N. Mihajlović, Finance: Um alpskega zastonjkarja

11

Zvečer grem še predzadnjič na svoj redni petkov nogomet v vaško telovadnico. Dve uri trajajoče podenje za žogo s precej mlajšimi soigralci in tekmeci je izvrsten ventil, skozi katerega uidejo čez teden nakopičene skrbi in negativna energija. Pa še zelo ugodna rekreacija je to, komaj 30 evrov za pol šolskega leta na vsakega udeleženca.

No, toliko bi nas stalo pol leta rekreacije, če bi vsi udeleženci športnemu društvu tudi plačali dogovorjeni znesek za sicer izjemno ugodno najemnino telovadnice. Ker so igrali in niso plačali, se je vsem nam, ki smo plačali, poceni rekreacija podražila, skrajšala in zdaj tudi izginila. Športno društvo, ki obstaja zlasti zato, da v tej telovadnici zbere rekreacije željne ljudi in njihov denar za najemnino posreduje šoli, je izgubilo svoj smisel in bo ugasnilo.

Med neplačniki, ki so mene in druge plačnike prikrajšali za priljubljeno rekreacijo, ni brezposelnih. Neplačniki so delavci, poštarji, študentje in obrtniki. Skratka, zelo raznolika populacija, ki nekaj denarja ima in jo druži ljubezen do športa. Žal pa jo druži še nekaj, dobra stara slovenska ljubezen do brezplačnih dobrin.

Če komu še ni jasno, kako deluje um slovenskega socialista in zakaj zamisel o demokratičnem socializmu pri nas vedno pade na plodna tla, naj se z neznanci dogovori za redno rekreacijo. Najemnina za telovadnico naj bo nizka, udeležencev pa naj bo čim več, da bo cena na vsakega še toliko nižja.

Tako nihče od zastonjkarjev ne bo imel občutka, da je koga prikrajšal za veliko denarja. Zastonjkar bo imel pol leta brezplačno rekreacijo, ki pa v resnici ni brezplačna. Plačamo jo tepci, ki ne verjamemo v zastonj kosila.

Več lahko preberete v Financah.


11 KOMENTARJI

   • kraja je vrednostni pojem in kot tak relativen.

    sicer si se pa napačno izrazil. to, kar si zapisal dejansko pomeni, da komunisti “znajti se” obsojajo kot krajo. 🙂 moral bi zapisati, da to, kar za komuniste pomeni “znajti se”, potemni za nasprotnike komunizma krajo. 🙂

    ampak kot že rečeno, gre za relativen pojem, ker tudi komunisti kapitalizem definirajo za krajo. 🙂

    • Ker si ugotovil, da ne boš prepričljiv, če boš branil komunizem, boš poskušal krajo relativizirati.

     Komunajzerji sicer lažno predstavljate kapitalizem kot krajo. V resnici je kraja komunizem.

     • zakaj bi pa moral branit komunizem? a zato, ker si ti to domišljaš? 🙂

      bolj gre pri tebi zato, da v pomanjkanju argumentov skušaš drugim podtikati to, da so komunisti. 🙂 kot ta bi to imelo kak smisel. 🙂

      pojem kraje je moralni pojem in kot tak je seveda enako relativen kot so vsi ostali moralni pojmi. 🙂 glede tega ni razlik.

      ja, saj pravim, krajo pač vsak definira po svoje. komunisti tako, kapitalisti drugače… in oboji imajo po svoje prav.

     • Ni ti ga treba, braniš ga pa.

      V nasprotnem primeru bi priznal, da ne moreš enačiti kapitalizma in komunizma, ampak je kapitalizem dobra stvar, komunizem pa slaba.

      Ti pa kar naprej ponavljaš lajno o pomanjkanju argumentov – to, česar je pri tebi največ.

      Kraja ni relativna, razen zate, ki hočeš na ta način promovirati sebi všečne ideologije.

      Kraja je definirana le na en način. Če brez privoljenja drugega nekomu nekaj vzameš – oziroma si prisvojiš.

 1. @alojz,

  ja, kraja je to, da nekomu vzameš nekaj, kar mu pripada. 🙂 in komunisti so mnenja, da delavcem pripada več, kot jim dajejo kapitalisti, kar pomeni, da kapitalisti delavcem kreadejo. 🙂

 2. Spet po komunajzersko spreminjaš definicijo kraje, zato, da bi opravičil zločinski komunizem.

  Kraja je to, da vzameš nekaj, kar je lastnina drugega. Lastnina ni isto, kot je to, kar misliš, da ti pripada.

  Tipično komunajzersko je pa, da vnašate zmedo v izrazoslovje.

   • S tvojimi besednimi igricami ne boš nikamor prišel.

    Dovolj jasno sem napisal, da nobenega ne moreš nategniti in to te boli.

Comments are closed.