Mož Asie Bibi dvomi, da bodo lahko ostali v Pakistanu

1

Foto: La Stampa.itVrhovno sodišče je za nedolžno spoznalo kristjanko Asio Bibi, ki je bila zaradi spornega zakona o bogokletju obsojena na smrt in je bila v zaporu že vse od leta 2009.

Odredilo je njeno takojšnjo izpustitev, kar pa se bo zaradi birokratskih postopkov verjetno zgodilo šele v prihodnjih dneh. V državi zdaj vlada najvišja stopnja pripravljenosti zaradi groženj radikalnih islamskih skupin, ki so že v preteklosti pokazale svojo moč tudi z ubojem ministra in guvernerja zvezne države ter poboji kristjanov leta 2009 in 2013.

V Pakistanu se diha ozračje ’državljanske vojne’, piše portal Vatican Insider. Na preizkušnji je krhka demokracija in nova vlada Imrana Khana. Ta je v predvolilni kampanji obljubljal boj proti skrajnim skupinam, ki pa imajo v Pakistanu večmilijonsko podporo. Ker so skrajneži napovedali proteste, je vlada za ves dan po vsej državi blokirala mobilne telefonske pogovore, s policijo zaščitila glavna območja, kjer živijo kristjani, pa tudi druge kraje in ustanove.

Do konflikta sicer ne prihaja med muslimani in kristjani – slednjih je 1,6 odstotka v 200 milijonskem narodu -, ampak med tistimi, ki zagovarjajo pravno državo, in tistimi, ki se zavzemajo za radikalno in nasilno izvajanje šeriatskega prava.

Vodja obrambe Asie Bibi je zelo zaskrbljen nad možnimi posledicami. Za organizacijo Pomoč Cerkvi v stiski in italijansko agencijo SIR je povedal, da bo trajalo nekaj dni, preden bo Asia Bibi zares izpuščena. V nevarnosti pa so tako njena družina kot vsi njeni muslimanski odvetniki z družinami. Mož Asie Bibi dvomi, da bodo lahko ostali v Pakistanu, saj so skrajneži ves čas prek družbenih medijev agitirali proti njeni oprostitvi in s smrtjo grozili vsem, ki so jo branili.

Prispevek je bil objavljen na Radio Ognjišče

1 komentar

Comments are closed.