Mussomeli: Slovenija se mora odpreti za tuje investitorje

3

Avtorica: Anja Petrovčič. Vir: Finance. Tuje investicije v Slovenijo preprečujejo slovenska mentaliteta, pretirana birokratizacija in administrativne ovire, sta izpostavila ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli in nizozemski veleposlanik Jos Douma.

Na gospodarskem večeru v organizaciji Gospodarskega kluba NSi sta na temo tujih investicij spregovorila Joseph A. Mussomeli in nizozemski veleposlanik Jos Douma.

Mussomeli je ob tem poudaril, da sta glavni dve težavi glede tujih investicij v Sloveniji slovenska mentaliteta in pretirana birokratizacija. Slovenci se po njegovem mnenju zaradi zgodovinskega ozadja in majhnosti države bojijo prihoda tujcev. Zato se morejo odpreti in doumeti, da tuje investicije ne predstavljajo uničenja države, temveč opcijo, ki je nujna za preživetje.

“Propodjetniško usmerjeni voditelji niso dovolj”

Druga težava, zakaj se več ameriških podjetij ne odloča za investicije v Slovenijo pa sta birokratizacija in administrativne ovire. Kakor je poudaril Mussomeli, sta tako nekdanji predsednik vlade Borut Pahor kot tudi aktualni premier Janez Janša propodjetniško usmerjena, vendar to ni dovolj, če birokracija povezovanju s tujino nasprotuje. Tuji investitorji morajo tako dobiti jasen signal, da si država želi tujih investicij in je hkrati usmerjena v zmanjšanje birokratizacije.

Douma: V Sloveniji hočejo vsi biti vključeni v vse

Nizozemski veleposlanik Jos Douma pa je k temu dodal, da je problem Slovenije tudi v njeni administraciji, saj hočejo vsi biti vključeni v vse. Slovenija bi se tako morala pričeti zavedati, da za uspešno administracijo potrebuje zgolj ustanove in funkcionarje, ki jih res potrebuje.

“Slovenci se krize zavedajo bolj od Američanov”

Vendar vse le ni tako črno, je izpostavil ameriški veleposlanik. Poudarja, da je aktualna vlada z vpeljanimi ukrepi in uspešnimi pogajanji dokazala, da se premika v pravo smer. Vzpodbudno je tudi, da se Slovenci bolj od Američanov zavedajo, da so v državi potrebne spremembe. Mussomeli je izrazil presenečenje, kako so se Slovenci spremenili od dneva, ko je pred 18. meseci zasedel veleposlaniški sedež v Ljubljani. Kot pravi se danes zavedajo krize in odrekanj, ki jih rešitev te zahteva. Prav zato je prepričan, da Slovenijo čaka svetla prihodnost.

Foto: Finance

3 KOMENTARJI

  1. Ja, seveda, Mussomeli si želi in dela na tem, da bi se poceni razprodali ameriškim multinacionalkam. Malo morgen, mr. Mussomeli!

Comments are closed.