Moja domovina, kljub vsemu te ljubim

3

Blogerka Drugega sveta Milena Miklavčič razmišlja o domovini Sloveniji. V zapisu na blogu zapiše, da ima občutek, kot bi nas bilo Slovence ljubezni do domovine še zmeraj sram in nadaljuje: “Morda tudi zato, ker jih je (bilo) preveč, ki so za domovino še zmeraj čutili nekdanjo Jugoslavijo in so se iz tega, kar čutimo do Slovenije, norčevali?”

Naprej ugotavlja, da Slovenci živimo v dveh časovnih pasovih. “V enem so tisti, ki so prilepljeni na preteklost, v drugem pa oni drugi, ki bi radi šli naprej, pa jih ti, prvi, nenehno ovirajo in vlečejo nazaj.”

Proti koncu zapisa pa zapiše še: “Če sem iskrena, dejansko je res skregano z zdravo pametjo, da ob dnevu državnosti poveličujemo simbole, ki sicer nosijo zasluge za svobodo leta 1945, po drugi strani pa isti prapori, rdeče peterokrake zvezde in stare uniforme, ogromno Slovencev spominjajo na nečastne dogodke po vojni, ko se je v njihovi senci metalo v jame žrtve- in to na povsem barbarski in nečloveški način- zgolj in samo v duhu slepe strasti zmagovalcev in po principu linča.

Nenazadnje se te iste zvezde, pa tudi titovke v ničemer ne razlikujejo od simbolov, ki jih je poveličevala oblast tiste SFRJ, od katere se je Republika Slovenija mukoma odcepila.

Kost, ki jo je na zadnji proslavi vrgel Kuntner, pa res ni bila na kulturni ravni. Take reči se, priznamo ali ne, ne razčiščujejo v trenutkih vznesenosti, praznovanja, prazničnega vzdušja.

Če bi bili Slovenci pametni, razsodni (kar pa žal nismo), bi s stvarmi, ki so povezane z Jugo, razčistili že pred 21 leti. Z ustavo bi prepovedali simbole nekdanje države, na mizo pa bi- odločno in brez slepomišenja- položili karte, povedali tistim, ki so nasprotovali osamosvojitvi Slovenije kar jim gre ! Novo, drugačno in samostojno prihodnost pa bi morali graditi brez tistih politikov, ki so nas takrat, pa tudi še danes, vlekli nazaj v preteklost.”

Več: blog

 

 


3 KOMENTARJI

 1. Zelo razumno razmišljanje.

  Kot rečeno, zvezda na tako praznovanje ne sodi, to pa tudi ni pravi trenutek za politične boje. Takšna vprašanja je treba odpreti ob primernejših priložnostih.

 2. Trdim, da je tudi proslava priložnost, da se pove kdo se je osamosvojil in od koga. Kdo je pri tem sodeloval, kdo ni in kdo je bil proti.
  Nikakor na proslavi ne morejo biti somboli totalitarizma izpod katerega smo se komaj rešili tudi z žrtvami. Zakaj se sprenevedamo, zakaj si zatiskamo oči?
  Pa dajmo, pustimo vse skupaj pa hajd v nove (stare)čase.
  Ne razdvaja nas proslava o kateri bodo medijska trobila pisala in šporočala cel mesec.
  Razdvaja nas krvavordeča zvezda, ki smo ji na plebiscitu s skoraj 100% glasov rekli NE !!!!

  SLAVA OSAMOSVOJITELJEM!!!

  PS: bencin bo ob polnoči zopet cenejši – si velja zapomniti!

  • Draga pupa! Bencin bo ob polnoči cenejši predvsem zaradi tega, ker pada cena nafte na svetovnem trgu hitreje kot vrednost EUR.

   Res je treba iz korektnosti navesti, da bi vlada lahko padec kompenzirala z dvigom trošarine, česar očitno ne bo naredila. To je pričakovano, saj so dvigovanje trošarine do roba možnega očitali prejšnjemu finančnemu ministru, bilo pa bi tudi v nasprotju z idejo, ki je menda zapisana celo v Koalicijski pogodbi.

   Zdaj lahko samo upamo, da bo informacija o naših cenah goriv zaokrožila po Evropi in bodo turisti, če ne z drugim, Slovenijo zapuščali vsaj s polnimi rezervoarji goriva.

Comments are closed.