Na dnevnem redu vprašanje Ljubljanske banke

0

Od ponedeljka do srede se bodo v Bruslju mudili parlamentarci iz držav članic EU, ki bodo s poslanci Evropskega parlamenta razpravljali o evropskem semestru. Gre za evropski nadzor nad proračuni držav unije in usklajevanje njihovih gospodarskih politik.

Po najavi, da do sestanka ne bo prišlo zaradi slovenske politične krize, sta oba ministra za zunanje zadeve Hrvaške in Slovenije potrdila, da se bosta v sredo sestala v Bruslju. Pusićeva je izjavila, da sta obe državi sedaj blizu rešitve okrog Ljubljanske banke. Minister Erjavec je izjavil, da obstaja možnost da se to vprašanje reši in da slovenski parlament na svoji seji 8. februarja ratificira hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo. Tudi Evropska komisija je prejšnji teden pozvala Slovenijo in Hrvaško, da hitro najdeta vzajemno sprejemljivo rešitev glede vprašanja Ljubljanske banke, da bi hrvaška pristopna pogodba lahko bila ratificirana v roku.

V sredo bo v Evropskem parlamentu potekal seminar za novinarje na temo evropske azilne politike, ki se ga bodo udeležili tudi nekateri poslanci in predstavniki organizacij, ki se ukvarjajo z azilnimi vprašanji. Paket azilne zakonodaje naj bi bil v EP sprejet v naslednjih nekaj tednih.

Evropska komisija bo v sredo objavila posebno poročilo glede vladavine prava v Romuniji. Romunija je namreč skupaj z Bolgarijo od vstopa v EU pod posebnim nadzorom, t.i. Mehanizmom za verifikacijo in sodelovanje, v okviru katerega se spremlja napredek teh dveh držav na področju pravosodja, boja proti korupciji in organiziranem kriminalu.

Predsednik Somalije Mohamud bo v četrtek razpravljal s člani parlamentarnega odbora za zunanje zadeve o položaju v vzhodni Afriki, ko se bo srečal tudi s predsednikom EP Martinom Schulzem.

Predsednik Schulz se bo ta teden srečal tudi z litvanskim premierjem Algirdasom Butkevičiusem, njegovim madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom in severnoirskim ministrskim predsednikom Petrom Robinsonom.

Viri: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & europarl.europa.eu & eubusiness.com

Foto: aktual.hr