Na poti v Grčijo

11

Letošnje predčasne volitve, posledica vladnega poloma kontinuitetnega trojčka in njihovih satelitov, so z odlično pripravljeno medijsko podporo spet spremenili v nekaj povsem nenavadnega in popačenega. Dve desetletji demokracije nam še niso prinesli rutine in samoumevnosti pri zamenjavi upravljavcev države. Očitno je, da še vedno velja Dolančev izrek »KP je na oblasti in nikoli ne bo drugače«. Kaj vse so pripravljeni storiti, da bi ostali na oblasti, doživljamo v tem mesecu dan za dnem, ko medijsko silovito in pristransko promovirajo novega mesijo in diskriminirajo stranke slovenske pomladi. In vendar je opcija za isto, kakor zadnjih 60 let, nevarna, ker se z njimi nadaljuje »pot v Grčijo«.

Finančna kriza – zaton Zahoda

Ko je pred nekaj leti eksplodirala svetovna finančna piramida, ni nihče mislil, da bo le-ta pospešila zaton Zahoda. Civilizacija, ki jo je rodilo protikrščansko razsvetljenstvo in je zavladala svetu s kolonializmom, ki je uspešno premagala socialistični blok v hladni vojni, je začela zaostajati tisti hip, ko se je odrekla otrokom. Splav, »svoboden« seks, razporoke in strahoten individualizem so povzročili nepojmljivo staranje prebivalstva. Otroci in družine v naši družbi ne pomenijo ničesar, največjo težo imajo ostareli. Ko se v demokraciji težišče moči prenese od aktivnega prebivalstva k upokojencem, takrat je vsako tekmovanje z mladimi narodi nemogoče. Indija, Brazilija, Turčija in celo Kitajska, da ne omenimo muslimanskega sveta, imajo prihodnost, ker imajo mladino. Res je, da imajo velike probleme, vendar imajo tudi možnosti in pogum, da se z njimi spoprimejo. Evropa pa, ki potrebuje že danes milijone priseljencev, doživlja s tem svoj propad, saj ne gre za dodatne sile kakor v Ameriki, ampak za nadomestne sile.

Finančna kriza pa je razodela tudi ekonomsko šibkost kapitalistično-liberalnega Zahoda. Bogastvo, ki ga sedaj ta del sveta uživa, je že nekaj desetletij lažen, ker sloni na zadolževanju pri »prihodnjih rodovih«, na tiskanju denarja, finančnemu zatiranju drugih delov sveta, ipd. Zdaj se že uradno obračamo na Kitajsko, da nam pomaga. Ta pomoč pa ne bo zastonj, pišejo časopisi po vsem svetu… Zaton Zahoda je torej že pred vrati.

Kakor v Sloveniji, tako se tudi v svetu, finančna moč čedalje bolj koncentrira v ozkih krogih ljudi, ki se med seboj dobro poznajo. Slovensko finančno stanje lahko poenostavimo na nekaj preprostih vzorcev. Zloraba NLB in drugih bank za pridobivanje poceni kreditov s katerimi izbranci (zaščiteni s kakšno tajnostjo osebnih podatkov!) osebno bogatijo. Banko potem vlada »dokapitalizira« (dokapitalizacija je izraz s katerim se maskira prenos denarja iz državne blagajne v privatne roke) in krog se ponovi. Zloraba državnih organov za podpisovanje prijateljskih pogodb pod katerimi nikoli ni podpisan dejanski pobudnik, ampak tisti, ki to »mora storiti« ali pa izgubi službo kakor je bilo npr. NPU. Zloraba zakonov za ustanavljanje »neodvisnih agencij« na katere se prenese eksekutivne pristojnosti. Ker tam uradno niso »državni uslužbenci« so plače visoke, dela malo, časa za lobiranje in prijateljevanje z novinarji, ki jim krijejo hrbet pred javnostjo veliko. Če temu dodamo milijone, ki jih zmečemo proč za tkim. »borčevske penzije in druge dodatke«, ki jih prejemajo sorodniki od že pokojnega, ter druge podobne privilegije, potem smo hitro v finančno katastrofalnem stanju, ki ga je zaostrila sedanja vlada.

Spremeniti to smer pomeni najprej od-voliti sedanjo garnituro.

Mesija

Ljudstvo, ki je sedelo v kontinuitetni temi je zagledalo veliko luč. Po pripošnji in klečeplazenju ostarelih veljakov, se je utelesilo upanje, da bomo ostali še vedno na oblasti v ljubljanskem šerifu Jankoviću. Rdečemu ljudstvu in mnogim naivnežem, ki so prepričani, da je voditelj SDS-a največja nevarnost njihovi svobodi in poslom, so zažarele oči v upanju »zdaj pa bo!« Medijska trobila so namenila vsemu cirkusu okoli najbogatejšega ne-kandidata in njegovi stranki toliko lepih in dobrih besed, da se je v enem samem tednu zavihtel na vrh javnomnenjskih lestvic. Nič čudnega. Vsak bi se.

Vendar kaj lahko Slovenija pričakuje od tega kandidata, saj do včeraj ni bilo jasno, ali bo kandidiral za poslanca. Moramo se ozreti na njegovo zgodovino, ki se je začela, ko ga je Rop politično postavil na vrh Mercatorja, kakor smo mogli gledati svoj čas po internetu. Tam je v tipično tajkunski maniri, zelo uspešno in vedno na robu zakonitosti, nabral veliko premoženje. Zdaj se igra nadaljuje v MOL. Medtem, ko je mestna blagajna prazna in bo težko plačati dolgove, premoženje družine Janković raste tudi tako, da uspešno kupuje kmetijska zemljišča, ki se praviloma spremenijo v zazidalna. Oče seveda trdi, da s sinovi ne govori o tem zato je povsem verjetno, da je vmes jasnovidka, ki sinovom prišepne kaj morajo kupiti.

Mesija obljublja odrešitev od »neučinkovite« države, ki so jo najprej novinarji priskutili državljanom. Vse je lepo uigrano. Mesija pošilja apostole od medija do medija, da ustvari enoten medijski cunami s katerim bodo zasuli naše predstave, da bomo ja prav volili. Ob tem bomo gladko spregledali, da je že prvo soočenje na tv pokazalo, da je ta mesija obupno slabo pripravljen na državne stvari. On se razume na tisto, kar je začel pri Mercatorju. Ne smemo pa pozabiti, da bo – tudi če zmaga – mogel vladati sam, nima pa nobenih izkušenj in tudi nobene naravnanosti na dialog in kompromise, ki so del politične stvarnosti.

Mesija deluje kot združevalni katalizator na zimski strani slovenskega političnega spektra. DeSUS in TRS, celo SNS so postali odveč. Ankete jim napovedujejo velik osip: ZARES in LDS so že sedaj na robu političnega preživetja, vendar si ne belijo glave s tem, saj bodo preživeli v Jankoviću. Pri mesiju so iskali pribežališče vsaj trije poslanci, ki so že poskrbeli, da bo stranka obravnavana kot »parlamentarna«, čeprav je še pred mesecem dni ni bilo. Vse že videno! Na novo predelana goljufija izpred treh let. Legalno? Morda. Prav? Vsekakor ne!

Razbojnik na desni ali deli in vladaj

Zakaj je Virant ustanovil svojo stranko še ni jasno. Dejstvo je, da se postavlja med SDS in levega mesijo ter lovi glasove razočaranih, ki nosijo v sebi toliko antipatije do slovenske pomladi, da ji nikoli ne bodo dali svojega glasu. Mediji ga postavljajo »na desno«, kar pomeni, da je tam nastal pravi dren in so mnogi volivci negotovi. Zanesljiva zmaga pomladi se je naenkrat spremenila v pravo loterijo.

Viranta poznamo kot ministra, ki je tik pred koncem mandata uveljavil nepriljubljeno plačno reformo, kar je vsekakor pripomoglo k slabšemu izidu pri volitvah. Njegov Zbor za republiko je bil zanimiva druščina, zdaj je to preteklost. Glas zanj je glas z veliko neznanko, saj je njegova stranka ena od tistih, ki se pred vsakimi volitvami pojavimo iz nič in se vrnejo z majhno bero glasov v nič. Vendar je tokrat malce drugače, ker ga kontinuitetni medijski aparat (99% vsega!) postavlja na drugo mesto pri njihovih preferencah.

Fašistoizem obeh strank

Obe omenjeni stranki, kakor tudi SNS, veljajo za izrazito »osebne« stranka. Predsednik je »bog i batina« brez njega stranka v hipu razpade kajti nima prave ideološke podlage. To pomeni, da ljudi ne druži ideja oz. prepričanje, ampak samo karierizem in klientelizem. Vse to pa je tipično fašistično. Franco ali Musolini sta za seboj imela prava gibanja, ki pa so usahnila z velikim vodjem.

Čeprav je fašizem pri nas izrazito negativen, pa doživljamo prvič v zgodovini, veliko simpatijo nad novimi izvedbami starih političnih gibanj, ki so obljubljala bolj učinkovito državo in gospodarski preporod na račun zakonitosti in svobode, spoštovanja drugačnega in različnega.

Tretja liga

Osebno mislim, da bo o prihodnji vladi odločala tretja liga v slovenski politiki. Vprašanje, ki ga bodo odgovorile volitve bo ali bodo SLS, DeSUS, LDS, SNS, ZARES in NSi prišle v parlament ali ne. Prepričan sem, da se bo usoda prihodnje vlade odločala z usodo NSi-ja. Če se bodo vrnili v parlament, potem bo vlado vodil Janša in bo parlament pomladni. Sicer bomo dobili zimsko-kontinuitetno vlado ljubljanskega šerifa. Glede na to, da to skupino mediji diskriminirajo v korist Jankovića in trdorokcev, volivci že skoraj ne vemo, da obstajajo, kar pomeni, da jih večina v naslednjem parlamentu najverjetneje ne bo.

Pred tremi leti je NSi plačala drago ceno za svojo strankarsko nedelavnost in medijsko nepriljubljenost pokojnega finančnega ministra, ki je postal najboljši minister na tem resorju šele po smrti, ko torej levici ni mogel več škoditi. Zdaj je njena naloga »vrnitev v parlament« herkulska in je odvisna le od tega ali bodo uspeli prepričati svoje najbolj zveste volivce, da ne volijo SDS-a, da sploh gredo na volitve in to brez pomoči cerkvenih uradnikov in medijev. Ostane jim dobesedno pot od »vrat do vrat«. Za Slovenijo pa je ta napor in njegov uspeh odločilnega pomena.

NSi v parlamentu pomeni, da bomo državljani izbrali pot, ki vodi proč od Grčije, čeprav bodo sindikati spet začeli s stavkami in rovarjenjem »za ohranitev delavskih pravic«, ki jih vsa leta zimskih vlad malo brigajo, še najmanj zadnja tri leta. NSi v parlamentu pomeni, da bo tam tudi SLS in druge male stranke, ki omogočajo pluralnost našega političnega prostora in pestrost možnih koalicij.

Medijski cunami

Kakšno moč imajo sodobni mediji se je (spet) pokazalo v tednih, ko so ustanavljali nove stranke. TRS, ki je bila rezervna stranka do Jankovića, je doživela svojih pet minut in je že pozabljena. Zaradi Jankovića in Viranta hočejo na RTVSLO prekršiti zakon in zato prirejajo okrogle mize s pravniki, ki po svojem političnem prepričanju razlagajo pravila igre tako, da jih najprej razglašajo za preživeta in da jih lahko zato kršijo. POP TV in A KANAL z množico drugih medijev so v privatnih rokah in odkrito in neusmiljeno, pristransko in diskriminatorno navijajo za Jankovića in sejejo nejevoljo zoper SDS in povsem ignorirajo ostale, predvsem NSi.

Uporabniki oz. potrošniki slik, glasov in natiskanih besed se moramo zavedati kako spretni in prefinjeni so ustvarjalci novic in javnega mnenja. Zato se ne smemo varati. Potrebno je vedeti, da nad nas prihaja medijski cunami in ne le vsakodnevna medijska ploha. Cunami ima en sam namen: omogočiti večno odhajajočim, da ostanejo na oblasti tudi po tokratnih volitvah in tako spet podaljšajo »tranzicijo«.

Slovenija pa nujno potrebuje vsaj osem let čisto pomladnih vlad, da bomo končno prišli po redni poti do novih obrazov, novih ljudi in novega načina politike in državnega upravljanja.

11 KOMENTARJI

 1. Prvotni razlog, da smo brez vitalne krščansko demokratske stranke, je seveda učinkovito pranje možganov, ki smo ga bili deležni zadnjih 66 let. Novejši razlog je beg volilcev k drugima desnima strankama, ki imata za razliko od NSi sploh možnost priti v parlament. Gre za klasično feed-forward zanko: slabški kot je volilini uspeh NSi, manj ima volilcev na naslednjih volitvah. Zato se bojim, da je NSi trajno zavožen projekt in bi ga bilo treba nadomestiti z inovativno rešitvijo. Žal je bila zamujena zlata priložnost za to ob propadu levega trojčka. Spričo učinkovitih potez levice (Jankovič, Virant) se resignirano sprašujem, ali levica desnico pri sposobnosti osvajanja oblasti še vedno presega enako kot leta 1941.

 2. Kot kaže, res. Špekulativnost slovenskega volilca je neverjetna. NSi je izgubila vse na prejšnjih volitvah, ker je bilo treba podpret Janšo, da ne bi slučajno dobil kak glas premalo. Da levica tako glasuje bi še razumel. Desnico pa ne morem. Špekulant z volilnim lističem?! Resignirano pravim, naj kar levica zmaga še enkrat.

 3. Pot evropskih držav Grčijo.

  http://i3.photobucket.com/albums/y100/jinaver/zad-2.jpg

  Toliko o tem. Avtorjeva teza o NSI je pa seveda precej problematična, saj glas za NSI pomeni avtomatsko glas manj za SDS in s tem nižanje možnosti za relativno zmago. Večja ko bo polarizacija med tremi favoriti slabše bo za NSI. Pot od vrat do vrat (oziroma seštevanje glasov v stilu 4% od X = y) pa bo za NSI deluje le v primeru nizke volilne udeležbe.

  • Točno tako. Že iz prejšnjih prispevkov botra Pozniča nam je dobro znano, da je z malce skregan z logiko, a vendarle mislim, da vsaj zna šteti do sto, zatorej verjetno ponovno propagira proslulo tezo o nekakšnih “skritih volilcih”, ki jih je le treba izbezati, pa bodo prihrumeli na volišča in strumno glasovali za NSi. A žalibog, NSi, pravzaprav pa že SKD, je zamudila priložnost, da bi se spremenila v normalno krščanskodemokratsko partijo po recimo nemškem zgledu. Namesto tega iz svoje kamere obskure raje klepljejo rehabilitacijo medvojne kolaboracije z nacizmom ali pa krasijo homofobne butarice. Hja, in kdo je kriv za to? Med drugim tudi prišepetovalci v talarjih. Če spada mednje tudi boter Poznič, ne vem, če pa je temu tako, bo Miklavž prinesel samo leskovo mast.

 4. 🙂 Točno tako je Kučan vpeljal demokratizacijo. Dopolnil je Dolanca z mislijo: Pa i mi znamo da brojimo!

 5. Želja , da bi zmagale pomladne stranke se je za sedaj uresničila dvakrat. Obakrat so stranke nastopine s predvolilno koalicijo. Poskusi samostojnega nastopanja, so spodleteli. Nekako me to napeljuje na prepričanje, da volilci cenijo to potezo, ki zmanjšuje povolilna presenečenja, zmanšuje nelagodje izbire strank in nakazuje žejo po večinskem volilnem sistemu.
  SDS in Nsi ,ki imata skupno volilno bazo , bi verjetno lahko zopet sklenila tako predvolilno koalicijo. Volilna programa sta precej sorodna , obstaja pa velika razlika v tranjem mandatu sodnikov, ki je za NSi potreben pogoj za neodnisno sodstvo, SDS pa bi tu zahteval spremembe.
  No take razlike je potrebno razrešiti tudi v povolilnih koalicijah, ki pa so lahko za vsako sranko precej traumatične. Torej po moje je bolje to stroiti prej, da je slika tudi za volilce jasnejša.

 6. No ja, boter Poznič, propad Zahoda je že marsikdo napovedal, vsekakor pa ihanski Spengler niste. Daleč od tega …
  Me pa vselej zabava, tako močno zabava, kadar o domnevnem demografskem primanjkljaju jadikujejo, tarnajo in si ob njem pulijo lase strici, ki po definiciji nimajo otrok in jih nikoli ne bodo imeli. No, vsaj naj bi jih ne imeli … Da sploh ne omenjamo sakrosanktnega škrlatnega kneza, ki je dober znanec botra Pozniča in ki so mu Kristusovi milijonarji, grupa, ki jo je ustanovil prevarant, pedofil in bigamist, kupili avto in ga poslali na počitnice v Cancun. Ja, tak’le ‘mamo.

 7. Komentiral bom le tisti pasus, ki se nanaša na Viranta in njegovo gibanje, ali stranko.
  Virant je sicer profesionalce v politiki in kot tak bi moral vedeti, da je politika profesija, ki zahteva profesionalne ljudi.
  Vsi ljudje smo sice po malem politiki, vendar malo komu je dano, da se z njo profesiobnalno ukvarja. Tudi v Sloveniji, ko kršimo sicer demokratična pravila in ostajajo v politiki ljudje, kljub porazom, se je v 20 letih samostojnosti zvrstila lepa četa politikov, ki jih je politični boj vsesal in tudi zavrgel. Celo takšne korifeje, kot je bil znameniti Lipek Peče.
  Ne predstavljam si Virantovega gibanja, ki bi naj baziralo na nekaj za politiko absurdnih aksiomih.
  Novi obrazi. Nihče se brez vsaj nekajletne prakse ne more uveljaviti v politični prvi ligi, to je v parlamentu in vladi!!! Že v štartu Virant kaže, da je blefer, ali pa naivnež. Z ekipo, ki jo predstavlja, lahko prevzame vodenje kakšne manjše občine, nikakor pa ne države. Tudi, če se bi uresničile napovedi in bi v pralament pripeljal okrog 20 poslancev, se bo druščina že med mandatom razsula, najkasneje pa na naslednih volitvah. Dober zgled za to je stranka SD, kjer so se znašli najrazličnejši ljusje, od poštenjakov, demagogov, do skrajnih povzpetnikov. In kaj se dogaja danes z njimi? Razkrivajo sebe in svojo nrav!
  Druga naivnost, če že ne laž je skromnost in samofinanciranje, kar naj zagotavlja neodvisnost, kot pogoj za poštenje. Volitve se brez kapitala in propagande ne da dobiti!!
  Viranta forsirajo mediji. Ti niso neodvisni. Nekdo jih usmerja. Hvala in propaganda še nista na višku. Za to, da se dodtolče SDS, bo potrebno še zapeti mnogo hvalospevov. Ti bodo sicer peti v obliki darov, ki pa jih bo potrebno plačati, tako kot dvorano in kavice v Monsu, kar je prva donacija gibanju in tudi prvi neporavnani račun.
  Že tekom kampanije se bo nabralo kar nekaj računov, na koncu pa pridejo plačila, ki jih bo možno plačati le s privilegiji tsitim, zoper katere grmi vrli Virant.
  Virant ima še eno veliko težavo. Ima namreč zlomljeno ogledalo in se ne vidi v njem. Bori se proti birokraciji, v resnici pa je ena sam živa birokracija. Med tem, ko si normalni ljudje ogledujejo življenje okrog sebe takšno kot je, lepo in grado, ga Virant vidi zloženega v predalčkih. Te predalčke je potrebno ustvariti in jih napolniti z vsbino, ki pa jo je potrebno slekccionirati, tako rekoč preparirati, da paše v posamezni predalček. Ni mu tuja tudi prokrustova metoda. Če je vsbina pevelika, jo je potrebno obtesati, obrezati, če je premajhna za določeni predalček, pa jo je potrebno nategniti. tako je nategnil marsikaterega javnega delavca in delavko. saj se še spomnite plačne reforme.
  Že sedaj je Slovenija daleč preveč zbirokratizirana. Pod Virantom utegne birokracija doseči takšno stopnjo, da se bo ukvarjala samo še sama s seboj, ker življenje ne bo želelo v predalčke.
  Tukaj naj sporočim, birokracija je zanak nesvobode in ne znak reda.
  V Sloveniji vlada popolno nezaupanje in zato je potrebno na tisoče zakonov, pravilnikov odredb, uredb in podobnih administrativnih direktiv, ki omejujejo človeka pri njegovem svobodnem odločanju in mu krnijo pamet in svobodno presojo. Takni roji predpisov omejujejo vse, od predsednika države, pa do zadnjega vratarja ali snažilke. In vsem tem želi nov katekizem pisati birokrat Virant. Z njegovega zornega kota je še zelo dosti šlmparije, ki kar kliče po novih zakonih , predpisih in sveda poročilih.
  S takšnim picajzlom, ne bomo splavali iz krize.

 8. Duhovno smo že cca 50 let v dobi permisivnosti, razvajenosti, prezaščitenosti in upanja na odrešitev s strani Države.

  Politično in gospodarsko pa smo v fašistični veziji socializma, se pravi čim več firm mora biti v državni lasti, na vrhu le teh pa nesposobni strokovnjaki, ki so prišli na vrh po mafijski, politični liniji.

  Izvedbeno smo v fazi, ko se največ krade in redko kdo še ustvarja nove stroitve, nove izdelke.

  Ni v krizi liberalni kapitalizem oz. svobodni trg in pravna država ( le te je v Evropi vsako leto manj že cca 100 do 150 let. V Sloveniji pa jo še nikoli imeli nismo. V krizi so vse te verzije socializma, ki imajo podporo v mainstreamu, v množicah, ki so duhovno vedno bolj permisivne, razvajene, neustvarjalne, nesamostojne, nesvobodne, neodgovorne in odvisniške od Države. Vedno bolj so kolektivistične in parazitske.
  Vse to bo Evropo kmalu pripeljalo v novo vojno, nove revolucije. Kajti nihče več od zunaj ne bo izgubaške Evrope financiral, v Evropi pa je preveč ljudi, ki nič ne znajo ( inflacija spričeval in diplom v Sloveniji je strahotna) in ki nič ne znajo narediti, ki nič ne delajo razen kradejo ( parazitirajo, birokratirajo, mafijirajo).

  Kar je Brščič dobro napisal_ že na katoliški strani, kjer bi moralo biti največ aksetske treznosti in trdega dela na sebi imamo samo dve socialistični smeri: Krekovo in Kocbekovo. Nimamo ljudi ali mislecev, ki vidijo preko te patološke odvisnosti od socialne Države.

 9. ŽAVBI NANDE POROČA V ŽIVO S TRŽNICE
  Danes je na tržnici prav poseben dan, razprodaja pod imenom “ZLOVENSKE VOLITVE!”
  In najdete vse za vsakogar, kot na kakem Ruskem bolšjaku v Ivanovem, kjer na 10.000 žensk pride en moški, pa še ta je Virantov, ergo neuporaben!”
  No in imate ponudbo za zlovenske volilce, ki so Jugonostalgiki ali pa roparji, govori pa o revščini in solidarnosti, stojnica Jankovića! Pa malo naprej njegov bratranec, Virant, ponuja svoko kramo, lažnjivec, prevarant in voluhar, govori pa o časti in poštenju! Za retardirane in ljubitelje kravat in podnov od pirovskih kruglic na očeh. lepo designiraniuh, je stojnica roparja Žerjava, razlaga o poštenosti, so si pa nakradli pol Slovenije! In še malo dlje je stojnica, kjer pod pultom dobiš puškomitraljeze, Jelinčič vabi mlade, svoje hišo v Ljubljani pa nam je prodal, kajti tam bodo stali bloki, za 10x več kot je vredna, nam, davkoplačevalcem! Po tem je stojnica za slaboumne, Kahla tam peče hrenovke in se ponuja levo, desno, gor in dol! Tudi za mamilaše in ženske, čez katere je šlo v mladosti vse kar je lezlo in šlo, tudi traktor in kombajn, sedaj pa prosijo, prosijo, tam kraljuje odštekani Hanžek! Pahor prodaja na svoji stojnici lepo obrezane perservative in kravate! Pa še se bi kaj našlo! SAMO ZA NAS, PAMETNE, DELOVNE, KI SMO ČASTNI IN POŠTENI JE TUDI SDS! Z PROGRAMI IN REŠILNIMI PASOVI! DELOM IN PRIHODNOSTJO!

 10. Ne pozabite, da je NSi zaslužna, da je ustavno sodišče prepovedalo zločinca Tita.

  Volivci bodo NSi nagradili za to dejanje, ki bo imelo dljnosežne pozitivne posledice za Slovenijo in Sloence.

  Kot poroča PETROVC, so Rusi, podprti z odločbo našega ustavnega sodišča, že uvedli v osnovnih in srednjih šolaho bvezen pouk veruka.

Comments are closed.