Na vrhu anket o priljubljenosti strank prvič po letu dni ni SDS

1
Foto: Aleš Čerin.
Foto: Aleš Čerin.

Agencija Ninamedia je v anketi Vox populi za RTV Slovenija in časnik Dnevnik zaznala nekaj sprememb pri podporah strank. Tako iz razultatov ankete, ki je potekala med 16. in 18. avgustom in zajela 700 anketirancev, izhaja, da so na vrhu strank z dobrih 12 odstotki Socialni demokrati, ki so za slab odstotek prehitela Slovensko demokratsko stranko (11,3 odstotkov podpore). Slovenska demokratska stranka je bila sicer med strankami na prvem mestu anketnih rezultatov že več kot eno leto. SMC bi na tretjem mestu dobila 9,3 odstotka glasov, tesno skupaj sta ZL s 6,9 odstotka glasov in NSi s 6,8 odstotka. Precejšen padec je zabeležila stranka DeSUS, kateri je podpora s padla na 4,6 odstotkov. V parlament pa bi po tokratnih rezultatih ankete uspelo priti še SLS.

Med vprašanimi je 29,4 odstotka oseb, ki še ne ve, koga bi volil. Delež teh se je od prejšnjega meseca nekoliko povečal, nekoliko pa je upadel odstotek tistih, ki ne bi odšli na volišča (16,6%). Če bi rezultate ankete preslikali na število sedežev v državnem zboru, bi sestava izgledala tako: SD 20 sedežev, SDS 19, SMC 16, ZL in NSi 12, DeSUS 5 in SLS 4 sedeži (+2 poslanca manjšin).

Med možnostima ali vlada dela uspešno ali neuspešno, se je za oceno uspešno odločila približno tretjina vprašanih (34,3 %) vprašanih, medtem ko skoraj 61 odstotkov delo vlade Mira Cerarja ocenjuje kot neuspešno.

1 komentar

  1. Slovenskim anketam ne verjamem. A če se vendarle naivno spustim v to udbovsko igro, me prevzema žalost ob slepoti komentatorjev, ki stvar jemljejo resno točno na način kot to hočejo izdelovalci in razširjevalci takšnih informacij. Spregleduje se več dejstev, po katerih izidi ankete niti približno ne odražajo resnico. So čista laž. In to zato, ker so slovenski mediji Laž. So plod antijanšizma, v katerega so vključene vse sile, od izvirnih udbovcev in njihovih otrok do njihovih (na razne načine in oblike podkupljenih) oboževalcev med mnenjskimi voditelji in komentatorji ter prestrašene raje, ki ne ve, kaj bi, in iz čistega samoohranitvenega nagona potegne za močnejše. Uboge volivce, ki se pustijo s takšno lahkoto manipulirati, bi opozoril na eno fineso, ki zlahka dokazuje potvorjenost anket. Že če na hitro pogledamo odstotke, hitro lahko preštejemo, da je SDS nepomemben otok v morju levičarskih strank. Dilema, ki me žge, je, zakaj se komunisti bojijo tega otoka? V čem jih ogroža? V čem je ta “otok” nevaren, da so proti SDS in JJ mobilizirane vse aktivne in rezervne sile? Ali ni to čudno, dragi zmanipuliranci?

Comments are closed.