Ukrajina: Moliti moramo za mir!

11

Presunjeno od trpljenja ljudi, ki jim fizično ne morem pomagati, me je prešinilo: Moliti moramo za mir! Današnje jutro. Po jutranji molitvi mi je mož povedal, da je Rusija napadla Ukrajino. Dominik je pripomnil: če si Rusija podredi Ukrajino, ima odprto pot do Balkana.

Meni vse to ne pove dosti. Čeprav sem bila nekaj let v politiki, me je veliko bolj kot zunanja zanimala notranja politika. Tudi danes je tako in ob novici sem ostala dokaj mirna z mislijo, da bo to še ena od stvari, ki jih spremljam od daleč.

Potem pa sem pogledala novice. Prebrala sem vest o več sto žrtvah napadov, videla slike padajočih izstrelkov in kilometrskih kolon vozil, ki bežijo iz Kijeva. Brala sem o tem, kako se v sosednjih državah odpirajo begunska taborišča, ki bodo sprejela begunce.

V glavi so se mi narisale podobe družin, ki bodo v boju za lastno življenje zapustile dom: vse, kar imajo; in šle v neznano, ne vedoč, kaj jih čaka.

Stiska me. Ne morem verjeti, da se to dogaja danes. Ne tako daleč od nas.

Presunjeno od trpljenja ljudi, ki jim fizično ne morem pomagati, me je prešinilo: Moliti moramo za mir!

Prva misel, ki me je prešinila, je bila: Moliti moramo za mir! In naslednja: mislili smo, da je covid najhujše, kar se lahko zgodi naši generaciji. Da je naša svoboda v veliki krizi, ker moramo nositi maske. Kako zelo smo se motili! Kakšna svoboda je v tem, da moraš bežati v strahu za lastno življenje?

Ko je prvi šok mimo, sem se zavedela, kako krhek je mir – in kako zelo samoumeven se nam zdi.

Nato sem začela razmišljati: kaj pa lahko naredim jaz? Nimam politične moči, da bi vplivala na odločevalce. Niti se ne čutim poklicana, da bi se izrekala o tem, kaj bi morale v tej situaciji narediti Evropska zveza in druge sile.

Spomnila sem se na izrek sv. matere Terezije: »Če hočeš narediti nekaj za mir v svetu, pojdi domov in ljubi svojo družino.«

Da, to je moje poslanstvo. Delati za mir tukaj, kjer sem. V svoji družini, v skupnosti, ki ji pripadam. V poklicu, ki ga opravljam. V svoji ulici, župniji, v svojem kraju. Svetovni mir je stvar vseh nas. Začne pa se z mirom v mojem srcu. Z molitvijo na ustnicah. S prošnjo za Božje varstvo in pomoč.

11 KOMENTARJI

 1. »Če hočeš narediti nekaj za mir v svetu, pojdi domov in ljubi svojo družino.« Globoka. Hvala za to misel, ta citat.

 2. Zares ima avtorica prav in komentator tudi: molimo za mir v človeku-človeštvu. Obenem pa je projekt rimskega cesarja, da sprovocira spopad v Bosni in tukaj jue nevarnost ponmovitve Ukrajine večja kot v Baltiku. Obnašanje z pomnožitvijo 500 vojakov mirovnih sil je smešna, nemstiti je treba najsodobnejše orožje Zemlja – zemlja, tankovske i8n najsodobnejše ofenzivne sile na bosansko/hrvaški meji, v JADRANU LETALONOSILKE. sAMO TO LAHO ZAUSTAVI AGRESIJO IN NE NAPOVEDI, DA SE NATO NE BO VMEŠAL, KER TO POMENI POVABILO: “PRIDITE, KAPITAL PODPIRA IZDELAVO IN PRODAJO OROIŽJA!, POBIJANJE PA JE VAŠA NALOGA IN SAMOODGOVORNOST TEPCI….!”

 3. Mir je treba tudi braniti: Rusiki neposredno, neuradno pa tudi Kirajski komunisti so napadli Ukrajino, torejšim orožjem Ukrajini, preden jo zasedejo komunistični uničevalci. Evropa se mora, brez Nata takoj priključiti k vojšaki pomoči s svojimi četami in najsodobnejžšim težkim orožjem, zapreti zračni prostor nad Ukrajino pa je prvi ukrep!!! Zbudite se ali je po vas in nas… Kakšna sramota francoskih in nemških politikov, ki se bopjijo svojih komunistov in anarhistov LGBTQurčkov.

 4. Miran, razumem tvojo skrb. A nasvet matere Terezije je še kako na mestu. Pravilno je osredotočiti se na svoje naloge. Razporejanje jedrskega orožja po svetu ni najina skrb. Midva lahko neprimerno več doseževa drugje.

  V naslednjih dneh lahko pričakujemo veliko beguncev iz Ukrajine. Ocenjujem, da jih večina ne bo bežala takoj ampak šele v naslednjih mesecih. No, mogoče se spet motim. Tudi ha Butina sem ocenjeval, da je manj butast in se ne bo izživljal nad celotno Ukrajino. Čeprav sem eden redkih zaupal ameriškim obveščevalnim podatkom, sem vseeno ocenjeval, da bodo Rusi samo združili svoja ozemlja in si ne podrejali več sosedov. Takole so Ukrajino dolgoročno uničili. Rusijo pa še bolj. Ne, Rusija več ni svetovna velesila, ampak se od regionalne sile Irana razlikuje samo po atomskem orožju.

  Nikoli nočem “gledati naravnost v Sonce”, zato si pogledam kakšno vzporednico. Pri družinskem nasilju imamo veliko zvrsti: fizično, psihično, finančno … Vsi najbolj poznamo fizično. Pri tem smo moški v 98% povzročitelji. A obenem se točno ve tudi razplet. Prvi udarec opolnomoči žrtev. Od takrat je močna v sebi. Pridobi pa tudi oporo družbe.

  Ruski aparat je udaril Ukrajince in s tem tudi vse nas opazovalce. S tem si je spodkopal svoje temelje. Zdaj lahko samo še v gostilni toži nad svojo bridko usodo. Nihče več tega režima ne bo jemal resno. Ruska pravoslavna cerkev pa lahko samo še moli za pomoč iz Vatikana.

  Glede orožja. Saj vidiš tudi sam. Američani so jasno povedali, da ruska vojska potrebuje tri dni, da okupira Ukrajino v celoti. Ukrajinci so se jim posmehovali in se še jezili na zavezniške Američane češ, da jim odganjajo kupce. (Podobno se tudi v Sloveniji pogosto nehvaležno obnašamo do Američanov.)

  A celo Butin napada umirjeno. Ne po ljudeh ampak po vojaških tarčah. In si jemlje čas. Tako da ga do Balkana zanesljivo ne bo. Republika Srpska je imela lepo priložnost za osamosvojitev letos. Vse do te vojne. Zdaj več ne.

  In kaj lahko narediva midva? V Sloveniji pričakujemo veliko Ukrajincev. Večina jih je pravoslavnih, a bi utegnili biti premalo srčno sprejeti med srbskimi brati v pravoslavnih cerkvah po Sloveniji. Tu bodo potrebovali pomoč. Nasploh bodo potrebovali pomoč pri asimilaciji. Nekje polovica beguncev se nikoli, tudi po umiritvi razmer, ne vrne nazaj.

  Ali je to manj vojaški in “za moškega manj časten angažma”? Ne. Poglej Bosno. Propada. Zakaj že? Po odhodu milijon beguncev je normalno, da nima več perspektive. Kako je že padla vzhodna Nemčija? Uničila jo je zahodna glasba in begunski val. Če nimaš delavcev, nimaš česa jesti. Tako se bodo ruski okupatorji ponižali, ko bodo upokojenci v Kijevu lačni. A takrat bo pozno jeziti se na svoje avtokrate.

 5. P.S. Na Deutsche Welle sem slišal, da se ruskima republikama na vzhodu Ukrajine uradno pravilno reče “ljudski republiki”. A to štima? Zakaj naši novinarji ne uporabljajo tega termina? Mi smo živeli v socializmu in te odtenke v poimenovanju zelo dobro poznamo. Tako bi lažje prepoznali tudi vsebino …

  • Igor, “ljudska republika” je pleonazem. Republika je po definiciji ljudska oblast. Podobna neumnost je “demokratična republika”. Demos je ljudstvo, mar ne?

   Btw, take traparije imamo že v ustavi:
   1. člen: Slovenija je demokratična republika.
   3. člen: V Sloveniji ima oblast ljudstvo.
   Torej, trikrat eno in isto. Ista utvara, kajti do demokracije sploh še nismo prilezli. Vlada nam namreč še vedno udbomafija.

 6. Aha, pa da ne bo nesporazumov. Seveda imajo Rusi prav. Ljudski republiki na vzhodu Ukrajine res nista ukrajinski. Res tam živijo Rusi. A ne pozabimo, da je tudi bivši predsednik cele Ukrajine doma od tam. Na ta način je teh osem milijonov Rusov podrejalo Ukrajino in jo privezovalo na vzhod. Zdaj so oni na vrsti, da živijo v opoziciji, medtem ko jim drugi vladajo.

  A to pa ne? A to je “genocid”? No, potem pa imamo to, kar imamo. Problemi so res velikanski in kompleksni, a ne rešuje se jih s silo. Naj si pogledajo, kako jih rešujeta EU in Združene države. S sankcijami. Ki bodo prvo leto smešne. Drugo žalostne. Peto silile v obup. Šesto preklete zaradi številnih samomorov … A ne gre ceneje.

  • Rusi v Ukrajini so upravičeni do pravic narodnostne manjšine, ob medsebojnem konsenzu obeh držav tudi do avtonomnega statusa ozemelj, kjer posebej koncentrirano živijo. Nimajo pa Rusi v Ukrajini pravice do diktata ostalim, najmanj z agresorsko osvajalno vojno velikega soseda.

   Na Južno Tirolsko oz. deželo Trentino AltoAdige tudi ne vdre avstrijska vojska in prikljucuje vecinsko nemško govoreče predele k sosednji državi. Niti ne seje smrt in oblega mesto Milano v ta namen.

   Putin počne brez odločnega odpora to, kar je delal Hitler v poznih 30 letih prejšnjega stoletja, dokler ni na celo Anglije stopil Winston Churchill.

 7. anavsezadnj, ko poslušam in berem, da se širi kot normalno LBTQ rčenje kot nekaj normalega, tisti, ki mu nasprotujejo pa so nenmormalni in zaostali, potem EU in ZDA ne preostane drugega kot da molijo za pamet in svoje vojake! Putin se ne bo ustavil pred temi normalneži, saj jih prezira!

 8. Največji zločin proti človeški duhovnosti, rasi in kulturi je kulturni marksizem, ki ga z LGBTQrčenjem uvajajo v izobraževalni sistem po EVROPI in tudi še marsikje drugje v zahodnem svetu, tudi v nevtralni Švici, kar me je zelo presenetilo. Brutalnost tega početja je sicer drugačna od brutalnosti putinskega zloćčinstva, toda z veliko hujšimi posledicami, ki je svetovna vojna proti duhovni podobi človeštva ta trenutek.

Comments are closed.