Na današnji dan se je rodila Angela Vode

15
Angela Vode, foto: Slovenski filmski center.
Angela Vode, foto: Slovenski filmski center.

Na današnji dan leta 1892 se je v Ljubljani rodila Angela Vode, intelektualka, borka za narodne pravice, defektologinja, feministka, esejistka, prevajalka, soustanoviteljica OF in ena prvih komunistk v Sloveniji.

Njena življenjska pot je primer usode intelektualke, ki je mislila s svojo glavo. Že leta 1939 so jo slovenski komunisti vrgli iz Partije, ker je bila proti sporazumu med Hitlerjem in Stalinom, torej med nacizmom in komunizmom. Angela Vode je temu paktu odločno nasprotovala. Na njeno vprašanje tedanjim vodilnim komunistom, v čem se je nacizem toliko spremenil, da ga more komunist zagovarjati, je dobila odgovor Vide Tomšič: “Za nas velja samo eno: s Hitlerjem se je povezal Stalin in on ve, kaj dela.”

Med drugo svetovno vojno so jo zaprli Italijani in Nemci, slednji so jo poslali v taborišče Ravensbrück. Leta 1947 jo je aretirala UDBA, na montiranem procesu so jo obtožili, da je zahodna agentka in razredna sovražnica ter jo obsodili na dvajset let zapora. Izpustili so jo po šestih letih, vendar so ji do leta 1958 odvzeli državljanjske pravice. Hkrati jo je do smrti nadzirala tajna politična policija (UDBA, pozneje SDV), oblast ji je tudi izdala trajno prepoved opravljanja službe, tako da so Angelo Vode do smrti preživljali sorodniki, predvsem sestra Ivanka.

Angela Vode je umrla 5. maja 1985 v Ljubljani. V 70-ih je skrivaj napisala svojo avtobiografijo. Besedilo je skrila in dovolila, naj se knjiga izda po njeni smrti. Knjigo je uredila Alenka Puhar in leta 2004 jo je izdala založba Nova revija. Njeni zapisi so pretresljivi. Opisuje namreč, na kakšne načine so jo nekdanji tovariši degradirali, zapirali ter ji jemali človeško in profesionalno dostojanstvo. Knjiga je kronika slovenskega komunizma in njegove grozljive nehumanosti do drugačnih.

Leta 2008 je Televizija Slovenija po knjigi posnela televizijski film “Skriti spomin Angele Vode”.

Vir: FB Renata Podbersiča.

15 KOMENTARJI

 1. Ne vem več, če je prav reči “do drugačnih”. Komunisti so kot pajdaši. Kdor jim ne prikimava je sovražnik. Pa čeprav bi bil celo istih misli, glede idej. Koliko so svojih, “istih”, pospravili?! Malo morje.
  Tudi Angela je bila “očarana” nad idejami enakopravnosti, dokler ni videla kako to izgleda zares.
  Uničili so jo popolnoma. Tako kot še mnogo drugih. Če bi jim bila nevarnejša bi jo ubili v kakšnem gozdu.

  Neko pesem sem slišal, če jo ne poje kar Severina, z refrenom:
  Sve je isto, samo njega nema.
  Rabiš kar nekaj časa da prideš do tega, da je mišljen Tito…

  • Sej so jo najprej komunisti izdali Gestapu. To je bil elegentni način, da so “očitsili ” svoje vrste in se znebili konkurence ali nadležnih oz. bolj vročekrvnih in ideološko zasanjanih.

   Ali Renato kaj več ve o tej izdaji?
   Tudi Tomšiča, Voranca in Godca so komunisti izdali sami Gestapu. Ne tako, da bi kdo kaj med mučenjem spregovoril: namenoma preko svojih stalnih povezav.

 2. Ena redkih , zelo redkih komunistov, ki se je spremenila.

  Komunisti so psihopati. Še njihovi otroci se ne izvlečejo iz tega.

  • Kako pa naj se izvlečejo. Če otroka lažeš od malega, kaj naj bo iz njega?
   Ne vem a so psihopati ali morda sociopati, ali kaj že, kače gotovo.

 3. Ana Vode, je sinonim totalitarnega onemogočanja enakopravnega življenja človeku, ki ima kritičen odnos do napak oblasti.

  V kakšni meri je to prisotno še danes?

 4. Če se zameriš komunistom, če izstopiš iz partije, tako kot Vodetova, če se kot član OZNE, UDBE obrneš proti njima (Zavadlav), te do konca življenja maltretirajo in nadzorujejo (Kocbek).
  Če nisi “njihov” , ti odrekajo mesto generalnega RTV (Ž. Petan). Dvakrat ali trikrat so ga zamenjali z Morijem. Če si njihov, si lahko tudi mega kriminalec pa ti nočejo nič, te pustijo pri miru (janković).

  • Kar prav je, da se Časnik ukvarja tudi s tem. Komunisti vedno predstavijo lepo fasado, ki je le videz. Stvarnost, ki se dogaja za fasado, je največkrat njeno nasprotje.

   Vodebova je verjela v ideale, ki so ji jih predstavili. Ko je spoznala, da je komunistična stvarnost nekaj drugega, se je čutila ogoljufano in se je temu uprla.

   Primer Vedebove nazorno kaže komunistični značaj. Pripravljeni so sodelovati s hudičem ( ki je njim enak), so pripravljeni na vsako prevaro, če si lahko prigrabijo oblast in dobrine, ki so jih drugi ustvarili. Mnogi tega še sedaj ne dojamejo. Zato je koristno, da se to čim večkrat prikaže. Morda bo le še kdo spregledal.

 5. Ni jasno, kakšno ideologijo ji je med odraščanjem nudila družina. Z življenjepisa v Družini pa je razvidno, da je pozneje uporabila lastno glavo in vest. A naj tako poučna zgodba gre v pozabo?

Comments are closed.