Nadškof Uran mora iz Slovenije

29

Župnik v župniji Sv. Jakob ob Savi Vlado Bizant je na spletni strani župnije med oznanili objavil, da mora upokojeni nadškof Uran – sicer njegov sorodnik – po odločitvi Kongregacije za škofe v Rimu v kratkem zapustiti Slovenijo. Takole piše župnik v zadnjih oznanilih:

“Naj kot dosedanji župnik v Šentjakobu ob Savi izrazim veselje in hvaležnost, da je upokojeni nadškof Alojz Uran 22. aprila letos še lahko bil med nami v Št. Pavlu, ko je blagoslovil novi vitraž bl. Janeza Pavla II., daroval sv. mašo in nas z vsem srcem in žarom nagovoril.

Ker pa so se v zvezi z njim kmalu potem pojavili razne govorice in članki, sem se po nasvetu g. nadškofa Stresa, ki ga je dal duhovnikom ljubljanske nadškofije prav v naši župnijski cerkvi, 20. junija letos, osebno obrnil na g. Urana, saj mi kot duhovniku in sorodniku nikakor ni vseeno, kaj se z njim godi ali o njem govori oz. piše.

Od 7. maja dalje mu je namreč prepovedano vsakršno opravljanje slovesnih bogoslužij, prejel pa je tudi zahtevo, naj čim prej zapusti Slovenijo, kamor se lahko vrne le s soglasjem Kongregacije za škofe v Rimu. Kdorkoli vsaj malo pozna njegovo  življenje, ve, da je garal za evangelij, kolikor je le mogel, tudi na škodo svojega zdravja. Ker je zelo povezan s svojimi sorodniki in mnogimi ljudmi v Sloveniji, pa tudi zaradi slabega zdravja, saj je bilo objavljeno, da je kot nadškof odstopil iz zdravstvenih razlogov, je izgnanstvo iz domovine zanj res huda preizkušnja. Da pa ne bi zaradi njega nastajal razdor v Cerkvi na Slovenskem, tudi to odločitev Kongregacije za škofe sprejema v duhu svojega škofovskega gesla: »Da, Oče!« v upanju, da se bo lahko čim prej vrnil v domovino.

Upokojeni nadškof Alojz Uran se zahvaljuje za vse molitve in številne izraze duhovne podpore. Odločno zavrača govorice o domnevnem očetovstvu in se je pripravljen z vsakomur, ki bi trdil, da je njegov potomec, soočiti. Vse svoje trpljenje daruje za našo domovino in za težko preizkušeno Cerkev na Slovenskem, hkrati pa odpušča vsem, ki so mu storili krivico.”

Vir: spletno mesto župnije Sveti Jakob ob Savi

Foto: Aleš Čerin

29 KOMENTARJI

 1. Gospod Vlado, hvala vam za osebni pogum, da ste objavili novico.

  Gospodu Uranu, hvala za vse dobro in vedite, da nam boste bližje, kot če bi bili v zamegljeni Ljubljani.
  Kjerkoli, vedno v duhu z vami.

 2. Da je bilo imenovanje Urana za nadškofa velika napaka nam je bilo nekaterim jasno že takrat.

  me pa res zanima kaj je resnični vzrok – babji firbec pač:)

 3. Katoliška znanka mi je pred kako uro povedala: za Uranovo agonijo je kriva pedofilsko-domobranska klika pod vodstvom Rodeta. Sovražijo ga, ker je dober človek in ker ni hotel podpihovati delitev in sovraštva med Slovenci. Niti umreti mu ne bodo pustili na domači zemlji. Je to krščansko in humano?

 4. Poskusimo še enkrat, tokrat bolj resno. Za začetno koncentracijo si preberimo misli komentatorja na spletni strani reporter, ki je napisal:

  dmjn (24 Julij, 2012 – 11:31)

  Kongregacija za škofe v Rimu je organizacija, ki ima največ največjih intelektualcev, skoncentriranih v eni organizaciji. Tega ne gre pozabiti! Ne gre pozabiti tudi na dejstvo, da vsak duhovnik svoje življenje posveti nekemu namenu in zato žrtvuje vse, tudi svoje življenje.
  Kar se dogaja, se dogaja na relaciji posameznik – organizacija. Gre za prostovoljno relacijo, ki jo laiki težko ocenjujemo.
  Zato so slaboumni komentarji na temo odnosa škofa s kongregacijo povsem nepotrebni.
  Dejstvo je, da je slovenska cerkev zaradi povsem tuzemskih ambicij vladajočih krogov doživela svoje najbolj sramotno obdobje.
  Dejstvo je tudi, da Cerkev sama najboje ve, kaj se je dogajalo. Najbolje tudi ve, kdo je za kaj kriv.
  Kongregacija pa mora skrbeti za duhovno delovanje in življenje v cerkvi. Pri tem so tuzemski problemi njenih kadrov obrobno vprašanje!
  Ne morem si kaj, da ob tem nebi omenil tudi dejstva, da v državi, kjer je bilo največ žrtvovanja ljudi in kadrov s strani KPS, ni prav nobene osnove, da kdo brez slabe vesti napada organizacijo, ki ji mimogrede intelektualno in duhovno težko parira.
  Ne smemo pozabiti, da je globoka vsebina vere nekaj, kar sodoben človek, podvržen potrošništvu in propadajoči morali, ki izhaja iz naraščanja osebne svobode, le težko v popolnosti dojame!
  Prav gotovo pa lahko pričakujemo, da bodo komunisti, ki so zlorabili tudi največ svojih ljudi, imeli veliko povedati prav o vprašanjih, ki jim niso kos!

 5. Menim, da ne glede na obtožbe (dokazano ni nič, pa tudi če bi bilo) ni prav, da g. Urana izganjajo iz njegove države Slovenije. Ne vem, kdo ima pravico človeka izganjati. Predlagam, da se temu upremo, s peticijo, s podporo na Facebooku, s komentarji, …

  • Beseda “izganjajo” je zelo problematična, Je rezervirana za oznako nekih drugih dogodkov. Drži pa, da je poziv Vatikana izven dojemanja komunistične miselnosti.

 6. Jaz na to gledam kot na čiščenje Cerkve. Imam pa premalo informacij, za kaj gre. Pa tudi sicer ne bi obsojal – rajši bom še enkrat ponovil poziv: MOLIMO ZA DUŠE NAŠIH ŠKOFOV!

 7. Mene pa nekaj znaima. A je res, da je Urah hotel ustanoviti avtokefalno cerkev v Sloveniji in je bil zato ”umaknjen” iz Slovenije?

  • Če bi hotel Uran ustanoviti avtokefalno cerkev bi moral najprej iztopiti iz RKC. In potem noben rimski dekret nima nobenega vpliva na mesto njegovega nahajanja. Z malo logike tale možnost ni možnost.

 8. Še enkrat ponavljam: Ni mi jasno, kaj tako hudega je nearedil g. škof Uran, da ne sme več živeti v Sloveniji. Ni prav in ne strinjam se s tem, da ga izganjajo. Za čoveka gre.

 9. Organizacija je pozabila nauk svojega učitelja. In to že dolgo nazaj!!!!
  Ne gradite stavb iz kamna in lesa, že tukaj je šlo vse narobe. Večina varuhov vere, enostavno ne razume kaj je Jezus želel povedati. Izgon nekoga, kaže na primitivnost, dvoličnost brez primere in na neupoštevanje nauka našega gospoda.
  Sramota!!! Če ima otroka, ga pač ima..tudi Rodetu ni nihče očital, ko je mlade punce dobival v Ljubljani.
  Mah…žalost. Jezus je bil po domače povedano navaden klošar, ki je pričeval ljubezen, sočutje, ponižnost, tolerantnost in predvsem sprejemanje. Če bi danes prišel v Vatikan bi ga pograbila sveta jeza, kot ga je v templju njegovega očeta. Razgnal bi te hinavske kardinale, papeža, škofe in vse ostale. Ne bom več poslušal nekoga, ki se okrog vozi v audiju ali mercedesu in bo meni razlagal božji nauk. Dovolj je!!!

  • Kristus je bil Gospod, vi zvonko pa ste navaden osel. Ne sklicujte se na njegove nauke, ker očitno nimate pojma! Najmanjšega pojma! Sramota.

 10. Vsem pametnjakovičem, ne samo na tej strani. Je kdo pomislil na možnost, da je tale dekret nastal na Uranovo željo? Kajti brez takšnega dekreta se Uran iz Slovenije niti ne more odseliti.
  Preden pišete o samovolji nesramnega Rima bi lahko razmislili tudi o tej možnosti.
  Pri očitkih, da je kot škof oče x otrok se mi ne zdi nemogoče, da bi Uran sam želel za nekaj časa oditi.

  • Vsekakor se s tem ujema njegovo nenavadno “zanikanje” spomladi: ni se namreč izrazil, da so domneve neresnične, ampak da so neutemeljene. Tudi njegova pripravljenost na soočenje je nenavadna, za ugotavljanje so danes na voljo drugačna srestva.

 11. Nuncij Juliusz Janusz na spletni strani Radiia Ognjišče:

  Glede finančne krize v mariborski nadškofiji in o priporočilih, ki so bila dana cerkvenim oblastem s strani Svetega sedeža pa dejal: „Priporočila so dobili škofje, zato vedo, kaj bi morali storiti. Bila je apostolska vizitacija iz Rima, kjer so vse videli in preučili. Ljudje se čudijo temu, zakaj se tisti, ki so bili odgovorni za to situacijo, ne čutijo odgovorne. To pa morajo rešiti škofje in ne nuncij.“

  http://radio.ognjisce.si/sl/132/aktualno/8111/

  _______________________________________________
  Naj izpostavim: Ljudje se čudijo temu, zakaj se tisti, ki so bili odgovorni za to situacijo, ne čutijo odgovorne.

 12. Se mi zdi, da Urana ne bo možno predlagati za svetnika. Ti so se izkazali za bolj potrpežljive. Saj menda ves ta rompopmpom le ne poteka brez njegove privolitve.

Comments are closed.