Na pragu revolucije

13
210

Že večkrat prežvečena proslava ob dnevu državnosti je v slovenski javni diskurz ponovno naplavila zarjavelo terminologijo iz kolektivističnih časov vladavine rdeče zvezde. Zopet je bila v ospredju revolucija, zavita v celofan boja za svobodo. Na političnem prizorišču smo lahko prisostvovali pravemu gladiatorskemu spektaklu. Vendar se za zavesami cirkuškega odra skriva mnogo več. Gre za poslednjo bitko. Bitko za evropsko Slovenijo.

Prava in zlagana svoboda

Slovenci smo se ob osamosvojitvi odločili za nov ustavni red svobodne in demokratične družbe. Na pravnopolitičnem in kulturnem področju so se zgodile velike konceptualne spremembe. Povsem drugačen položaj posameznika in njegove svobode se poskuša danes prikazati kot nekaj, kar je obstajalo že v svinčenih časih socializma. Totalitarizem se je v Sloveniji pokazal v vsem svojem paranoičnem zatiranju posameznika. Rezultati takšnega razumevanja »svobode« so na dlani. Huda jama, Teharje in Tezno so bili zgolj del priprav ustreznega terena za vse, kar je sledilo. Jože Pučnik, Angela Vode in škof Vovk so svetilniki, ki nam pričajo o »svobodi« rdeče zvezde.

Slovenci smo se takšni »svobodi« na plebiscitu uprli. Majhen narod, ki so ga zvijačno razorožili, se je kot David srčno uprl podivjanemu in nekajkrat močnejšemu Goljatu. In uprl se ni zaradi brezsmiselnega nasprotovanja totalitarnemu okupatorju. Srčnost slovenskega človeka, ki je bistveno pripomogla k temu zgodovinskemu dejanju, se je rodila iz želje po pravi in ne zlagani svobodi.

Vendar pa kljub spremembam na pravnopolitičnem področju, podjetništvo ni doživelo prave pomladi. V doktrini kolektivizma je podjetništvo prepoznano kot zavržno. Posameznik, ki s svojimi sredstvi plača drugemu za delo pri uresničitvi podjetniške ideje, je v takšnem referenčnem okviru prepoznan kot izkoriščevalec. Zato znana parola »delu čast in oblast« klavrnega zatona še ni doživela.

Svoboda brez socialističnih družbenih inženirjev

V času slovenskega osamosvojitvenega procesa v Evropi ni bilo vojne. Največji zgodovinski rivali so se povezovali v evropske gospodarske skupnosti. Razvoj evropske perspektive je bil vse močnejši. Rodila se je Evropska zveza. Ta ni utemeljena na ideji enakopravnih nacij, temveč na ideji enakopravnih posameznikov, ki lahko svobodno uresničujejo svoje osebnosti, svoje talente in sposobnosti, nenazadnje svoje podjetniške ideje. Takšne prihodnosti, takšne svobode smo si želeli tudi pri nas.

Danes vse več Slovencev živi v vsakodnevnem spogledovanju z revščino. Možnosti za uresničevanje podjetniških idej so slabe. Država je preobsegajoča. Zarila se je v vse pore družbenega življenja. Brez gore potrebnih soglasij, dovoljenj, cenitev in drugih administrativnih pogojev ni mogoče pridobiti niti gradbenega dovoljenja za stanovanjsko hišo. V takšnem okolju je uresničitev podjetniške ideje o črpanju mineralne vode ali pa o ustanovitvi zasebne šole iluzorna. Javno šolstvo, javno zdravstvo, javna sociala, javne univerze, javni skladi in agencije za povsem tržne storitve so le nekateri segmenti, ki nujno potrebujejo preobrat. Potrebujejo svež kisik. Mladi se spogledujejo s tujino. Odhajajo tja, kjer so možnosti za uresničitev življenjskih idej boljše.

Pot k ekonomski svobodi

Arabska pomlad, ki se je začela v mestecu Sidi Bouzid, decembra 2010, ko so obale Tunizije, na katerih se v poletnem času gnete Evropejcev, več ali manj samevali, je odraz zatiranja podjetniške svobode. Pred vladnim poslopjem se je 26 letni prodajalec sadja in zelenjave Mohamed Bouazizi, v znak protesta nad ravnanjem predstavnice lokalnih oblasti, zažgal. Slednja je namreč ob prodajalčevi prošnji za pridobitev dovoljenja za prodajo pričakovala podkupnino. Oblastnica ga je s klofutami in pljuvanjem ponižala in mu zaplenila voziček, s katerim je želel zaslužiti za preživetje svoje družine. Smrt mladega protestnika je raznesla severnoafriški »sod smodnika«.

Družbeni inženirji se očitno ne zavedajo, da je v centru svobodne in demokratične družbe človek s svojo lastno vrednostjo. Dejstvo, da je posameznikova svoboda kolektivistični oziroma socialistični ideologiji tuja, nas vodi k zavedanju, da bo v Sloveniji potrebno orati ledino. Svobodno podjetništvo je pot upanja za vse nas.

Foto: Wikipedia

 

 


13 KOMENTARJI

 1. GOSPOD UMEK , največja revščina je bila ” ugotovljena ” leta 2008 , torej celo leto pred volitvami ! TO je ugotovil , na levi čaščeni strokovnjak , tedanji urednik “ŽURNALA ” NOVKOVIĆ !

  Dne , 12. ali 13 . prosinca 2008 , je izbral UREDNIK naslednje naslovnice .: ” LAČNI KRUHA , SITI JANŠE ” , ” POL MILJONA LAČNIH V SLOVENIJI ” ITD….

  Torej , pomnite , takrat je bila katastroFA !

 2. Leta 2007 in 2008 smo imeli visoko inflacijo, minimalna plača pa je stagnirala mislim da okoli 450 evrov. To je srž neoliberalizem, na papirju briljantni ekonomski kazalci, v realnosti pa revščina in lakota. Je pa zanimivo, da naši krščanski mediji tako promovirajo neoliberalizem, čeprav je vsakomur, ki ne trpi za ideološko zaslepjenostjo, očitno, da gre za tisto, čemur bi katekizem RKC-ja rekel “grešna struktura”.

  • kateri krščanski mediji pa promovirajo neoliberalizem?
   Kaj je zate neoliberalizem?
   A. tajkuni, F21, državno šolstvo, 90% podjetij v državni lasti oz. pod krempli politikov, državno zdravstvo?
   B. svobodni trg, podjetni državljani, pravna država = klasični liberalizem iz 18. stl., kajti kasneje je večino liberalizma spervertiral prav socializem v Evropi in svetu in ga podjarmil za svojo propagando, ( SLO primer je LDS).
   Večina v slovenski Cerkvi so socialisti oz. krščanski socialisti, zato se je komunizem tudi tako dolgo v Sloveniji obdržal in naredil le par lepotnih popravkov v “sodobni socializem provincialnega interesa” = fašizem.

  • Vsak (ki ima kaj v glavi 😉 lahko iz aviona vidi, da so pri nas precej bolj grešne tiste strukture, ki s sladkimi besedami preprečujejo nastanek svobodnega tržišča kot pa tiste, ki bi tako tržišče (ki ga pri nas še ni, saj se o porabi javnega denarja v glavnem dogovarja v ozkih krogih) izkoristile.

  • Krščanski mediji so favorizirali ekonomista Bernarda Brščiča, ki sebe opredeljuje kot klasičnega liberalca. No mogoče še koga drugega, toda tega možakarja sem pogosto slišal na Radiu Ognjišče. Je zanimiva njegova izjava:

   “LDS že dve desetletji izkrivlja podobo liberalizma, zato me gnus katoliškega občestva ob izustenju pridevnika liberalen ne preseneča. Resnično gre za oduren političen pojav, sam bi ga težko poimenoval drugače kot politično sleparstvo. Nastalo je iz pragmatičnih potreb, takratna ZSMS je konec 80-ih potrebovala nova oblačila in zaradi takratne pojmovne neomadeževanosti se je pridevnik liberalen zdel pripraven.

   Ne samo, da je LDS umazala liberalizem, njeno delovanje je zaznamovano s celo vrsto družbenih odklonov. Liberalizem po LDS je zaznamovan s pojavi plenilskega kapitalizma, besedovanjem o nacionalnem interesu, splavom pravne države, protikatolištvom, etično praznino moralnega relativizma, ozaljšano s fasado politične korektnosti do obrobnih družbenih skupin. LDS je pri nas izvedla svobodomor in liberalizem priskutila za naslednjih nekaj generacij.”

   Več na:
   https://www.casnik.si/index.php/2011/11/02/pogovor-z-bernardom-brscicem-liberalizem-in-krscanstvo/

 3. Popolnoma se strinjam s komentarjem Primoža.

  Naslov članka je ustrezen, vendar revolucija ne bo šla v smer liberalizma, temveč v smer obnovitve socialne države. Logika, ko izginja srednji razred in praktično vsi delamo za nekaj procentov super bogatih, se mora končati.
  Pod svobodo se večkrat skriva revčina in lakota. Ne morejo biti vsi inteligentni, sposobni, delavni, pametni itd. Kdo drugi lahko zaščiti reveža, kot država s svojimi socialnimi mehanizmi.
  Cerkev in njeni mediji se praktično sploh ne dotikajo socialnih vprašanj. Krščanstvo je v prvi vrsti karitativna dejavnost. Marskikdo pomisli na požrtvovalno delo in radodarnost posameznikov, vendar je največja karitativna dejavnost v bistvu močna socialna država na sistemski ravni. In to ni mogoče doseči z zasebnim zdravstvom, šolstvom, zasebnimi domi upokojencev, itd. Garant za socialno državo so samo javni zavodi. Tudi javno-zasebno partnerstvo ne daje ustreznih rezultatov.
  Še vedno mislim, da je sredstev v naši družbi dovolj, težava je le, da niso ustrezno razporejena.

  • Takih neumnosti kot si jih navedel Primož pa še ne…
   Ekonomska svoboda je nekaj povsem drugega od crony kapitalizma, ki je v resnici zloraba kapitalizma, kjer sodelujeta politika in gospodarstvo za lastne interese, na človeka se pa pozablja…
   V izogib nadaljnjemu nadmudrivanju, kakor se je lepo izrekel eden od komentatorjev, pa si preberite kaj od Bastiata in Hayeka. Sedaj je tudi v slovenščini mogoče dobiti Hayekovo “Ustavo svobode”. Kar pogumno!

 4. Odličen članek, ki na prvo mesto v Sloveniji postavlja podjetniško svobodo in ustvarjalno delo. Kot vemo pa socialistična družba ( vsaj 90% naših državljanov) časti kolektivizem, pasivnost, topoumno delo, parazitiranje in ropanje drug drugega oz. nadmudrivanje.

  Si lahko vsak Slovenec zamišlja, da bo imel jutri svoje podjetje in da od države ne bo dobil nič več? Kaj bo prodajal trgu? Katere izdelke bo delal, katere storitve prodajal? Komu bo prodajal? Kdo bo sploh od njega kupoval oz. mu dal pozitiven feedback, da dela nekaj dobrega in zato lahko preživi.

  Naše tajkune, oligarhe in mafijo v resnici cela družba posredno podpira, ker smo vsi mali in veliki paraziti in nočemo premika iz kolektivizma v podjetništvo in svobodni trg. Do neke mere se šimfa, korenitih reform pa nihče vresnici noče, zato počasi propadamo, postajamo vedno bolj odvisni džankiji. Dokler nas bankrot ne dotolče.

  Dobro vemo, da je javno šolstvo zanič. katastrofa in da bi lahko kvalitetne učitelje in šole presojal le trg oz. vsak od nas samostojno.

  Isto vemo, da privatno zdravstvo je kvalitetno in hitro, javno pa je v večini neodgovorno, skorumpirano, ležerno.

  Podjetništvo, privatizacija, ekonomska svoboda, svobodni trg in odgovornost so nasprotja socialistične utopije, ki je večino prebivalcev poneumila, pokvarila, kolektivizirala, pasivizirala v ustvarjalnosti, delu in uspešnosti ter hkrati prignala v strah za preživetje in brezvestno parazitiranje človeka po človeku. Postali smo družba fevdalizma v globokem srednjem veku, kar pa je še slabše, ker ni več jasnih tradicionalnih vrednot in Cerkve, ki določa red. Postali smo Divji zahod, kjer ropajo in morijo oligarhi – Največji psihopati in njihovi služabniki v medijih, sodstvu in politiki – posredno pa vsi v družbi, ki dobivamo od države neke drobtinice in se bojimo odrasti in postati bolj odgovorni. Socializem nam je prinesel najbolj umazano obliko izkoriščanja človeka po človeku, kar nekateri pripisujejo neoliberalizmu, v resnici pa je odsotnost pravne države in svobodnega trga značilnost fevdalizma nin socializma.
  Ljudje se borijo popolnoma proti sperverziranim, spreobrnjenim simbolom. Borijo se proti Dobremu, ker jim je nanj nekdo ( Veliki manipulator, Veliki Lenuh) polepil podobo Zla.

  • Dej enkrat poglej, kakšen vpliv ima vulgokapitalizem na kulturo, ne samo gledat ekonomskih kazalcev, to je preozko. Kristjani pogosto postavljajo tezo, da je komunizem pokvaril ljudi, sam pa mislim ravno nasprotno, komunizem nas je za 50 let zaščitil pred pohodom dekadentne kulture vulgokapitalističnega zahoda. Ravno sem gledal po Bolhi in Cobiss-u, kakšne knjige so izdajali v obdobju mračnega komunizma: Dostojevski, Churchillovi spomini, več kot 1000 strani dolga monografije o 2. svetovni vojni, skratka, sama vrhunska literatura. In kaj je danes najbolj prodajana knjiga na zahodu? 50 shades of gray. In medtem ko bodo na zahodu ustvarjali visok BDP s pornografijo za mamice in nasilnimi računalniškimi igricami, se bodo bolj zdrave kulture posvečale znanosti, umetnosti, duhovnosti ter proizvajanju in razvijanju stvari, ki so praktično koristne v realnem življenju. In te kulture bodo na koncu prevladale.

   • Samo tebe Primož pogledam, pa vidim, kako je komunizem pokvaril ljudi. Poln spvraštva si do vseh, ki razmišljamo drugače kot ti.

 5. Glede na šolski program, odnos do Slovencev, zemle, dela pravne države, skrivnih lož … še dobro, da je tako

 6. PRIMOŽ , po starih časih “jugokomunizma ” JOKATE SAMO KOMUNISTI IN LENUHI . TAKRAT SO “VSI ” IMELI SLUŽBE , SAMO DELALI NISO , PA PRIŠTEJMO ŠE MILIJON ZDOMCEV, ki so jih komunisti poslali v širni svet !
  NAJ te spomnim na tvojo erozijo spomina ! LETA 2007 in 2008 smo imeli štiri odstotno inflacijo in osem odstotno rast , 59. 000 nezaposlenih ! JAVNI dolg pa se je v samo treh letih več kot podvojil ! Če bi tvoja ” KGB ” vlada vzdržala do konca svojega mandata , bi uzakonila še sodomijo !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite