Nadškof Tomasi: Verska svoboda in druge pravice

2

Vir: radio Vatikan. V Ženevi se je sklenilo 20. zasedanje Sveta ZN za človekove pravice. Sveti sedež je zastopala delegacija pod vodstvom nadškofa Silvana Tomasija, stalnega opazovaleca Svetega sedeža pri Združenih narodih in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi. Več o razpravah je za Radio Vatikan povedal nadškof Tomasi, ki je pred Svetom ZN za človekove pravice posebej obsodil naraščajoče nasilje nad kristjani po svetu.

….

Danes ne obstajajo samo preganjanja, ampak prav tako omejevanje verske svobode, kjer na primer prihaja do zavračanja ugovora vesti. Nadškof Tomasi je dejal, da se na Vzhodu protiverska drža ne izraža preko fizičnega nasilja, ampak prej preko mehanizmov, ki so mnogo bolj prefinjeni, in v oblikah, ki nato pridejo v zakonodajo neke države, ki vsiljuje laično filozofijo. Ta pravzaprav ni neutralna; zagovarja sicer odprt prostor za vse izraze kulture, religije in prepričanja, a dejansko vsiljuje življenjski stil in način mišljenja, ki puščata malo prostora za verska prepričanja. Pred tem pojavom je pomembno, da mednarodna skupnost, predvsem pa skupnost kristjanov in drugih vernikov, prevzame odgovornost in se zares zavzame za pravilno razumevanje tega, da resnična svoboda vsebuje konkretno možnost za uveljavljanje ne le bogočastja in molitve na individualni ravni, ampak da je mogoče kolektivno sodelovati v družbenem življenju preko družbenih del ter svobodnega izražajna lastnih prepričanj in vrednot, da tudi te postanejo del skupnega dobrega.

Več: radio Vatikan

2 KOMENTARJI

  1. Berem: “v oblikah, ki nato pridejo v zakonodajo neke države, ki vsiljuje laično filozofijo.”

    V Sloveniji imamo kar lepe izkušnje s tem. Lahko mu marsikatero obliko povemo, nekako nam pa šepa ukrepanje. Kako naprej?

  2. Ljudstvo v deželi, pogum!, je geslo novoimenovanega koprskega škofa. Kristjani, pšogumno živimo svoje pdravice in se medsebojno poučujmo, kaj to dejansko pomeni. To bo v blagor vsej naši deželi in vsem njenim prebivalcem. Torej pogum.

Comments are closed.