKJ, bodisi ni imel enakega pomena kot in. Govorjenje o partizanih kot oboroženemu krilu politične stranke ni pravilno. Partizan je v prvem pomenu nekdo, ki vodi gverilsko vojskovanje. Zato govorimo o poljskih partizanih, ki so postali sestavni del AK, ki je bila izrazito protisovjetska, ter o judovskih partizanih, kot so bili naprimer bratje Bielski, ki tudi niso imeli veliko skupnega s KP. Izraz torej presega ideologije. Nenazadnje so tudi naši partizani prihajali iz vseh vetrov.

      O manjšini pa zgolj ta podatek: na prvih povojnih volitvah v Franciji je PCF dobila več kot četrtino glasov. Je torej SDS pri nas v manjšini? 🙂

     • Ko sem nazadnje preverjal SSKJ, bodisi ni imel enakega pomena kot in. Govorjenje o partizanih kot oboroženemu krilu politične stranke ni pravilno. Partizan je v prvem pomenu nekdo, ki vodi gverilsko vojskovanje. Zato govorimo o poljskih partizanih, ki so postali sestavni del AK, ki je bila izrazito protisovjetska, ter o judovskih partizanih, kot so bili naprimer bratje Bielski, ki tudi niso imeli veliko skupnega s KP. Izraz torej presega ideologije. Nenazadnje so tudi naši partizani prihajali iz vseh vetrov.

      O manjšini pa zgolj ta podatek: na prvih povojnih volitvah v Franciji je PCF dobila več kot četrtino glasov in si pridobila drugo mesto. Je torej SDS pri nas v manjšini? 🙂

     • Angleška komunistična Wikipedija pravi o partizanih takole: A partisan is a member of an irregular military force formed to oppose control of an area by a foreign power or by an army of occupation by some kind of insurgent activity. The term can apply to the field element of resistance movements, an example of which are the civilians that opposed Nazi German rule in several countries during World War II.

     • SSKJ so pisali še v komunizmu in je okužen s tem. Zdaj je jasno, da poskušajo s spremembami definicij prikazati partizane kot le borce proti okupatorju, zločinske revolucije pa nič.

      V Franciji so bili partizani in komunisti manjšina.

      Angleška wikipedija pravi tole:

      In politics, a partisan is a committed member of a political party. In multi-party systems, the term is widely understood to carry a negative connotation – referring to those who wholly support their party’s policies and are perhaps even reluctant to acknowledge correctness on the part of their political opponents in almost any situation. Partisanship can be affected by many factors including current events, figureheads (presidents), decisions, and even location.

 33. Zgodovina nas uči kje so meje različnosti.

  Imamo pravico različno razmišljati in živeti.

  Vendar nikoli ne smemo govoriti, pisati ali početi nekaj, kar pomeni kršitev človekovih pravic in življenjskih vrednot v razmerju do soljudi.

  Ali smo dovolj senzibilni, da zaznavamo te kršitve in opozarjamo in zahtevamo, da se ne dogajajo več?!

 34. Partizanski komandant Franc Sever – Franta, letalski podpolkovnik JLA, ki se je ob koncu vojne pogajal tudi o predaji ustašev, je na RTV SLO 1, v nedeljo zvečer 14.04.2013, med drugim povedal, da so mu po vrnitvi iz študijev in bivanja v SZ, po končani 2. svetovni vojni, ob vrnitvi v Beograd, ko je povedal, kakšen režim in težko življenje ljudi je videl v SZ, najprej zabičali, da mora o tem molčati, saj mu je tudi Matija Maček visok komunistični funkcionar in vodja slovenske OZNE tudi dejal:
  »Če bi to, kaj se dogaja in kako se živi v SZ, povedali ljudem, ne bi šel nihče v partizane!«

  http://tvslo.si/predvajaj/intervju-franc-sever-franta/ava2.163832398/

  Laž ima pri komunistih očitno prednost za dosego ciljev!

Comments are closed.