N. Glück, Reporter: Veleposlanik pri Natu Benedejčič pozvan v Ljubljano

4

Pri tedniku Reporter smo dobili presenetljivo informacijo, da naj bi Andrej Benedejčič, vodja predstavništva RS na sedežu Nata v Bruslju, vohunil za Ruse. Ker gre za sum, ki bi odjeknil kot bomba med državami zaveznicami v Natu, smo na ministrstvo za zunanje zadeve, pod katerega sodi Benedejčič, vprašali ali so ga že odpoklicali z mesta veleposlanika pri Natu in kakšni bodo nadaljnji ukrepi.

Sporočili so, da na ministrstvu ne razpolagajo z nobenimi uradnimi informacijami glede postopkov, ki jih navajamo. »Navedbe smo nemudoma začeli z vso resnostjo preverjati, veleposlanika pa smo v tem kontekstu poklicali na takojšnje konzultacije v Ljubljano«, so še zapisali in s tem dali vedeti, da je zadeva še kako resna. Veleposlanika pač ne pokličeš v domovino na konzultacije zgolj zaradi nekakšnih govoric. Če gre za vojaško zavezništvo, posebej v času, ko so odnosi med Natom in Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino zelo zaostreni, spominjajo že na čase hladne vojne, so stvari še posebej občutljive.

Po besedah naših virov je preiskavo varnostnih organov Nata sprožila Poljska in zagnala vik in krik, kar ni nenavadno, glede na to, da je bila ta država velik del prejšnjega stoletja okupirana ali pod nadzorom Rusov.

Benedejčič sicer velja za rusofila, znan je kot privrženec nekdanjega predsednika Danila Türka, za katerega se tudi ve, da je sovjetsko orientiran. Položaj veleposlanika pri zvezi Nato je nastopil septembra 2011, imenoval ga je tedanji predsednik Türk. Na ta položaj je prišel z mesta generalnega direktorja za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu, pred tem pa je bil veleposlanik v Rusiji.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

  1. Problem ni le veleposlanik, ampak tudi njegov šef, to je slovenski zunanji minister, ki je Evropi večkrat pokazal, da deluje v nasprotju z evropskimi cilji in v skladu z ruskimi.

  2. Ali ni najhuje za družino, ki si prizadeva za plemenite cilje, da en družinski član potegne s tistim od zunaj, ki se prizadevajo razbiti enotnost družine pri uresničitvi svojih ciljev?

  3. Kot se je že izkazalo, je to še ena od lažnivih in umazanih janševskih spletk, ki zaradi sprevrženih notranjepolitičnih ciljev spodkopavajo nacionalne interese Slovenije v Evropi in svetu. Upam, da bodo šli tokrat na MZZ do konca in bodo našli naročnika in izvajalce te svinjarije. Niti najmanjšega dvoma nimam o tem, kakšna je njihova strankarsko-ideološka usmerjenost …

    • Tako se razmišlja! Janez je na neznanem mesto ob neznanem času naredil nekaj neznanega in zato je kriv! V zapor z njim!

Comments are closed.