Moč vlade ni vladanje, ampak služenje

10
Foto: UKOM
Foto: UKOM

Bolj ko poslušam predsednico vlade Alenko Bratušek in o njenih enoletnih uspehih, bolj se mi zdi, da gospa misli, da vodi vlado ene izmed uspešnih držav EU. Kot da ne ve, da danes državljani, poleg njenih hvalospevov, dnevno beremo, poslušamo in podoživljamo politične in kriminalne zgodbe belih ovratnikov na eni strani in okradene ter ogoljufane državljanke in državljane na drugi. Predsednica vlade bi morala vedeti, da ni zgolj političarka pač pa je tudi voditeljica in usmerjevalka vseh svojih ministrov in s tem tudi odgovorna za vse dobre in slabe odločitve. Tudi na nivoju državne uprave. Posebno še takrat, ko storjene krivice ali nedoslednost državnih uslužbencev prizadenejo vse državljane.

Zato si brez njene hvale ustvarimo svojo sliko in zgodbo o uspešnosti oziroma, kaj nam pripravlja, daje ali jemlje sedanja oblast. Res je, da se v času enega leta ne da vsega postoriti. Toda to je tista Alenka, ki je iz opozicijskih klopi,  zahtevala da v manj kot letu dni postori neka druga vlada vse to česar danes sama ne zmore. Je pa njena vlada potolkla rekord vseh do sedanjih vlad z najemanjem posojil. In se hvali o ugodni obrestni meri. Ja, spoštovana gospa predsednica vlade, ne glede na obrestne mere, je kredit še vedno dolg in ne darilo. Zelo neodgovorno do nas državljanov je, da sploh ne smemo vedeti zakaj in komu je ta kredit namenjen. Zaradi takega cinizma vladnih politikov se v javnosti vzbuja dvom o iskrenosti vašega početja. Vladna koalicija je v letu dni svojega dela porabila več časa z notranjimi nesoglasij, odstopi in iskanjem novih ministrov, kot pa z vodenjem. Tudi na tem področju je presegla vse rekorde preteklih vlad.

To so zgodbe zaradi katerih pada kredibilnost vlade in z njo države. Nižanje obrestnih mer za finančna posojila tujih držav je korenček, ki ima na koncu palico. Vlada bi morala zaradi vsakodnevnih milijonskih izgub v državnih bankah in zaradi netransparentnega zadolževanja ter kadrovanja na nižjih službenih mestih, ki imajo velik vpliv na izvrševanje zakonodaje, razmisliti o svojem odstopu. Biti predsednik vlade ne pomeni zgolj ponos in vzvišenost, pač pa trdo delo in služenje narodu, kateremu se ob prevzemu tako visokega položaja v družbi vsakokratni predsednik zaveže s prisego.

Da smo v tej državi zanjo in njeno delovanje vsi odgovorni se že nekaj časa kaže na delovnih mestih državnih služb, ki v veliki meri ne opravljajo svojega dela ali pa ga opravljajo z nepoznavanjem zakonodaje, oziroma, brez odgovornosti. Da je to res, smo priče, ne le v enem primeru, ob dolgoletnem (od leta 2006) popisovanju in ugotavljanju državnih in privatnih nepremičnin. Kako so popisovalci opravljali svojo nalogo vemo vsi, ki te premičnine imamo. Da je temu tako, se lahko zahvalimo naši preteklosti, življenju v komunizmu, ko je prevladovalo geslo “vse je naše”.

Številni so se lastili tujih nepremičnih, brez pomislekov, da ni njihovo in celo gradili na tuji zemlji. Neurejen kataster nepremičnim pomeni neobvladovanje dejanskega stanja v državi. Tega pa ne more popraviti nobeno finančno sredstvo, pač pa le pošteno delo državnih uslužbencev in lastnikov premoženja. Zato bomo morali z roko v roki rešiti težave, ki nam jih je zapustil, za nekatere še vedno opevani sistem »vse je naše«.


10 KOMENTARJI

 1. Neupravičeno hvalisanje oblasti je dediščina bivše države.

  Neverjetna je aroganca do ustave, to je državnih temeljev.

  Ali se ustav zavestno krši ali zaradi malomarnosti?

  Osnovna naloga vlade je, da pred oblikovanjem in sprejemom zakona preveri pri ustavnih strokovnjakih ali so določbe zakona ustavne!

 2. “Moč vlade ni vladanje, ampak služenje”

  Zelo naivni pogled, ki pa je v javnosti greh, verjetno zelo velik greh, saj zakriva pogled na Satana. Torej, je dobro in slabo:

  a) imamo dobre vlade, ki si prizadevajo za splošno dobro, za solidarnost, za človekove pravice in svoboščine a jim včasih spodrsne

  b) imamo vlade, ki vladajo za korist majhne skupine ljudi na račun velike večine a tudi tem včasih spodrsne

  Primeri … kolikor hočeš! Samo … nikakor se ne morem spomniti vlade za primera pod a). Pod b) pa navajam sedanje stanje v Republiki Sloveniji.

  Kajne, kako je svet enostaven! 🙂

 3. Dober gospodar in tisti, ki pošteno opravi delo, bo napravil čvrste temelje za zgradbo in sttično stabilno zgradbo.

  V ta namen bo pridobil pisno mnnje strokovnjakov, geologov in statikov.

  Tisti, ki pa nima občutka za skupno dobro pa tega ne bo storil.

  Zdrava pamet, zdrave vrednote to je vodilo prave vlade

 4. Vlada, ki vlada v korist skupnosti, ne bo hvalila samega sebe, saj je splošno znano, da se dobro delo hvali samo.
  Tisti, ki hvali samega sebe pa ima očitno slabo vest.

  Dobra vlada je tista, ki ima občutek za skupno dobro in ki deluje preventivno.

  Vse z občutkom za pozitivne vrednote in dobro gospodarjenje.

 5. Vlada služi ljudem, če je vrednostni in organizacijski vzgled in če se takšno njeno delo pozitivno odrazi na mišljenju in življenju ljudi.

 6. Franci Feltrin gotovo ve, kaj bi oblast naredila z direktorjem javnega podjetja, ki bi zato, da mu ne bi bilo treba narediti sanacijskega programa, zavrgel možnost za bistveno cenejše in zanesljivejše zadolževanje, kot ga lahko dobi sicer. In prav na tak način deluje naša “magistrica znanosti!”
  “Direktorica propadajočega projekta” pa ne zmore drugega, kot da namesto samokritike svoje napake skuša podtakniti svojim predhodnikom!
  To, da se hvali z dejstvom, da je preprečila nesmotrno varčevanje, je pa nekaj tako butalskega, da bi bilo vredno prevesti za kak evropski zabavnik!

 7. mislim, da nam je lahko po 20+ letih počasi vendarle jasno, da pač s svojo državo ne znamo. nismo sposobni. ne levi, ne desni, ne tisti vmes. zaradi tega bi sam predlagal, da se slovenci za ene 50 let odpovemo državi in postanemo protektorat, ali kaj podobnega kakšni avstriji oz lateri drugi uspešni državi, ki nas bo naučili demokracije in politične kulture. ker problem je v osnovi že splošna politična (ne)kultura volivcev. ko volivci v parlament izvolijo celo take ljudi, ki so bili pred sodiščem spoznani za krive goljufije, potem je jasno, da v naših glavah nekaj ne štima.

  edino obdobje, ko so v sloveniji zadeve kolikor toliko funkcionirale je obdobje priključevanja slovenije k EU. to pa zgolj zato, ker smo pač v tistem času bili pod zunanjo kontrolo EU. tako da očitno je, da rabimo neko zunanjo kontrolo, da zadeve postavimo na mesto. ko smo enkrat prišli v EU in smo začeli delat po svoje, je šlo pa vse k hudiču. tako da priključit slovenijo k avstriji za 50 ali še bolje 100 let in to je to. mislim, da bi tak referendum zagotovo uspel. ohranili bi jezik in kulturo, politiko pa nam bi vodili bolj sposobni od nas. 🙂

Comments are closed.