Na kaj nas Slovence spominja katalonska zgodba?

26

Če se nam dandanes dozdeva, da je zgodba o slovenskem osamosvajanju in snovanju državnosti že zaključena, se morda motimo. Zdi se, da domače izdajalske sile, ki so bile v začetku 90-tih let v kolaboraciji z Beogradom, ostajajo aktivne do današnjih dni.

 

 

Katalonija in katalonski narod v današnjem času stojita pred podobno zgodovinsko odločitvijo kot smo Slovenci leta 1990, ko so se zgodili prelomni dogodki, ki so nas pripravili na samostojno pot leto pozneje. Ob tem gre izpostaviti predvsem plebiscit na katerem so se prebivalci takratne Socialistične republike Slovenije z veliko večino in v trdnem prepričanju, da se odločajo v dobro svojih zanamcev, izrekli za samostojnost.

In morda je prav ta slovenska odločenost v času, ko globalne in lokalne politične razmere temu junaškemu dejanju niso bile najbolj naklonjene, Katalonce nagovorila, da v današnjem času ravnajo enako. Dejstvo je namreč, da je Jugoslavija, navkljub vsej svoji vojaški veličini, izkušenim režimskim politikantom, propagandnemu stroju in podpori velesil, razpadla. Pravzaprav se je kar precej žalostno razkrojila v krvavi državljanski vojni. Zakaj ne bi na podoben način razpadla tudi Španija, kjer se oboroženi spopad vsekakor ne zdi realen razplet tamkajšnjega političnega dogajanja? In navsezadnje bi lahko katalonskemu zgledu nekoč sledili tudi Baski.

Demokracija ali demokratura?

Zdi se, da bi morala biti prav dopustnost referenduma o neodvisnosti eden ključnih pokazateljev, da neka konkretna družba, v tem primeru španska, neguje demokratične ideale. A očitno temu ni tako, saj si oblast v Madridu na vse kriplje prizadeva, da do referenduma sploh ne bi prišlo. Le-tega poskuša preprečiti na mnogotere načine, med drugim z zaplembami volilnega promocijskega materiala, zaplembami volilnih lističev, zapiranjem uradnikov, denarnimi kaznimi, policijskimi racijami ter policijskim pouličnim terorjem, finančnim izčrpavanjem katalonskih deželnih institucij ITD. Ob zaplembah, ki jih izvajajo španske oblasti pa spomin nehote pobegne v preteklost, ko so naše lokalne oblasti podobno ravnale s teritorialno obrambo, in sicer ob zaplenitvi pretežnega dela njenega orožja.

Za razumevanje tovrstnega početja se pojavljata dve razlagi: ali Španija dojema demokracijo nekoliko drugače kot pretežni del zahodnega »demokratičnega sveta«, ali pa ena poslednjih evropskih monarhij kajpak ni povsem demokratična država, saj kaže očitne simptome avtokracije. Moralno korektna EU pa nič, podobno kot ZDA leta 1991 v času slovenskega osamosvajanja. No, EU vsaj odkrito ne izraža nasprotovanja katalonskim političnim prizadevanjem.

Boj za slovensko državnost se bije še naprej

In četudi se nam dandanes dozdeva, da je zgodba o slovenskem osamosvajanju in snovanju državnosti že zaključena, pa se morda motimo. Zdi se namreč, da domače izdajalske sile, ki so v začetku 90-tih let v kolaboraciji z Beogradom želele grobo zatreti tukajšnja prizadevanja za neodvisnost, ostajajo aktivne do današnjih dni. Taktika je kajpak mutirala, saj ta boj odslej poteka prikrito in hinavsko. Zanj je značilno predvsem to, da skuša za vsako ceno očrniti in zbanalizirati slovensko državnost, še zlasti konkretne osebe, ki so k njej največ doprinesle. V tej luči lahko tudi razumemo t. i. »afero o trgovini z orožjem«, pa afero »izbrisani«, pa tudi razkritja namišljenih vojnih zločinov braniteljev naše neodvisnosti, med drugim Toneta Krkoviča.

26 KOMENTARJI

 1. Točno, boj za slovensko državnost ni končan. Tudi dogodki okrog meje nam to dokazujejo. Najprej odločno vztrajanje vzhodnih sosedov, da se razmejitve ne more definirati. Nato pa še dogodki okrog arbitraže in njene sabotaže ki so jo zakrivili “naši” “strokovnjaki”. Sabotaža se nadaljuje z nepopustljivo zahtevo po implementaciji Sloveniji škodljive razsodbe in želje po izgubi teritorija in trajnem sporu in nedefiniranju meja z jugovzhodnimi sosedi. Da o zahtevi po trajni postkomunistični kontinuiteti in naši notranepolitični demokraturi sploh ne govorimo!

 2. In ker ni za pričakovati vojne, naj se odcepijo. Kakšna sveta preproščina. Ali kako slovenska špekulacija. Pa seveda, na desni, kajpak. In mi bi radi državo?! Po načelu “vsakega zajebat”. To je zelo slovensko. Toda država tako ne funkcionira dolgo.

 3. On dan sem obiskal muzej Bele krajine v Metliki.
  Tu so me posebej opozorili na 12. stoletje, ko se je bela krajina odcepila od zagrebške škofije in se priključila ljubljanski škofiji in s tem postala sestavni del dežele Kranjske. Če se to takrat ne bi zgodilo, bi bila danes bela krajina Hrvaška.

  Ta primer nam dokazuje, da smo bili Slovenci v odnosu do Hrvaški v srednjem veku uspešni, v 20. in 21. stoletju, ko smo imeli delno in popolno samostojnost pa neuspešni.

  Spomnimo se tudi Slomška in generala Majstra, ki sta nam ohranila Štajersko in Prekmurje.

  Niti približno nimamo tako uspešnih voditeljev danes na oblasti. Nasprotno, dovoljujejo, da se nam izničuje slovenska kulturna dediščina in slovenska vrednotna kulturna bit.

  V Mariboru nimajo muzeja, ki bi prikazoval slovensko zgodovinsko obdobje 1845 in do 1941. So se pa potrudili, da so letos odprli ruski muzej.

  Znano mi je tudi, da letos ni bilo več regijskih srečanj ljudskih pevcev, kar organizira JSKD- državna institucija.

  Š

 4. Oblast nadomešča slovensko duhovno vrednotno kulturo s športno kulturo in s tem izničuje slovensko kulturno dediščino in kulturno bit.

 5. Denar oblast namenja za drage športne objekte, nima pa posluha za primarno slovensko kulturo, pa čeprav je oblast obljubljala, da bo spodbujala dvig vrednot.

  Zgodilo pa se je nasprotno. Vrednote zaradi ravnanja oblasti propadajo druge za drugo.

  In to kljub vztrajnim opozorilom civilne družbe.

 6. Oblast se ne zaveda, da je slovenski narod najbolj ranljiv pri svojem življenjskem korenu, to je slovenski kulturi.

  Ali do tega prihaja z vidika oblasti hote ali nehote?!

 7. Na eni strani imamo vrednoto svobodne samoodločbe naroda, ki je velika stvar. Na drugi strani (mednarodno)pravno zapisane zadržke, ki varujejo mir in ščitijo obstoječe državne forme in državne meje. Jasno, po svetu in tudi po Evropi bi lahko nastal velik kaos, ogromno gorja in krvi, če bi se vsak narod, etnija, kultura odločila, da brezkompromisno zahteva svojo državo in odcepitev od dosedanje državne forme.

  Katalonski narod je eden najbolj zrelih primerov za formiranje vitalne uspešne lastne države. Za razliko od slovenskega naroda sicer v španski ustavi ni temeljev, da bi na pravni način proti volji Špancev Katalonci prišli do lastne države. To je problem. Še večji problem je morda relativna razdeljenost Katalonije pri vprašanju – neodvisna Katalonija da ali ne. Če so procenti v javnem mnjenu okoli 50%:50%, bi bilo za Katalonce po mojem verjetno na mestu priporočilo, naj raje počakajo.

  • Seveda. Seveda takšno minimalno večino se lahko odcepijo Škoti.
   Za temperamentne Špance je potrebna nad 90%-na. A, če jim jo španska vlada z zadnjimi ukrepi ne ustvari, je ne bodo imeli nikoli.

  • IF: “… Jasno, po svetu in tudi po Evropi bi lahko nastal velik kaos, ogromno gorja in krvi, če bi se vsak narod, etnija, kultura odločila, da brezkompromisno zahteva svojo državo in odcepitev od dosedanje državne forme.”
   ============================

   Nasprotno!
   Želja po samostojnosti ni kriva, če pride do gorja in krvi pač pa je tega kriva sla po obvladovanju in podrejanju drugih.
   Samo svobodni se lahko (ra)združujejo z drugimi. Lep primer je razdružitev Češkoslovaške.

 8. Kar se pa Slovenije tiče, so pa nekoliko robato izraženi strahovi avtorja po mojem na mestu.

  Če iz stopnje prisotnosti nostalgije po Jugoslaviji in po Titovem režimu, iz pretiranega nezadovoljstva z novo državo, iz ignoranstva do demokratičnih vrednot, vrednot zahoda, antiamerikanizma in šibke razvitosti pripadnosti družini EU, iz čudnih preferenc politike in medijev do nekdanje metropole Beograda in do Putinove ekspanzionistične politike, iz ignoriranja splošne zavesti o pomembnosti osamosvojitve in osamosvojitvene vojne, iz nespoštovanja do tistih, ki so to vojno dobili in nesankcioniranja očitnih zločincev med agresorji na Slovenijo ( Popov), izhaja po mojem upravičenost negotovosti ali celo strahu za lastno državo.

  Dokler ne bo jasna večina vesela lastne države in pripadnosti demokraciji in zahodu, dokler bo prisotnost nostalgije za Jugoslavijo in komunizmom tako močna, dotlej tudi mene skrbi za državnost. Ta je po mojem ogrožena predvsem odznotraj, ne odzunaj ( tudi ne s strani sosede Hrvaške, ne glede na mejni spor).

  • Referenduma ni dobila vlada, ampak smo izgubili nasprotniki zakona s pobudniki na čelu.
   Slovenska državnost je ogrožena od znotraj, zaradi pomanjkanja volje zgraditi kvalitetno moderno pravno državo.
   Enako slovenske osamosvojitve ni resno ogrožal Popov ampak tisti, ki so streljali na svoje.

   • Igor MB: “Enako slovenske osamosvojitve ni resno ogrožal Popov ampak tisti, ki so streljali na svoje.”
    ==========================

    Streljanje na helikopter JLA ni bilo streljanje na svoje!!!

   • Če bi tisti, ki so streljali na helikopter vedeli, da je v njem Mrljak in da se dogovarja za prestop iz JLA na slovensko stran, bi bil tudi jaz združen v obsodbi takega zločina. Ker pa so te obtožbe demantirane tudi na sodišču, pa kot problematično vidim prav tvoje ponavljanje istega vedno znova. Grdo je nekomu lažno javno pripisovati zločin.

 9. “Na kaj nas Slovence spominja katalonska zgodba?”
  ==============================

  Nas spominja na Slobodana Miloševića in Srbe, in da se tudi Španci nič ne naučijo iz zgodovine.

 10. Zadeve niso tako enostavne. Že soseda Francija ima npr. polno v zgodovini v imenu veličine in enotnosti francoske nacije potlačenih etničnih skupin in kultur, ki bi potem lahko zahtevale svoje države in razbitje Francije.

  Predvsem pa naša soseda Italija. Boste tedaj podpirali Severno ligo in njene ambicije za samoodločbo in razbitje severa od ostale Italije?

  Ali pa še bližje, kar k nam. Boste podprli samoodločbo Istranov in nastanek neodvisne države Istre ( Slovenija bo potem ostala brez morja), če tako striktno sledite načelu pravice do samoodločbe?

 11. Bi se kar strinjal z IFom. Nešteto je dokazov, da je naša država ogrožena od znotraj in ne od zunaj in da je ne znamo upravljati. Tudi zadnje dogodke z mejo je zapackala in še naprej packa slovenska politika in ne toliko hrvaška, ki samo enotno sledi svojim nacionalnim interesom, tudi kadar je levica na oblasti. Tega pri naši dogmatični levici ni videti.
  Tudi razpadanje večjih držav na manjše etnije je sporno, še zlasti če narod, ki bi si želel osamosvojitve ni enoten ampak razdeljen, kot je v primeru Katalonije ali Škotske, kjer si polovica naroda ne želi samostojnosti. Kaj je v času plebiscita obsedlo ali bolje rečeno razsvetlilo slovensko prebivalstvo, ki je čeprav v večini levičarsko in kontinuitetno razpoloženo pa še v 20% jugopriseljensko, da je enotno glasovalo za odcepitev, je popolnoma nerazumljivo in neponovljivo!? Danes bi se glasovanje izteklo v korist recidiva komunizma in Jugoslavije, kar bodo dokazale prihodnje “parlamentarne” volitve in je že dokazal včerajšnji referendum s popolno podporo forumu 21!
  Mogoče je takrat šlo za Božjo voljo ( Moje misli niso vaše misli in moja pota niso vaša pota, je povedal skozi usta preroka Izaije), podobno kot se nerazumljivo v Evropi dogaja pospešeno razkristjanjevanje in islamizacija ob izdatni podpori papeževega multikulturalizma.

 12. Berem, da španski policisti uporabljajo silo. Sedaj mi je popolnoma jasno, da Katalonci potrebujejo samostojnost.

Comments are closed.