Kaj imata skupnega Cerar in Fico?

7
Dr. Miro Cerar je 14. marca 2018 odstopil z mesta predsednika Vlade RS. Arhiv: Časnik
Dr. Miro Cerar je 14. marca 2018 odstopil z mesta predsednika Vlade RS. Arhiv: Časnik

Naključje je hotelo, da se na isti dan očitno poslavljata Cerar in Fico, premierja dveh zelo podobnih držav, Slovenije in Slovaške. Seveda si možakarja v resnici še malo nista podobna. Slovaški Robert Fico je politični veteran in od leta 2006 najmočnejši mož na Slovaškem. Miro Cerar je sicer bil predsednik vlade skoraj štiri leta, vendar bi težko rekli, da vlada nosi njegov pečat. Še pametnih koalicijskih partnerjev si ni mogel ali smel sam izbrati. In to kljub temu, da je razpolagal z rekordnim številom poslancev. Posledica je, da je bil, preden je postal politik in že praktično naslednji dan tudi premier, za marsikoga skoraj moralna avtoriteta, odhaja pa kot tragikomična figura.

Podobni zagati 

A čeprav sta med politično težo Fica in Cerarja svetovi, sproža njun odhod podobne dileme. Robert Fico očitno odstopa, da bi preko svojega dosedanjega namestnika Petra Pellegrinija še naprej vodil Slovaško. Za koalicijske partnerje bo leteča menjava dobrodošel alibi, da ostanejo v vladnih foteljih. Miro Cerar odstopa, ker mu kaj drugega ne preostane, in zelo verjetno je to labodji spev njegove bliskovite politične kariere. Zaradi tega se nam sicer ne smili nujno, saj je dobro vedel, v kakšno igro se spušča, vanjo pa je šel voljno.  Vendar njegov odhod še zdaleč ne pomeni prave spremembe oblasti. Do nje bo tako kot na Slovaškem lahko prišlo samo, če volitve dobi zaresna politična alternativa. In tudi recept za kaj takega je v obeh okoljih enak. Samo če bo desnosredinska opozicija vsaj začasno strnila vrste, je sploh možno razmišljati o uspehu. Sicer bo pod Tatrami veljalo po Ficu Fico, pod Alpami pa po stari vsebini v novi embalaži stara vsebina v novi embalaži.

7 KOMENTARJI

 1. Kaj reči o ustavnem pravniku, ki je serijsko kršil ustavo in zakone? Marioneta, ki je bila za oblast pripravljena storiti vse in bo verjetno še naprej delala škodo. Klub temu, da osebnostno ni primeren za poučevanje pravosodne tematike, bo to počel.

  Tisti, ki so ga pripeljali na oblast, so mu odtegnili podporo. Iz njega so potegnili, kar se je dalo. Sedaj je na programu ustvarjanje nove marionete, ki bo delala za “našo stvar”, stara je neuporabna in zavržena, kot mnogi pred njo. Nenehno se ponavlja isti vzorec. Najbolj vplivni mediji poskrbijo, da mnogi tega ne opazijo. Nekateri pa prav to hočejo.

  Vili Kovačič je pokazal, da je lahko tudi drugače. Ali smo tega zmožni?

 2. Čeprav zapuščina M.Cerarja, kar se gospodarske rasti tiče, niti ni tako slaba, pa je v vladovini bilo v odločanju zaznati tisti del ideološke pripadnosti (-verjetno po genskem zapisu Zdenke Cerar, oziroma”jabolko ne pade daleč od drevesa”), ki je bil viden v povečanju raznih shodov, gibanj, čaščenju simbolov, paravojaških formacij, ter vidnemu odkrivanju krink z “novih obrazov”! Kar pa je najbolj zaznamovalo, ta mandat pa so nagibi v skrajno levo opcijo, zanikanje osamosvojitve imeti lastno državo, ter se predajati težnjam srbo-ruskega vpliva in zanikanja lastne identitete državnosti ! Poleg vsega smo v tem mandatu doživeli niz nedemokratičnih oblik, od družinskega zakonika do prosvete, ki zanika tisti del privat šolanja ” Škofovih zavodov”, katerim pripadajo dotacije, tako kot v javnem šolstvu .Še in še bi lahko naštevali napake ministrskega sveta od migrantske “invazije”, do “slečene” vojske, da ne omenjamo posredovanja organov pregona pri bančni kriminaliteti in sodnih odločitvah nekopetentnih sodnikov do prava, celo zanikanju ustavne ureditve !?

 3. Oba bi morala imeti več poštenja, pa ne bi bili privilegirani , dvojna merila in odsotnost demokratičnih načel.

 4. Apartčikovsko sistemsko zmene, ki je postal vladar, ko mu je udbokučanistična golobičasta kadrovska falanga namenila njegov zvezdni trenutek na račun “peska v kolesju kriminalkomunizma”, Janeza Janše,je za delodajalsko kriminalsoldatesko odlično opravil svojo igrico, vmes mimogrede zamenjal, celo, svojo babo in se navidezno zmagoslavno in užaljeno, pompozno, poslovil točno natančno v trenutku, ko je kučanski falangi zazvonilo sprogramirano dejanje!
  Maketa drugega tira gre v muzej novejše revolucije kot eden luzerskih artefatov udbokučanizma.
  Namesto bele, jo bo oligarh Janković dal pofarbati mavrično v sklopu LGBT fukaških dosežkov in bo shranjena na dislociaranem oddelku muzeja na lublanskem gradu!
  Tej maketi se bo pridružila še rdeče pofarbana maketa Istre s Savudrijsko valo in Jorasovo bajto ter
  , absolutno z Trstom, Gorico, Rezijo, kanalsko dolino, Trbižem in z vsk Austro-Kogoško z klagenfurtom in z Fillachom ter Grossglocknerjem in z ledenikom Pasterzo !
  Vse na račun slovenskega boljšoj komunizma!

 5. Ampak tale nova oblika portala je živi obup. Črke ogromne, nič v razmerju, karkoli klikneš se ti rine neki seznam na desni strani, ne najdem več sploh niti linkov na tistih zadnjih komaj 5 komentarjev. Priznam, ne ljubi se mi prebijati skozi, to je pa res.

 6. Levica je odstop Cerarja zrežirala v trenutku, ko stavka javnih delavcev še ni rešena.

  Levica je ugotovila, da je to za njo ugodna okoliščina, saj meni, da bo tako še več volivcev volilo za njo, ker bodo volivci sklepali, da bo levica do njih bolj radodarna.

Comments are closed.