Na obalah ideološkega enoumja

18
Foto: Boris Beja

V teh poletnih dneh, ko mnogi preživljajo dopust pod borovci ali pod kakšno palmo, smo v Delu lahko prebrali zanimivo razmišljanje o bolj resni tematiki – o stanju na naši edini javni radiotelevizijski hiši RTV Slovenija (RTVSLO) (Žanja Leiler, 17. in 18. julij 2017).

Priznati moram, da me je avtorica dveh prispevkov v omenjenem časopisu presenetila z informacijo, da naj bi v vladni koaliciji potekala usklajevanja glede novega zakona o RTVSLO. Na Delu so namreč pridobili osnutek novega predloga zakona o RTVSLO. Vsekakor drži, da RTVSLO potrebuje spremembe v smislu organizacijske in uredniške ter vodstvene politike.

Novinarska avtonomija in odgovornost

Zadnji odmevnejši zdrs, s katerim se je ukvarjala domala vsa Slovenija, se je zgodil pred kratkim, ko je zaradi »spornega« TV prispevka o pevcu Thompsonu odstopil urednik, ki je pripravljal prispevek, nikakor pa ne urednica informativnega programa. Takšnim dejanjem, ko bi novinar (beri politik), ki je spoznal svojo napako ali objektivno odgovornost, odstopil s položaja, smo v naši deželi priče res redko. Nekateri sicer ponudijo svoj odstop, a bolj zaradi javne podobe, čeprav za kamerami dobro vedo, da nadrejeni ponujenega odstopa nikakor ne bo sprejel. Včasih človek dobi občutek, da je ponujeni odstop s figo v žepu za državljane predlagal prav nadrejeni sam. Ko so pa studijske luči ugasnile, je »storilca« le potrepljal po ramenih in nič se ni zgodilo (oz. se je zgodilo, kot so želeli). Ugotavljamo lahko, da za razliko od svetnih oblasti, papež npr. ponujene odstope jemlje resno, vodjem vatikanskih dikasterijev ne podaljša mandata, zgodi pa se tudi, da določene »prestopnike« odstavi.

Če se vrnemo nazaj k primeru Thompson. Moj namen ni opredeljevati se do omenjenega hrvaškega pevca, saj ga v bistvu niti ne poznam. Sem pa pričel slediti primeru, ker je bil medijsko izredno odmeven, ob njem pa sem zaznal sledi pristranskega poročanja. Kot Štajerca me seveda zanima, kaj se dogaja v moji prestolnici, kjer naj bi do koncerta prišlo. Mestne oblasti so koncert presenetljivo (ali pa tudi ne) prepovedale, a zagovornikov pravic svobode govora in javnosti nasploh ukrep ni posebej vznemiril. Tudi ne odločitev vrhovnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi organizatorja koncerta, ki se z odločitvijo o prepovedi vsekakor ni strinjal, saj je menil, da je nepravična. Upravno sodišče v Mariboru je po mnenju vrhovnega sodišča tožbo nezakonito zavrglo. Razplet čakamo. Ob vsem tem je zanimivo, da so po odločitvi vrhovnega sodišča tisti, ki so navijali za ukinitev koncerta, ostali povsem tiho pod borovci nekje na meji slovensko-hrvaškega Primorja, poslušajoč hladen vetrič.

Kriza vodenja RTVSLO

Programski svet (PS) RTVSLO je zaradi omenjenega primera zahteval posebno obravnavo in celo odgovornost direktorice TV, na kateri so se lomila (politična) kopja. Težko razumljiva je bila odločitev generalnega direktorja RTVSLO, da PS-u v odločanje ponudi razrešitev direktorice TV, ki pa je ta (tudi presenetljivo) ni sprejel. Zaradi razočaranja nad to odločitvijo so odstopili trije člani PS, med njimi tudi predsednik PS, ki mu je svetnica Petra Ložar očitala užaljenost, ker da člani ne soglašajo z njegovim mnenjem. Včasih so odstopi celo koristni. Ali so bili tudi v tem primeru, se bo še pokazalo.

Kot dobro ugotavlja novinarka Dela, se na RTVSLO že dolgo vleče kriza vodenja. Dejstvo je, da nihče za nič ne odgovarja. Iz teh in še drugih razlogov bi verjetno res bilo potrebno, da se zakon o RTVSLO spiše na novo ali pa se sedanjega korenito popravi. Zaskrbljujoče je, da se osnutek predloga zakona ne ukvarja z avtonomijo novinarjev. Vsekakor pa bi bilo zelo koristno, če bi se pri sprejemanju zakonskih sprememb ozrli na avstrijski zakon. Ta določa, da neodvisnost ni le pravica novinarjev in programskih delavcev, temveč tudi njihova dolžnost. Neodvisnost pri njih pomeni neodvisnost od državnega in strankarskega vpliva ter vseh drugih – medijskih, političnih oz. gospodarskih lobijev. A glede na vse videno, smo še daleč od avstrijskega razumevanja neodvisnosti.

Kaj predvideva osnutek novega zakona o RTVSLO

Novi osnutek zakona ne predvideva več parlamentarnega programa. Spremljanje sej državnega zbora in njegovih teles bo očitno zagotovljeno na preostalih programih ali preko spletne aplikacije. Število članov programskega in nadzornega sveta naj bi se zmanjšalo. Pri imenovanju članov PS naj državni zbor ne bi imel več nobenih kompetenc, zagotavljanje legitimnosti svetnikom pa je potemtakem vprašljiva oz. nerazumljiva. Kot je možno razbrati iz prispevka Lailerjeve, naj bi bil način imenovanja članov PS zelo netransparenten in celo ozko interesen, večji del javnosti bo pri izbiri izključen. V njem naj ne bi bilo niti dveh predstavnikov registriranih verskih skupnosti, ki ju je doslej imenoval predsednik RS. To pa je hud poseg v demokracijo in velik odklon od nje. Prav tako se na tak način ne bo razrešil niti trenutni problem politizacije PS.

Trenutno zakonsko razumevanje delovanja RTVSLO omogoča, da se na njej nič ne spremeni, kot je prej omenjena novinarka Dela dobro ugotovila. Avtonomijo tako nekateri novinarji razumejo zgolj kot pravico, ne pa tudi kot dolžnost. Tako nihče resnično za nič ne odgovarja. Osnutek zakona o RTVSLO ne odgovarja niti na vprašanje, kakšno mesto naj ima v njej javnost, njej pa je RTV menda namenjena.

Verske vsebine na RTVSLO

Ob vseh teh težkih poglavjih pa se RTVSLO sooča še z eno vsebino, ki ji ni kos oz. z njo prefinjeno manipulira – to so verske vsebine.

Civilna iniciativa za pluralen javni RTV servis že več let v tej povezavi opozarja na eklatantno kršenje programskih standardov, poklicnih meril, avtonomije novinarjev in ignorantsko, pa tudi cinično držo nekaterih vodstvenih delavcev – javnih uslužbencev, ki jih plačujemo državljani Republike Slovenije oziroma gospodinjstva z električnim priključkom (kdo ga pa danes več nima?). Če so razmere na televiziji še nekako urejene in primerljive demokratičnim standardom, kot jih poznajo drugje po Evropi (čeprav naj bi uredništvo verskih oddaj na TV Slovenija pred kratkim sprejelo nekatere presenetljive in škodljive) ukrepe), pa je povsem drugače na Radiu Slovenija, z izjemo programa ARS, ki je namenjen bolj ozko profiliranemu poslušalstvu. ARS ponuja nekaj verskih vsebin, medtem ko teh na drugem radijskem programu VAL 202 sploh ni, prvi radijski program pa ponuja vsakodnevno 3–minutno Duhovno misel, ki pa ni verska oddaja. Do nedavna je bila na prvem radijskem programu prepovedana slovenska verska glasba (na sveti večer so npr. vrteli Holy Night, ne pa slovenske Sveta noč). Zdaj se zaradi nenehnih pobud civilne iniciative in posameznikov kakšna slovenska verska glasba že pojavi, a je to prej izjema kot pravilo. To je presenetljivo tudi zato, ker na prvem radijskem programu vrtijo pesmi oz. imajo prav posebne oddaje, opremljene z glasbo iz bivših jugoslovanskih republik, romsko glasbo, glasbo za latinsko-ameriške plese ipd. Nekatere teh oddaj celo ponavljajo, le za slovensko versko glasbo ni prostora. Ko je PS še ne tako dolgo nazaj končno le sprejel demokratičen sklep, da se na prvem radijskem programu šestkrat letno prenaša katoliško in evangeličansko bogoslužje, je bil tudi ta deležen številnih kritik posameznih svetnikov, češ da je to poseganje v uredniško avtonomijo. Tako mislijo tudi nekateri uredniki in novinarji radija. Sklicujejo se na avtonomijo, hkrati pa v odnosu do vernega poslušalstva ne spoštujejo novinarskih in etičnih meril. Ker me je zanimalo, kolikšen je resnično delež slovenske verske glasbe na prvem radijskem programu, ki je mimogrede tudi najbolj poslušan in slišen, sem to vprašanje postavil odgovornim. Pesmi je bilo le za vzorec, med verske skladbe pa so umestili tudi pesem En starček je živel. Neznanje ali cinizem? Naj bralec presodi sam.

Nasprotniki verskih vsebin na javnem servisu vedno znova vzporejajo, da verske oddaje niso potrebne, saj da obstaja radio Ognjišče. Težko je razumeti, kako je lahko človek s takšnim mišljenjem sploh član PS, saj očitno ne razlikuje med javnim in zasebnim radijem. Javno RTV povrhu vsega plačujemo, verske vsebine pa so na njej okrnjene oz. nezaželene. Po tej analogiji o nepotrebnosti se seveda lahko tudi vprašamo, kaj pa evangeličani, muslimani, pravoslavni? Radio Ognjišče je vendar katoliški radio. Kritikov to ne zanima, tako opevana verska svoboda in druge pravice stopijo v ozadje.

PS oz. svetnika, imenovana s strani verskih skupnosti, sta 26. 6. 2017 vendarle sklicala tematsko konferenco glede verskih vsebin na RTVS (posnetek je dostopen na tej povezavi. Pokazalo se je, da verske vsebine še kako zelo spadajo v radijske in televizijske programe. To je bilo v primerjavi z evropskimi državami več kot očitno, prav tako pa se njihovega pomena zavedajo tudi v EBU (evropska zveza radijskih in televizijskih postaj). Žal je omenjena konferenca ostala bolj kot ne neopažena, sprejet tudi ni bil nikakršen sklep, PS pa se na svoji seji do nje sploh ni opredelil oz. je sploh ni obravnaval. O njej se lahko nekaj prebere zgolj v julijski številki Slovenskega časa (priloga Družine).

Kako RTVS na svojem MMC portalu ali pa v podnaslovih v TV prispevkih naslavlja Boga, z veliko ali malo začetnico, je že drugo vprašanje. Ko so v Dnevniku in v Odmevih poročali o nedavnih požarih na Hrvaškem, je bil prikazan gasilec, ki je obžaloval dogodek požara, ob čemer je vzkliknil: »Bože sačuvaj!« Ob vprašanju, zakaj prav ta stavek v obeh oddajah ni bil preveden, je služba za odnose z javnostmi posredovala odgovor, da »zaradi zakonitosti podnaslovnega prevajanja ni bilo mogoče v tako kratkem času (ena sekunda), kot se je podnapis pojavil na zaslonu, vanj vpisati čisto vsega, saj ga sicer gledalci ne bi utegnili prebrati do konca. V takem primeru prevajalec izbere pomembnejši del sporočila oziroma bistvo informacije. V sekundi je bilo treba gledalcem poleg vzklika ”Bog nam pomagaj!” povedati predvsem, da je gorelo vse. Izkušena prevajalka je presodila, da ima opis dogajanja večjo težo oziroma sporočilno vrednost kot vzklik«. Nehote ob tem v spomin prihaja obisk Billa Clintona v Sloveniji, ko prevajalec ni prevedel njegovega zadnjega samostojnega vzklika: »God bless Slovenia!«

Zaključek

V javnosti se vrstijo pozivi k neplačevanju RTV naročnine (npr. Delova Pisma bralcev, 25. 7. 2017). Javnost upravičeno izraža nezadovoljstvo s stanjem, ki vlada na RTVS. Vse to bi morali biti rdeči alarmi vodstvu, da vendarle nekaj ukrenejo in spremenijo. Da se novinarski in uredniški pravici do neodvisnosti pridruži tudi še kakšna dolžnost. In sprejetje posledic. Ukrepanje. Vendar ne ob iskanju kurjih tatov, pač pa zaradi nedovoljenih bližnjevzhodnih transakcij, če nekoliko karikiram s širšim slovenskim družbenim problemom.

Hipokrizijo in dvojno moralo vodilnih na RTVS in v PS, ki ne zahtevajo odgovornosti vodstva Radia Slovenija zaradi 25-letnih anomalij glede verskih vsebin, na drugi strani pa zaradi enega intervjuja zahtevajo odgovornost direktorice TV, je potrebno uravnotežiti. Če to ne bo mogoče, pa se pojavlja vprašanje, kako bodo živeli in preživeli v teh turbulentnih časih na pluralnem medijskem trgu, če so še zmeraj pripeti na obalah ideološkega enoumja?

18 KOMENTARJI

 1. Slovenska državna televizija je vsekakor nujna, da
  – ohranja in neguje slovensko demokratično ustavno kulturo in s tem slovensko kulturno dediščino, torej slovensko kulturno bit!!!

  RTV program mora biti temu plemenitemu cilju podrejen!

 2. RTV program mora omogočati:

  – da ohranjamo in razvijamo slovensko kulturo in slovensko kulturno bit
  – da negujemo samozavedanje o lepoti slovenske kulture, ki je odsev naravnih lepot Slovenije
  – da krepimo našo kulturno prepoznavnost v svetu !!!

 3. Dolžnost RTV Slovenija je, da nam zagotavlja vrednoten program, ki krepi posamično in skupno slovensko dobro!

  Komercialne TV v tem smislu slovensko dobro pogosto siromašijo.

  • Bolj kot je program napisan na kožo levice , bolj je vrednoten , podobno kot RTV Slo, se obnaša tudi “bodoča” predsednica vlade , ki vse svoje odločitve gradi na krščanskih vrednotah , ko že tako cenite vrednotenje na sloveski način , gospod Svitase !

  • Bolj kot je program napisan na kožo levice , bolj je vrednoten , podobno kot RTV Slo, se obnaša tudi “bodoča” predsednica vlade , ki vse svoje odločitve gradi na krščanskih vrednotah , ko že tako cenite vrednotenje na sloveski način , gospod Svitase !

 4. Kolikor se jaz spomnim, je trenutni zakon o RTV bil ssprejet leta 2005. Bil je celo z minimalno večino potrjen na referendumu. Točno po tem zakonu si zdaj ti, ki jih imenujete “levica” polnijo svet RTV.

  Sicer je na RTV precej drugih problemov, ki se nujno ne tičejo poročanja o politiki (glede na kriminalno nesposobnost pozicije in opozicije bi bilo pravzaprav bolje, da o tem poročajo čimmanj).

 5. Da so naši oblastniki mačehovski do lepot Slovenije in njene izvirne kulture, dokazuje tudi dejstvo, da ne obstoji spletne strani o slovenskem gorskem turizmu oziroma slovenskih gorskih letoviščih, kar je aktualna še posebej zdaj, ko so tako visoke temperature.Spoštovani!

  V današnjih medijih beremo, da je v Sloveniji najbolj v porastu gorski turizem.

  Ko pa želiš pogledati na spletu slovenska gorska letovišča pa ni želenih zadetkov., razen Bleda.

  Zdaj, ko so tako vroči dnevi, si človek toliko bolj želi v gorska letovišča.

  Sprašuje vas, zakaj ni na internetu spletna stran na kateri bi turist lahko našel seznam z osnovnimi podatki o vseh gorskih letoviščih v Sloveniji. Torej na podoben način kot imajo to slovenske toplice in slovenska obala.

  Zakaj ni teh nujnih informacij za turiste in kdaj bodo ti podatki na spletu?

  In kdo je za to odgovoren!?

 6. Slovenija je po Evropski alpski konvenciji alpska država, saj leži pretežno na alpskem svetu, pa nimamo spletne strani, ki bi seznanjala turiste, pohodnike in alpiniste o slovenskih gorskih letoviščih!

  Kdo je za to odgovoren!

  • Svitase! Kot bivši alpinist in gornik naj povem, da je bivša slovenska komunistična oblast ukazala Hidrometeorološkemu zavodu in vsem medijem, da se višino snega in snežne razmere v gorah objavlja samo do prvega maja za preteklo zimo. Vsi pa dobro vemo, da je snega v gorah po prvem maju še zelo veliko in da maja lahko zapade v višinah kar precej snega.
   Nekako tak vzorec še vedno velja za vse ostale zadeve v zvezi z gorami. Ljudje naj se zadržujejo pretežno v nižinah, gore so postranskega pomena.
   Avstrija, Švica, Italija, Francija, Nemčija pa z gorsko infrastrukturo in z gorskimi letovišči in s samimi gorami letno služijo milijarde in milijarde evrčkov.

  • Gospod Svita se , moj odgovor je : NIČ !

   Andrej Briški

   P.s. Naš gorski turizem je osredotočen na dogodke pri Ruski kapelici pod Vršičem ,
   ta ustreza naši vladi , turistično društva v alpskih predelih odrekajo gostoljubje
   tistim , ki bi radi občudovali naš alpski svet ! Na žalost smo zopet pri problemu
   infrastrukturnih rešitev ! VLAK !!!!??? Podirali smo celo železnične proge , ki so vodile
   v bližino slovenskih vršacev ! Nujno rabijo drugi tir in veliko evrčkov , kot je pravilno
   napisal “ortikon”!

 7. RTV je seveda najpomembnejši režimski medij. Režim pa vodijo isti ljudje, ki so vodili prejšnjega, ki je imel, tako kot sedanji, do vere skrajno sovražno stališče, vernike pa za edino in najnevarnejšo opozicijo njihovi večni oblasti.
  Prav je, da se o tem čimvečkrat piše in redke bralce na njihove pravice opozarja, čeprav je žal taka dejavnost bob ob steno dokler nam bo vladal komikontinuitetni režim, ki se vedno bolj zaostruje.

  • Naj dodam tule še to, da je bilo za časa komunističnega režima filmskim snemalcem televizije strogo zabičano, da pri panoramskem kadru kakšne vasi v kader ne sme “zaiti” cerkev.
   Pri snemanjih vaščanov se je strogo pazilo, da ni ljudska govorica “Hvala Bogu” ali “do Božiča…,… po Božiču” šla v eter. Vse take “neprimerne” besede se je izrezalo.

 8. Vendar, kako je mogoče, da RTV vodijo ljudje, ki ne spoštujejo slovenske ustave, ki opozarja, da je Slovenija vrednotna, demokratična država, ki spoštuje človekove pravice, med katerimi je ena glavnih vera.

  Slovenska ustava nam zagotavlja vrednotno državo oziroma slovensko skupnost, zato zahtevamo, da jo oblast dosledno uresničuje!

  • Ker je RTV tako pomembna za režim, da je z njim dobesedno zlizana. Menim da za njegovo razgradnjo ne bo dovolj zmaga opozicije (če bo sploh do tega prišlo), ampak aktiviranje vse civilne družbe, vsaj tistega dela ki to vsakodnevno zaznava.

   • Včeraj sem po dolgem času gledala večerne Odmeve, prvi prispevek, ko je Bobovnik gostil g. Ogrina iz agencije Arso. Koliko vprašanj bi lahko drugače postavil, pa jih ni! Za še ene Odmeve!

   • Amelie , vsakodnevno zaznavanje je zelo kompleksna zadeva , gre namreč zato , da današnja družba nima prav nič , ki bi spominjalo na kultivirano civilno družbo , razlogov za to je mnogo , edina civilizacijska norma obstoječe”civilne družbe”, so “tekovine revolucije”,ki velevajo , da je treba vse ostalo , ki spominja na poštenost , delavnost in skromnost izbrisati ljudem iz glav in to jim na žalost kar dobro uspeva iz cerkvenih praznikov so naredili folklorno prireditev in tradicijo odlične slovenske praznične kulinarike ! Vsakdo ima pač svoj razlog za praznovanje in čaščenje pomembnih dogodkov , ki kakorkoli dobro denejo človeku in njegovi duši , ki zna ceniti vsakdanjik brez sprevržene politične konotacije in čaščenja
    zločina z vsemi atributi !

    Andrej Briški

 9. Enoumje na RTV se odraža pogosto. Med drugim tudi takrat, ko ne poročajo o planinskem shodu na katerem se je zbralo 2500 planince, poročajo pa o shodu istospolnih, kjer se zbralo le nekaj sto ljudi.

Comments are closed.