Kuge, lakote in vojne reši nas, Gospod

16
Plečnikov spomenik žrtvam prve svetovne vojne. Foto: J. Pavlič
Plečnikov spomenik žrtvam prve svetovne vojne. Foto: Župnjiski urad Komenda

Na prelomu leta si mnogi želijo ustvariti celovito podobo preteklega leta in tudi radovednost glede tega kaj bo prineslo novo leto je na vrhuncu. Na blaginjo ljudi najbolj vpliva dogajanje na dveh med seboj povezanih področjih: v gospodarstvu in v oboroženih konfliktih.

Vojna je najpogostejši in najbolj pereč vzrok revščine. Vzroki za vojno pa so mnogoteri. Ne morem se strinjati z marksistično analizo, ki v oboroženih spopadih vedno vidi posledice razrednega boja. Celo borba za ozemlje in gospodarske vire (kar je bilo v zgodovini glavni vzrok za vojne) je dandanes v večini primerov vojaških konfliktov le postranski vzrok izbruha vojne. Danes je za vojno potrebna eksplozivna zmes, nehumanih ideologij, avtoritarnih režimov in zgodovinsko pogojenega etničnega sovraštva. Vmešavanje velikih sil lahko naredi zmes bolj ali manj eksplozivno in odloči tudi o razpletu vojne, a za sam začetek vojne stališče »velikih« ni več tako pomembno kot je bilo v času blokovske razdelitve sveta. Danes je lahko že manjša država ali pa na primer odpadli sin milijonarske družine, sponzor regionalne vojne.

Nedavno sem zasledil za lase privlečeno analizo enega od dominantnih svetovnih medijev, da naj bi bil konflikt v Siriji povezan z globalnim segrevanjem, ki je povzročilo pomanjkanje vode v Siriji. Asadov režim naj bi »neo-liberalno« zmanjšal subvencije za vodo in to naj bi sprožilo državljansko vojno v Siriji. Očiten in dejanski vzrok državljanske vojne v Siriji, ki je bila v preteklem letu največje bojno polje in nam najbližje vojno žarišče, ni bil ustrezen za analitike (dejansko zgolj družbenopolitične delavce) , ki med prioritete za delovanje vlad razvitih držav že dalj časa forsirajo boj proti globalnemu segrevanju.

Eksplozivno zmes v Siriji so sestavljali: Asadova diktatura, politično zatirana sunitska večina, dominantna vloga države v gospodarstvu in radikalni Islam. Sprožilci so bili: navidezni uspehi drugih arabskih revolucij, medlo stališče ZDA, pričakovanje upornikov, da se bosta Francija in Velika Britanija vmešali tako kot sta se v Libiji, spodbujanje konflikta s strani nekaterih Islamskih držav v soseščini ter ISIS v Iraku.

Razplet državljanske vojne v Siriji, ki smo mu bili priča konec lanskega leta je poveden tudi za ostale tleče ali plamteče konflikte. Asad je zmagal, ker se je odločil uporabiti preizkušeno boljševistično metodo: Vsem pokazati, da bo šlo število pobitih nasprotnikov in postranskih žrtev v milijone preden se bo umaknil z oblasti. Ker je imel pri tem podporo Rusije, ker se je kot alternativa njegovemu režimu ponujala nič manj radikalna islamska diktatura in ker so  evropski voditelji zatiranim Sunitom ponujali nadomestno domovino z ugodnostim socialne države, razplet že dalj časa ni bil vprašljiv, vprašanje je bilo le, koliko časa bo trajalo.

Asadov uspeh je slabo znamenje za državljane, ki živijo v diktaturah in ki si obetajo, da bodo dosegli spremembe po politični poti ali z oboroženim uporom. Tudi pičel izplen Kurdov, ki so nosili velik del bremena boja proti Islamski državi, kaže da se realna politika velikih držav še vedno ne meni kaj dosti za pravice majhnih narodov. Asadova zmaga je slabo znamenje za svobodoljubne Irance. Tako kot Kurdi niso uspeli vojaškega uspeha pretvoriti v državnost, tudi Kataloncem slabo kaže, da bodo uspeli politični uspeh pretvoriti v samostojnost.

Tuji gospodarski in vojaški analitiki ne pričakujejo, da bi konflikti na Bližnjem vzhodu v naslednjem letu bistveno vplivali na svetovno gospodarstvo. Nekoliko višja cena nafte ( V FT predvidevajo konec leta 2018 ceno sodčka nekaj nad 70 dolarji) svetovni gospodarski rasti v današnjem času ne škodi kaj dosti.

Vojaški, konflikt, ki v naslednjem letu predstavlja največje tveganje, je po mnenju mnogih analitikov možen izbruh vojne med Severno in Južno Korejo. Azija je najmočnejši motor svetovnega gospodarstva in Južna Koreja je najbolj vitalen in dinamičen del tega motorja. Če bodo Korejci, Japonci, Kitajci in Američani vmešani v vojaški konflikt na Korejskem polotoku, bo blagodejen vpliv Azije na svetovno gospodarstvo umanjkal.

Kako preprečiti novo Korejsko vojno? Večini navadnih zemljanov je na voljo le molitev za zdravo pamet vpletenih odločevalcev.

16 KOMENTARJI

 1. Tokratni Kovacev clanek zaznamuje, z vidika zahodnega cloveka, odsotnost samokriticnostosti. Zahodno poseganje v ” arabsko pomlad” se je izteklo v neverjetno gorje, opustosenje in razsulo. Kakorkoli problematicni rezimi Sadama, Asada in Gadafija, to, kar se je z njihovim sesutjem zgodilo, je cista groza. Ki vkljucuje tudi normni

 2. vkljucuje enormni migrantski pritisk na Evropi. Zakaj zahodna politika ne uposteva dobrobiti bliznjevzhodnih kristjanov? Unicujoca je za njih. Omogocila je tudi vzpon islamske drzave. Kot tudi prej talibanskega rezima. Kako je mozno to spremljati nekriticno?

  • Gospod IF!
   Sram vas bodi, zakaj ste napadli Sadama, Gadafija in Asada! Če bi bili taki, kot sem jaz, ki nisem napadel omenjene može, bi bilo vse v redu!

 3. Tudi destabilizirajoci pritisk klimatskih sprememb na jugu ne kaze odpravit z levo roko. Pomanjkanje pitne vode in vode za kmetijsko proizvodnjo so ob demografski eksploziji ocitna eksplozivna mesanica. Ne vem, ce so krive za sirsko vojno, za preseljevanje iz subsaharskega pasu Afrike pac. Celo sredozemski bazen, vkljucno z deli Slovenije je nadpovprecno izpostavljen tej realni groznji.

 4. Konzumizem, katerega spodbujanje je posebej lastno liberalnemu kapitalizmu, ima ob dobrih evidentne slabe posledice. Duhovne izrazito. In vsakovrstne druge. Od odvrzene plasticne vrecke iz nakupovalnega centra je npr. odprta pot do visoke neplodnosti sodobnih moskih. Prek hormonskih motilcev. Nase vode, nasa morja so ze enrmno zasvinjana z mikroplastiko.

 5. Evropejci smo odgovorni v toliko, ker PREVEČ zaupamo oblasti.
  Svojo moč jim predajamo v zameno za varnost, kar pa ni rečeno da tudi v resnici je.

 6. IF pa še na testosteron ste pozabili, ki pri moških povzroča bojevitost in agresijo. Če bi svet vodile izključno ženske političarke, vojn najbrž sploh ne bi bilo, njihovi hormoni jih namreč vodijo k materinstvu, družinski idili in zato k miroljubju.
  Na BBC sem v oddaji Ancient aliens zasledil, da mogoče lahko tudi vesoljci z moderno tehnologijo vplivajo na človeške centre v možganih, ki lahko povzročijo napade nasilja po njihovi volji.

  • Tako ja! Vesoljci so krivi!

   Tisto s testosterom pa ste totalno mimo. Dr. Andrej Perko namreč dokazuje, da ga sodobni zahodni moški sploh nima!

 7. Marksistična “analiza”, da oborožene spopade povzročajo razredni boji je pravilna v tem, ker te spopade marksisti sami povzročajo! Tako da je njihova “analiza” sama po sebi pravilna.
  Vojne, zlasti v Afriki, so se prav razmnožile s padcem kolonializma. Večinoma gre za razne revolucionarne skupine, takšne ali drugačne, vse so pa zrastle na plevelu antiimperializma.
  Hvalabogu je Trump ustavil te demagoge s toplogrednimi plini, čeprav še ne dovolj, kot lahko beremo iz “analize” vzrokov sirske vojne.
  Hvalabogu tudi za konec vojne v Siriji, če bo res uspelo. Obnova Sirije bo morda tudi ugodno vplivala na siceršnje razmere na Bližnjem vzhodu, kakorkoli se to sliši ironično.
  Korejska vojna pa zna biti problem, čeprav mislim, da tisti njihov pobalin nima jajc za kaj takega.

 8. Ko sem bil otrok, je vecino zime padal sneg. Danes z redkimi izjemami v dolini pada dez. Lahko nekateri kot noji drzite glave v pesek. Ampak za politiko ignoriranja klimatskih sprememb stojijo interesi in bogati arogantnezi, ki jih malo briga za drugo kot za lastno rit.

  • Nihče ne zanika, da so se temperature oziroma zime spremenile. Gre le za različna prepričanja o vplivu človeka na te spremembe.

 9. Za tiste, ki bi lahko ukrepali v smislu omejevanja toplogrednih emisij, pa nocejo, bi ocitno ucinkovala le otipljiva groznja. Argumenti ocitno ne. Recimo groznja vecdesetletne kazni za resetkami zaradi okoljske neodgovornosti. Skrajni cas je za ucinkovito kazensko politiko glede prekrskov zoper naravo. In zdravje cloveka.

  • Kakšna kazen bi bila dobrodošla tudi proti takim, ki brez argumentov in dokazov strašijo ljudi. Večdesetletna zaporna kazen za povzročanje splošnega preplaha. Iz neodgovornosti.

 10. Kako reševati stvari?Jaz molim.Edina varianta in najstarejši pravi odgovor zame in za svet je spreobrnitev od vseh malikov k pravemu Bogu.

 11. Da levičarji forsirajo boj proti globalnemu segrevanju, je povsem logično. To je idealno področje za manipuliranje in nameščanje nove dojke za sesanje (davkoplačevalskega denarja). Saj doslej še nihče ni dokazal, kolikšen je v resnici človekov prispevek k temu pojavu.

  Nič na svetu se ne zgodi naključno. Tudi vojne ne. Vedno so v igri interesi tistih, ki imajo moč. Seveda v zvezi s tem tisti, ki nimamo te moči, ne moremo kaj dosti storiti. EU bi sicer lahko pomagala, toda raje troši stotine milijard za migrante, kot za razmere v njihovih matičnih državah.

 12. Zdaj bo glavno vprašanje politika obnove Sirije. Koliko bo EU v tem imela besede. Ali bo Putinu uspelo izločiti zahod iz tega in bo z arabci poskrbel za vse. Zahod se je precej kompromitiral v Siriji in tudi ta milijon migrantov v Evropi ni kakšen poseben dosežek. Kako se bo Merklova odzvala glede tega v novem mandatu.

Comments are closed.