Molk o pobojih v Katyńu kot nečloveško ravnanje

11

Avtor: Jernej Letnar Černič. Vir: Ius kolumna.

Hudodelstva zoper človečnost v gozdu Katyń blizu Smolenska v današnji Rusiji sodijo med najbolj boleče dogodke poljske polpretekle zgodovine, ki še vedno zaznamujejo dušo poljskega naroda. Sovjetska armada je poboje izvrševala v maju in juniju 1940, potem ko je takšno odločitev 5. marca 1940 sprejel politbiro osrednjega odbora sovjetske komunistične partije. Izvensodno in sistematično je pokončala več kot dvaindvajset tisoč poljskih vojnih ujetnikov (častnikov, policistov) ter drugih civilistov. Rane še danes ostajajo odprte, saj sorodniki žrtev še vedno zaman iščejo grobove svojih ljubljenih.

V enem od korakov pri iskanju katarze je Evropsko sodišče za človekove pravice (Sodišče) v ponedeljek 16. aprila podalo zgodovinsko odločitev v zadevi Janowiec and drugi v. Rusija (št. 55508/07 in 29520/09). Odločitev je pomembna ne samo za poljsko družbo in sorodnike žrtev hudodelstev zoper človečnost v Katyńu, ampak za vse evropske družbe, ki še niso in ne želijo zapreti temnih poglavij hudodelstev zoper človečnost svoje polpretekle zgodovine.

Pritožniki so bili sorodniki dvanajstih žrtev hudodelstev zoper človečnost v Katyńu. V pritožbi so uveljavljali neučinkovitost ruskega preiskovanja hudodelstev zoper človečnost v Katyńu, pri čemer so se sklicevali na 2. člen (pravica do življenja) in 3. člen (prepoved mučenja, nečloveškega in ponižujočega ravnanja) Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), saj je rusko sodišče 21. septembra 2004 ustavilo preiskavo pobojev v Katynu. ESČP je najprej odločilo, da je Rusija kršila obveznost iz 38. člena EKČP, ki države pogodbenice obvezuje, da sodelujejo s Sodiščem, saj mu ni predložila sklepa o zavrnitvi predloga za preiskavo pobojev.

Sodišče je v zadevi Janowiec and drugi v. Rusija presodilo, da ruske oblasti niso storile ničesar, da bi pojasnile, kje so pobite žrtve medvojnih pobojev. (163. odstavek) Sodišče je v 163. odstavku zapisalo, da je ‘obseg državne obveznosti na podlagi 3. člena bistveno širši od golega priznanja smrti. Kljub temu, da država ni pravno odgovorna za smrt ali izginotja, jo 3. člen zavezuje, da sorodnike umrlih ali izginulih obravnava sočutno in spoštljivo ter jim pomaga pri pridobivanju podatkov…’ Sodišče je nato storilo še korak dlje, ko je zapisalo, da ‘lahko molk državnih organov ob stiski sorodnikov opredelimo kot nečloveško ravnanje…’ ter ‘da je Odbor Združenih narodov že večkrat ugotovil kršitev 7. člena Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah zaradi psihološkega trpljenja družin, ki niso vedele, kako so umrli njihovi sorodniki in kje so pokopani.’ (163. odstavek) Sodišče je zato menilo, da enake obveznosti izhajajo tudi iz 3. člena EKČP.

Sodišče je tudi ugotovilo, da so se sorodniki žrtev v komunističnem sistemu soočali s poleni, ki so jim jih pod noge metale sovjetske in ruske oblasti. Tudi po letu 1990 so bili pritožniki soočeni z uradnim zanikanjem in brezbrižnostjo ruskih državnih organov (164. odstavek). Še več, Sodišče je poudarilo, da sorodniki ‘niso imeli dostopa do dokumentacije… sodne ugotovitve niso bile le protislovne in dvoumne, ampak tudi v nasprotju z zgodovinskimi dejstvi, ki so bila uradno potrjena na najvišji politični ravni… ruske oblasti niso pojasnile dogodkov povezanih s smrtjo njihovih sorodnikov ter niso nikoli resneje poskusile odkriti njihovih grobišč’ (164. odstavek).

Sodišče je tudi potrdilo, da je ‘zanikanje hudodelstev zoper človečnost … v nasprotju s temeljnimi vrednotami EKČP in demokracije, kot sta pravičnost in mir, pri čemer enako velja tudi za izjave, ki upravičujejo vojna hudodelstva… S priznanjem, da so bili sorodniki pritožnikov zaporniki v sovjetskih taboriščih, ter ob istočasnem zatrjevanju, da njihova nadaljnja usoda ne more biti pojasnjena, so ruska sodišča zanikala resničnost izvensodnih pobojev, ki so bili izvedeni v Katyinskem gozdu in na drugih lokacijah množičnih pobojev.’ (165. odstavek) Sodišče se je tako močno oddaljilo od stališča ruskih sodišč, ki ga je označilo kot ‘v nasprotju s temeljnimi vrednotami Konvencije, saj je poglobilo trpljenje pritožnikov.’ (165. odstavek) Ob koncu pa je Sodišče zaključilo, da so pritožniki ‘nosili največje breme prizadevanj pri iskanju pobitih sorodnikov, pri čemer so ruske oblasti pokazale nespoštovanje do njihovega trpljenja’ (166. odstavek). Zato je po mnenju sedemčlanskega senata ravnanje ruskih oblasti preseglo ‘minimalno raven resnosti in surovosti trpljenja, zaradi česar ga lahko označimo kot nečloveško ravnanje v smislu 3. člena EKČP.’ (166. odstavek).

Odločitev ESČP je zgodovinska, ne samo za poljski odnos do medvojnih in povojnih pobojev, saj vzporednice med bivšimi totalitarnimi režimi ni težko potegniti. Odločitev je pomembna tudi za slovensko družbo in njeno filozofsko-etično podstat, saj nekaj tisoč Slovencev in drugih posameznikov še vedno ne ve, kje so pokopani njihovi sorodniki in kako so bili pokončani. Razen nekaterih pogumnih posameznikov, ki so pred leti začeli odkrivati množična medvojna in povojna grobišča, je bilo storjeno malo.

Uveljavljanje kakršnekoli kazensko pravne odgovornosti za medvojne in povojne poboje poljskega, slovenskega in drugega civilnega prebivalstva je danes morda prima facie utopično, vendar prav spoštovanje do mrtvih na vseh straneh in sorodnikov izvensodnih pobojev obvezuje, da raziščemo deželo mrtvih in vsaki kosti dodamo tudi ime in priimek. Si res želimo živeti v deželi, kjer še vedno v zaprtih rudniških jaških in jamah samevajo okostja deset tisočih žrtev izvensodnih povojnih pobojev? Zadeva Janowiec and drugi v. Rusija jasno sporoča, da Evropska konvencija o človekovih pravicah zavezuje države, da preiščejo kako in kje so bili pobite žrtve izvensodnih pobojev. Molk državnih organov o izvensodnih pobojih civilnega prebivalstva je nečloveško ravnanje, ki ga prepovedujejo temeljna načela moderne in demokratične družbe.

11 KOMENTARJI

 1. No, pa smo tam! Nacistom so vojni zlocinci v Nurnbergu sodili in jih obsodli, za tri glavne grehe:
  -poboj Poljakov v Katyńu,
  -poboj Judov,
  -necloveko ravnanje v kanzlagerjih in proizvodnja zajfe iz trupel.
  In so vedeli in je danes vse bolj jasno ali nepojasnjeno:
  1. poboj v Katyńu so opravili kar sodniki!
  2. neclovesko ravnanje v kanzlagerjih, kjer je bil luksuz, kar so poceli sodniki v svojih gulagih ali Anglezi z ujetniki pozimi 1945/1946, ko je samo v Franciji umrlo od lakte in mraza 1 miljon nemskih vojnih ujetnikov!
  3. Stevilo umrlih Judovv kanzlagerjih je nepojasnjeno in bo tako se dolgo ostalo, ker je to tab tema!

  AMPAK:
  1. Kaj je z zlocinskim bombardiranjem Drezdena, Nurnberga, Berlina,……
  2. Kaj je z takole 10 miljonom posiljenih in poklanih Nemk po zmagi 1945! Brez razlike na vhodu in zahodu!
  3. Kaj je z Judovskimi mnozicnimi sabotaznimi zastrupljanji Nemcev 1946! (vodovodi, hrana,..)
  4. Kaj je z vecernimi streljanji Nemcev, portnim lovom, od 1946 do 1948!
  5. Kaj je z namero cionistov, da Nemcijo 1947 zravnajo z podtaknjenimi atomskimi bombami!
  ITD!
  HOCEMO REVIZIJO NURNBERGA IN TJA POSTAVITI: TITA, CHURCHILA, STALINA, ROSWELTA!

  • Drznem si dati majhno spremembo:

   HOČEMO REVIZIJO NÜRNBERGA IN TJA POSTAVITI ŠE: TITA, CHURCHILA, STALINA, ROSWELTA!

   in dopolnilo, da v vsaki vojni nastrada preprost človek.

 2. Ne vem, kako lahko administratorji dopuščajo, da oseba pod psevdonimom Petrovc tukaj gor že dlje odkrito zganja neonacistično in protisemitsko hujskaštvo, vse skupaj zabeljeno s pangermanskim šovinizmom? Mislim, da je v tem primeru potreben kazenski pregon s strani ustreznih državnih organov.

  • Spostovani Janko: pa ste ustrlili momo, vi, ki:
   -ste se nekaj dni nazaj opravicevali in zagovarjali medvojne in povojne poboje Slovencev!
   -meni ocitate protisemitizem! Ko ploh ne veste kaj pomeni beseda semitizem! Ko ne veste, da je bila moja mati Judinja!
   To na splosno!
   Kar se tice pangermanstva in groznje z kazenskim pregonom, pa naslednje!
   Smi ste polni sovratva, pa ga vidite tudi vsenaokoli.
   1.Kako je bilo v Katyńu ne bom pisal, ker je ze napisano!
   2. Kako je bilo z bombardiranjem Drezdena, Nurnberga,…obstajajo dokumentarni filmi, komplet set sem videl na RUTV1 in povem vam, jokal sem!
   3. Kako je bilo v Nemciji prvih 48 ur, ko je kapitulirala in tudi prej, obstajajo pricanja, tako Necev, kot Rusov, kot USA bivsih vojakov, kako so imeli 48 ur divjanjapo ukazu Churchila (tihem) in javnem Stalina: “Delajte 48 ur kar hocete!” Tudi vdeno na RUTV1! Celo osebna pricanja zmagovalnih se zivih vojakov! Tudi sem jokal!
   4. Kako je bilo z Judovsko organizacijo, ki je zastrupia hrano, ki je zastrupila vodovod v Nurnbergu je tudi oddaja, dokumentarna na RUTV, sicer pa USA izvedba! Gvorili so Judovski udelezenci, danes ze starci, brez kancka obzalovanja! Zastrupljali so kar z koncentriranim strihinom!
   5. Kako je bilo z “sportnim” streljanjem, se oproscam, ker sem pozabil dati v narekovaje! V okupacijskih conah je veljalo vojno stanje in streljali so vsakega, ki je bil na lici po 20:00!
   6. O Judovski sionisticni zaroti bombardiranja Nemcije 1947 pa je bila USA dokumentarna oddaja! Akcijo so preprecili zadnji hip! Namen akcije je bil v trenutku pobiti 6 miljonov Nemcev!
   7. O Kanclagerjih pa, Rusi so izdelali natancno maketo Auswitza in prteseneceno ugotovili, a pri tisti tehnologiji seziganja toliko sezganih enostavno ni moglo biti. Tocno stevilo pomrlih v kanzlagerjih ni znano!!!!!
   8. RUTV1 je predvajalo celotno vsebino vojne napovedi Nemciji Sionisticnega kongresa v NY 1933!
   9. Vztrajam, da je treba soditi tudi morilcem, ki so po vojni pobijali ujetnike!

   Kaj bi se radi, Janko?
   Najprej se zaobrazite, nato se kultivirajte, po tem pa obsojajte!

  • Da ne pozabim: “pangermanski sovinizem…” – dragi moj Janko, predvidevam, da ali dobivate penzijo ali pa ste kak premalo zaposlen javni usluzbenec! Kajti ce bi posteno delali, bi vam neumnosti ne rojile po glavi.
   Pa vas ni sram, da jeste Germanski kruh vsaj petkrat tednsko, da pijete Germansko kavo ali pivo, vsaj stirikrat tedensk in tako dalje! Brez Nemcije bi se Slovenija ne osamosvojila in brez Nemcije bi Slovenija ne prezivela!
   Sedaj a me predajte pregonu, Janko, da se bova vsaj srecala!

 3. Se strinajm z Jankotom. Čeprav se sicer v ničemer ne strinjam z njim. Petrovc naj raje molči! Tega administratorji ne bi smeli tolerirat.

  • Sanje nasega “janka&zdravka”: …oooo, daj Marks, da bi bila SLO komunisticna kot S Koreja, kjer so ob smrti Kim Cen Ir-a imeli 10 minut molcanja, ne samo minuto, kot v celem svetu!
   Kjer so ob pokopu morali ljudje na cestah z glavami tolci ob asfalt in so jim mora leteci solze curkoma, sicer so jih za 10 let zaprli.
   Kjer so bili mobilni telefoni v znak zalovanja prepovedani se 3 mesece po smrti!
   Kjer se 6 mesecev po smrti nihce ni smel nasmehniti, kaj sele smejati, takoj 10 let aresta.
   Kjer vsi govoe isto in eno, da zive v najbogatejsi dezeli nasvetu in so najsrecnejsi. Kdor samo pomisli, po treh dneh brez hrane, da je lacen, je zaprt.
   Kjer so v trgovinah plakati ljubljenega vodje, v mesnicah plakati ljubljenega vodje, v …….
   kdor samo pomisli, da bi morala biti v mesnici klobasa ali govedina, je nacionalni izdajalec.
   Tudi v SLO imamo kopije Kim Cen Ir-a, z imenom janko in zdravko.

Comments are closed.