Muha enodnevnica?

12

Po volilnem večeru sem pravzaprav pričakoval, da se bomo v teh dneh spraševali o politični prihodnosti Janeza Janše. Naneslo pa je tako, da se – tudi ob nenavadnem predlogu koprskega župana – sprašujemo o tem, kam utegne pot zanesti Zorana Jankovića. Je na nacionalnem političnem prizorišču plesal le eno jesen ali se bo na njem trajneje obdržal?

Velika figura

Jasno je seveda, da je bila njegova izstrelitev v orbito skrajni zasilni izhod. Glede tega si oči niso kaj preveč zatiskali niti njegovi podporniki. Igra na njegovo karto je bila tvegana, kakor je povolilno dogajanje zelo jasno pokazalo. A za osrednji cilj, preprečiti vrnitev na oblast Janši, se ljudje niti zasilnih izhodov niso ustrašili. Jankoviću pa se kljub znatnemu in nepričakovanemu uspehu ni posrečilo in 28. januarja 2012 je bil za mandatarja izvoljen prav Janša. Da eni v zvezi s tem govorijo o čudežu in skoraj previdnostnem dogodku, drugi pa o prevari in kraji, pove o tej državi dovolj.

In prav zaradi tega škisu iz rokava verjetno ne bo odbila zadnja ura, čeprav ga je pagat prelisičil. Predvolilni boj in relativna volilna zmaga sta namreč spremenila Jankovića v razmeroma veliko figuro na levi, primerljivo le s Kučanom in Drnovškom. Najbrž je pretirana ocena, kakršno je zapisal Berliner Zeitung takoj po volitvah, da odraža slovenski nacionalni značaj bolje od dogmatskega asketa Janše, toda z vsem kar je, se je spremenil v nekak živi simbol za tiste Slovence, ki prisegajo na povojno politično mitologijo in ki jih je očitno več, kakor bi kdo mislil. Celo nespretnost in številne neizsiljene napake predsedniku Pozitivne Slovenije med veliko bazo zvestih privržencev ne morejo kaj prida škodovati. Pri njih bo slejkoprej prevladala ocena, da so stari mački iz obrabljenih strank pač pretentali “novega, svežega” ljudskega junaka. In tudi sponzorji se mu zaradi sicer neunovčene relativne zmage ne bodo mogli zlahka odreči. Celo večkrat izražena domneva, da je Jankovića na sceno spravil in ga lahko na njej obdrži samo bavbav mnogih Slovencev Janša, po mojem mnenju ni točna. Kajti strahu pred Janšo in janšami se bodo zagovorniki povojne politične mitologije otresli šele tedaj, ko bo tudi voditelj “desnice”, kdor koli že to bo, poromal na Dražgoše in tam ploskal predsedniku borčevske organizacije ob bombastičnem ponavljanju oguljenih fraz. Kar se (kot navsezadnje upam) ne bo zgodilo zelo kmalu.

Vse polno jankovićev

Svoje jankoviće imajo navsezadnje številne evropske države. Doslej so bile največkrat omenjane vzporednice s Silviom Berlusconijem. Tudi zanj se je po zelo kratkem prvem mandatu v sedlu zdelo, da je bolj ali manj muha enodnevnica. Pa je zvesto klientelo ohranjal skoraj dvajset let in se na premierski položaj zavihtel še dvakrat. Še bližji nekdanjemu šefu Mercatorja je izmuzljivi estonski politik Edgar Savisaar, vodja Stranke centra. Vsvoji dolgi, več kot dvajset let trajajoči politični karieri je sicer nekajkrat obrnil ploščo. Vendar je Jankoviću podoben po tem, da ima za jedro svoje moči glavno estonsko mesto Talin, katerega župan je večkrat bil in trenutno je. Hkrati je našel dobro tržno nišo v znatni ruski manjšini v Estoniji, ki je posebej prisotna v prestolnici, zaradi česar se je posebej v zadnjih letih odlikoval kot zagovornik sovjetske in socialistične ikonografije, s čimer je – kajpak – osvojil srca navedene manjšine. Še ena vzporednica s šefom Pozitivne Slovenije bi utegnila biti, da je osvojil relativno večino na volitvah 1999 in 2003, a je ni uspel pretopiti v premierski položaj. Temu so botrovale nanj nalepljene afere in (pre)tesne zveze z Rusijo.

Podoben patron je Savisaarjev baltski kolega Rolandas Paksas iz Litve. V politiko je prišel ovenčan s slavo sovjetskega šampiona v športnem letalstvu in svojo kariero začel – glej ga zlomka – kot (konservativni) župan prestolnice Vilnius. Od tam ga je predsednik Adamkus spravil na mesto ministrskega predsednika, vendar se je svojim političnim mentorjem kmalu izneveril in začel ubirati čudna, populistična pota. Slednja so ga še enkrat pripeljala na čelo vlade, leta 2003 pa istega Adamkusa senzacionalno premagal na predsedniških volitvah. A čeprav so ga leto pozneje zaradi korupcije (in spet še bolj zaradi pretirano dobrih zvez v Rusiji) poslanci odstavili s položaja, s svojo stranko z značilnim imenom Zakon in red že desetletje ohranja stabilno podporo med volivci.

Seznam Jankoviću podobnih politikov iz Evrope bi bil nepopoln brez omembe zagrebškega župana Milana Bandića, ki je celo podprl kandidaturo svojega županskega kolega na parlamentarnih volitvah, in sedanjega predsednika Hrvaške narodne stranke in podpredsednika hrvaške vlade Radimirja Čačića. Prvi je svojo klientelo v Zagrebu ohranil kljub številnim aferam, ki so ga enkrat začasno celo odpihnile z mesta župana, preboj na nacionalno raven pa mu kljub uvrstitvi v drugi krog zadnjih predsedniških volitev ni najbolj uspel. Ne glede na to se v vrhu hrvaške politike drži že več kot desetletje. Tudi od Radimirja Čačića, ki se je aktiviral že v začetku devetdesetih let, se vse afere odbijejo, četudi gre za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti. Če trenutni vodja slovenske opozicije ne bi bil zgolj muha enodnevnica, to torej ne bo nobeno presenečenje.

Foto: Wikipedia

12 KOMENTARJI

 1. Zelo lepa ugotovitev: v Berliner Zeitung: “Janković odraža slovenski nacionalni značaj bolje od dogmatskega asketa Janše”. To je problem naše slovenske družbe približno dobra polovica Slovencev bi bila rada Janković.

  • Nadaljujem:
   Vsaj zame je zelo zanimivo, da je Jankovića izglasovalo tudi in pa mogoče predvsem slovensko podeželje. Kam je izginil pošteni in delavni slovenski kmet? Je resnična predstava Srbov o Slovencih: nimajo jajc, da bi “nadmudrili” koga?

   • Nasedli so medijem in njihovim famam o čudežnem gospodarstveniku.

    Zamolčali pa vse tisto, zaradi česar je v bistvu katastrofalno slab in nepošten upravljalec tujega denarja.

 2. ALFE @elikega JANŠO niso ” nadmudrili ” , to partijo , igro , je dobila intelegenca , visoki Q , KI NARAVNAN STOPINJO SOBNE TEMPERATURE !

 3. NA prireditvi za “SLOVENCA LETA ” se smeškal levosučnim klovnom tudi JANKOVIĆ , bolj kislo-sladko , bi dejal !

  PREDSEDNIK TUERK (kot drugi ) , se prireditve ni udeležil , ker on ne pristaja na drugorazrednost !

  ČESTITKE G. COLARIČU !

  • Pa menda ne trdiš, CACTUS; da take prireditve, kot je razglasitev Slovenca leta, Političnega obraza leta, Slovenke leta in drugi podobni cirkusi niso drugorazredni, če ne celo tretje razredni dogodki.

   Plehki in brez vsebine in po navadi še z nepravim laureatom.

   Za Tuerka pa je značilno, da se na udeležuje prireditev, na katerih ni osrednji laureat.

   Sploh pa predsednik Tuerk ni nikakršno merilo , razen za pristranska politična stališča in za ošabnost ter razmetavanje davkoplačevalskega denarja.

 4. MUHA, KI JE NI BILO!
  Jankoviča je ustvaril Kućan!
  Pardon, ADSMIN, o bivšem predsedniku RS mislim najbolje! Naj živi bivši predsednik RS, tudi na Cipru, da bi le samo tam!
  Torej, Mercator ima trgovski monopol! Po mleko in kruh moraš, vsak dan! Slovenci pojemo dnevno po pol kile kruha in pol litra mleka!
  In voditi trgovino, ki ima monopol pa res ni problem! Če rabiš takole kakih 100.000 Eurovčkov mesečno, povečaš ceno mleka in kruha za 0,015 Eurovčka!
  In Milan Kućan je ukazal. kajti na vrvici ima 95% SLO novinarjev in ti so lajnali “OOOOO, hozana na višavah in zraven Janković!”
  In Slovenci peljejo, kar jim naložiš! Na ramenih nimajo glave, na ramenih imajo TV!
  Tako je tudi z podeželjem! Podeželje je izprijeno! Mladina ne dela, tudi na zemlji ne, raje žveči flašo pira ves dan in “melje slamo!”
  Pravih kmetov ni več! Podeželje je nekak meščanski smetnjak na svežem zraku in brez lepih deklet, ki gredo raje v mesto!
  Podeželje je samo še lumpenproletariat!

 5. Doklade, boni, dotacije, privilegiji, in vse ostali denarne zadeve ki padejo iz neba – paše kot mleko, ki ga otroci sesajo iz maminih prsi. In to res še pa še paše!

  Le kdaj bodo Slovenci odrasli?

 6. Po eni strani smo se s padcem Jankovića izognili katastrofi neslutenih razsežnosti, po drugi strani pa je nastala neprecenljiva škoda, ker je Janković edini, ki bi lahko spravil Slovence k pameti, ko bi se končno na lastni koži izkusili, kako uničevalna je slovenska turbokapitalistična levica.

 7. JAnkovića bi jaz postavil za direktorja Slovensjih železnic, pa naj tam dokaže kako čarovniški menager je.

Comments are closed.