Moj zaklad

0

zaklad»Ne dovolite, da je vaša sreča odvisna od nečesa, kar lahko izgubite.« (C.S. Lewis)

Predstavljajte si, da zagori vaša hiša. Če bi imeli na voljo samo 30 sekund, kaj bi rešili iz nje?

To preprosto vprašanje in ta zahtevna življenjska situacija na hitro obračunata z vsem, kar smo. Kjer je namreč naš zaklad, tam bo tudi naše srce. Po odgovoru na to vprašanje lahko prav na hitro spoznamo, kaj nam je v življenju dragoceno. Kaj je naš zaklad. In koliko smo svobodni.

To namreč, kar držimo v rokah, ko se zgodi požar našega življenja, je tisto, kar usmerja naše življenje. In čeprav se nam zdi drugače, pomeni biti svoboden v svojem življenju to, da smo pripravljeni vse pustiti za seboj. Da, pustiti, da zgori vsa naša hiša, in iti naprej praznih rok.

Seveda to ne pomeni, da ne smemo imeti ničesar. Ne, pravzaprav to res pomeni, da ne smemo imeti ničesar. Da samo živimo s tistim, kar nam je podarjeno. Kot da ni nič naše. Kot da je vse le veliko darilo. To pomeni živeti srečno in svobodno.

»Ne dovolite, da je vaša sreča odvisna od nečesa, kar lahko izgubite.« (C.S. Lewis) Kajti tako kot požar naše hiše nenadoma pride konec našega starega življenja. In kdor se drži za nekaj minljivega, bo zgorel tudi sam …

Besedilo je homilija na 10. nedeljo med letom. Marko Rijavec je duhovni asistent v Dijaškem domu Škofijske gimnazije Vipava in piše blog Besede za srce.