Nadškof Stres o spolnih zlorabah v Cerkvi

0

Avtorja pogovora: Mica Škoberne in Štefan Kržišnik. Vir: Iskreni.net.  Nadškof Anton Stres v intervjuju priznava, da so prvi primeri spolnih zlorab slovensko Cerkev našli nepripravljeno. A danes je drugače. Čeprav primerov pri nas ni toliko kot na Zahodu, ob tem hitro doda: »A tudi, če bi bil samo eden, je to preveč!«

Čeprav v ljubljanski škofiji trenutno ni nobenega odprtega primera, so primeri spolnih zlorab v prejšnjih letih vzbudili veliko nezaupanja med ljudmi, tudi med starši otrok, ki si želijo cerkvene pomoči pri verski vzgoji svojih otrok. Sprašujejo se, ali lahko zaupajo duhovnikom in ali predstavniki Cerkve pravilno pristopajo k tej problematiki.

Z vprašanji o tem smo se obrnili na ljubljanskega nadškofa msgr. dr. Antona Stresa, ki se je kot predsednik Slovenske škofovske konference februarja letos v Rimu udeležil simpozija o spolnih zlorabah mladoletnikov z naslovom: V smeri ozdravljenja in prenove. Eno od izhodišč srečanja škofov in redovnih predstavnikov z vsega sveta je bila lanskoletna okrožnica Kongregacije za nauk vere, ki do letošnjega maja vsem škofijam nalaga pripravo pravilnika za ravnanje v primerih spolnih zlorab, pa tudi preventivnih ukrepov ter oblik pomoči žrtvam, storilcu in skupnosti.

Pogovor si preberite na Iskreni.net.