Modro polje

13

Pred nekaj tedni me je pot zanesla mimo nižinskih polj in začuden sem obstal pred modro njivo. Le kaj neki so pričeli slovenski kmetje sejati, da so polja modra? Moral sem kar malo pomisliti, da sem ugotovil za kaj sploh gre. Običajno takšnih njiv ne vidimo. Vsaj jaz nisem imel takih priložnosti. Ve kdo za kakšno polje gre?

Foto: Anton Rozman

13 KOMENTARJI

  1. Kot vidim nisem samo jaz imel nekaj minut težav in razmišljanja za kaj se sploh gre. Slika je sicer majhna in malo manj razločna. Na njivi ni posejano ne lan, ne facelija, ne sivka in cikorija. Vse tri poznam. Cikorije sicer ne poznam.

    Kmet bi temu rekel plevel. Gre za njivo ječmena v bližini Kančevcev (Prekmurje) kjer se je v zelo razrasel plevel pod imenom plavica (Centaurea cyanus). Ta plevel je bil v času naših staršev in še prej precej razširjen. Danes pa je ta rastlina skoraj izumrla zaradi škropiv ter ostale kmetijske kemije in načina obdelav.

    Še sreča, da imam na vrtu nekaj plavic, ki mi raste kot samonikla okrasna rastlina. Drugače je ne bi prepoznal. Tako redko jo srečamo na žitnih poljih.

  2. Morda pa je to odsev do arbitzražnega sporazuma slovenskega morja v nekdanjem Piranskem zalivu.

  3. Facelija bi lahko bila, le da se ponavadi seje na strnišče. Ne vidi se od na sliki sploh. Lahko je tudi lucerna.

  4. Če tega tovariš rx-170 ne more razvozlati, potem bo res težka. Škoda, da ni slikano od bliže. Od daleč gledano je res lahko marsikaj.

  5. Pravzaprav sem tudi sam posumil, da gre za plavico, pa me je zavedlo tisto o “kaj neki so pričeli slovenski kmetje sejati, da so polja modra”. Kornblume po nemško, simbol nemških liberalcev in kasneje nacionalistov v A-O. Pravzaprav se je še dobro spomnim izpred kakšnih dvajsetih let, skupaj z makom je običajno rasla med žitom, a nikoli v takšni količini. Zadnje čase je pa res ni na spregled.

  6. Popravljam se: nemških ultranacionalistov, ki so izšli iz liberalcev, veljala je za simbol velikonemške iredente, njena nošnja pa za veleizdajalsko.

Comments are closed.