Naj si narod piše sodbo sam!

29
Izjava Krščanskega Foruma pred nedeljskimi volitvami poslancev Državnega zbora. Foto: G. Blažič

Nedelja, 3. junij, bo za slovenski narod dan velike odločitve, čeprav se prvi pogled zdi, da temu ni tako. Češ, volitve imamo redno vsake štiri leta. Vendar se je Slovenija znašla na prelomu. Dobrih 25 let po nastanku naše države smo znova v epohalnem obdobju, ko se bo odločalo o naši prihodnosti. Te volitve imajo tako značaj plebiscita, na katerem se bomo izrekali ne samo o tem, kdo bo vodil državo v naslednjih štirih letih, ampak tudi o tem, na kakšnih vrednotah bo temeljila vlada. Pred nami je tako zadnja velika priložnost, da ustavimo vse negativne trende, ki Slovenijo potiskajo iz družbe razvitih evropskih držav v družbo držav, v katerih je t. i. »demokratični socializem« za seboj pustil upostošenje. Tipičen primer takšne države je Venezuela.

Pred več kot stoletjem je Ivan Cankar zapisal svoj najbolj znan stavek: »Narod si bo pisal sodbo sam.« Naša naloga je, da to poslanstvo izpolnimo. Pot v srečnejšo prihodnost ne vodi preko mišljenja, da so vsi isti in da je potrebno volitve ignorirati, prav tako tudi ne preko slepega zaupanja raznim »novim obrazom«, ki volivcem ponujajo največkrat mačka v žaklju. Pot do sprememb na bolje vodi le preko izvolitve takšne vlade, ki bo nadaljevala tisto, česar ni uspela doseči koalicija Demos, ki je izpeljala zelo zahteven projekt osamosvojitve, ni ji pa uspelo izpeljati ostalih potrebnih sprememb za dokončanje tranzicije. Zato lahko v prihodnjih letih spremembe, ki bodo vodile v pravo smer, izpelje samo močna desnosredinska, pomladna vlada.

Prav zato je potrebno, da se volitev obvezno udeležimo in oddamo svoj glas za SDS ali za katero od drugih strank, ki temeljijo na izročilu slovenske pomladi. Za ignoriranje volitev ni opravičila. Potrebno je storiti vse, da bi presekali lovke starih centrov moči, ki še danes izsesavajo davkoplačevalski denar za povsem zasebne interese peščice posameznikov. Globoka država je močvirje, ki ga je treba izsušiti, saj nam ves čas preprečuje, da si narod piše sodbo sam. Zavedamo se, da tega ne moremo storiti zgolj z lastno močjo, a potrebno je storiti vse, kar je v naši moči, da to dosežemo. Udeležba na volitvah ter modra, odgovorna in premišljena izbira politične opcije je naša osnovna dolžnost. Prav tako se je Krščanski forum SDS že aprila pridružil pobudi posta in molitve za domovino, prav iz zavesti, da zgolj s človeškimi močmi ne moremo kljubovati duhovnemu imperiju zla, ki duši našo domovino. Zato združimo vse naše napore za domovino, tako telesne kot duhovne. Čas je, da si notranjo svobodo tudi izborimo. Čas je za svobodno, pravično in demokratično Slovenijo!

29 KOMENTARJI

 1. G.Bčažič na teortetični ravni večinoma drži, se strinjam; kaj pa je t.im. DESNIVA ?, nasledniki DEMOSA*?, saj jih sploh ni razen SDS, naredila v zadnjih 10 letih?.
  Iz elta v leto je poslčabševala svoj položakj. Zaradi tega NOVI obrazi zlahka prepričajo volilce, leve in desne, naj ne zaupšajo dosedanjim vodjem, kar pa ni težćko doseči. Desnici manjka predvsem VODITELJEV !

  • G.Blažič na teoretični ravni se strinjam; kaj pa je t.im. DESNICA ?, nasledniki DEMOSA?, saj jih sploh ni, razen SDS, naredila v zadnjih 10 letih?. Sedela v DZ v prazno? Očitno !
   Iz leta v leto je poslabševala položaj državljanov, SEBE pa je ohranila na državnih plačah brez posebnega dosežka. Ali ni to razlog za 100 tisoč manj volilcev na zadnjih volitvah,da !
   Zaradi tega NOVI obrazi zlahka prepričajo tudi desne volilce, naj ne zaupajo dosedanjim desnim vodjem, kar pa ni težko doseči. Desnici manjka predvsem SODOBNIH, SPOSOBNIH VODITELJEV ! Zakaj jih ni, ker jih ne iščejo, ker nikogar ne rabijo, zaprt krog ! Zato je nedeljski rezultat žal, znan. Katastrofalen za desnico, kot vsa 4 leta delovanja.

 2. Kaj je tako imenovana desnica ? Desnica je desna roka tov. “demokracija 4.0″ ! Sposobne voditelje zapirajo in so jih zapirali tovariši , ki nas proti
  naši volji vodijo in razen enega obdobja v slovenski vladavini kradejo in nam grenijo življenje ! Prava desnica v političnem smislu je stranka SDS,
  jasno tovariš ” demokrat 4.0 ” !

  Andrej Briški

 3. Slovenski narod, družina, slovenska kultura in varnost ter mir, spadajo med najpomembnejše skupne vrednote.

  Tisti, ki te vrednote spoštujejo, vedo da je treba voliti tiste, ki te vrednote spoštujejo in bodo storili vse, da bodo varovane in negovane!!!

 4. Tista fora, ko katolibani danes uporabljajo Cankarja, ki so ga nekdaj zatirali in kurili njegove knjige, za prodajanje svojih idej.

  • Cankarjeva smrt je bila političen umor

   Ivan Cankar je v svojem predavanju z dne 12. malega travna 1913 z naslovom Slovenci in Jugoslovani med drugim dejal: “Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov. ” Petdeset let po njegovi smrti, ga je drugi znameniti Slovenec, slavist dr. Anton Slodnjak imenoval “preroka” (vir: Naši razgledi, Mit velikega umetnika, 1968). Je Cankar preroško napovedal celo svojo smrt?! Po informacijah, ki mi jih je uspelo zbrati, so namreč našega pisatelja v resnici pretepli trije neznani moški, ki niso bili Slovenci. Na več mestih na glavi so mu prizadejali usodne smrtne rane. In to zaradi tega, ker se je vedno in povsod imenoval Slovenca in ker je svojemu rodu ostal vdan in zvest dobesedno do svoje smrti. Pravzaprav je njegova smrt celo posledica njegovih trdnih, izrazito slovensko zavednih političnih stališč. In kot je sam preroško dejal, v tistem času so bila takšna stališča, še posebej za tiste, ki so jih vztrajno javno izražali, lahko zelo nevarna.

   15. kimavca 2011 sem se sestal z dvainosemdeset letnim gospodom Borisom Malešičem, za katerega mi je znanec dejal, da mi bo znal povedati več o Cankarjevi smrti. Zven njegovega glasu, drža in ostala govorica telesa so izdajali, da se je bil razveselil tega, da nekoga dejansko zanima, kaj se je z našim največjim pisateljem zgodilo in kakšna je resnica o njegovi smrti. Povedal mi je, da je večkrat osebno govoril z Francem Gorjupom, ki je Ivana Cankarja na lojtrskem vozu osebno odpeljal v Cukrarno. Pisatelj je bil ves pretepen in je imel hudo razbito glavo.

   S Francem Gorjupom je Boris Malešič o Cankarjevi smrti prvič govoril okoli leta 1950 v Unionski dvorani, ko mu je pomagal pri redarstvu. Takrat je bil v Unionu medicinski ples. Malešič je Gorjupa poznal že od prej, saj je prijateljeval z njegovim zetom Hafnerjem od vrtca dalje. Malešič in Gorjup sta se v tej dvorani pogovarjala in nekako je prišla beseda tudi na Cankarja. Gorjup je tedaj v zaupnem pogovoru povedal, da so Cankarja leta 1918 pretepli trije srbsko govoreči neznanci. Dva sta ga držala, tretji pa ga je s kovinskim predmetom tolkel po glavi. Cankar je dejansko imel na glavi pet razčepljenih ran, razbito arkado in zlomljeno ličnico. Opis poškodb je pomemben tudi zaradi tega, ker so še danes delno vidne na posmrtni maski, ki se nahaja v preddverju Cankarjevega doma. Napad na Cankarja se je dejansko zgodil v veži stavbe na Kongresnem trgu št. 4 v središču Ljubljane (danes številka 6). Povedal je tudi, da je Cankar že nekaj časa pred smrtjo po vsej Ljubljani “rogovilil” ter glasno izražal svoje nestrinjanje glede zveze s Srbi. Opozarjal je, da bo imelo “ujedinjenje po srbsko” za Slovence katastrofalne posledice.

   Več na:
   http://www.hervardi.com/smrt_ivana_cankarja.php

 5. Poudarjam:

  Pravzaprav je njegova smrt celo posledica njegovih trdnih, izrazito slovensko zavednih političnih stališč. In kot je sam preroško dejal, v tistem času so bila takšna stališča, še posebej za tiste, ki so jih vztrajno javno izražali, lahko zelo nevarna.

  Zgodovina se ponavlja, kajne?

 6. Spoštovani Kolotur, če premoženje nimate varno shranjeno nekje v vesolju (kjer ga niti davčna uprava ne bi iskala), boste narodovo usodo delil z njim. Tudi vi boste začutili tragedije, ki ga bodo morda doletele, če bo neumen. A prav tako se boste lahko veselili nad uspehi, ki jih bo dosegel z razumnim odločanjem, moralno držo in krščansko solidarnostjo. Z vsem tem se ponaša ves čas, kar sami veste. Dajte, poglejte okoli sebe in se veselite nad spoznanjem, da je resnično prijetno živeti med tako odličnimi ljudmi, kot so Slovenci.

 7. Če, gospod Koltur, če!
  Ampak bolj pomembnemu pozivu niste sledili. Vsi, ki živimo tukaj in zdaj, bomo doživljali skupno usodo. V dobrem in hudem. Zato je prizadevanje za slogo zares na mestu. Povrh tega, kot sem tudi zapisala, med dobrimi ljudmi, kot so Slovenci, so tudi hudi dnevi nekako obvladljivi.

  • Ne, pa je ne bomo. Bogati kapitalisti, ki kradejo sadove našega dela, bodo živeli mnogo lažje in lepše od raje, ki bo trpela. Tako je nekoč že bilo in ne vem, zakaj se vsi katolibani želite vrniti v tiste čase.

 8. Nihče ni odgovoren?!
  Za delovanje pravne države še naprej ne odgovarja nihče! Brez delovanja pravne države pa ne deluje demokracija oz. država, nastaja anarhija. Za odgovorne politike bi morala biti tema nedelovanja pravne države prva predvolilna tema. Na ponedeljkovem predvolilnem soočenju strank na nacionalni TV pa so bili večinoma le predstavniki strank. Četrti veji oblasti, medijem, oz. novinarki Tanji Gobec pa žal zopet ni uspelo ugotoviti, kdo je odgovoren za delovanje pravne države, ali je to prva oblast, to so izvoljeni politiki, poslanci in stranke, to je zakonodajna oblast, DZ RS, skupaj z drugo oblastjo, z izvršno oblastjo, vlado, ali pa je le tretja oblast, to je pravosodje, odgovorno za delovanje pravne države. Še naprej torej ni nihče odgovoren za delovanje pravne države oz. ne za delovanje demokracije v državi. Sprememb ne bo, nihče ni odgovoren! Za četrto vejo oblasti, medije, novinarje v službi ljudstva je še naprej prva aktualna naloga spraševati politike, kdo je odgovoren za stanje pravne oziroma države!

 9. »Dokler kdo ni obsojen, je nedolžen«
  V pismu bralcev »Toliko ugovorov in ena nespodobnost«, Delo, 30. maja, se Rudi Koprivnik iz Ljubljane zgraža nad pravno logiko, »Dokler kdo ni obsojen, je nedolžen« in problematizira sodni epilog zadeve »Janez Janša in Patria«. Piše kot, da se je ta logika k nam prenesla. Od kod? Moti ga to, da če nisi obsojen, nimaš tudi nobene politične odgovornosti. Sprašuje se, kam plovemo? Sprašujeva se, kje smo še, ko se torej javno zagovarja, da je pravilno »Kriv si, četudi nisi bil obsojen«. Kaj to pomeni? Pogrome in konec države prava ter demokracije. Kaj bi dejal g. Koprivnik, če bi sam to doživel in bil, brez sodbe na sodišču, kriv? Mar ne rabimo več sodišč, ne pravne stroke? Vsak je lahko kriv, če se to nekomu zahoče in ima za to pristaše? To je pot v anarhijo, kjer vladajo nasilni, laž in nasilje, in ne pravna država. Brez pravne države pa ni demokracije. Mar je demokracija in pravna država še vedno odveč? Prepričana sva, da ne!
  Marija in Franc Mihič

 10. Prestrašena sva!
  REPORTER, 5. junij 2018
  ONA, 5. junij 2018

  Osupla in prestrašena sva, ko sva videla na predvolilnem soočenju na Planet TV, da tudi dr. Miro Cerar, zagovornik pravne države, oporeka logiki, »dokler kdo ni obsojen, je nedolžen«. Tako je namreč komentiral epilog primera »Patria-Janša«.
  Žalostno je, da so bili ostali kar tiho.
  Ali potem velja, »kriv si, četudi nisi bil pravnomočno obsojen«?
  Mar ne rabimo več sodišč?
  Vsak je torej lahko kriv, če se to nekomu zahoče in ima za to pristaše?
  “Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen! To je eden od temeljnih postulatov pravne države, ki se ga pri nas tako težko učimo”, opozarja dr. Marko Bošnjak, sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice.
  Mar je demokracija in pravna država kar odveč?
  Prepričana sva, da ne!
  Marija in Franc Mihič

  • Na to dilemo je že sam Cerar odgovoril pred kakimi 3,5 leti.
   Ko ga je nek novinar vprašal kako to, da sedaj zagovarja drugačno stališče o isti stvari kot ga je zagovarjal pred časom, se je nasmehnil in odgovoril:
   “Takrat sem govoril kot pravnik, sedaj pa govorim kot politik”

 11. Narod si sodbo piše sam, tudi ko je tiho…
  Vsak je torej lahko kriv, če se to nekomu zahoče in ima za to pristaše?

Comments are closed.