N. Glücks, Reporter: Profesorska smetana

2

V dominantnih medijih so bili predstavljani kot etični, moralni, ugledni in neomadeževani. Profesorji namreč. Na čelu z nekdanjim profesorjem s Pravne fakultete v Ljubljani dr. Mirom Cerarjem, čudežnim dobrim dečkom, ki je bil v letih od 2000 do 2014 trinajstkrat izbran v skupino desetih najvplivnejših slovenskih pravnikov, od leta 2011 do 2014 pa je bil štirikrat zapored izbran za najuglednejšega pravnika. Dolga leta se je kot vrhunska ekonomska strokovnjakinja v oddajah na slovenskih televizijah pojavljala dr. Maja Makovec Brenčič. Bila je prodekanka za razvoj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, predsednica Sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, prorektorica za prenos znanja in internacionalizacije na Univerzi v Ljubljani. Njenih funkcij je bilo preveč za naštevanje.

Tudi dr. Dušan Mramor velja za oh in sploh ekonomista, konec koncev ga je londonska revija Banker nedavno razglasila za evropskega finančnega ministra leta 2016. Poleg tega je veljal za politično in etično neoporečnega. Sedanja dekanja ekonomske fakultete Metka Tekavčič, nekdanja predsednica ljubljanskega mestnega odbora SD, je imela usta polna vrednot dela, solidarnosti, človeškega dostojanstva, opozarjala je, da smo z zlaganimi vrednotami ustvarili velike socialne razlike.

Skratka, ti in več drugih ljudi iz akademske srenje, favoriti tranzicijske levice, so veljali za smetano na torti ugleda Univerze v Ljubljani. Ugled vseh je v minulih tednih in mesecih strmoglavil.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. Ko demokracija ne deluje, saj proporcionalni volilni sistem pa omogoča osebno neodgovornost in razcvet negativne selekcije kadrov, so lahko celo obsojenci kandidati za Slovenca Leta!?
  Vsako kaznivo dejanje je nemoralno! Obsojeni Bine Kordež se vede le dostojno, analitično in preudarno preračunljivo. A njegovo končno težko priznano kaznivo dejanje le ne kaže, da Kordež predstavlja moralnega človeka, kot to pravi državni tožilec Jože Kozina in to zapiše in objavi novinar Ali Žerdin!
  Bodo potem obsojeni kaznivih dejanj, ki so jih v pogajanjih s tožilci le priznali krivdo in se »lepo in skesano« vedli, od sedaj naprej postali kandidati še za slovensko osebnost leta?

  Ne rektor dr. Jože Mencinger, ampak predsednik države Milna Kučan je imel prav!

  Dr. Mencinger, pravnik in ekonomist, je v letih 1996/98 podal še vedno ne preklicano, usodno in pogubno izjavo: «Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.”

  Predsednik države Milan Kučan, pravnik, pa je televizijskem pogovoru na nacionalni TV, torek 15. januarja 2002, med drugim izjavil, da je nameravani menedžerski odkup v podjetju BTC-Ljubljana neetičen, saj pomeni »siromašenje« podjetja.

  »Saj ni potrebe, da bi kredite vračali«, je Bine Kordež, nesojeni glavni lastnik Merkurja, samozavestno dejal še oktobra 2007. Nihče od poklicanih in pristojnih, njemu in podobnim, tedaj ni niti javno oporekal. Pravna država tedaj torej ni ukrepala.

  Enako ne politika, ne desna, ne leva, ki jo je usmerjal interes Foruma 21.

  Tedanja desna politika ni dojela oškodovanja gospodarstva.

  Vse politike, leve in desne, dotlej niso sprejele ali ne dojele ključnih EU direktiv! Načrtno ali iz neznanja?

  Šele l. 2008 je Janševa vlada, pod pritiskom javnosti, le spremenila zakon o prevzemih, da onemogoči izčrpavanje ciljne gospodarske družbe. Vse do tedaj država ni sledila evropski direktivi o varovanju delničarjev in upnikov. Kar je zame še vedno nezaslišano!

  Večina držav EU prevzemniku zakonsko prepoveduje finančno pomoč družbe, ki se prevzema. Prepovedano je, da ta zastavi vrednostne papirje, delnice, ciljne družbe za pridobitev denarja ali posojila (kredita) s strani finančnih institucij (bank). EU torej prepoveduje prevzemniku izčrpavanje in oškodovanje gospodarske družbe. Žal je to pri nas še vedno, strogo zaupna in »tabu tema«.

  Kdo vse je tu zatajil?

  Kdo je povzročil oškodovanja, propadanje in ne razvoj gospodarstva, slabe kredite in bančno luknjo?

  A se to res še ne vidi, ni sankcij, niti na volitvah?

  Dokler je v družbi »oškodovanje pri gospodarjenju« za nagrade izbrancem sprejemljivo, državljanom preostane le še pošteno ustvarjalno delo za »vsako ceno«!

  Narod si piše sodbo sam!

  Slaba perspektiva!

  • «Nenormalno stanje vodi Slovenijo v prepad«!
   »Naša največja težava je, da v tem nenormalnem stanju v Slovenski demokratski stranki ne vemo, kdo bo naš glavni tekmec za relativno večino na naslednjih volitvah. Vemo, da te stranke, ki so zdaj v vladni koaliciji, to ne bodo.
   Vemo tudi, da stranke, ki so zdaj z nami v opoziciji, tudi ne bodo. Se pravi, bo neka fantomska stranka, ki je danes še ni.
   In zato je to popolnoma nenormalno stanje, ki bo Slovenijo pripeljala v prepad.
   Če se to ne bo presekalo, bodisi s spremembo volilnega sistema bodisi z neko krizo, ki si je sicer nihče ne želi, ampak očitno je samo to lahko pot do sprememb.«
   Tako pravi Janez Janša v nedavnem intervjuju na nacionalni TV!
   Prava diagnoza? Zagotovo! Kaj se nam obeta?
   Nobena stranka ne zahteva spremembo volilnega sistema in ne dela, da se naredi vsaj en korak proč od neustavnega čistega proporcionalnega sistema!
   Še predsednik države je obupal, čeprav je močno podpiral spremembe volilnega sistema, saj je ugotovil: »Politika je v ledeni dobi!«
   Pat pozicija o spremembi volilnega sistema očitno vsem ustreza, a to ni pot za spremembe!
   Brez spremembe volilnega sistema nam torej za »streznitev in spremembe« ostane samo le »prepad«?
   Ali je to res edina pot za spremembo volilnega sistema, da se potem lahko »zgodijo« še prave družbene spremembe in politika za razvoj, ne pa za zastoj?
   Kdo bo odgovoren? Volivci ali politični voditelji, to je oblast?

Comments are closed.