Nadškofa s kričanjem kletvic in polivanjem napadle homoseksualne aktivistke

29

Pred dvema tednoma je skupina napol golih radikalnih feministk šokirala svet, ko je s kričanjem kletvic in polivanjem z vodo, na univerzi v Bruslju napadla  bruseljskega nadškofa  André-Joseph Léonarda  na predavanju o zakonski zvezi in to z namenom, da ga utiša pri njegovi obrambi svetosti zakonske zveze.

Napad so izvedle štiri ženske, ki so predstavljale homoseksualno skupino radikalnih feministk FEMEN, ki so bile popisane z različnimi  slogani, kot so »moje telo moja pravica«, ter so nosile znak »stop homofobija«. Da bi povečale žalitev, so za vodo uporabile posode, ki se navadno uporabljajo v Lurdu in so v obliki podobe Naše Gospe. Trajalo je nekaj minut, preden so napadalke uspeli odstraniti. Po trditvah skupine FEMEN je bil napad spodbujen kot posledica intervjuja pred mesecem dni, ko je nadškof Leonard izjavil, da katoličanom, ki padejo v homoseksualna dejanja svetuje spolno vzdržnost, tako kot se to pričakuje tudi od vseh ostalih samskih oseb.

Nadškof se je na napad odzval tako, da je sklonil glavo in se potopil v molitev. Ko so napadalke uspeli odstraniti, je nadškof vzel eno od posod z vodo, ki so bile v obliki podobe Naše Gospe, ter jo poljubil v spravo za greh in odpuščanje.

André-Joseph Léonard  je bil v nadškofa Bruslja imenovan v začetku leta 2010. Velja za osebo, katerega teološka vizija je v liniji s prejšnjim papežem Benediktom XVI. Nasledil je kardinala Godfried Danneelsa, ki se je upokojil  in ki velja za enega najbolj liberalnih škofov v Evropi.

Že leta 2007 je bil Leonard kot škof v Namuru obtožen kaznivega dejanja na osnovi Belgijskega antirasističnega zakona, ko je homoseksualna dejanja poimenoval “abnormalna”.  Leta 2008 je bil na sodišču oproščen homofobnih obtožb. Ponovno je napad doživel leta 2010, ko je moški v katedrali v njegov obraz zagnal pito. Leta 2011 se je nekaj podobnega zgodilo na univerzi blizu Bruslja, ko je prav tako moški zagnal v njegov obraz pito.

Konzervativna in neprofitna politična zagovorniška skupina CatholicVote, ki izhaja iz ZDA, je v zvezi s tem v teh dneh sprožila internetno kampanijo podpore nadškofu. Cilj kampanije je sporočiti nadškofu Bruslja, da Američani in ljudje iz drugod po svetu stojijo skupaj z njim, da molijo z njim, ter da so povezani z njim v odločitvi, da bi branili institucijo poroke ne glede na ceno, ki jo je potrebno za to plačati.

Link na internetno peticijo podpore nadškofu Bruslja s strani organizacije CatholicVote se nahaja tukaj.


29 KOMENTARJI

 1. Nadškof André-Joseph Léonard očitno zvesto stopa za Jezusom:

  Ko so to slišali, so vsi v shodnici pobesneli. Vstali so, ga vrgli iz mesta in odvedli na previs hriba, na katerem je bilo sezidano njihovo mesto, da bi ga pahnili v prepad. On pa je šel sredi med njimi in je hodil dalje. (Lk 4, 28-30)

 2. FEMEN ni homoseksualna skupina per se, kot članek napačno trdi, verjetno z namenom dodatne diskreditacije.
  Sicer pa kaj točno RKC pričakuje? Da bodo vsi ostali hladnokrvni in razumski ob širjenju nestrpnosti s strani posameznih njenih predstavnikov? Smo kdaj slišali, da bi kakšen škof obsodil napade na istospolno usmerjene, ki ji izvajajo razni desničarski skrajneži? Potrebni bodo isti vatli.

 3. Hm. Nadškof je pokleknil in molil. Več kot zgledno.

  A kaj pa učinek njegovih besed? Katoliška cerkev ima v Belgiji velik vpliv na javno mnenje. Tudi sam imam velike težave z javnim mnenjem. Javno mnenje v Sloveniji je, da so ženske sposobnejše vzgajati otroke kot moški. Tako nimam šans dobiti skrbništva za svojega otroka. Zanima me, ali imajo oziroma so imele omenjene štiri lejzbijke težave v svojem zasebnem življenju zaradi homofobije. Ali so trpele nasilje?

  Na koncu koncev je zakrament zakonske zveze kot cerkveni obred zakonsko ločen od civilne poroke. Tako ne morem pristati na tezo, da lejzbični civilni zakoni ogrožajo verske pravice katolikov.

 4. “Kristjani niso enaki normalnim ljudem – kot anoreksija ni enaka normalnemu apetitu.”

  “Kristjani so doživeli blokado v njihovem normalnem psihološkem razvoju, zaradi česar so nenormalni”.

  Prevod besed nadškofa André-Josepha Léonarda – z eno “malenkostno” spremembo.

  In vi se čudite, če dobi občasno pito v glavo?

  • I think flying planes into a building was a faith-based initiative. I think religion is a neurological disorder. – Bill Maher
   Po domače, religija je duševna motnja.

   • Gospod Bianko,
    jaz se samo čudim, v kakšne škodljivosti verjamejo vsi tisti, ki pravijo, da ne verujejo v boga, bogove ali Boga.

 5. Gospod Tavčar,
  ste v vašem razmišljanju upoštevali, da je dobro in da je slabo (zlo)? In da iz dobrega nastaja dobro in iz slabega nastaja slabo. Enačenje dobrega in slabega (zla) ne vodi k dobremu.

 6. Definitivno smo v prelomnih letih.

  Lepo, da se škof bori naprej.

  Mislim ,da bi se morali katoliki bolj trdo postaviti. Trdo a dostojanstveno. Pat Buchanan, znan ameriški politični komentator, je nekoč v nekem intervjuju rekel: “Katoliško umikanje že iz začetka šestdesetih je bila napaka. Takrat so zahtevali naj sprejmemo pravne modifikacije, ki naj ne bi vplivale na naše življenje. Sedaj pa država z pravnimi inštrumenti posega v krščanska občestva in predpisuje kako je potrebno učiti verouk in kakšna stališča morajo imeti duhovniki. To ni več načelo svobode veroizpovedi.”

  Cerkev tukaj v Evropi bije izgubljeno bitko – kot smo jo mi v Sloveniji ob času kampanije proti DZ. Marko Crnković, kolumnist Sobotne Priloge je takrat napisal, da je Cerkev prav betasto stopila v nastavljeno past in je kot ateist vzel v bran Cerkev, ko se je kampanija obrnila v smer “debate o farjih”. Katoliška Cerkev kratkoročno bitke proti homoseksualnemu lobiju NE more zmagati. Določene zakonodajne zadeve se bodo uvedle.
  Cerkev lahko svoj nauk promovira preko številnih laičnih združenj in spodbuja in podpira verne da živijo trden in duhovno bogat zakon oz. partnerstvo. Sporočilnost se bo tako najbolje videla – trden, ljubeč zakon, iskreno, kot zgled. Ljudje pa nato presodijo sami.

  TO je evangelizacija v 21. stoletju. Mislim, da bi to sporočil tudi papež Frančišek. Na tak način smo sejalec, ki vrže semena v moderno družbo. In kakšno seme nato pade na plodna tla.

  20 stoletje je Cerkvi prineslo ogromno mučencev.

  Očitno bo podobno v tem stoletju.

  Saj mene tudi ta katoliška fobija užalosti, prizadene, ampak jaz bi kot katolik na koncu rekel: Besede iz Pisma se uresničujejo. Pisano je: ” Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali in preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. 12 Veselite se in radujte, zakaj vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali tudi preroke, ki so bili pred vami.”

  • “Lepo, da se škof bori naprej.”

   Škof žali določeno skupino, vedno znova. In vi mu ploskate. Na žalitve boste prejeli žalitve.

   Ampak glede na to, da ste kot muslimani mahnjeni na sadomazohizem svetnikov/mučenikov, vam to itak paše, kajne? Bolj boste žalili, več žalitev boste prejeli nazaj… več priložnosti, da se imate za žrtve “fobije”?

   • Koga škof žali??????
    Pove svoje mnenje.
    Ali smo v totalitarizmu, da škof ne sme povedati svojega mnenja?!?!?!?!?!

    • Če lahko škof pove svoje mnenje, ki je absolutno žaljivo do LGBT populacije, zakaj potem reakcijo na to mnenje razumete kot “fobijo”?

     A LGBT populacija pa bi morala biti tiho ob teh žalitvah?

     • Torej, če prav razumem: škof lahko določeno skupino razglasi za nenormalno, za bolezen (kot je anoreksija…)… hej, demokracija!

      Ko se ta skupina odzove na te žalitve? Preganjanje kristjanov, fobija… škof je mučenik!

      Krasna logika.

     • Gospod Tavčar,
      človek ne odloča, kaj je dobro in kaj je slabo (zlo). Bruseljskemu nadškofu pripisujete preveč.

     • Tavčar, ti si zblojen.

      Če škof reče drugačno mnenje od tvojega, lahko ti poveš svoje mnenje, nimaš pa pravice delati takih izgredov, kot jih delate skrajneži.

 7. homoseksualnost ne izvira iz narave temveč iz podvrženosti stvarstva izvirnemu grehu. V tej točki je resnica, podana v Sv. Pismu, neovrgljiva, pristna. Sprevrženo delovanje homoseksualno usmerjenih v bran svojih namišljenih pravic, ki jih v redu stvarstva nimajo, to samo še potrjuje.
  Če odpremo debato o darvinizmu, vidimo, da vsa znanost o poteku razvoja vrst ni sposobna dati verodostojnega odgovora na vprašanje o izvoru stvarstva/vesolja, potem tudi ne moremo dati odgovora na vprašanje, ali si lahko kakšna skupina svojevoljno odloča o človekovih pravicah. Če so človekove pravice zgolj plod dogovora, potem je dejansko vsaka pravica tudi krivica proti volji posameznika, ki se z njo ne strinja.
  Če pa so nad nami postave, ki so izvor osebnega razuma, ki je obstajal pred upodobitvijo človeške vrste, ki je ustvarjena po tej podobi, potem so vse ideologije, ki niso skladne s krščanstvom v usodni zmoti. In zgodovina vse te zmote dokazuje, ker je vse, kar ni v skladu s krščanstvom, v gotovo škodo dostojanstvu sleherne človeške osebe, še najbolj pa tiste, ki se za svoje pravice same niso sposobne pogajati. In to so predvsem nerojeni, otroci, bolni, ostareli…, skupine nemočnih, obubožanih, nacionalne in rasne manjšine…
  Zato lahko razumemo, da se je škof ob tako neumestnem napadu lahko zatekel samo še k molitvi za ta uboga dekleta. In k molitvi za take in podobne duhovne siromake pozivam tudi sam, k molitvi za zdravo pamet.

  panzergruppe, molim tudi zate z istim namenom: Za zdravo pamet in pravilno presojo.

  • Tudi krščanstvo očitno ne izvira iz narave (brezmadežno spočetje, vstajenje mrtvih itd.) in prav nobenega dokaza ni, da je krščanska vera pravilna.

 8. Ja, dober zgled nam daje.

  Nadškofov cilj je sreča. Človek ni srečen, če dela, kar se mu zljubi. Človek je srečen, če rad vidi, da so tudi ljudje okrog njega srečni. Tukaj ne gre za politična ali zakonodajalna vprašanja, temveč za vest.

  Tudi članicam FEMEN privoščim srečo.

Comments are closed.