Moška delavska stranka

18

2413450800_8d80145838_zŠe ta teden bo registrirana nova politična stranka, ki bo prvič nastopila na majskih evropskih volitvah. Uradno ime je že znano: MOŠKA DELAVSKA STRANKA. Iniciativni odbor vodi zgodovinar in novinar Tino Mamić (41).

Za moške kvote

Mamić, ki je trenutno predsednik Združenja novinarjev in publicistov, sicer pa nekdanji odgovorni urednik Primorskih novic in urednik na reviji Ognjišče, pravi takole: “V tem feminiziranem in poženščenem svetu si moramo moški in ženske pravično razdeliti delo in odgovornosti. Prav je, da imamo v politiki ženske kvote, saj politika ne sme biti le domena moških. Političarke v politiko vnesejo kakovost. Enaka logika velja tudi na drugih področjih. Zato je treba uvesti tudi moške kvote na področjih, kjer so bili moški skorajda povsem izrinjeni. Med novimi sodniki, učitelji, vzgojitelji in zdravniki mora zato biti vsaj tretjina moških. Enaka kvota bi morala veljati po vsej Evropi tudi pri vpisih na gimnazije, pedagoško fakulteto, medicinsko fakulteto in pravno fakulteto. Več moških učiteljev bi v pedagoški proces prineslo novo kakovost. Da morajo vzgajati tudi moški, ne le ženske, pa si nisem izmislil jaz, ampak to trdi stroka. Kdor ne verjame, naj prebere kakšno knjigo o tem.”

Nagrajevanje delavnih

Glavna vrednota nove politične stranke, ki je že navezala stike s sorodnimi političnimi silami v sedmih državah EU, je delo. “Delu čast in oblast je naše geslo. Delo je namreč vrednota, ki je v današnji Sloveniji brez ugleda. Bolj ugledni so lenuhi in tisti, ki koga napetnajstijo, kot pa pridni delavci. Kdor več dela, si tudi zasluži več. Mi pa pridnih delavcev nikjer ne nagrajujemo, ampak jih plačujemo enako kot tiste, ki naredijo bistveno manj. Po drugi strani pa imajo avtomatično višje plače in več dni dopusta starejši delavci. Mi pa vemo, da več dopusta in več denarja potrebujejo generacije med 25 in 35, saj si takrat ustvarjajo družino in iščejo stanovanje. Potrebna je nova medegeneracijska solidarnost,” je prepričan Tino Mamić.

Starši naj volijo v imenu otrok

Predlaga tudi razmislek o tem, da bi starši dobili toliko volivnih glasov, kolikor imajo šoloobveznih otrok: “Si predstavljate, koliko morava z ženo plačevati več za avto in dopust samo zato, ker vzgajava štiri bodoče davkoplačevalce, ki bodo polnili pokojninsko blagajno? Ne zahtevam, da nama država te stroške povrne, pravično bi pa bilo, da bi na volitvah glasovala tudi v njihovem imenu. Po petnajstem letu pa lahko tudi otroci že povsem samostojno glasujejo.”

Glavno mesto Slovenije naj bo Postojna

MDS ima v programu še več zahtev in idej. Med najbolj zanimivimi je ukinitev zasedanj EP v Strassbourgu in daljnoročna preselitev evropske prestolnice v Prago. Zavzemajo se tudi da bi glavno mesto namesto Ljubljane postala Postojna. O tem bi se morali državljani odločati na referendumu, predalaga MDS.

Mamić v svoje vrste vabi podjetnike in delavce obeh spolov in vseh starosti: “Enakopravnost moramo zagotoviti tako moškim kot ženskam in tako starejšim kot mlajšim.” Na vprašanje, kdo bo še kandidiral na njihovi listi, odgovarja: “Moja soproga Mojca bo vsekakor sodelovala, saj imava kot podjetnika zelo kritična stališča do vladnih pritiskov na račun samozaposlenih. Dogovoril sem se tudi že nekaj znanimi ljudmi, a bomo vsa imena predstavili na tiskovni konferenci, ko bo naš program povsem usklajen. Lahko obljubim le, da boste zelo presenečeni, kdo bo na naši listi.”

MDS ima ambicije tudi na državnozborskih volitvah, ker lahko hitro pride do padca vlade.

Pripis uredništva: O Moški delavski stranki je Tino Mamić pisal dan po 1. aprilu, zapis najdete na povezavi.

Foto: Flickr

18 KOMENTARJI

 1. Tino, zanimive ideje, ni kaj…le volilna pravica 15-letniku…hm? Danes so ti otroci še bolj pootročeni, kot nekoč (mamini razvajenčki), zato bi ta prag osebno celo dvignil na 21 let. Z ostalim se pa kar strinjam. Veliko uspehov želim.

 2. Če dobijo več kot 5 glasov (Tino in njegova družina) bom presenečen, zveni bolj kot hec.
  Pa tole: “Med novimi sodniki, učitelji, vzgojitelji in zdravniki mora zato biti vsaj tretjina moških. Enaka kvota bi morala veljati po vsej Evropi tudi pri vpisih na gimnazije, pedagoško fakulteto, medicinsko fakulteto in pravno fakulteto”
  Kolikor poznam situacijo, je na vseh teh institucijah več kot tretjina moških. Ima mogoče kdo kakšne druge podatke?

  @grmačansky
  Če od mladih nič ne pričakuješ, tudi nič ne dobiš. Dvig volilne pravice na 21 let bi samo poslal znak, da ne bodo nikoli postali odrasli. Mene bolj skrbijo mase odraslih, ki četudi se udeležijo volitev, nimajo pojma o ustroju države, ekonomiji in politiki na splošno.

  • Ok, vzemimo kot hec a vseeno mislim, da mladi do 21-tega leta res še premalo vedo oz. škoda obremenjevati.Zakaj je temu tako..nevem, mogoče se lahko starši vprašajo zakaj je tako. Vem le nekaj, da , ko je imela moja generacija 21 let je malo drugače razmišljala, predvsem bolj SAMOSTOJNO. Se pa strinjam, da se mladina, ko doštudira ali pa izuči poklica, da dobi delo in da ustvarja…vse, ki pa imajo že mejo za penzion , naj tudi gredo v penzion in ne ne da se vlajajo po parlamentu, raznih komisijah, ali pa komitejih…vsa čast mladim, ki jim uspe.

  • Jasno, drugi sploh niso ljudje, da bi jih smela brigati “res publica”. Lepe prvoaprilske praznike želim.

 3. Že 20 let problem kršenja človekovih pravic, kjer se zrcali empatija in poštenost vse družbe!
  Sankcije za neplačevanje plač in prispevkov delavcev Sloveniji in Avstriji, kot noč pa dan!
  Pri nas; “Delavec poskrbi in pomagaj si sam!”, v Avstriji to zanj poskrbe javne inštitucije države!
  Sramota za naše pravo in politiko in državo, državljane!
  Studio city – 01. 04. 2014 13:30 – 14:20
  http://www.siol.net/tv-spored.aspx?p2=GyvInQ%2fCiB4toRGStZWVyA%3d%3d

 4. Ali res ni nikogar nič sram pred sosedi Avstrijci in Italijani, tudi Švicarji, Nemci, Skandinavci i.p., kako država Slovenija ravna z ogoljufanimi delavci, ki ostajajo brez plač in plačanih prispevkov?
  Kultura humanizma in soodgovornosti?

 5. U Wajdušni (uradno v Ajdovščini) bo jutri opoldne na osrednjem trgu tiskovna konferenca, kjer bodo predstavljeni kandidati in kandidatke MDS. Zaradi izrednega zanimanja prosimo, naj se predstavniki sedme sile akreditirajo. V kolikor želijo na prizorišče priti s službenim vozilom, naj prošnji za akreditacijo priložijo tudi fotokopijo prometnega dovoljenja.
  Zaradi velikega zanimanja sporočam naslednje: Pristopne izjave (ime, priimek, naslov, telefonska številka in podpis pod izjavo "Izjavljam, da z dnem ustanovitve MDS vstopam v stranko kot njen ustanovni član" pošljite po mailu: tino.mamic@gmail.com

 6. Tino, dober prvoaprilski štos, tako kot iskreni, ki pravijo, da bo jutri znano ime novega škofa, ki bo jezuit in bosta MB in LJ škofija spet združeni.

  V Moško delavsko stranko bi se v Sloveniji vključilo zelo malo ljudi. Ker prvič so moški v večini primerov poženščeni, spužvasti. Drugič pa v Sloveniji primanjkuje delavcev, ker je preveč socialističnih birokratov.

  Tretjič: birokracije za ustanavljanje svoje stranke je tako veliko, da ne verjamem, da se greš solo to.

  4. verjamem, da so borbene feminsitke (SS oddelki) ponorele.

  5. v sloveniji bi bila nujno podjetniško-delavska stranka, ki bi bila po vrednotah desna – zagovarjala pa bi izrazito neideološke vrednote, ki jih sedanje stranke “levice” in “desnice” več ali manj ignorirajo – ker je med njihovimi funkcionarji veliko birokratov, socialistov od duha, duše do mesa: morda bi ljudje lažje videli v kako zlorabljajoči državi živimo, kakšen socialističen aparthaid imamo.

 7. Delo v pozitivnem smislu, bi moralo pridobiti večjo veljavo.

  Lenoba prinaša nesrečo, delavnost pa srečo.

 8. Pa smo dobili še enega Erjavca. Čakam samo na reakcijo druge polovice volilnega telesa. Zdi se mi, da bi znala ženske v politični boj popeljati mariborska Godina.
  Ona že dolgo svoje politične polusluge dobro prodaja levici.

 9. prvi april je dan ko smo vsi enakopravni vsaj v norosti…
  Ideja za prvi april ni slaba… vendar predlagam, da se uvede kontrola, da se ne bi v stranko “vtihotapil”kakšen “ne tič ne miš”.
  Kontrolo pa mora obvezno narediti ženska v posebej prirejenem prostoru. Kandidat mora dati hlače dol, kontrolorka pa mora fizično otipati ali je kandidat moški…da ima jajca…Če bo spretna z rokami,bo mogoče še na kakšen drug način ugotovila dokaz moškosti…
  Ker pa se lahko “tercialke” zgražajo ob takšnem predlogu… pa bo kontrolorka to delala ne z občutkom mesenega poželenja ampak za narodov blagor…
  Živel prvi april

 10. Oho? Moški, ki delajo? To bo še zanimivo … Menda se Tinotu pridružujejo številni garači. ZoranDELApress. 😉

 11. Če Tino Mamić ne bi tudi 2., 3., in še preostalih 27 aprilskih dni pisal podobne novice, bi bila šala odlična. Tako pa realnost vseh 365 dni v letu postaja prvoaprilska šala.

 12. Ja kaj g. Mamič? A vam žena ne pusti postavit stranke?
  Po mojih informacijah ni šlo za nobeno prvoaprilsko šalo. 1. april je le služil za test – kako bi javnost to sprejela. In moška javnost je bila navdušena. Evidentiranih je skoraj 180 članov. Kaj bo sedaj s temi razočaranimi moškimi?

Comments are closed.