Moralno-politični bankrot kontinuitete

38

Zdaj že vsi vemo, da je selitev NPU-ja na Dimičevo »dober posel« in prava korupcija. V deželi evfemizmov, kjer se ne sme naravnost ničesar več povedati, je posel stoletja sklenil Pogačar, plačali pa ga bomo davkoplačevalci. Kresalova je svojemu prijatelju z našim denarjem omogočila dober posel. Prorežimski mediji nas bodo sicer pitali s Patrio kjer je mnogo obtožnic in nobenih dokazov, kaj šele javnih procesov ali sodb in z vsem drugim mogočim in zanimivim (npr. nakupom zemljišča), stradali pa nas bodo informacij o stvareh kakor je dokazan klientelizem stare garde. Afera NPU se torej že sprevrača v farso. Tudi te dni, ko je KK končno odstopila se to že dogaja. Vse skupaj je že podobno veliki tragikomediji, ki nas bo veliko stala. Stane nas vsaj 3.000.000 € na dan!

Tragikomično je zato, ker Kresalova najprej ponuja svoj odstop, a ne odstopi. Ženska brez morale želi, da bi drugi presojali o njeni moralnosti, kajti za to pri odstopanju v politiki gre. Do tedaj pa nam govoriči in pleteniči o neki odgovornosti, se ima za avantgardo in celo liberalno. Komaj dan potem je zgodba končana, ko jo dotolče poročilo protikorupcijske komisije, ki je čakala na Računsko sodišče. Končno se je zgodilo, kar bi se moralo že ob aferi Baričevič ali pa aferi njene mame ali strica, itd. V normalni deželi bi morala KK končati pred sodiščem, tisti, ki je v imenu MNZ podpisal sporno pogodbo pa bi moral izgubiti službo, ker se je uklonil ustnemu ukazu in si ni zavaroval hrbta ali pa je podpisal, ker so »bili naši na oblasti«, torej iz prepričanja. Ta uradnik, ki je pogodbo podpisal, bi moral leteti. Mediji in novinarji pa nam še niso sporočili niti njegovega imena in nihče se ni ukvarjal z njegovo krivdo. Prepričan  sem, da so v podobnem položaju mnogi drugi uradniki, ki so v strahu ali iz prepričanja podpisovali za državo škodljive »dobre posle«.

Pri Pahorju je stvar posebno kočljiva, ker je v svojem preživetvenem nagonu izgubil stik z realnostjo. Upam, da vsak večer in vsako jutro, ko se pogleda v ogledalo, obžaluje dan, ko je dal prednost mandatarstvu in ne predsedniškemu mestu. Bil bi boljši predsednik kot mandatar, bil bi boljši predsednik od sedanjega, saj je sedanjega težko prekositi v minus.

Ni videl razloga, da bi ponujeni odstop sprejel. Vrnil je žogico nesramni soigraliki, ki je nanj hotela prenesti krivdo za njen odhod iz politike. Očitno je hotela postati žrtev. Zdaj je žrtev Pahor, ki je ostal dejansko brez vlade. Opravilna ta vlada že dolgo ni, škodo, ki jo dela je nepopisna (družinski zakonik, prenašanje pristojnosti na predsednika države, ustanavljanje in zaposlovanje preverjenih kadrov v paradržavnih agencijah in skladih, neodločanje glede najhujših problemov, milijardno zadolževanje, klientelizem in korupcija na vseh ravneh…). Ali bo Pahor preživel? Dvomim. Ali bo žrtev? Žrtev lastne ambicije, ja. Žrtev svojih soigralcev. Žrtev zadnjega partijskega sekretarja. Čas je, da se sooči z realnostjo, prehiti Gantarja in odstopi in čimprej  omogoči volitve.

Slovenija potrebuje novo oblast, ki bo imela pogum, da ugrizne v vse boleče in težke stvari, ki jih ta vlada, ideološko monolitna, s podporo medijev in novinarjev, s podporo kapitala in tajkunov ter tudi kričačev iz ideološke ropotarnice, s podporo levičarske »civilne družbe«, z ideološko bližino sindikatom, ki bi ubogali in bili tiho, ko bi posegali v navidezne socialne pravice, ni bila sposobna narediti. Nihče ne bi mogel tako zlahka narediti toliko za našo državo in za skupno dobro. Zato je krivda te vlade, kamor štejem še vedno vse štiri stranke: SD, LDS, ZARES in DeSUS, toliko večja. Boli me, ker je zamujena tako lepa priložnost in bomo morali v najhujšem času svetovnega razpada kapitalizma po trdi poti odpovedi in revščine.

Tragikomično je, ker Šoltes nima enakega priporočila za Kresalovo, kot ga je imel v primeru Erjavca. Enak prekršek, različna mera. Spet klasična dvoličnost med »našimi« in »ne-našimi«. Ta vlada že od vsega začetka zlorablja računsko sodišče za politične obračune. Zdaj je jasno, da je šef računskega sodišča na nek način njen človek in soigralec v teh zlorabah. Šoltes se v primeru NPU izkaže za človeka slovenske zime in še enkrat dokazuje, da kri ni voda. Kardelj živi v svojih otrocih. Vsak, ki bi predstavljal njega kot »novi obraz«, nam v resnici ponuja le »že videno« in bi bil v službi kontinuitete na najslabši možni način.

Zakaj je računsko sodišče zavlačevalo z odločbo v čas novinarskih kislih kumaric sredi počitnic, da bo politična škoda za LDS čim manjša (zavlačevalo je 418 dni!)? Zakaj je bilo potrebno toliko časa za nekaj preprostih izračunov, ki jih zna narediti vsak otrok? Zavlačevanje in čas objave dokazujeta, da je računsko sodišče za to vlado pravzaprav političen organ nad katerim pa državljani nimamo nadzora zato je toliko prikladnejši, ker svoje politično-ideološke odločitve skrijejo za masko strokovnosti. Ne pozabimo, da je NPU le vrh ledene gore, oz. najbolj prozoren primer korupcije in klientelizma. Slovenija je polna takih in drugačnih primerov.

Tragikomično je tudi zato, ker nihče ne bo kazensko odgovarjal za škodo, ki jo bomo spet plačevali navadni ljudje. Logično bi bilo, da bi po aferi NPU Katarina Kresal in njena LDS postali politična zgodovina, kakor bi morala postati politična zgodovina po Golobičevi laži tudi ZARES. Oboji bi morali biti kaznovani na volitvah z izgonom iz parlamenta v štiriletno puščavo izvenparlamentarnega životarjenja. SD, ki je talka zadnjega partijskega sekretarja in nikoli imenovanih »trdorokcev« oz. »stare garde«, bi tudi morala plačati politični davek in izgubiti vsaj polovico glasov na hitro prihajajočih volitvah. Logično bi sedaj bilo, da se volivci množično odvrnejo od »levice« in izvolijo politično sredino. Pa se to ne bo zgodilo iz treh razlogov. Nedotaknjena je medijska moč naštetih strank oz. politične opcije, ki deluje kot ideološki monolit in relikt. Nedotaknjena je gospodarska moč udbo-kontinuitete, kljub nenehnemu propadanju podjetij in nedotaknjena je podrejenost pravosodnemu sistemu »rdeče knjižice«, ki zdaj ni več materialna, ampak virtualna, torej nedokazljiva, čeprav nič manj resnična.

Edina možnost, da se rešimo te gnilobe, ki je niti najboljši make-up ne more prekriti je, da gremo množično na volitve in svoj dragoceni glas oddamo strankam pomladi (SDS, SLS ali NSi). Upreti se moramo monopolnemu medijskemu diktatu, ki bo pozornost javnosti preusmerjal stran od ta hip najpomembnejše stvari: znebiti se četvorčka. Na vsakem koraku moramo zahtevati takojšnje volitve. Na vsakem koraku moramo terjati odstop pokvarjenih kontinuitetnikov. Slovenija si je zaslužila to vlado, ker so jo volivci, ki se baje nikoli ne motijo (sic!) izvolili, ko so jim na zadnjih volitvah zaupali svoj glas. Zdaj se nihče ne more več sprenevedati. Glas za kontinuiteto je glas za korupcijo, klientelizem in preteklost. Zdaj bi bil torej čas, da te sebičneže, ki skrbijo le za lastno bogatenje ob vsesplošnem propadanju gospodarstva in prihajajoče revščine, odpravimo z oblasti.

Orwellova Prašičja farma ne smrdi kakor naša.  Na volitvah bo potrebno »pokazati vrata dobro rejenim prašičem«, zapreti njihove »zveste pse čuvaje« in opustiti držo pridnih delovnih konj, ki vse prenesejo za boljši jutri, ko se prašiči valjajo v zlatu lepe sedanjosti. Zdaj je jasno, kdo krade, kdo laže in kdo nima nobene morale. Zdaj je jasno, da niso vsi politiki enaki, nekateri so pokvarjeni predvsem pa bogati. Zdaj je jasno, da jih moramo zamenjati. Namesto v apatijo se podajmo v akcijo, da se z angažiranostjo ljudstva odpravi klientelizem in korupcija, ki jo moramo prenašati že toliko desetletij.

Evropski zgledi namreč vlečejo, če ne bomo na volitvah radikalno zamenjali nosilcev preteklosti, bomo končali na ulicah kakor v Grčiji, Madridu ali  Londonu.

Foto: Finance

38 KOMENTARJI

 1. Prašičja farma? Hehe, boter Poznič, sem imel torej kar prav, da Vas primarno negativno navdihuje tisto bližnje prebivališče tisočev štirinožnih prijateljev. 😉 Ampak, mar resno mislite, da bo kdorkoli, ki je poprej volil eno od strank – po Vašem – “udbo-kontinuitete”, na naslednjih volitvah, kadarkoli že bodo, volil že močno ovenele “stranke pomladi” (hecen je ta izraz: lasje so izpadli, trebuščki čez hlače silijo, dvajset let že v žepe letijo davkoplačevalski novci, pa se imajo ti politiki še vedno za “pomladne”!), in sicer zgolj zato, ker ste tako nasvetovali *Vi*? Komedija … 😉

 2. To Andrej, odličen komentar. Se čisto strinjam, da je potrebna akcija. Večkrat v teh dneh sem po forumih pozival, da se narod zgane in zahteva odstop “celotne” vlade, še preden je Katra spoznala, da je šale konec.
  Ta levica ni sposobna normalnega političnega boja. Več kot evidentno je, da so pogoreli na celi črti, pa se še oklepajo oblasti, da bi mogli kontrolirati situacijo do novih volitev. Ves aparat od Tuerka, do zadnjega komentatorja na forumih bo zagnal svojo mašinerijo, da bo spet pretental volilno telo. Torej akcija, na demonstracije, ki jih bodo prisilile k sestopu z oblasti, končno.

 3. …lasje so izpadli, trebuščki čez hlače silijo, dvajset let že v žepe letijo davkoplačevalski novci, pa se imajo ti politiki še vedno za “pomladne”!) …

  Kaj je dvajset let proti sedemdesetim! Kam je ves ta čas odtekal davkoplačevalski denar? Pomladne stranke so bile na oblasti pet, šest let in ne 70!

  Tovariš Poznič nas prepričuje, da se je bolje ustreliti v desno koleno kot v levo.

  Ne gre za nobeno streljanje, to je lastnost kontinuitete, tu gre za povezanje in dolgotrajno zdravljenje večkrat prestreljenih kolen, še več celega telesa, tako telesno kot duševno in duhovno. Upam, da lahko to pravi tovariši sploh razumejo, saj so bili naučeni samo streljati z orožjem ali pa podtalnimi podtikanji, ves čas, še danes.

 4. Ker sta se po kar nekajdnevni abstinenci spet oglasila stalna komentatorja (1. in 2. komentar), ju pozdravljam in pohvalim njuno držo ob prispevkih, ki so obravnavali vzroke za odstop ministice za NZ.

  Seveda pa žilica ne da miru. Že razmišljamo o tem, da bi dali (tokrat celi opciju ne samo enemu ministru) še drugo priložnost, ka-li?

 5. Prve tri komentatorje očitno grabi panika.

  Nočejo priznati, da vrč le tako dolgo hodi po vodo, dokler se ne razbije.

 6. “Že razmišljamo o tem, da bi dali (tokrat celi opciju ne samo enemu ministru) še drugo priložnost, ka-li?”

  Spoštovani Janko, če nismo 2008 dali druge priložnosti tovarišu Janezu Ivanu in njegovi kamarili, tudi v tem primeru ne bo kaj dosti drugače.

 7. rx-u ni za verjeti. On kot zagrizen komunajzer podpira levico ne glede na sranje, ki ga povzroča.

  Je pa proti desnici kljub temu, da je boljša.

 8. Brez zamere gospa Ančka, ampak tole, kar ste napisala, je pod vsako kritiko. Glede na komentarje, ki jih ponavadi napiše gospod, na katerega se referirate, ugotavljam, da sta najino politično prepričanje in verjetno tudi svetovni nazor različna. Ampak problem tega, kar vi imenujete desnica ni omenjeni gospod. Problem so ravno tisti, ki so sposobni samo take artikulacije svojih mnenj, kot jo že mesece opažam pri vas. In seveda oni, ki vas in podobne manipulirajo.

 9. CARLOS, Te skrbi , “ostarelost ” JANŠE in njegovih sopotnikov ? Le kako si prenašal fosile iz Titove garniture, to pa ja ! Poznal si tudi Sandra PERTINIJA, SCALFARA, sedanjega predsednika Italije, pa končno tudi BERLUSKONIJA ? Kako žalostno je izgledal kitajski vrh, še pred nekaj leti, ko so se že vskoraj vsi nekontrolirano slinili na defilejih !
  ALI bi Ti v tem trenutku zaupal državo mladi ŽUPEVKI, SARKIĆU, zelencu LEVANIČU, mlečnemu LUKI, če ti je JANŠA prestar ! Povej, me zelo zanima !

 10. Tovariš Janko Korošec, tovariš Carlos Vam odgovarja, da navadno voli stranke, ki so kar najmanj oddaljene od njegovega političnega prepričanja. Če ga le-te razočarajo, potemtakem ni pričakovati, da bo na naslednjih volitvah glasoval za one, ki se zavzemajo za diametralno nasprotne stvari, kot pa se sam. Drugačno ravnanje bi bilo povsem stihijske in iracionalne narave.

 11. Kar se tiče nebuloz ostalih komentatorjev: Carlos ni nikjer zapisal ničesar o povezavi med biološko starostjo in politično sposobnostjo. Le smešno se zdi, da se po dveh desetletjih paše na davkoplačevalskih denarjih eni in isti ljudje prodajajo kot nekakšna sveža zelenjava.

 12. Če mislite na volilno, obstaja precejšnja verjetnost. Če mislite na kaj drugega, pa ne. 😉

 13. Glede na to, da se vsaj v tistem drugem strinjava, ne bi smelo biti ovir, da se enkrat v prihodnosti usedeva ob kozarčku in rečeva kakšno o tistem, o čemer se ne strinjava.

 14. spoštovani Carlost, dokler državljani na volitvah glasujejo po političnem prepričanju, ne pa po načelu pragnatičnosti se ne čudi, da gremo iz slabega na slabše …..

  Ni važno kakšne barve je mačka, važno je , da lovi miši ….

 15. yebiwetter: ne vem mislim pa, da naši državljani bolj glasujejo emocionalno! In seveda po navodilih časopisja in TV, kajti razmišljanje jim je mučno!

 16. ANČKA, le pogumno naprej.

  Vsa pamet se ja vendar še ni skoncentrirala pri Janku Korošcu, RX170 ali pri CC.

 17. Hm, zelo zanimivi komentarji, Res! Nobeden pa o članku.
  Kratko: že 3 (tri) leta nas vodijo lopovi! Mi pa…?

 18. ančka: bi lahko razložila, kaj je to tvoj naziv “komumajzer”? Kakšna je to opredeljenost, lastnosti ali specifika ljudi! Ali drugače kemični sestav tega tvojega pljunka!

  PRJATLI imamo jurišnike na obeh straneh, levi in desni! Med njimi ni popolnoma nobene razlike!
  Predvsem jih odlikuje svoje polje omejene resnice in kol s katerim tolčejo po svetu zunaj svoje resnice!
  Jurišniki so pravzaprav ubogi, Bog bi rekel, brez vesti, hardwerist ali softwerist ali kibernetik, točneje, pa da so brez povratne zanke!
  Eni imajo pri roki pljunke v obliki:”belogradist,…”
  Drugi, desni, pa: “komunajzer, ..”
  Oboji pa bi nas pametne najraje ali izselili ali kar potlačili tam dol!

 19. Sam sem pa odločno za sistem, samo dveh strank, bipolarnost, kot v USA, SDS-LDS (naprimer)!
  S tem ugasnejo razni prevaranti tipa SNS ali SLS, pa razni podaljški leve stranke, naprimer ZARES ali DESUS! S tem se izognemu permanentnemu izgubljanju glasov na volitvah!

  Do tega počasi prihaja!
  Kajti SD se bo razsula! Ustavljene so ji že pipice iz gnezda zla! In reveži že kar nekaj časa preživljajo s tem, da imajo humanitarno organizacijo, na katero podjetja nakazujejo denar, če hočejo dobiti projekte v firmah ali ustanovah, ki jih vodijo člani SD!!! Od “humannitarcev” pa na SD!
  Minimalna vsota je 2.500 Euro!
  PREVERJENO!
  Žal bo razpadla stranka, ki je v biti, po zasedbi najbolj čista na levi strani!
  Največji grabež in tajkunstvo nad vsemi je pokradla SLS!!! Tako s tajkuni, kot s finančnimi transferi in subvencijami!

  Šele za njo je LDS
  In dalje ZARES
  Pa tudi Jelinčič si je nabral kar nekaj!

  Zelo verjeten nov center na takopokozlani levi bo ali Desus ali LDS!
  Posebej še Kavčičev vnuk, ki ima dostop do računov in bogastev nekdanje UDBE! Seveda se bo zgodilo to, kar se mora!

  Že leta 2008 sem na VEST.SI napovedoval:
  – da bo Katarina izbrcana iz politike in bo spet navadna, toda bogata,
  advokatarka!
  – da bo ta kamarila pridelala do 200.000 brezposelnih!
  – da bo uničila državo in moralo!

  SLS bo doživela volilni polom!

  Pri vsem tem pa JJ iskjreno privoščim zmago! Toda hkrati se bojim, da bo Pirova! Tusi pri zasedbi, ki jo ima, razen če česa ne vem, ne verjamem čisto, da lahko kaj spremeni!

  In tisto noč, pozno v noč in prebujajoče jutro, tisto noč usode so mi tekle solze neustavljivo po licih, ko so JJ odstavili z mesta obrambnega ministra!
  Izdajalec Peterle!
  Poncij pilat Drnovšek!
  In množica sodrge, poslancev, v parlamentu, ki se je drla, KRIŽAJ GA!
  Jokal sem, jokal, kot otrok!
  KAJTI JASNO MI JE BILO, SANJ JE KONEC!
  Nastopila bo mrzla zima in kje se ne bo ogreti!
  Tako kot pri njem je tudi pri meni zorela trma!
  Iz afere v afero, s katero so ga polivali, kot z gnojnico, SILNEJŠA!

  BANDA, BARABE; NE BOSTE NAS UNIČILI; SPRAVILI NA KOLENA!!

  In doklet RKC V BOJ NA STRANI NSI NE POŠLJE G. ŠTUHECA, NSI NIMA MOŽNOSTI!
  Kajti Štuhec je edini kos vsem bandit liberalom!

 20. Petrovc ljubezen se je ohladila, naš ideal poštenosti, marlivosti, bistroumja se je vhipu sesul v balkanskem kupleraju, ” moja dežela ” je postala odvratna, skurbana, lopovska, skratka ničvredna, ne reši jo niti jj ne bb in ne žž, omrežje lopovov se je razpaslo po deželi kranski, petrovc KONEC JE

 21. Carlos (12. 08. 11, 19:03), so našteti,ki so biološko mlajši, politično dovolj zreli za prevzem oblasti ? Bi jim ti zaupal vodenje Tvoje- moje države ?
  Nastopil je Tvoj čas, za politiko !

 22. yebiwetter: PRIJATELJ, nikoli ne reci konec! Konec je, ko se predaš! Midva se ne bova predala!
  Izbirala bova boj, kot nama ustreza, morda midva ne zmagava v tej posodi, toda midva bova zmagala v ponovljivosti srčne krvi!
  Zagotovo vem!

  Kajti, ni poslednja sodba sodba Boga!
  Poslednja sodba je, ko te zapusti duša in spozna resnico! V tistem soju prekrasnih mavričnih barv in v tisti sladki, opojni in blaženi muziki, ki nežno preliva med gibanjem mavrice in pljuješ, breztelesno in si srečen. In začno se luščiti te barve, ugaša muzika, drsiš v temo, tišino, hlad, tujost.
  Hrepeniš, prosiš, poskusaš nazaj. In joka ti duša in umira!
  To jih čaka!
  Midva ostajava in se vračava! Kajti karma je popotnica za reinkarnacijo!

 23. yebyveter, jutri odhajam proč, na dopust, v realen svet !

  Našli se bomo, ob kozarcu, bom poskrbel !

 24. Janko Korošec, tebe je morda rx170 preslepil, mene ni.

  Tvoje flance so pa tudi take, da si veliko govoril, pa nič povedal.

 25. Spoštovana gospa Ancka, seveda sem pripravljen tudi vas povabiti na pijačo. Ob tem se lahko, seveda po protokolu, ki bo ustrezal najinim letom in spolu, dogovoriva tudi za tikanje. Do takrat pa bi preferiral, da ostaneva na vi.

  “Tvoje flance so pa tudi take, da si veliko govoril, pa nič povedal.”

  Ne vem, na katerega od mojih postov se nanaša tale citat. Sicer pa besede niso tisto, po katerem spoznavamo eden drugega. Pomembnejša so dejanja. Glede na naravo spoznavanja na tehle forumih je besed veliko, dejanj pa malo manj. Mogoče je edino dejanje to, kako se predstavljamo. Meni na osebni izkaznici piše Janko Korošec. Dvomim, da so vas vaši starši krstili za Ancko.

 26. Janko, seveda ne, saj gre vendar za moškega. Ki je zanimiv le kot simptom določene mentalitete.

 27. Carlos: lepo si definiral sebe! Verjetno gre, pri tebi, res za moškega, ki pa si zanimiv le kot simptom točno določene mentalitete!

 28. Janko Korošec,

  Sploh ni važno, kdo si ali kaj ti piše, ali se vikaš ali tikaš.

  Gre se za vsebino.

  Glede vsebine nisi pa napisal nič.

 29. Carlos je v resnici ena zelo grda ženska, ki ji posledično primanjkuje seksa – pa tudi denarja za vibrator nima denarja.

  Zato pa projicira svoje frustracije name.

 30. Saj ne da bi hotel nadaljevati tole pretepanje crknjenega konja, ampak en pokovc pa meni že ne bo pameti solil. Gre se, da se kam pride, za vsebino pa gre.

Comments are closed.