Na slovenskem nič novega

25

Čeprav že mesece mediji, še bolj pa mnenjski voditelji, ki simpatizirajo z levico, pišejo o potrebi po nečem novem, je zanimivo, da doslej ni prišlo še do praktično nobenih resnih sprememb na pladnju politične ponudbe. Razen seveda bolj ali manj obskurnih poskusov preporoda in združevanja civilnih gibanj, ki pa jih težko jemljemo kot resno grožnjo političnim strankam.

Zares preporod

Še več, zdi se, da so se stranke levice namesto samorefleksije po fiasku vladajoče koalicije, še bolj zabarikadirale v svoje bunkerje. Kako naj si drugače razložimo soglasno podporo članov sveta LDS Katarini Kresal, ki je odstopila s položaja ministrice zaradi domnevno koruptivnega dejanja? 54 glasov podpore, brez glasu proti. Pri LDS torej nič novega.

V podobni spirali se že dobri dve leti, vse od izbruha afere Ultra, izgublja Zares. In čeprav stranki vse odtlej javnomnenjska podpora nezadržno pada, se je glavni krivec obdržal v sedlu vse do danes. Še več, v nemilosti se je znašla poslanka, ki si je drznila razmišljati drugače, kot veleva zaresna linija.

Podobno je tudi pri najmočnejši stranki leve koalicije. A ravnanje SD je vsaj deloma razumljivo. Za razliko od LDS in Zares ima namreč SD kaj izgubiti. In ocena stranke je, da bi več izgubili, če se odrečejo Pahorju, kar ni čisto iz trte izvito. Stranka, ki vodi vlado, si namreč povsod v svetu težko privošči menjavo vodje, saj bi s tem priznala, da je slabo opravila svoj mandat. Nerodno je le, da je Pahorjeva nesposobnost vodenja vlade in države tako zelo očitna.

Kaj je novega spomladi?

A težav s prenovo nimajo samo na levici. Tudi na pomladni strani ni videti prav veliko novega. Še največ pri obeh manjših partnerjih – SLS in NSi. Po polomu na prejšnjih parlamentarnih volitvah se zdi, da sta se obe stranki nekoliko konsolidirali. SLS tako že nekaj mesecev narašča podpora in če se bodo trendi nadaljevali, si lahko morda na naslednjih volitvah obeta celo podvojitev rezultata iz leta 2008. Predsednik stranke Žerjav je nekaj pik v javnosti gotovo pridobil z ostrimi reakcijami na afere, v katere so bili vpleteni nekateri veljaki njegove stranke, hkrati pa po vzoru bratov Podobnik, a z manj pompa, gradi mostove z levico.

Pri NSi je novega bistveno manj, a stranka se bolj odločno, kot v preteklosti, zavzema za krščanske vrednote in kot kažejo zadnje ankete, je povsem možno, da se na naslednjih volitvah spet prebije v parlament.

Najmanj novega na pomladni strani je v SDS. Glede na trenutno stanje v državi morda spremembe niti niso potrebne. Kratkoročno to po vsej verjetnosti drži, saj zaenkrat ni na vidiku nikogar, ki bi lahko ogrozil premočno zmago SDS na prihodnjih volitvah. A če spremembe trenutno niso potrebne, to še ne pomeni, da ne bi bile koristne. Obstajata vsaj dva močna argumenta za večje spremembe v SDS. Prvi je sam predsednik stranke. Dejstvo je, da tretjina volilnega telesa Janše ne more videti. Morda upravičeno, morda ne. A četudi mu delajo krivico, ne bo nikoli drugače – četudi bo dobil 50+% glasov, ga tretjina državljanov še vedno ne bo prenesla, zato pod njegovo vlado nikoli ne bo možnosti za preseganje delitev. A če moramo nekateri prenašati takšnega predsednika države, kakršnega imamo, bodo pač nekateri drugi morali prenašati Janšo.

Drugi argument za spremembe pa bi bila nujna pomladitev stranke. Sprememba vodstva je vedno kočljiva, če je izpeljana narobe in ob napačnem času, lahko prinese tudi negativne posledice. Zato je še kako pomembno izbrati pravi trenutek. In pravi trenutek za pomladitev SDS je prav v sedanjem mandatu. SDS se je za časa Janševe vlade kadrovsko močno okrepila in premore danes strokovno zaledje, primerljivo s tistim iz zlatih časov LDS. A če bo stranka še naprej gradila svoj ugled na jurišnikih, se zna zgoditi, da bodo nekateri najboljši odšli. Še zlasti, ko si bodo konkurenčne stranke spet opomogle. Najmočnejši argument za prenovo pa so naravnost idealni pogoji, ki jim jih je zagotovila vladajoča koalicija. Volivci so namreč nad Pahorjevo “novo politiko” in Golobičevimi “novimi obrazi” tako razočarani, da bržčas SDS s prenovo stranke ne bi tvegala prav nič. Zelo verjetno je, da bi za prenovljeno SDS glasovali vsi volivci sedanje SDS, razen njih pa verjetno še marsikdo, ki Janše ne bi volil za nič na svetu.

A je že tako, na slovenskem nič novega. Ne na eni, ne na drugi strani. Morda pa je večini tako ljubše – better the devil you know.

Vir fotografije: Against the Wind

25 KOMENTARJI

 1. Kako nič novega, SDS ima vsaj enega novega člana več 🙂

  Veš, dokler bodo stranke formirane po nazorih in ne po ciljih, ki bi jih dejansko želele uresničiti (čeprav to na prvi pogled izgleda zelo podobno), ne bo z našo demokracijo nič. Slovenija bo še naprej med dvema ognjema. In vedno se bodo našli ljudje, ki se bodo znali s tem maksimalno okoristiti. Dobesedno po pregovoru: kjer se prepirata dva…

  Res je, naša politika potrebuje temeljito prenovo. Morda pa res rabimo drugačno demokracijo, nestrankarsko. Strankarska nas avtomatično razdvaja, a sem prepričana, da si vendarle večina ljudi želi živeti v uspešni Sloveniji. Dejstvo je, da tudi če stranke vzgajajo svoj podmladek, nove obraze…je vzgoja stara. Če pa je nov samo obraz ideje pa stare, pa nismo naredili ničesar.
  Res pa je tudi to, da so nekateri posamezniki s svojo dokazano ali pa nedokazano koruptivnostjo umazali stranke v očeh javnosti. Da je država nesposobna razčistiti kaj je res in kaj ni, je samo dodatna težava, ki metode blatenja omogoča za naprej – tudi za nove obraze.
  Tako pa smo takoj spet pri tvojem prejšnjem prispevku.
  Tudi neodvisne institucije v Sloveniji so nesposobne. Ali pa neodvisne niso.

  Kaj torej v resnici potrebujemo najprej?

 2. @ Nevenka: “Kaj torej v resnici potrebujemo najprej?”

  Preobrazbo državljanov oziroma volivcev. To pomeni dvig na višjo kulturno-inteligentno-pravično raven. Pri tem pa mora začeti vsak pri sebi.

  Seveda je vprašanje, če je sploh čas za to. Nerešena je bivanjska osnova: imamo 1,2 otroka na žensko in to pomeni težave v organizaciji prijetnega življenja povprečnega državljana. Ena od teh težav je preživljanje starih ljudi, ki jih je čedalje, ekspotencialno več. Dilema je čisto enostavna: ali bo vsak mlad, delavno sposoben preživljal dva upokojenca ali pa morajo mladi v času delavno dobe dobiti čim več denarja, da bodo preživljali starost. Čim več denarja … le kateri posli imajo največjo donosnost? Seveda je še utopična pot: mladi bodo imeli toliko presežne vrednosti s pravičnimi posli, da bodo z lahkoto preživljali stare.

  Nič kaj obetavna prihodnost, kajne? S čisto človeškimi moči nerešljivo, kajne?

 3. AlFe: ………..Preobrazbo državljanov oziroma volivcev. To pomeni dvig na višjo kulturno-inteligentno-pravično raven. Pri tem pa mora začeti vsak pri sebi. …………..

  Povedano, da se lahko clovek samo strinja in zamisli!!

  Toda: pri preobrazbi je klucna ovira izprijenost!!!
  Izprijenost medijev obvescanja v sedanji drzavi!
  Za tem pa nemnost prebivalstva! Neumnost pa je neozdravljiva!

  Torej, tezka bo, ce je sploh mogoce!

 4. Petrovc kolk si ti pameten. Ne moreš bit samo ti pameten vsi drugi pa neumni. To isto mislijo tudi komunisti.

 5. Problem pri SDS-u je v tem, da si nihče ne upa prevzeti več vidnosti v javnosti, ker vemo, da jih bo levica poskušala politično umoriti.

 6. zdravko: s tabo se ne mislim vec pogovarjati!
  Ti se ves cas zaganjas vame osebno, tudi ko te nihce ne pozove, skocis pokonci, ne komentiras pa mojih komentarjev!
  Bodi v cvetju svoje ubogosti po pa…. !

  L.P.

 7. Beno: da ti ne bo dolgzajt, malo se izobrazi ali pa da te malo oslabovoljimo!

  Foto: “Patriin” Jure Cekuta se je družil tudi z Jerco Legan Cvikl, ki je svojčas delala za Sistemsko tehiko!

  Objavil politižurnalist 30. 08. 2011 pod kategorijo DRUŽBA, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

  Včeraj smo poročali, da je štabni dokument Patrie, načrt vodstva podjetja za pridobitev posla v Sloveniji, nastal s pomočjo poročanj slikarja Jureta Cekute. Tako v spremnem tekstu k dokumentu piše uslužbenec Patrie Reijo Niittynen. Cekuta je sicer STA zanikal, da bi sestavljal dokument. “Jaz sem slikar, umetnik, se spomnite? In slikam. Ne pišem dokumentov,” je dejal. To mu je seveda težko za verjeti, saj je ob začetku afere Patria, ki se je začela s finskim dokumentarcem Resnica o Patrii, Cekuta dejal, da lahko Patrio samo nariše, potem pa se je izkazalo, da je od tega finskega orožarskega podjetja prejel nekaj stotisoč evrov.

  A očitno je podjetni Cekuta na veliko sodeloval tudi na “drugi” strani ter se družil z ljudmi, ki so bili zelo blizu Patriinemu glavnemu konkurentu Sistemski tehniki. Tako ga je oko kamere ujelo točno leto dni pred famoznim finskim dokumentarcem, kako se semptembra 2007 pomenkuje z Jerco Legan, ki je kasneje postala žena Milana M. Cvikla – ta se je “proslavil” s svojim neuspešnim in pristranskim vodenjem preiskovalne komisije o nakupu kolesnikov 8×8. No, Leganova je svoj čas pogodbeno delala za Zdenka Pavčka oziroma za njegov Viator & Vektor (ta pa je 100% lastnik Sistemske tehnike). Leganova je tako uradno urejala interno glasilo podjetja, v svojem prostem času pa predvsem lobirala – tudi pri svojem takratnem partnerju Cviklu. Po nekaterih podatkih je bila prav Leganova tista, ki je skupaj s Pavčkom uspela kot izvedenca za Cviklovo preiskovalno komisijo vsiliti Ivana Prebila, ki je takrat bil član upravnega odbora skupine Viator & Vektor.

  Sedaj pa pozor: ne samo, da je Cekuta očitno pomagal “risati” štabne dokumente Patrie kot se je izkazalo včeraj, zelo velika je možnost, da je ravno on bil tisti, ki je Fincem preko ministrstva za obrambo dostavil zaupni dokument (ponudbo za izdelavo osemkolesnikov) Sistemske tehnike, da je potem Patriia svojo ponudbo lahko še bolj optimizirala in prilagodila razpisnim pogojem MO. Poleg Cekute avstrijski in finski kriminalisti industrijskega vohunjenja sumijo sicer tudi Wolfganga Riedla. Cekuta pa je v Sloveniji že bil ovaden skupaj s Petrom Zupanom, ki je bil v času Patrijinega lobiranja v Sloveniji vodja službe temeljnih razvojnih programov na obrambnem ministrstvu, ravno zaradi domnevnega odtekanja pomembnih informacij iz obrambnega ministrstva.

  Včerajšnji razkriti dokumenti so zanimivi tudi v luči dejstva, da kazenski proces v zadevi Patria, ki se bo začel 5. septembra, ne poteka tudi proti Juretu Cekuti in Petru Zupanu. Tožilka Branka Zobec Hrastar je namreč oba izvzela iz skupnega postopka in se odločila za dolg proces preiskave, ki ga je sodišče še razvleklo in katerega namen je zdaj že klasičen način zaščite »svojih«, torej zastaranje. Cekuta je bil namreč star znanec vladajočih pri različnih orožarskih poslih v preteklosti in sedaj ga očitno državne strukture ščitijo, ker veliko ve. Enako velja za Petra Zupana.

  Si predstavljate, kaj bi se zgodilo s kariero revizorja na evropskem računskem sodišču Cvikla, če bi se kdaj izkazalo, da je tudi njegova žena Jerca s Cekuto sodelovala pri njegovih, zaenkrat še domnevnih špijunskih rabotah?

  September 2007, eno leto pred finskim dokumentarcem Resnica o Patrii. Jerca Legan in Jure Cekuta v Celjskem narodnem domu na modni reviji nakita Zlatarne Celje. Sta se kaj pogovarjala tudi o “srebrni” ponudbi Sistemski tehnike, ki je pred časom romala na finsko Patrio?

  Foto: mediaspeed. net

 8. PRJATLI: zalostna resnica, kot pravijo!

  Zalar bo nadomestil Kresalovo. Jerovšek: Gre za združevanje oblasti v eni osebi

  Zalar je marioneta. Celotna zadeva je dosti bolj kompleksna.
  Za njim je vsaj tisoč največjih kriminalcev, ki se zavedajo, da
  ko in če pride do spremembe politične podobe naše države,
  jih bo pravosodje moralo preganjati po uradni dolžnosti in,
  najmanj, kar se jim lahko zgodi, je vrnitev vsega v prejšnje
  stanje, kar pa dejansko pomeni, nacionalizacija vsega, kar
  ni pridobljeno na zakonit način. Neizogibno je, da bodo
  mnogi končali za več let v zaporih.

  V vsej zgodovini Evrope se po mojem nikjer ni tako javno in
  v vseh svojih strahotah razbohotil kriminal in korupcija, kot
  se je pri nas, predvsem v zadnjih desetih letih, kar pa ne more
  ostati nekaznovano že zaradi ugleda same države v svetu.
  Sebe imam za enega najboljših analitikov podobnih zadev.
  Takoj po koncu Druge svetovne vojne, so se dogajale še
  hujše zadeve, vendar diametralno nasprotno od sedanjih.
  Tkrat so oropali tiste, ki so nekaj imeli, sedj pa so v prvi
  vrsti oropali vse državne institucije, v prvi vrsti pa državni
  proračun, zdravstveno blagajno, zpiz, banke…, ko je tam
  zmanjkalo, pa se je začelo z ropanjem najšibkejšega
  sloja državljanov. Pa ne le z davki, pač pa se jih je celo
  načrtno zaposlovalo,da se jim načrtno in za to prirejenimi
  zakoni, odtegovalo razne prispevke, predvsem za zpiz in
  se jih in njihove družine dejansko privedlo na rob
  fizičnega uničenja. Mislim celo, da to počnemo, kot edina
  država v svetu. Zakaj to trdim?

  Prvo smo vsem najšibkejšim državljanom z zakonskimi
  predpisi onemogočili vpogled v plačilo prispevkov, jim po
  tem vse te prispevke pobrali in preprosto navedli, da jim
  prispevki niso bili plačani. Takih primerov je okrog 200
  tisoč, zneski pa se gibljejo v milijardah. Ves ta denar je
  pobran od delavcev in naložen v tujih bankah.

  Vsa ta ropanja je omogočilo ministrstvo za pravosodje z
  znanimi profesorji prava, ki nenehno povdarjajo, da se
  vse to v javnosti res zdi čudno, pravno formalno pa da je
  čisto vse v redu!?

  Karkoli se zgodi, dobro se ne bo zgodilo. In to je tisto,
  kar ni razumno. Vse bi lahko teklo po normalnih poteh,
  kot je to v nekaterih drugih evropskih državah, vendar
  ne. Mi smo krenili po še hujši poti, kot Albanci. Sedaj
  pa nihče ne ve, kako se to bo končalo, končati se pa
  mora. Verjetno za ves Slovenski narod slabo.

 9. NEVENKA meri najprej na nestrankarsko, potem pa še na tako imenovano brezrazredno družbo.

  Imeli smo že tako imenovano nestrankarsko družbo , beri eno stranko ter brezimno množico in imeli smo že tudi brezrazredno družbo, beri politični razred in rajo.

  Oboje nam nikakor več ne diši.

  Strankarsdka demokracija je zaenkrat najboljše, kar je izumilo človeštvo.

  Si lahko predstabvljate, kako bi z odkrito pomočjo koruptivnih in instrumentaliziranih medijev lomastila postklomunistična tranzicijska kapitalska kvazineoliberalna levica, če bi spet prišlo do do takoimenovane nestrankarske in brezrazredne družbe.

  Ko NEVENKA sprašuje, kaj potrbijemo najprej, ji je treba odgovoriti, da najprej potrebuemo spremembo politične opcije na oblasti vsaj za dva mandata, potem pa še dobro državljansko vzgojo, ki bo omogočila, da bodo držabljani sami znali loči lulko od semena.

  Zaradi pomankljive oziroma nikakršne državljanske in domovinske vzgoje je NEVENKA pač nasedla aktualni politični propagandi zavožene levice, ki spet ne izbira sredstev, kako bi ostala in obdržala oblast, četudi zaradi nje do konca propade država.

 10. @ MEFISTO: “Strankarska demokracija je zaenkrat najboljše, kar je izumilo človeštvo.”

  No, najboljše je imeti presvetljene vladarje, nekaj takega kot v filmu Equilibrium (2002), kjer je omenjeno geslo vladarjev: “Da se lahko ljudje privoščijo razkošje čustev, se jih mi moramo odpovedati.” Ampak takih je bilo v človeški zgodovini nore malo. Film je vreden ogleda, tako da pohitite in prehitite sprejetje tistega strašnega zakona.

 11. V resnici ni bistvo to, kdo vlada, ampak česa država ne sme.

  Dejansko demokracija najlažje uveljavlja vse to – predvsem pa menjava oblasti.

 12. ” Obstajata vsaj dva močna argumenta za večje spremembe v SDS. Prvi je sam predsednik stranke. Dejstvo je, da tretjina volilnega telesa Janše ne more videti. ”

  Zelo bi me zanimalo, na kateri osnovi si avtor razlaga blagodejne učinke takih sprememb. Do sedaj sta se oba odstpa najbolj osovraženih politikov (poleg Janše) Pučknika in Bajuka zgodila, in to brez pozitvionih učinkov.
  Biti osovražen ni političen argument. Tudi cerkev je osovražena, pa se ne razpusti zaradi tega. Družba , ki se podrejuje argumentu sovraštva nima nikaršne bodočnosti.

 13. PRJATLI:

  V BISTVU PA SI NE ZELIM, DA BI JANSA ZMAGAL IN SESTAVIL NOVO VLADO!!
  CELO UPAM, DA MU NE BO USPELO!

  Fakti:

  1. Stanje nacije se ni doseglo nivoja, ko bi spoznali, da je konec lenarjenja, financnih transferov, sindikalnih in ostalih filo laznih prerokov! Da bo potrebno delati in zaupati postenim voditeljem in za njimi tudi trdo stati.
  Seveda jih pred tem tudi izvoliti!

  2. Tajkunska bandit liberalna mafija, mazan kapital se koncentrira, sistematicno pripravlja na sestop z oblasti. V ta namen so si povsem podvrgli tako sodno, kot policijsko, kot advokatarske strukture! Pa solstvo, pa drzavno birokracijo, pa obcinsko birokracijo, pa sindikate, pa vodstva vseh obstojecih strank!
  Potekajo zadnja kadrovska utrjevanja na dolgo, mozno, obleganje!
  Mafija je homogena in kadri preverjeni!
  In vsak poskus izbiti eno samo opeko iz tega zidu obrambe nakradenega, bo povzrocil strahovit odgovor iz vseh topov in kotlov vroce smole z vrha obzidja! Te trdnjave zla se niti dotakniti ne bo mogoce!

  3. Kadrovsko je SDS se zelo dalec od tega, da bi bila pripravljena na obleganje tega visokega in trdo branjenega zidu kraljestva zla!
  To kraljestvo pa pri tem se razpolaga se z mnogo mocnejsim orozjem obrambe!
  Tako kot Gadafi, kot vsi uzurpatorji, z desetinami milijard nakradenega denarjana v tujih bankah!
  In ta denar je strasno protiorozje! Sproscen bo za rusenje nove vlade!

  Pa ja ne mislite, da se je Egipt, Libija, Tunizija, Sirija,…. zgodila po Ljudski volji!???
  Za organizacijo takih uporov so potrebni denarji, da se organizacija postavi in da se zazene nezadovoljsvo in da se placa na tisoce prvobitnih agresivnih protestnikov! Ko se kepa zacne valiti pa za vzdrzevanje kontinuitete “revolucije”!

  JANSA BO PADEL!

  4. In s tem bodo padli poslednji upi verujocih, da je stranpot samo posledica zmote ali pa napacnega Pahorja! In namesto nacionalnega junaka bomo dobili nacionalnega vraga!
  Kajti ko kakih 30% nacije vpije, VSI SO ZAIC, ce pa omenis Janso, dobe steklene oci, ni mogoce nic pametnega!

  MORDA pa ima RKC prav! Pustiti naravi, da vse te anomalije in amoralnosti sama izravna, kajti cloveska roka jih ne more vec, prisli smo predalec!
  Milijarde nasih prihrankov in dela iz drzavne blagajne, iz penzij, zdravstva, bank, celo iz davkov na place, ki naj bi nam jamcili penzijo, se odtekajo na tuje racune! CEKutA, je bil samo eden od
  transformerjev.

  Nekaj se mora zgoditi in kar se bo zgodilo, karkoli, bo HUDO!

  In mar Janez nima cudovito zeno, sina, kaj mu je potrebno to uniciti, pri tem pa uniciti tudi sebe!

  Dandanes je se vse prezgodaj! Cas ni dozorel, nacija ni opametela.

  BOJTE SE JESENI!!!

 14. Na Slovenskem da ni nič novega? O, pa je. Naša ljudska milica je izgubila diske poslanca Andreja Magajne. Gre za diske, na katerih naj bi se nahajala pedofilska pornografija. To so po “naključju” odkrili, ko je Magajna glasoval proti našemu predlogu zakona o RTV in izstopil iz naše posranske skupine. Zdaj, ko se je fant unesel in glasuje tako, kot mora v skladu z našo linijo, so diski preprosto izginili. Če fant ne bo priden, se lahko znova pojavijo.
  Moj prijatelj je ugotovil, da gre za posebno vrsto komunističnega kraškega pojava, imenovanega presihajoči diski. Gre torej še za en čudež narave v naši idilični ljudskosocialistični džamahiriji. 😀

 15. Izginili? Resno? Saj ne more biti res.

  Sicer, v fiziki je znan tunelski pojav, ki opisuje ravno take dogodke.

 16. v vesolju pa so no “crvine” ali crne luknje! Bogve v katerem paralelnem svetu, za paralelne namene!

 17. PA SE TO: izginile so tudi diskete Bericevic, pa kamere, pa zapiski pacientov!!!!!

  Saj sem vam ze govoril!
  Indijska kasta nedotakljivih!

 18. Pri Patriji je tožilka zbežala, pri Magajni so pa izginili diski.

  Take blamaže najbrž ne bi ušle budnemu očesu EU.

  Čudno pa je to, da točno take fotografije dobiš že kar na 24ur.

 19. Hm,Nevenka meri in Nevenka ne meri.
  Kaj res msilite, da bo splošni interes kdaj presegel strankarskega? In da bo strankarski kdaj postal splošni?
  Ne, niti slučajno ne merim na enostrankarstvo, pač pa na neposredno demokracijo – to je brezstrankarsko. Vsak človek s svojim mnenjem in nestrankarski predstavniki ljudskih interesov ponujeni na volitvah, brez strankarsko obarvane agitacije za seboj…To nam sedaj že dve desetetji škoduje in dežela v tem času glede na razviti svet relativno nazaduje.
  Tudi ta debata, tule – ne preraste strankarstva – ni usmerjena v dobro Slovenije amapak v zamere. Nikamor ne bomo prišli na tak način. Ravno zaradi tega, ker se ob vsaki tovrstni temi odprejo brezplodne debate.
  To pa je zadnje, kar potrebujemo. Čas je že zapravljen – v veliki meri.
  Levi in desni čas.

Comments are closed.